Anda di halaman 1dari 2

RANCANGAN TAHUNAN KEGIATAN KOKURIKULUM

MINGGU/ TARIKH 13 Februari 2013 PROGRAM/TAJUK/KEMAHIRAN Perjumpaan Pertama Persatuan AKTIVITI Mesyuarat Jawatankuasa Penubuhan Jawatankuasa & melantik ahli-ahli AJK Melukis logo persatuan Mempamerkan maklumat yang menarik berkaitan Sains Memancing ais menggunakan garam. Rujuk lampiran. Menterjemah maklumat atau info kepada bentuk peta minda dan gambarajah. 9 paku tergantung seperti diawang-awangan Rujuk lampiran. Menyusun dan melabel radas dan peralatan di bilik sains OBJEKTIF Melahirkan sifat kepimpinan dalam persatuan. CATATAN/TINDAKAN

27 Februari 2013 13 Mac 2013

Menghias Papan Kenyataan Kemahiran Bereksperimentasi

10 April 2013

Kemahiran Menterjemah Maklumat

24 April 2013 22 Mei 2013

Kemahiran Keseimbangan dan Kestabilan Keceriaan Bilik Sains

Memupuk sikap bekerjasama antara murid. Memupuk kesabaran dalam diri murid dan menarik minat murid dalam Sains. Melatih murid berfikiran secara kreatif dalam menghasilkan gambaran yang mudah difahami. Murid memahami faktor yang mempengaruhi kestabilan. Menanam sikap bertanggungjawab menjaga kebersihan bilik sains demi keselesaan pembelajaran. Memberi pendedahan kepaa murid tentang radas yang terdapat di bilik sains. Memberi pendedahan kepaa murid tentang radas yang terdapat di bilik sains.

19 Jun 2013

Mengenal Radas & Peralatan Sains Membina Carta Radas Sains

Melukis dan mewarna gambar radas di bilik sains Membina carta radas menggunakan hasil lukisan yang telah disiapkan dan melabelkannya.

3 Julai 2013

17 Julai 2013 31 Julai 2013 28 Ogos 2013 18 September 2013 2 Oktober 2013 Projek Kitar Semula

REHAT / BULAN RAMADHAN REHAT / BULAN RAMADHAN Menghasilkan kad / tempat letak pensel dari kertas surat khabar. Rujuk lampiran. The Floating Metal Science Rujuk lampiran Mengadakan pertandingan kuiz antara persatuan. Setiap persatuan akan menghantar 3 wakil (bagi setiap tahun) Mewujudkan kesedaran dalam diri murid tentang kepenting memelihara alam sekitar. Memahami konsep daya apungan dalam Sains Menambahkan pengetahuan sains setiap murid. Mewujudkan sikap berdaya saing antara murid.

Kemahiran Bereksperimentasi

Pertandingan Kuiz

10 Oktober 2013

PENGIRAAN MARKAH KK DAN MENYERAHKAN KEPADA GURU KELAS