Anda di halaman 1dari 3

Persamaan dan Perbezaan di antara Peta Minda dan i-THINK

PERSAMAAN PETA MINDA Melibatkan kemahiran berfikir yang membantu pelajar menggunakan minda dengan lebih sistematik dan berkesan. Dalam bidang pembelajaran dan pendidikan Para pelajar DARI SEGI KONSEP Kemahiran i-THINK Melibatkan kemahiran berfikir dalam kalangan murid ke arah menghasilkan murid berinovatif.

Pengaplikasian Pengguna PERBEZAAN

Dalam bidang pembelajaran dan pendidkan Para pelajar dan pendidk

PETA MINDA Suatu lakaran yang mempunyai tajuk atau tema di bahagian tengahnya dan beberapa garisan yang dikembangkan dari sekelilingnya untuk menggambarkan idea-idea penting serta dengan cabangcabang kecil sebagai huraiannya. Digunakan untuk membuat nota pada sesebuah topik untuk suatu mata pelajaran berdasarkan prinsip penggunaannya. Dipersembahkan lakaran yang mempunyai tajuk atau tema.

DARI SEGI KONSEP Definisi

i-THINK Satu program yang bertujuan mempertingkatkan dan membudayakan kemahiran berfikir dalam kalangan murid ke arah menghasilkan murid berinovatif. i - bermaksud inovasi dan THINK bermaksud pemikiran secara inovatif.

Kegunaan

Menyatakan sumber rujukan atau sudut pandangan daripada pelbagai pihak.

Bentuk dipersembahkan

Dipersembahkan dalam 8 bentuk Peta Pemikiran secara visual yang mudah diguna pakai dan difahami merentas kurikulum. (i) Sekolah memupuk kemahiran berfikir Menyemai budaya pembelajaran sepanjang hayat

(i) Mencatat nota dengan mudah. (ii) Merancang sesuatu seperti penulisan karangan, persembahan, ucapan,

Tujuan

(ii)

projek dan sebagainya. (iii) Mengingat sesuatu dengan mudah. (iv) Menggabungkan dan menyeimbangkan kegunaan otak kanan dan otak kiri semasa belajar.

(iii)

(iv)

mahir dalam menyelesaikan masalah berupaya mencari jalan penyelesaian secara kreatif di kalangan murid sekolah.

Mengambarkan bagaimana otak manusia mengurus idea. (i) Memberi kebebasan kepada individu menjelajahi kemampuan otak yang tiada batasannya. (ii) Boleh diaplikasikan untuk menggambarkan idea-idea penting serta dengan cabang-cabang kecil (iii) membolehkan pelajar mencatat nota dengan mudah mengingat sesuatu dengan mudah di samping menggabungkan serta menyeimbangkan kegunaan otak kanan dan otak kiri semasa belajar (v) Pelajar dapat membuat, menyimpan dan mengulangkaji nota dengan baik dan berkesan (i) Peta minda hanya menggunakan kata kunci dan imej membenarkan maklumat yang

Pengurusan Bantuan

Mengambarkan maklumat dapat diuruskan secara sistematik. (i) Penaakulan membantu dalam membuat pertimbangan secara logik, rasional, adil dan saksama semasa menggunakan kemahiran kreatif dan kritis (ii) Peta Pemikiran yang memudahkan murid-murid dalam memahami konsep, menganalisis masalah dan mencari penyelesaian.

Kepentingan

(i)

(ii)

i-THINK melahirkan inovator generasi masa depan dengan kebolehan dan kemahiran berfikir

(i)

(ii)

(iii)

(iv)

banyak dimasukkan ke dalam sehelai kertas lebih mudah diimbas kembali berbanding nota berciri linear secara berulang mengukuhkan ingatan Cara terbaik dalam membuat rujukan adalah dengan melakukan imaginasi ke atas Individu dapat mengingat pada perkara yang mudah dilihat

(ii) (iii)

secara kritis berupaya untuk menyesuaikan diri menangani cabaran pada masa akan datang.

4t7foCoD57