Anda di halaman 1dari 7

MEMELIHARA IKAN GAPI

IKAN GAPI

Cara biak anak ikan gapi:

Bagi membiakkan ikan guppy, induk ikan jantan dan induk ikan betina diperlukan. Tempat pembiakan boleh berlaku sama ada di kolam atau di dalam akuarium yang mempunyai hiasan batu atau pokok hiasan yang boleh dijadikan sebagai tempat privasi guppy untuk membiak. Oleh sebab itu, kolam atau akarium perlu dihiaskan dengan pokok pokok dan batu hiasan atau pasu pasu pecah, batang kayu buruk hiasan ke supaya ikan boleh berbulan madu di situ, dan situ juga tempat privasi ikan.

Ikan gapi betina jugak perlukan tempat tersorok bila dia nak beranak. Pokok pokok dan tempat privasi tadi menjadi tempat persembunyian anak ikan guppy dari ikan ikan dewasa. Oleh sebab itu sebaik-baiknya pengasingan anak ikan perlu dibuat di tempat lain kalau bimbang anak ikan kena makan dengan ikan dewasa .

Cara nak kenal ikan gapi betina dan jantan:

Ikan guppy betina lebih buncit perutnya dan badan ikan guppy jantan lebih atau runcing. Ekor ikan guppy betina tak secantik ekor ikan guppy jantan. Lazimnya ekor ikan guppy jantan yang cantik adalah untuk memikat ikan betina macam haiwan-haiwan lain.

Ikan Gapi jantan dan betina

Anak Ikan Guppy

Tip tambahan:

Ikan Gapi yang baru dibeli di kedai dengan ikan gapi yang di dalam longkang tepi rumah tak sama. Kalau baru beli di kedai, kita perlu apungkan bekas plastik ikan tu dalam air /akurium selama 10-15minit supaya suhu air jadi sama. Ikan tak mudah terkejut. Ikan di dalam longkang mungkin sudah lasak dan kuat badannya berbanding ikan yang dijaga di dalam akuarium.

Ikan gapi ialah ikan paling senang nak membiak dan boleh biak dalam masa singkat je. Paling penting kat sini ialah kena jaga pH air tu dan tempat dia membiak dan cara bagi makan ikan.

Air yang sesuai untuk Ikan Gapi

Ikan mesti ada air, tapi air pun ada pH dia. Selalu guna ubat anti klorin mengikut sukatan yang diberi. Ikan tak boleh hidup dalam air berklorin atau air paip. Kalau nak guna air paip, perlu simpan dulu selama 2 atau 3 hari supaya klorin tu hilang. Cara lain ialah tadah air hujan.

CARA MEMBIAKKAN IKAN GUPPY DAN IKAN MOLLY

Sebelum kita membiakkan ikan guppy atau molly kita harus mengetahui iduk jantan dan betina. Adapun beberapa perbedaan indukan jantan dan betina sbb ;

Indukan Jantan

( Ikan Guppy ) Molly )

( Ikan

Punya gonopodium berupa tonjolan di bagian belakang sirip perut yang merupakan modifikasi sirip anal yang berupa sirip yang panjang.

Tubuh ramping Warna lebih cerah Sirip pada punggung lebih panjang Ukuran kepala agak besar

Indukan Betina

( Ikan Guppy ) )

( Ikan Molly

Di bagian belakang sirip perut tidak ada gonopodium, tetapi berupa sirip halus. Tubuhnya gemuk Warna kurang cerah Sirip punggung biasa kepala agak runcing

setelah kita sudah mengetahui yang mana indukan jantan dan indukan betina pemijahan dapat dilakukan dengan cara sbb ;

Pilih induk yang berukuran relatif besar, dengan bentuk tubuh yang mengembung serta mempunyai warna yang indah

Induk-induk yang telah dipilih dimasukkan ke dalam satu bak untuk beberapa pasang induk. Tapi jika ingin keturunan tertentu dapat pula dilakukan dengan cara memisahkan ke dalam bak tersendiri sepasang-sepasang.

Bak-bak pemijahan harus diawasi setiap hari. Setelah lahir, anak-anak ikan harus cepat diambil dan dipisahkan dari induknya agar tidak dimakan oleh induknya sendiri.

Setelah pemijahan dilakukan beberapa minggu kemudian ikan akan menghasilkan benih-benih ikan.

Benih ikan

( Benih yang Baru lahir ) 2 minggu )

( Benih yang berumut

Adapun cara perawatan benih ikan guppy dan molly sbb ;

Anak-anak ikan yang baru saja lahir pada umumnya belum membutuhkan makanan, karena masih mengandung kuning telur. Setelah 4 sampai 5 hari anak ikan baru bisa diberi makan berupa kutu air yang disaring, atau kuning telur yang telah direbus dan dihancurkan.

Setelah mencapai ukuran sedang 2 sampai 3 cm dapat diberi makanan berupa cacing, dan setelah mencapai ukuran dewasa yaitu berukuran 5 sampai 7 cm dapat diberi makanan cuk.

Selain makanan alami dapat juga diberi makanan tambahan berupa cacing kering dan juga agar-agar.

Pemberian makan sebaiknya 2 kali dalam sehari, jangan memberi makan berlebihan, karena bisa menyebabkan pembusukan yang dapat merusak kualitas air.

Pergantian air. Air dalam bak atau aquarium jangan sampai kotor atau keruh, karena bisa menyebabkan kematian anak-anak ikan.