Anda di halaman 1dari 3

BAHAGIAN B 1.

Tandakan ( / ) pada pernyataan yang menunjukkan adab makan yang baik dan ( X ) pada pernyataan yang menunjukkan adab makan yang tidak baik. a. Makan dengan tertib dan tidak gelojoh. b. Berebut-rebut semasa mengambil makanan. c. Tidak bercakap-cakap semasa makanan penuh di dalam mulut. d. Menjemput semua ahli keluarga makan bersama-sama. e. Meninggalkan meja makan ketika orang lain masih menikmati makanan f. Membaca doa sebelum dan selepas makan ( ( ( ( ( ( ) ) ) ) ) )

( 6 markah)

2. Lengkapkan Prinsip Rukun Negara di bawah. a) _________________________ kepada Tuhan b) _________________________ kepada Raja dan Negara c) _________________________ perlembagaan d) _________________________ undang-undang e) _________________________ dan kesusilaan ( 10 markah) 4. Tuliskan maksud warna pada bendera Jalur Gemilang.

a. Warna biru tua melambangkan

b. Warna putih melambangkan

c. Warna merah melambangkan ( 6 markah ) 1

6. Padankan nama negeri dengan ibu negeri di bawah.

Negeri KEDAH

Ibu Negeri KUCHING

PERLIS

ALOR STAR

SARAWAK

KANGAR

PAHANG

SHAH ALAM

SELANGOR

KUANTAN
( 10 markah )

5. Tuliskan dialog yang sesuai ketika berinteraksi dengan komuniti sekolah berdasarkan situasi yang berikut. a. Membantu guru membawa buku.

b.

Meminta bantuan pengawal keselamatan sekolah untuk melintas jalan raya.

( 6 markah )

3.

Lengkapkan soalan-soalan di bawah.

a) Setiap pelajar amat memerlukan alat ini untuk tujuan pembelajaran berkesan.Ia juga digunakan untuk melayari internet. Apakah nama alat di atas ? ________________________________________________ b) Nyatakan nama peralatan berikut. i) ii) X : ___________________________ Y : ___________________________

c) Nyatakan 3 kepentingan peralatan di atas dalam kehidupan seharian anda?. i) __________________________________________________ ii)___________________________________________________ iii)___________________________________________________ ( 12 markah )