Anda di halaman 1dari 3

TOPIK = EMOSI REMAJA SUBTOPIK = 1.

ISU-ISU REMAJA
2. FAKTOR PERUBAHAN EMOSI REMAJA 3. FAEDAH MEMAHAMI EMOSI REMAJA 4.FAEDAH DARIPADA EMOSI

OBJEKTIF = Objektif aktiviti adalah untuk memberi pengetahuan kepadapelajar mengenai emosiyang
mempengaruhi kehidupan seharian mereka.Selain itu, ia juga mendedahkan pelajar cara untuk mengawal dan mengurus emosi mereka.

ARAHAN =

Pelajar dikehendaki memahami semua subtopik dalam tajuk ini dan seterusnya

menjawab soalan yang diberikan dengan tepat dan benar dalam jangka masa yang disediakan.

AKTIVITI / MASA
Pengenalan (2 minit 30 saat) Perkembangan Isi (3 minit)

ARAHAN
-Pelajar didedahkan tentang pengenalan tajuk ini. -Pelajar dikehendaki menjawab soalan latihan pengenalan yang diberikan . -Pelajar diberikan penjelasan mengenai tajuk ini secara mendalam . -Pelajar diberikan masa untuk bertanyakan soalan kepada pihak pembentang. -Pelajar diberikan rumusan kesuluruhan mengenai tajuk ini. -Pelajar diberikan soalan latihan pengukuhan dan dikehendaki menjawab soalan tersebut dengan tepat dan betul.

Pengukuhan (2 minit 30 saat)

ISU-ISU REMAJA
1. 2. 3. 4. Melepak Lari dari rumah Pembuangan anak Masalah disiplin

FAKTOR PERUBAHAN EMOSI REMAJA


1. Keinginan naluri remaja itu sendiri. Seorang ahli psikologi Barat, Carl Rogers (1985), berkata seseorang yang memasuki alam remaja akan mengalami beberapa perubahan ketara. Perubahan ini dengan jelas menunjukkan bagaimana rakan sebaya begitu penting bagi memenuhi tuntutan naluri seseorang remaja itu. Di antara perubahan itu ialah kecenderungan berkumpulan dan tidak suka dikongkong. 2. Ibu bapa dan ahli keluarga terlalu sibuk. Ibu bapa yang terlalu sibuk tanpa mampu meluangkan masa secukupnya untuk mendampingi anak remaja masing-masing akan menyebabkan anak mereka mencari alternatif. Remaja yang tidak mendapat kasih sayang dan tumpuan sewajarnya daripada ibu bapa dan keluarga, akan mendapatkannya daripada orang luar termasuk rakan sebaya. 3. Komunikasi kurang berkesan. Komunikasi kurang berkesan juga menyebabkan remaja lebih selesa berkongsi masalah, suka dan duka dengan rakan sebaya. Ibu bapa seharusnya membuka ruang yang lebih luas untuk mendengar permasalahan atau luahan perasaan anak remaja masing-masing. Cuba memahami naluri mereka. Kurangkan penggunaan kuasa sebagai ibu bapa untuk memaksa anak-anak mendengar atau mematuhi semua arahan.

FAEDAH MEMAHAMI EMOSI


1. 2. 3. 4. 5. 6. Memupuk keyakinan diri Meningkatkan penampilan diri Meningkatkan daya tahan diri Mengurangkan stress Memperoleh pencapaian akedemik yang baik Berupaya menguruskan perasaan

FAEDAH DARIPADA EMOSI


1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. Bertimbang rasa Yakin terhadap diri sendiri Sedia menerima nasihat Sabar Bertanggungjawab Rajin dan suka menolong Mahir berkomunikasi