Anda di halaman 1dari 3

LATIHAN TATABAHASA

Nyatakan Pola ayat di bawah sama ada pola FN+FN, FN+FK, FN+FA,FN+FS. 1. Pelajar institusi pengajian tinggi harapan Negara.

2. Golongan remaja menghadapi pelbagai tekanan.

3. Padi baka baharu itu dari luar negara.

4. Kereta keluaran tempatan sangat laris berbanding dengan kereta import.

5. Perkembangan teknologi makumat melebar pengaruhnya ke seluruh negara.

6. Pengalaman hidup sangat penting kepafa setiap manusia.

Tukarkan ayat aktif di bawah kepada ayat pasif tanpa mengubah maksud asalnya. 1. Pihak pendakwa dapat membuktikan kesalahan penjenayah itu. 2. Majikan telah membayar gaji para pekerja sejak semalam. 3. Kakak telah mengemaskan bilik adik yang berselerak itu. Cerakin ayat majmuk dalam perenggan di bawah ini kepada enam ayat tunggal tanpa mengubah maksud asalnya. Pihak berkuasa tempatan wajar bertindak tegas terhadap pemaju yang tidak mengendahkan arahan tentang pembangunan di kawasan tanah tinggi kerana mereka cenderung menarah bukit untuk membina kawasan perumahan elit. Pembangunan komersial itu melibatkan pembinaan kondominium mewah dan rumah banglo.

KARANGAN JENIS FAKTA PELAN UNTUK MENGARANG Tajuk : sungai yang tidak terurus dianggap punca berlakunya banjir. Jelaskan pernyataan di atas. (100Markah) Perenggan Jenis Pendahuluan(definisi) Pendahuluan Manusia dan seluruh isi bumi saling berkaitan dan saling memerlukan( ibarat isi dengan kuku) -sungai merupakan saluran air semula jadi yang besar- sumber sungai mungkin dari tasik, mata air ataupun anak-anak sungai- bertujuan untuk mengalirkan air ke kawasan tadahan-banyak memberikan manfaat terutamanya kepada proses mengawal dan mengelakkan banjir perenggan Isi Huraian(Sebab) Huraian(Kesan contoh Kesimpulan/Langkah ) Isi 1 Manusia Ingin mendapat Sungai menjadi Penebangan Perlu kawalan dan mengeksplotasi keuntungan cetek dan hutan, cari pemantauan agar alam-sanggup dengan segera, sempit, gali, dan tidak mengganggu mencemarkan (bagi betis pengambilan aliran air sungai sungai demi hendak peha) pasir kepentingan mereka Isi 2 Pembuangan ingin Aliran sungai Di kawasan Kesedaran rakyat sampah mengurangkan tersekat, bandar perlu dipertingkatkan kos mengeluarkan utama untuk membuat pengurusan bau yang seperti kawalan sampah busuk Kuala (ibarat enau Lumpur dalam belukar, melepaskan pucuk masingmasing) Isi 3 Hakisan sungai Terjadi ketika Tebing sungai Pasir Pemantauan dan secara semula aliran sungai akan runtuh daripada penyeliaan penting jadi yang deras (ibarat api tebing untuk mengesan menimpa ketika kecil sungai akan perubahan ini tebing sungai menjadi menimbus kawan apabila sungai besar menjadi lawan) Isi 4 Sungai tidak Pihak berkuasa Menyebabkan Rumput dan Pembersihan sungai dibersihkan tempatan dan aliran sungai tumbuhan penting untuk Jabatan Parit terhalang dan liar mengelakkan banjir dan Saliran sungai menjadi menyekat tidak sebak aliran sungai mamantau kawasan sungai

Isi 5

Hujan lebat

Perenggan Penutup

Sungai tidak Musim Perlu mendapatkan mampu tengkujuh di informasi tentang menampung Pantai Timur cuaca kapasiti air Malaysia yang berlebihan Cadangan/Harapan Sistem pengairan yang baik dan cekap akan memudahkan pengaliran air dan mengurangkan kesan pencemaran ke atas kualiti air mengelakkan bencana alam terutamanya banjir(sesal dahulu pendapatan,sesal kemudian tiada guna )

Faktor cuaca yang tidak menentu, taburan hujan lebih banyak