K5 : INTERAKSI ANTARA TAMADUN

Interaksi Positif dan Interaksi Negatif antara tamadun Melayu – Cina – India – Jepun -

INTERAKSI

Maksud umum

pertemuan, perhubungan & komunikasi antara :individu & individu individu & masyarakat masyarakat & masyarakat

Maksud Interaksi

Tindakan / perkembangan aktif antara satu sama lain Mesti berlaku tindak balas antara dua pihak

JENIS-JENIS INTERAKSI

INTERAKSI DALAM LINGKUNGAN BUDAYA DAN BANGSA YANG SAMA

INTERAKSI DENGAN BUDAYA DAN PERADABAN YANG BERBEZA

INTERAKSI ANTARA PERADABAN YANG DOMINAN DENGAN YANG TIDAK DOMINAN

INTERAKSI ANTARA PERADABAN YANG SETARA

INTERAKSI DALAM LINGKUNGAN BUDAYA DAN BANGSA YANG SAMA .

INTERAKSI POSITIF Semua sempadan adalah sama Perbezaan kecil dari segi variasi kerana perbezaan geografi Mudah berinteraksi & perubahan adalah kecil – malah berlaku pemantapan atau tertutup Devian mudah dikenali dan ditolak kerana masih kekalkan sempadan yang ada - - - .

INTERKSI NEGATIF Pemimpin yang ingin berkuasa – timbulkan kacau-bilau Semangat nasionalisme sempit cth Jepun Persaingan kuasai sumber ekonomi negara lain utk penuhi keperluan ekonomi kapitalis cth negara Barat menjajah seluruh dunia dengan matlamat 3G - .

INTERAKSI DENGAN BUDAYA DAN PERADABAN YANG BERBEZA .

terbuka & toleransi  .INTERAKSI POSITIF Jika tidak mahu menguasai pihak yang lain  Jika pemimpin tidak mahu menjadi jaguh  Kemajuan teknologi bukan tujuan untuk menjajah  Sentiasa berdialog.

INTERAKSI NEGATIF - Beranggapan tamadun tertentu bersifat mutlak .

INTERAKSI ANTARA PERADABAN YANG DOMINAN DENGAN YANG TIDAK DOMINAN .

 Memperluaskan ajaran agama secara paksaan Perjuangan menentang penindasan kuasa besar Penyebaran budaya popular sebagai budaya konsumer USA mengadakan diplomatik berkonsepkan “hamburger”    .

INTERAKSI ANTARA PERADABAN YANG SETARA .

 Mudah mesra kerana setaraf Matlamat yang sama untuk kemakmuran Bekerjasama dalam bentuk kumpulan (multilateral) Sentiasa berdialog dan toleransi    .

Faktor-Faktor Yang Menggerakkan Interaksi .

Interaksi Migrasi   Penting dalam peringkat awal pembinaan tamadun Disentuh oleh tokoh Ali Shariati Interaksi Perdagangan   Berasaskan keperluan ekonomi Berlaku spt ekonomi perdagangan & pertanian Interaksi Pendidikan   Berlaku dalam ilmu Melalui bahasa & tulisan .

Tersebar meluas – lambang ketinggian tamadun .Ada kaitan dengan pendidikan .INTERAKSI TEKNOLOGI .Mempercepatkan kemajuan peradaban. bangsa & negara .

Interaksi Keagamaan Berlaku melalui penyebaran  Setiap agama yang kuat main peranan penting pertahankan tamadun  Mampu menyatukan bangsa  .

Interaksi Peperangan Seharusnya dielakkan – tapi berlaku ada sumbangan dalam pembinaan tamadun  Kekuatan tentera  Perdagangan senjata  Akan tersebar sama ada secara paksaan atau sukarela  .

5. Cabaran Dan Penghalang Kepada Dialog Tamadun .2.

Kaum migran & bukan migran ( tiada toleransi ) 4.Cabaran Dan Penghalang Kepada Dialog Tamadun 1. Kedaerahan / geografi 2. Konflik dan pergaduhan etnik . Semangat nasionalisme yang sempit 3.

Penguasaan ekonomi dll .Tradisional dan moden 6. Kepercayaan dan agama 8.5. Bahasa 7.

3. Dialog Tamadun .5.

  Kenapa perlu berdialog ? Apakah definisi Dialog Tamadun ? Apakah bentuk dan praktik dialog ?  .

4. Agama Sebagai Agen Pembinaan Tamadun .5.

 Peranan agama dalam Tamadun Kepentingan agama dalam tamadun  .

KULIAH KE 6 CONTOH-CONTOH DAN KESAN-KESAN INTERAKSI .

Interaksi Positif • Ada pinjam-meminjam kerana ada unsur tamadun yang boleh dipinjamkan – membawa kebaikan Contoh unsur tamadun yang boleh dipinjamkan: Cth : Tamadun India + Tamadun Cina • • • Tamadun Barat + Tamadun Islam : Tamadun Islam + Tamadun China : Tamadun Jepun + Tamadun China : Tamadun Melayu + Tamadun Islam : Tamadun Melayu + Tamadun Cina : Tamadun Melayu + Tamadun India : Tamadun Melayu + Tamadun Barat .

.

AGAMA Melalui agama Buddha-Tamadun India ke Tamadun China Di China dikenali sebagai Buddhisme Proses penerimaan secara beransur-ansur Sami dan penziarah-penziarah Cina melakukan penterjemahan kitab-hingga kurun ke-13 .

Gabungan ahli astronomi India dan China – kalendar 2.PENDIDIKAN 1.Kesusasteraan dan seni dari India diserap dan dicontohi China 3.Terdapat bahasa dan ilmu fonetik China yang menunjukkan wujudnya ciri-ciri kebudayaan India .

PERUBATAN Ilmu perubatan China diberi penghormatan tinggi di India Penterjemahan karya perubatan Buku perubatan Dinasti Tang tercatat ubat dan teknik surgeri India dalam bidang oftalmologi pediatriks dan ginakologi .

Han dan Tang menyumbangkan peranan penting. .KEPIMPINAN Pemimpin yang bersikap toleransi Raja-raja China dari Dinastidinasti Wei Utara.

pencetakan dan penggunaan kompas. .TEKNOLOGI India kepada China-teknologi pembuatan gula China kepada India-teknologi pembuatan kertas.

PERDAGANGAN Orang China memberi sumbangan seperti senikultur. penanaman pokok mulberi. bahan letupan dan penggunaan kompas. . pembuatan kertas.

.

Kompas Kertas .

.

.

CONTOH-CONTOH KESAN INTERAKSI LAIN-LAIN TAMADUN .

Interaksi Negatif • Bawa akibat buruk terhadap manusia Kenapa ini berlaku ? Matlamat & asas pembentukan tamadun berbeza – perbezaan ini jika tidak dikendalikan dengan betul akan cetus konflik & persaingan • • .

India dan Pakistan  .Korea Selatan dan Korea Utara . Cth : Tamadun Islam & Tamadun barat – cetus Perang salib (1096-1291) – sebab berlaku perbezaan agama & kepentingan Kekal hingga kini – Palestin-Israel dll   Melibatkan juga masyarakat lain Cth – China dan Taiwan .

KESAN INTERAKSI POSITIF NEGATIF .

POSITIF Agama Buddha disebarkan ke China Wujud penciptaan sains dan teknologi Perkembangan ilmu pengetahuan dan kemahiran-kemahiran dari aspek:Bahasa. Astronomi. Perubatan. Kesenian. Falsafah . Seni mempertahankan diri.Kesusasteraan.Kebudayaan. Seni muzik. Seni arca.

NEGATIF Mendapat tentangan  Dianggap tidak sesuai Wujudkan konflik   Sami-sami dipenjara Kuil-kuil dibakar .

 Kesan konflik • Atasi konflik .

• cara wujudkan senario sihat dalam interaksi antara tamadun i) Bersifat terbuka ii) Mengutamakan kepentingan sejagat .

Pedagang . ii.• Faktor-Faktor Pendorong Interaksi Antara Tamadun i. Kepimpinan Keagamaan iii. Ilmu iv.

Kesimpulan Interaksi antara tamadun boleh berlaku jika masyarakat dalam sesebuah tamadun :• • • bersikap terbuka Bersedia menerima perubahan Mampu menapis & menilai apa yang diterima .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful