P. 1
Pelan Operasi Kelab Spbt 2014

Pelan Operasi Kelab Spbt 2014

|Views: 266|Likes:
Dipublikasikan oleh Ellicx Manjilim
SPBT
SPBT

More info:

Categories:Types
Published by: Ellicx Manjilim on Oct 01, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOC, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

01/09/2016

pdf

text

original

SMK KEMBURONGOH RANAU

PERANCANGAN STRATEGIK KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU TAHUN 2014 – 2015

televisyen dan sebagainya. CABARAN(C) – Challange C1 – Murid tidak dapat menghadari hari kokurikulum kerana menghadiri sekolah agama. C4 – Pengaruh aktiviti sosial yang tidak berfaedah seperti cyber cafe.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU ANALISIS `S. O3 – Sokongan dan sumbangan daripada PIBG dan komuniti sekitar. tuisyen dan sebagainya.W. C2 – Guru tidak dapat memberi komitmen untuk menghadiri kokurikulum kerana terlibat dengan tugasan lain.O.Strength S1 – Guru mempunyai kemahiran dan pengalaman serta berminat penuh dalam persatuan SPBT S2 – Kemudahan fizikal mencukupi S3 – Murid berminat dan mengambil bahagian aktif di dalam aktiviti persatuan SPBT KELEMAHAN(W) – Weakneses W1 – Segelintir guru kurang bermotivasi. W2 – Kekurangan bilik untuk aktiviti persatuan. O2 – Beberapa kemudahan awam yang terdapat di persekitaran sekolah. PELUANG(O) . 2 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU .Opportunities O1 – PPD dan JPN mengadakan kursus bagi meningkatkan kemahiran para guru. W4 – Tidak menyertai pertandingan diperingkat daerah. W3 – Segelintir murid kurang mengambil bahagian aktif. O4 – Agensi-agensi berkaitan sedia memberi sokongan dan khidmat nasihat. C3 – Ibubapa lebih mementingkan akademik berbanding kokurikulum.C’ KEKUATAN(S) .

W2 – Kekurangan bilik untuk aktiviti persatuan.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU i) Analisis persekitaran TOWS/COWS Matriks (KELAB PERSATUAN SPBT) S1 – Guru mempunyai kemahiran dan pengalaman serta berminat penuh dalam persatuan SPBT S2 – Kemudahan fizikal mencukupi S3 – Murid berminat dan mengambil bahagian aktif di dalam aktiviti persatuan SPBT W1 – Segelintir guru kurang bermotivasi. O1 – PPD dan JPN mengadakan kursus bagi meningkatkan kemahiran para guru. Strategi SC S2+C3 Memaklumkan segala aktiviti kokurikulum kepada ibubapa dan penjaga serta kepada semua guru. Strategi WO W1+O1 Memberi bimbingan. C2 – Guru tidak dapat memberi komitmen untuk menghadiri kokurikulum kerana terlibat dengan tugasan lain. kursus dan motivasi. O2 – Beberapa kemudahan awam yang terdapat di persekitaran sekolah. latihan. C3 – Ibubapa lebih mementingkan akademik berbanding Strategi SO S1+O1 Guru-guru menghadiri kursus yang dianjurkan oleh PPD. C1 – Murid tidak dapat menghadari hari kokurikulum kerana menghadiri sekolah agama. O4 – Agensi-agensi berkaitan sedia memberi sokongan dan khidmat nasihat. W3 – Segelintir murid kurang mengambil bahagian aktif. 3 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . Strategi WC W1+C2 Latihan dan kursus motivasi dalaman kepada guru-guru. tuisyen dan Pengaruh aktiviti sosial yang tidak berfaedah seperti cyber cafe. JPN dan pihak berkaitan. W4 – Tidak menyertai pertandingan diperingkat daerah. O3 – Sokongan dan sumbangan daripada PIBG dan komuniti sekitar. televisyen dan sebagainya.

Andaian hasilan yang dijangkakan / impaknya untuk mencapai objektif. iii) Analisis Pemilihan Strategi Berdasarkan Pemberatan ST1 2 5 5 3 4 5 5 3 5 37 1 ST2 ST3 ST4 2 2 2 5 5 5 1 5 5 2 3 2 3 1 2 5 5 5 5 5 5 1 1 2 4 5 5 28 32 33 4 3 2 Pemilihan kepada ST1 KRITERIA PEMILIHAN 1. ii) BIL 1 2 3 4 Penilaian Strategi Terbaik KOD STRATEGI SO: S1+O1 WO: W1+O1 WO: W2+O3 SC: S1+C1+C2 STRATEGI YANG TELAH DIJANA STI – Meningkatkan dan mempelbagaikan aktiviti kelab persatuan SPBT ST2 – Menambahbaik segala kemudahan dan utiliti bagi kemudahan SPBT ST3 – Meningkatkan kemahiran dan kepakaran guru melalui seminar dan kursus anjuran PPD dan JPS ST4 – Memastikan aktiviti kokurikulum dijalanakn dengan berkesan. Sumber kewangandan kos pembiayaan yang terlibat 4. matlamat / isu. Tahap kesukaran proses 2. Akur / kepatuhan dengan mandat / arahan 8. Kompetansi staf yang bertanggungjawab 3. Kemudahan infrastruktur dan peralatan 5.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU kokurikulum. Kesesuaian dengan persekitaran terkini Jumlah Skor Keputusan Ulasan iv) Senarai Strategi Mengikut Keutamaan 4 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . Andaian keupayaan mengatasi halangan 6. 7. Rekod keberkesanan pelaksanaan yang lepas 9. misi dan visi.

Guru kurang mahir dengan aktiviti kelab persatuan Meningkatkan bilangan guru yang mahir dalam mengendalikan aktiviti kelab persatuan Mendapat rujukan dan garis panduan daripada badan sepatutnya seperti PPD dan JPS Bilangan guru yang berkemahiran 1 2 2 2 5 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU .PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU KEUTAMAAN 1 2 3 4 Strategi yang telah dijana STI – ST4 – ST3 – ST2 – Meningkatkan dan mempelbagaikan aktiviti kelab persatuan SPBT Memastikan aktiviti kokurikulum dijalanakn dengan berkesan. Meningkatkan kemahiran dan kepakaran guru melalui seminar dan kursus anjuran PPD dan JPS Menambahbaik segala kemudahan dan utiliti bagi kemudahan SPBT v) Pelan Strategik PELAN STRATEGIK KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU NKRA : Sub NKRA : Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan ISU MASALAH MATLAMAT STRATEGI INDIKATOR PENCAPAIAN (KPI) SASARAN (ETR) TOV 2014 2015 2016 Guru kurang pendedahan terhadap fungsi dan tanggungjawab.

Peratus murid menjadi keahlian kelab SPBT. Kuiz untuk memperkayakan bahasa menggunakan Buku Teks 1) Meningkatkan kesedaran kepentingan menggunakan buku teks dalam P&P.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU Murid kurang berminat dengan tidak menghadiri aktiviti kokurikulum Peratus bilangan murid yang menghadiri aktiviti kokurikulum kurang menggalakkan Meningkatkan peratus bilangan murid yang menghadiri aktiviti kokurikulum sehingga 80% menjelang 2013 Mempelbagaikan aktiviti yang menarik serta memberikan penghargaan kepada murid yang aktif Peratus kehadiran murid ntuk aktiviti kokurikulum 50% 60% 70% 80% vi) Pelan Taktikal PELAN STRATEGIK KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU NKRA : Sub NKRA : Memperluaskan peluang pendidikan yang berkualiti dan berkemampuan Bil PROGRAM OBJEKTIF TANGGUNGJAWAB TEMPOH KOS / SUMBER KPI TOV ETR 1. GPK Kokurikulum April Guru penyelaras RM400 1. 2) Meningkatkan penguasaan bahasa melalui buku teks. Peratus penguasaan bahasa dengan baik 3% 4% 30% 40% 6 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . 2.

40% 10% 15% RM 600 15% 20% PELAN OPERASI KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Guru Terlibat Mengadakan kuiz untuk memperkayakan bahasa menggunakan Buku Teks. Peningkatan kemahiran guru. 1) Meningkatkan kesedaran kepentingan menggunakan Buku Teks dalam P&P. 2) Meningkatkan penguasaan bahasa melalui Buku Teks. GPK Kokurikulum Guru penyelaras Sepanjang tahun 1. Peratus ahli kelab menjalankan aktiviti secara aktif 30%. Bulan April Semua murid Guru Penolong Kanan Kokurikulum 7 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . 2. 3.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU 1) Mengurangkan bilangan buku teks yang rosak. Program Pemurnian Buku Teks 2) Meningkatkan kesedaran pelajar untuk menjaga buku teks dengan baik. 2. 3) Menjadikan kelab SPBT sentiasa aktif. Peratus Buku Teks yang rosak akan berkurang.

Kerjasama daripada Panitia-panitia bahasa di perlukan untuk perlaksanaan program. Sepanjang tahun Khusus : Ahli-ahli kelab SPBT Am : Semua murid SK Methodist (M) 8 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . 2) Merujuk kepada peratus penggunaan bahasa dengan baik. 2) Meningkatkan kesedaran pelajar untuk menjaga buku Teks dengan baik. Kuiz-kuiz adalah berdasarkan dari buku teks III. Murid akan diedarkan soalan kuiz dan perlu menyelesaikannya pada tempoh yang telah ditetapkan.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU Proses Kerja 1) Jawatankuasa program akan mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagihkan tugas. II. merancang dan mengurus pelaksanaan program 2) Pelaksanaan program: • Menyediakan kertas cadangan • Panggilan mesyuarat • Mengedar surat-surat penyertaan • Pelaksanaan program dan aktiviti I. Aspek pemantauan meliputi: Pemantauan dilakukan oleh pengetua/guru kanan/ketua panitia/penyelaras program dengan menggunakan instrumen yang dibina khas. 1) Keahlian murid dalam kelab SPBT meningkat. 1) Penilaian berdasarkan pencapaian murid di dalam peperiksaan. 3) Menjadikan kelab SPBT sentiasa aktif. Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan PELAN OPERASI KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) Nama Projek Objektif Tempoh Kumpulan Sasaran Program Pemurnian Buku Teks 1) Mengurangkan bilangan Buku Teks yang rosak. • Penilaian dan pemantauan • Penyediaan laporan Sukar memastikan murid membawa buku Teks ke sekolah sepanjang aktiviti dilaksanakan .

1) Keberkesanan pengurusan program ‘Pemurnian Buku Teks’ 2) Keberkesanan P&P menggunakan buku teks 3) Penyertaan murid dalam aktiviti yang disediakan Penambahbaikan akan dilakukan bagi memperbaiki keberkesanan program pada masa hadapan Kekangan Pemantauan Penilaian Penambahbaikan 9 KELAB PERSATUAN SKIM PINJAMAN BUKU TEKS (SPBT) SMK KEMBURONGOH RANAU . murid akan diberikan sampul plastik percuma sekiranya membawa buku teks semasa P&P dilaksanakan. merancang dan mengurus pelaksanaan program Proses Kerja 2) Pelaksanaan program: • Pelaksanaan program dan aktiviti • Pelancaran program ‘Pemurnian Buku Teks’ • Pemurnian buku teks mengikut tingkatan. • Penilaian dan pemantauan • Penyediaan laporan Sukar memastikan semua murid membawa buku teks ke sekolah semasa program dilaksanakan Aspek pemantauan meliputi: Pemantauan dilakukan oleh pengetua/guru kanan/ketua panitia/penyelaras program dengan menggunakan instrumen yang dibina khas.PERANCANGAN STRATEGIK KOKURIKULUM KELAB PERSATUAN SPBT SMK KEMBURONGOH RANAU Guru Terlibat 1) 2) 3) 1) Guru Penolong Kanan Kokurikulum Guru penyelaras Semua guru Jawatankuasa program akan mengadakan beberapa siri mesyuarat bagi mengagihkan tugas.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->