Anda di halaman 1dari 14

PJM 3110 KURIKULUM DAN PEDAGOGI PENDIDIKAN JASMANI

SALINA BT MUSA 800203-02-5124 PPG-PRA A/022/06/11

DINA BT OTHMAN 751217-02-5346 PPG-PRA A/005/06/11

KUMPULAN AKADEMIK :PPG PRASEKOLAH AMBILAN JUN 2011 NAMA PENSYARAH : MISS LOH SIEW LEE

APLIKASI KATEGORI SERANGAN DALAM SUKATAN PJ

APLIKASI KATEGORI SERANGAN DALAM SUKATAN PENDIDIKAN JASMANI


Serangan merupakan satu permainan yang memerlukan pemain untuk melakukan serangan yang kerap dalam semua keadaan.
Dalam permainan ini kebanyakan langkah yang digunakan adalah menyerang dalam pelbagai posisi.

APLIKASI KATEGORI SERANGAN DALAM SUKATAN PENDIDIKAN JASMANI

Permainan jenis ini memerlukan stamina yang tinggi bagi mengekalkan posisi dan serangan semasa permainan.
Terdapat beberapa jenis permainan yang sering kita main merupakan ketegori permainan serangan.

JENIS-JENIS PERMAINAN SERANGAN

BOLA SEPAK

HOKI

SEPAK TAKRAW

Permainan ini merupakan asas permainan yang berstrategi dan mempunyai ciri-ciri corak serangan. Pemain akan melakukan serangan dari setiap penjuru untuk menghasilkan jaringan. Pasukan lawan pula akan melakukan pertahanan bagi menghalang pasukan lawan melakukan jaringan.

Permainan ini juga merupakan kategori permainan serangan dan pertahanan.


Namun permainan ini memerlukan kayu atau stick hoki untuk membuat semua serangan. Semua gerakan atau serangan adalah memerlukan pemain untuk membuat pukulan serentak dengan serangan.

Permainan ini merupakan permainan tradisioanal yang merupakan kategori permainan serangan. Permainan ini adalah permainan gelanggang yang memerlukan pemain sentiasa melakukan serangan atau pertahanan bagi memastikan bola tidak jatuh ke kawasan kita.
Pemainan ini mengkehendaki serangan dilakukan arah gelanggang lawan dan lawan hendaklah membuat pertahanan bagi mengelakkan lawan mendapat mata.

CONTOH PERMAINAN SERANGAN

NAMA PERMAINAN: Jaring Pundi Kacang ALATAN: Kayu hoki, jaring gol, kon dan pundi kacang. BILANGAN PEMAIN:3 orang setiap kumpulan.

OBJEKTIF: Melatih kemahiran dalam menyerang dengan menggunakan kayu hoki. Melatih kemahiran dalam pertahanan sepertimana posisi penjaga gol di tempat gol. Kedua-dua kemahiran menjadikan sesorang tersebut peka dan juga cekap dalam sesuatu permainan.

ORGANISASI : a. b. Bahagikan dua kumpulan. Setiap kumpulan sekurang-kurangnya tiga orang. Salah seorang ahli dari kumpulan lawan menjaga tempat gol. Meletakkan dua kon dengan jarak 2 meter. Jarak antara kon tersebut pula 1 meter. Tempat memukul bola hoki adalah 1.5 meter daripada kon tersebut.

c.
d. e. f.

CARA BERMAIN:

1.

2.
3. 4. 5. 6.

7.

Kumpulan telah dibahagikan kepada dua: Kumpulan A dan Kumpulan B. Kumpulan A akan memulakan permainan manakala salah seorang daripada Kumpulan B akan menjaga tempat gol. Ahli Kumpulan A akan bergilir-gilir memukul pundi kacang dengan menggunakan kayu hoki. Mereka hendaklah memukul pundi kacang melalui laluan daripada kon tersebut untuk sampai kepada tempat gol. Jika pundi kacang berjaya dimasukkan, kumpulan B akan mengambil pundi kacang tersebut dan mengejar ahli kumpulan B. Jika kumpulan A berjaya membaling pundi kacang tersebut kepada ketiga-tiga ahli kumpulan A, maka kumpulan A dikira kalah. Kemudian, permainan akan diteruskan dengan giliran kumpulan B untuk memukul pundi kacang tersebut.

8.

Permainan akan dimainkan dengan tiga kali pusingan untuk menentukan pemenang.

BIBIOGRAFI
Abdul Hafidz Bin Haji Omar, Husain Bin Ayob & Zalawati Binti Sufian (2003). Pendidikan Jasmani dan Pendidikan Kesihatan Tahun 2 Sekolah Kebangsaan Buku Teks. Malaysia: Dewan Bahasa Dan Pustaka. Mohd Sofian Omar Fauzee (2006). Kaedah Mengajar Pendidikan Jasmani Karisma Publications Sdn. Bhd.