Anda di halaman 1dari 3

Siti Norsharmila binti Abd Jamal

Tenaga dapat diperbaharui adalah tenaga yang berasal dari sumber daya alam seperti sinar matahari, angin, hujan, pasang surut , dan panas bumi, diperbaharui (alami dicas semula)

Sumber yang boleh digunakan secara berterusan dan tidak akan mengalami kepupusan seperti air, udara, suria, ombak dan lain.

Tenaga Yang Boleh Diperbaharui

Tenaga solar

Tenaga air

Jenis-jenis Tenaga diperbaharui:

yang

boleh

Sumber boleh diganti apabila habis atau berkurangan seperti sumber hutan, tanah pertanian, padang rumput dan lain-lain. Sumber tenaga pula seperti suria, hidro, geoterma dan biomass.

Tenaga biojisim

Tenaga geoterma

Tenaga angin
SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI.

Siti Norsharmila binti Abd Jamal

Kebaikan Sumber Tenaga yang Boleh Diperbaharui.

Kelemahan Sumber Tenaga yang Boleh Diperbaharui.

Tenaga solar Tenaga solar Tenaga boleh dimuatkan ke dalam bangunan-bangunan yang sedia ada dan tidak menjejaskan penggunaan tanah. Penggunaan bahan yang terlalu banyak. Dikawal oleh faktor geografi kerana terhad pada waktu siang hari dan bukan mendung.

Tenaga angin Tenaga angin adalah bersih; loji kuasa angin atau dipanggil ladang jana kuasa angin tidak menghasilkan sebarang pencemaran udara atau air kerana tiada bahan bakar yang dibakar untuk menghasilkan elektrik.

Tenaga angin Memerlukan sejumlah besar tanah untuk membina turbin angin. Mengeluarkan bunyi bising untuk beroperasi. Mengancam hidupan burung liar.

Tenaga air -

Tenaga air Menampung keperluan pertanian. Menjadikan negara kita sebagai kawasan yang mempunyai bekalan air yang berterusan.

Takungan air pada empangan menghalang migrasi ikan ke kawasan hulu tempat mereka bertelur.

Takungan air dan operasi empangan juga merubah sifat semula jadi air seperti suhu, kandungan kimia, ciri ciri aliran, dan jumlah Percuma dan boleh disimpan di dalam semuanya akan menyebabkan empangan dan sedia digunakan pada SUMBER TENAGA YANG BOLEH DIPERBAHARUI. kelodak, perubahan yang signifikan terhadap ekologi masa yang diperlukan serta tidak ada (organisma hidup dan persekitarannya) dan sisa buangan yang mencemarkan. batuan dan tanah dari hulu ke hilir sungai.

Siti Norsharmila binti Abd Jamal


Kebaikan Sumber Tenaga yang Boleh Diperbaharui. Kelemahan Sumber Tenaga yang Boleh Diperbaharui.

Tenaga geoterma Menggunakan kawasan tanah yang lebih kecil daripada loji kuasa lain. Boleh beroperasi selama 24 jam.

Tenaga geoterma Memerlukan tapak yang sangat khusus dan bersama-sama dengan haba dari bumi. Membawa bahan kimia toksik apabila mendapatkan stim. Penggerudian takungan haba bumi

Tenaga biojisim Menjimatkan sisa tapak pelupusan. Proses mudah dilakukan. -

Tenaga biojisim Biojisim mencemarkan udara apabila ia dibakar, tetapi tidak sebanyak yang dihasilkan oleh bahan bakar. Apabila dibakar, biojisim membebaskan karbon dioksida, yang merupakan gas rumah hijau.