Anda di halaman 1dari 5

DOA SOLAT HAJAT Ya Allah, tiada Tuhan melainkan Allah yang Maha Penyantun lagi Maha Pemurah.

Maha Suci Allah, Tuhan Arasy yang Maha Agung. Segala puji bagi Allah, Tuhan Pengatur alam semesta. Kami meminta kepada Engkau, yang memastikan rahmat Engkau dan keutamaan ampunan Engkau dan terpelihara dari segala macam dosa dan dapat merebut daripada bermacam kebaikan dan selamat dari segala bentuk kesalahan. Ya Allah, janganlah Engkau biarkan kami berdosa, melainkan Engkau ampunilah kami, Janganlah Engkau biarkan kami didalam kesulitan, melainkan Engkau lepaskan kami kepada kemudahan. Janganlah Engkau biarkan kami mempunyai hajat yang Engkau redhai, melainkan Engkau kabulkan jua. Ya Allah, dengar lah hajat kami ini .. (sebutkan hajat) Ya Allah, jika sememangnya telah Engkau ketahui bahawa pekara yang kami hajatkan itu baik bagi kami dalam urusan agama kami dan penghidupan kami serta akibat urusan kami , maka takdirkan lah ia untuk kami dan permudahkan ia bagi kami serta berkatilah kami(dia) didalamnya. Tetapi jika Engkau ketahui bahawa pekara itu buruk bagi kami dalam urusan agama kami dan penghidupan kami serta akibat urusan kami , maka hindarkan lah ia bagi kami dan jauhkanlah kami daripadanya. Engkau takdirkan kebaikan bagi kami di mana saja adanya dan Engkau jadikan hati kami meredhainya. Ya Allah, masukkan kamikedalam golongan hamba-hamba Mu yang sentiasa redha dengan ketentuan Mu, yang sentiasa bersyukur dengan nikmat kurniaan Mu dan yang sentiasa bersabar dengan ujian Mu, sehingga kamitidak meminta Engkau dahulukan segala pekara yang Engkau kemudian dan tidak pula kamimeminta Engkau kemudiankan pekara yang Engkau dahulukan. Ampunkan lah aku, rahmati lah kamidan maafkan lah keterlanjuran ku. Pada Engkau lah kamikembalikan segala urusan dan kepada Engkau lah kamibertawakkal.

Doa Taubat

Ya, Allah Engkaulah Tuhanku, Tidak ada Tuhan selain Engkau, Engkaulah yang menjadikan aku. Sedang kamiadalah hamba-Mu dan kamidi dalam genggaman-Mu dan di dalam perjanjian setia ( beriman dan taat ) kepadaMu sekuat mampuku. Kamiberlindung kepada-Mu dari kejahatan yang telah ku lakukan. Kamimengakui atas segala nikmat yang telah Engkau berikan kepada ku dan kamimengkamisegala dosaku. Maka ampunilah aku. Sesungguhnya tidak ada yang dapat mengampuni segala dosa kecuali Engkau. Terjemahan Doa Setelah Sholat Tahajud "Ya, Allah! Bagi-Mu segala puji, Engkau cahaya langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau yang mengurusi langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji, Engkau Tuhan yang menguasai langit dan bumi serta seisinya. Bagi-Mu segala puji dan bagi-Mu kerajaan langit dan bumi serta seisi-nya. Bagi-Mu segala puji, Engkau benar, janji-Mu benar, firman-Mu benar, bertemu dengan-Mu benar, Surga adalah benar (ada), Neraka adalah benar (ada), (terutusnya) para nabi adalah benar, (terutusnya) Muhammad adalah benar (dari-Mu), peristiwa hari kiamat adalah benar. Ya Allah, kepada-Mu kamipasrah, kepada-Mu kamibertawakal, kepada-Mu kamiberiman, kepada-Mu kamikembali (bertaubat), dengan pertolongan-Mu kamiberdebat (kepada orang-orang kafir), kepada-Mu (dan dengan ajaran-Mu) kamimenjatuhkan hukum. Oleh karena itu, ampunilah doskamiyang telah lalu dan yang akan datang. Engkaulah yang mendahulukan dan mengakhirkan, tiada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau, Engkau adalah Tuhanku, tidak ada Tuhan yang hak disembah kecuali Engkau"

TASBIH YANG DIBACA NIAT

Maksudnya : Sahaja kamimenunaikan solat sunat Tasbih 2 rakaat kerana Allah Taala


Maksudnya : Maha suci Allah dan pujian bagi Allah, tiada Tuhan melainkan Allah Yang Maha Besar. Tiada daya upaya melainkan dengan Allah Yang Maha Tinggi lagi Agung.

JADUAL TASBIH 1. 4 Rakaat 2 Salam WAKTU Slps Iftitah sebelum Fatihah Sesudah surah Rakaat 1 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Selepas surah Rakaat 2 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Sebelum Tahiyyat JUMLAH 2. 4 Rakaat 1 Salam WAKTU JUMLAH TASBIH JUMLAH TASBIH 15 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 15 150 X 2 = 300

Slps Iftitah sebelum Fatihah Sesudah surah Rakaat 1 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Selepas surah Rakaat 2 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Sebelum Tahiyyat Awal Selepas Tahiyyat Awal Sesudah Fatihah Rakaat 3 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Selepas Fatihah Rakaat 4 Rukuk I'tidal Sujud Duduk antara dua sujud Sujud kedua Sebelum Tahiyyat Akhir JUMLAH DOA SOLAT TASBIH

15 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 15 15 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 10 15 300

. Ya Allah, ya Tuhan kami, kami memohon taufik daripada-Mu

sebagaimana orang-orang yang telah Engkau beri petunjuk dan jadikan amalan kami ini seperti mana amalan ahli yakin dan jadikanlah kami dari golongan orang yang menerima nasihat orang-orang yang bertaubat dan keazaman kami seperti mana orang-orang yang sabar dan gementar kami seperti mana orang-orang yang takut dan kami memohon seperti mana permohonan orang yang suka kepada kebaikan dan beribadat seperti orang-orang yang warak dan jadikanlah pengetahuan kami ini sebagai ahli-ahli yang berilmu sehingga kami termasuk ke dalam orang yang takut kepada Engkau. Ya Allah, kami memohon kepada-Mu, jadikan kami golongan yang takut yang menghalang kami daripada melakukan maksiat sehinggalah kami beramal dengan taat kepada-Mu amalan yang kami merasakan perlu mendapat keredhaan-Mu dan juga sehingga kami bersungguh-sungguh pada bertaubat serta takut kepada-Mu dan juga sehingga kami betulbetul ikhlas dan tawakal kepada-Mu dalam setiap perkara dan supaya kami menjadi orang yang baik sangka terhadap Engkau, Maha Suci Engkau sebagai Pencipta.