Anda di halaman 1dari 3

Gambar 2 1. Suasana di pasar itu pembeli.

( kefahaman) A B C D sunyi sepi suka duka kacau-bilau riuh-rendah betul menggunakan perkataan sinonim ROBOH. dengan suara penjual dan

2. Pilih ayat yang (Pengetahuan) A. B. C. D.

Kereta itu terbabas lalu terhumban ke dalam gaung yang curam. Bangunan itu tumbang akibat hakisan tanah. Ah Meng terjatuh sewaktu bermain bola. Pasukan Bola Sepak Johor telah tewas.

3. Pak Mat Sani ialah seorang pemuzik yang mahir _____________________ biola. (aplikasi) A. Memetik B. Menggosok C. Menggesek D. Memegang 4. Seorang ahli pengakap sedang _____________ air dalam cerek di hadapan khemah. ( Aplikasi) A. Menjerang B. Merebus C. Memasak D. Menumis 5. Pantai Barat Semenanjung Malaysia dijangka akan dilanda angin ____________ selama beberapa minggu (pengetahuan) A. Laju B. Kencang C. Deras D. Pantas

Tiba-tiba aku tersedar Lamunan yang merugikan terlepas kini Sejarah hempedu pahit ku lupakan Kini, ku semaikan benih-benih harapan Bersama jutaan impian Aku kan tempuh segala cabaran. 6. Ku semaikan benih-benih harapan bermaksud ( analisis) A. Pemuisi menanamkan cita-cita untuk berjaya B. Pemuisi belajar dengan bersungguh-sungguh C. Pemuisi menanam benih-benih baru di ladangnya D. Pemuisi mengharapkan dirinya tidak dilupakan.

7. Susun semula perkataan-perkataan / frasa-frasa berikut supaya menjadi sebuah ayat yang sempurna (analisis) yang / terumbang- ambing / perahu / ombak / itu / kecil / dipukul A. B. C. D. Terumbang-ambing perahu yang kecil itu dipukul ombak. Perahu yang kecil itu terumbang-ambing dipukul ombak. Ombak yang kecil itu dipukul perahu terumbang-ambing. Perahu terumbang-ambing dipukul ombak yang kecil itu.

8. Pilih tanda baca yang betul. (Penilaian) A. Amboi, Cantinya cucu nenek hari ini! Zura hendak pergi ke mana, tanya nenek. B. Amboi, cantiknya cucu nenek hari ini! Zura hendak pergi kemana? tanya nenek. C. Amboi, cantiknya cucu nenek hari ini! Zura hendak pergi ke mana? Tanya nenek. D. Amboi cantinya cucu nenek hari ini! Zura hendak pergi ke mana? Tanya Nenek. 9. Berdasarkan petikan diatas, apakah pandangan anda tentang faktor berlakunya kemalangan? (Penilaian) A. Kecuaian pemandu B. Kecuaian ibu bapa C. Tiada papan tanda D. Jalan berlubang

dikelilingi oleh laut. Hujan lebat turun sepanjang tahun. Banyak awan. Kelembapannya tinggi iaitu kira-kira 80oc

10. Berikut merupakan ciri-ciri bagi kawasan di garisan _______________ A. Khatulistiwa B. Artik C. Artantik

D. Sejuk

Esei Pencerobohan tentera Amerika dan Britain terhadap Iraq merupakan satutindakan yang zalim dan tidak berperikemanusiaan. Rakyat Iraq sanggup mempertahankan segenap inci tanah tumpah darah mereka. Mereka sanggupberputih tulang daripada berputih mata.

Soalan. 1. Apakah pendapat anda mengenai ungkapan Biar berputih tulang jangan berputih mata. ( Penilaian) 2. Susun cara menanam pokok dengan betul (analisis) 12. 3 4 3. Berikan kelebihan menghormati guru. ( kefahaman) 1. 2. 3. 4. siapakah Perdana Menteri Malaysia yang pertama? (pengetahuan) 5. Bagaimanakah Pemburu selamat daripada dimakan harimau? (aplikasi) 6. Huraikan satu perancangan yang boleh membuktikan seorang pelajar yang cemerlang (sintesis)