Anda di halaman 1dari 6

Mata pelajaran Tarikh Tahun Masa Bilangan Murid Tunjang Tajuk

: Pendidikan Jasmani : 18 April 2013 / Khamis : 5 Teratai : 07.45 08.15 pagi : 24 orang : Kecergasan Fizikal : Ketangkasan

Objektif

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid dapat: Psikomotor : Bergerak pantas dan menukar arah dalam jarak 10 meter sekurang-kurangnya 3 daripada 5 kali percubaan. Kognitif Afektif : Membetulkan kesalahan rakan ketika melakukan aktiviti. : Menunjukkan keyakinan diri dan kesungguhan semasa membuat aktiviti.

Penggabung Jalinan : Matematik, Sains, Bahasa Melayu Pengalaman sedia ada : Murid pernah melakukan aktiviti kecergasan dalam kehidupan seharian. Alatan Penerapan Nilai Kemahiran generik : Skitel (6), pundi kacang (20), Gelung rotan (24), marker (10) : Patuh pada arahan, berdisiplin : Membandingbeza antara larian lurus dan larian menukar arah (zig zag).

BAHAGIAN/MASA

TAJUK/AKTIVITI Memanaskan badan Lari sisi

PERMULAAN (5 minit)

FOKUS PEMBELAJARAN/BUTIRAN ORGANISASI/PENGELOLAAN MENGAJAR Di dalam kawasan yang di tanda. -Berlari di atas bebola kaki. -Tangan diletakkan di belakang dan tepuk. -Lari sisi seperti ketam. -Berdiri tegak Berlari bebas dalam kawasan yang -Depakan tangan. di tanda dengan skitel. -Ayunkan tangan seperti burung terbang. -Berlari menggunakan bebola kaki. -Burung patah sayap. Tangan dikilaskan ke belakang. -Badan direndahkan. -Lutut dibengkokkan. -Burung sakit. -Goyangkan badan. -Burung kesejukan. -Peluk tubuh -Burung mati. -Perlahan-lahan rebahkan badan.

ALATAN/CATATAN

Alatan Skitel Nilai Patuh arahan Strategi Tunjuk cara Mendengar arahan Membuat gaya

Terbang burung terbang

PERKEMBANGAN (12)

Gerak kerja kelas Langkah 1 Lari tuju skitel

-Murid dalam keadaan sedia. -Apabila guru menyebut sesuatu warna, murid perlu berlari ke skitel yang warnanya di sebut dengan pantas. -Berlari di atas hujung kaki. -Lutut diangkat tinggi. Tangan dihayun selang seli dengan kaki. -Mata pandang depan. -Badan direndahkan. -Berlari di atas hujung kaki. -Lutut diangkat tinggi. Tangan dihayun selang seli dengan kaki. -Mata pandang depan. -Badan direndahkan. -Luaskan bukaan kaki semasa mengambil dan meletakkan pundi kacang. -Ulang perlakuan sebanyak 2 kali pergi dan balik.

-Murid berkumpul di tengah kawasan yang di tanda.

Nilai Peka kepada arahan guru

Langkah 2 Lari ulang-alik sambil mengambil dan meletakkan pundi kacang. 10 meter.

Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan

Langkah 3 Lari zig zag sambil menyentuh pundi kacang.

-Berlari di atas hujung kaki. -Lutut diangkat tinggi. -Tangan dihayun selang seli dengan kaki. -Mata pandang depan. -Badan direndahkan. -Luaskan bukaan kaki ketika menyentuh pundi kacang yang diletakkan. -Ulang perlakuan sebanyak 2 kali pergi dan balik.

Murid dibahagikan kepada 2 kumpulan.

KEMUNCAK (8 minit)

Pertandingan Cekap pantas

-Bahagikan kepada 4 kumpulan. -Murid berlari pantas sambil membawa pundi kacang dan letakkan di dalam gelung pertama. -Badan direndahkan. -Sebelah kaki di hadapan dan sebelah lagi di belakang ketika mengambil dan meletakkan pundi kacang. -Lari semula ke garisan mula dan mengambil pundi kacang. -Ulang perlakuan ke gelung kedua sehingga gelung kelima.

Bahagikan kepada 4 kumpulan.

Nilai Bersungguh-sungguh Toleransi Semangat kesukanan Mendengar arahan

-Murid lari mengutip semula semua pundi kacang dan dibawa ke garisan. -Kumpulan yang berjaya menyelesaikan aktiviti dengan masa paling pantas dikira sebagai pemenang.

PENUTUP (5 minit)

Jalan perlahan.

-Berjalan perlahan sambil menggoyang-goyangkan tangan. -Tepuk seluruh badan. -Tarik nafas melalui hidung dan tahan kemudian hembus melalui mulut. -ulang aktiviti sebanyak 3 kali. -Duduk dalam keadaan kaki berlunjur. -Bengkokkan lutut. -Goyangkan peha. -Silang kaki rapat ke pinggang. -Peluk lutut sekuat mungkin. -Luruskan lutut. -Sentuh dan tarik hujung kasut. -Tangan mencekak pinggang. -Dongakkan kepala.

Berjalan bebas di kawasan yang di tanda skitel.

Afektif -Murid seronok melakukan aktiviti. Tunjuk cara Keselamatan

Tarik nafas.

Gerak kendur dari kaki hingga kepala.

Membentuk ladam kuda di hadapan guru.

-Tunduk kemudian toleh ke kiri dan ke kanan. -Ulang perlakuan sebanyak 3 kali. -Tahan perlakuan selama 10 saat. Rumusan Refleksi aktiviti dan pembelajaran. Apa yang telah dipelajari *Ketangkasan. Apakah kepentingan ketangkasan. *Jangkaan jawapan -Untuk kesihatan. -Memudahkan urusan seharian. -Menjadi lebih cekap dan pantas. Kemahiran kognitif Bersoal jawab