Anda di halaman 1dari 2

Modul Latih Tubi Tingkatan 3

ADAB MENJALANKAN TUGAS


(i) Empat adab yang mesti dipatuhi ketika menjalankan tugas :

i. ii. iii. iv. v. vi.


(ii)

Memulakan tugas dengan lafaz bismillah. Menyelesaikan tugas pada masa dan tarikh yang ditetapkan. Berpakaian menutup aurat, kemas dan bersih. Bekerja secara berpasukan. Mematuhi arahan ketua. Tidak mengabaikan solat.

Dua sikap negatif yang perlu dijauhi semasa menjalankan tugas. i. ii. iii. iv. v. vi. vii. viii. ix. Menyiapkan tugas tidak mengikut masa yang ditetapkan. Mementingkan diri sendiri dan tidak bertimbang rasa. Tidak bekerjasama dengan rakan setugas. Malas berusaha dan mencuri tulang. Bekerja hanya untuk mendapat pujian dan sanjungan. Lebih mementingkan keuntungan daripada kepentingan orang ramai. Hasad dengki. Tidak mementingkan kualiti perkhidmatan. Membocor rahsia majikan.

(iii )

Empat kelebihan yang diperolehi oleh seseorang pelajar yang mengamalkan adab-adab bertugas: i. ii. iii. iv. Kerja dan tugasan yang dilakukan mendapat keberkatan. Ganjaran @ pendapatan yang diperolehi menjadi rezeki yang halal. Hasil kerja yang dilakukan mendapat faedah yang berpanjangan. Hubungan silaturrahim antara rakan setugas menjadi lebih rapat.

(iv)

Dua ciri petugas yang baik: i. ii. iii. iv. v. Menganggap pekerjaan ini sebagai ibadah. Melaksanakan kerja dengan tekun dan bersungguh-sungguh. Bertanggungjawab, jujur dan amanah ketika bekerja. Istiqamah dalam pekerjaan. Tidak meninggalkan ibadah wajib.

Membuat sesuatu yang betul Lebih baik daripada Membuat sesuatu dengan betul

Modul Latih Tubi Tingkatan 3