Anda di halaman 1dari 11

1

SISTEM TENAGA
Tenaga diperoleh daripada makanan. Penghasilan dalam badan secara berterusan untuk kehidupan. Kapasiti melakukan kerja. Penghasilan tenaga melalui pemecahan nutrien makanan menghasilkan Adenosina Trifosfat ( ATP ). Tenaga dihasilkan semasa pemecahan ATP sebanyak 7 hingga 12 kilokalori.
Adenosina ATP p p ADP + Pi + Tenaga Pi

Adenosina Trifosfat ( ATP )


Dihasilkan melalui : 1. Sistem anaerobik alaktik
(ATP-PC)

2. Sistem anaerobik laktik


(Glikosis anaerobik / sistem asid laktik ) 3. Sistem aerobik ( sistem oksigen )

Sistem Anaerobik Alaktik (ATP-PC)


o Dikenali sebagai sistem fosfogen o Membekalkan tenaga untuk aktiviti intensiti tinggi sehingga 10 saat. o Fosfokreatin ( PC ) disimpan dalam sel otot. o Tenaga terhasil apabila fosfat terurai dan pada sebatian fosfat kreatin. o Hasil pemecahan ialah Kreatin (c) dan fosfat bukan organik (pi )

PC

Pi + C + Tenaga

Sistem Anaerobik Asid laktik (ATPPC) ( Anaerobik Glikolisis )


Penghasilan tenaga hasil pemecahan glukosa. Karbohidrat yang tercerna atau glikogen tersimpan dalam otot atau hepar(hati). Tidak memerlukan oksigen untuk proses pemecahan glukosa. Menghasilkan asid laktik yang melesukan otot. ATP yang dihasilkan melebihi dari yang diperoleh dari sistem ( ATP-PC). ATP untuk aktiviti fizikal berintensiti tinggi selama 1-3 minit.

Glukosa Asid Piruvik Asid Laktik ATP

Sistem Aerobik
Memerlukan kehadiran oksigen untuk menghasilkan tenaga. Penghasilan paling banyak ATP Membolehkan aktiviti fizikal dilakukan dalam jangkamasa yang lama. Aktiviti berintensiti rendah dan sederhana. Nutrien glikogen, lemak dan protein digunakan untuk penghasilan tenaga. Hasil sampingan tidak melesukan. Glukosa Asid Piruvik Kitaran krebs Sistem pengangkutan elektron ATP ATP ATP

Kelesuan Otot
Penumpuan kepada:
Sistem tenaga ( ATP-PC, Glikolisis dan pengoksidanan ) Pengumpulan hasil sampingan metabolik. Sistem saraf. Mekanisma kegagalan pengecutan gentian otot.

Faktor-Faktor Penyebab:
Pengumpulan asid laktik Kekurangan simpanan ATP dan PC Kekurangan simpanan glikogen otot

Pengumpulan Asid Laktik


Akibat pemecahan karbohidrat yang tidak sempurna. Berlaku dalam fiber otot. Glukosa ditukar oleh enzim kepad asid laktik bagi menghasilkan ATP. Apabila kandungan asid laktik banyak dalam darah ia akan menyebabkan kelesuan.

enzim Glukosa Asid laktik

ATP Simpanan Kekurangan ATP dan PC

Fosfokreatin ( PCr) digunakan dalam sistem anaerobik untuk membina ATP dan kemudiannya mengekalkan simpanan ATP dalam badan. Kajian biopsi menunjukkan kelesuan berlaku bersama dengan pengurangan phophocreatine. Sistem ATP-PCr berintensiti tinggi. Pada paras kelesuan yang tinggi, kedua-dua ATP dan PCr menjadi sangat kurang.

Kekurangan Simpanan
Glikogen Otot Aras ATP otot dikekalkan melalui pemecahan glikogen otot disebabkan oleh sistem aerobik dan anaerobik. Bagi acara yang berpanjangan, glikogen atot menjadi sumber utama untuk sistesis ATP. Malangnya simpanan glikogen adalah terhad dan boleh berkurang dengan cepat. Apabaila PCr digunakan, kadar pengurangan glikogen otot dikawal oleh intensiti aktiviti. Peningkatan kadar kerja tidak berkadar terus dengan pengurangan glikogen otot. Sebagai contoh semasa lari pecut, glikogen otot digunakan 35 hingga

10

40 kali lebih cepat daripada aktiviti berjalan. Oleh itu kelesuan dalam aktiviti yang berintensiti tinggi disebabkan oleh kekurangan simpanan glikogen otot.

Langkah-Langkah Melambatkan Kelesuan


Bagi melambatkan kelesuan, atlit mesti mengawal kadar kerja melalui rentak larian yang sesuai bagi memastikan PCr dan ATP tidak kehabisan. Jika pada permulaan larian terlalu cepat mengakibatkan simpanan ATP dan PC berkurang dengan cepat. Keadaan ini menyebabkan kelesuan berlaku lebih awal dan atlit gagal mengekalkan rentak larian sehingga fasa terakhir. Latihan dan

11

pengalaman dapat membantu atlit menilai rentak larian yang optima bagi meningkatkan keberkesanan penggunaan ATP dan PC.