Anda di halaman 1dari 5

3.

2 TUJUAN PERKHEMAHAN

Rekreasi Mementingkan kemudahan dan keselesaan dalam makan-minum dan Tidak mementingkan kegiatan kemahiran Ilmu perkhemahan. tempat tidur.

Khusus Kurang mementingkan keselesaan tetapi lebih penekanan terhadap kemahirankemahiran ilmu perkhemahan yang berlatar belakang suasana back woods (ala hutan).

Pengembaraan ekspedisi Berkhemah sementara di sesuatu lokasi sewaktu dalam perjalanan jauh untuk tujuan berehat atau untuk aktiviti tertentu seperti memancing, team-building, perancangan baru organisasi dan sebagainya.

Misteri Siri penjelajahan untuk mencari sesuatu yang tersembunyi berdasarkan panduan yang diberikan sama ada menggunakan peta atau kompas atau kedua-duanya, seperti aktiviti treasure hunt.

Penyelidikan Membuat kajian terhadap sesuatu yang mungkin memerlukan jangkamasa yang lama di sesuatu lokasi. Kajian arkeologi misalnya.

Ikhtiar hidup ( survival ) untuk tujuan yang lebih khusus, biasanya untuk pengembaraan yang lasak, berunsur ilmiah, menguji kemahiran yang telah dipelajari dan membina semangat serta ketahanan diri.

3.3 JENIS PERKHEMAHAN

Perkhemahan Ringkas

Untuk 3 atau 4 orang ahli di tempat tinggal mereka Biasanya dilakukan pada hujung minggu. Tempoh masa kebiasaannya selama satu atau dua malam sahaja. Tujuannya adalah untuk mendapatkan sesuatu lencana atau ujian atau sekadar untuk perkhemahan sahaja.

Perkhemahan Berkumpulan

Dianjurkan oleh pemimpin atau Majlis Ketua Patrol. Dihadiri oleh sekumpulan ahli. Dijalankan selama dua atau tiga hari. Biasanya dijalan sekali bati tiap-tiap penggal persekolahan

Perkhemahan Secara BesarBesaran

Dianjurkan oleh Majlis peringkat daerah, negeri ,negara atau dunia Dihadiri oleh beratus-ratus atau beribu-ribu orang peserta Dikenali sebagai jambori Diadakan 4 tahun sekali Mengambil masa 3-7 hari

Anda mungkin juga menyukai