Anda di halaman 1dari 12

PENGENALAN

Terdapat 2 buah kelenjar adrenal iaitu : Bahagian luar (korteks / steroid) Bahagian dalam (medulla)
Kelenjar adrenal dibekalkan dengan salur darah dan saraf simpatetik.

HORMON BAHAGIAN KORTEKS

ZON RETIKULARIS

HORMON BAHAGIAN KORTEKS

ZONA GLOMERULOSA

ZONA FASIKULATA

ZONA GLOMERULOSA

Menghasilkan hormon Mineralokortika Aldosteron Dioksokortikosteron (DOC) Berperanan mengimbangi cecair dan elektrolit badan.

Kadar natrium dalam darah dikawal dan kalium berlebihan disingkir melalui urin.

ZONA FASIKULATA

Menghasilkan Hormon Glukokortikoid iaitu kortisol (hidrokortison) dan kortikosteron. Penghasilannya dirangsang oleh Adenokortikotrofin (ATCH) dari bahagian hadapan kelenjar pituitari yang berfungsi sebagai : Menyelesaikan metabolisme korbohidrat menukar karbohidrat kepada glukos. Menggalakkan metabolisme protein membantu dalam kegunaan lemak tubuh. Mempengaruhi salur darah dan menyelaraskan tekanan darah normal.

ZONA RETIKULARIS

Menghasilkan hormon : Glukokortikoid Hormon seks (menghasilkan hormon androgen, estrogen dan progesteron).

Hormon secara berlebihan menyebabkan kanakkanak mencapai baligh awal. Hormon Androgen yang berlebihan pada wanita menyebabkan wanita itu menunjukkan sifat lelaki (janggut dan misai)

Hormon Adrenalin (epinefrin)

Hormon Noradrenalin (norepinefrin)

Hormon ini membantu tubuh supaya bertindak segera dalam keadaan kecemasan dan dalam keadaan stres. Ransangan saraf yang bermula dari hipotalamus mengalir ke rangkaian simpatetik dan mengalir ke kelenjar adrenal. Ransangan ini menggalakan penghasilan hirmon dari medula. Penghasilan bertambah dalam keadaan berdepan dengan bahaya, takut, marah dan lain-lain gangguan emosi.

FUNGSI HORMON MEDULA


Mengecilkan salur darah, jadi dengan itu meningkatkan tekanan darah Mempercepatkan denyutan jantung Mengubah glikogen dan glukosa dan meningkatkan kadar glukosa dalam darah Menggalakkan aktiviti kelenjar peluh.

SEKIAN, TERIMA KASIH