Anda di halaman 1dari 14

INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS IPOH

PENSYARAH : EN.MANIMARAN A/L VADIVELU

JELASKAN BAGAIMANA SURVIVAL SATU HAIWAN ATAU TUMBUHAN YANG ANDA PERHATIKAN YANG SEDANG DIBANTU OLEH PEMULIHARAAN EX SITU.

GAJAH

PUSAT KONSERVASI GAJAH KEBANGSAAN KUALA GANDAH

MEMBERI FOKUS KEPADA PEMULIHARAAN & PEMELIHARAAN GAJAH

Gambar : Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan

PETA LOKASI

PUSAT KONSERVASI GAJAH KEBANGSAAN KUALA GANDAH

Dibina pada tahun 1989 dengan suasana yang menyamai habitat asal bagi spesies gajah. Tempat perlindungan bagi beberapa ekor gajah denak dan liar. Memelihara beberapa ekor gajah tempatan yang dibawa masuk daripada Thailand dan Myanmar. Gajah juga dilatih bagi menghiburkan para pelawat . Di pusat ini juga pelawat diberi peluang untuk merasai pengalaman memberi makan dan menunggang gajah.

PENGALAMAN MENUNGGANG GAJAH

PENGALAMAN MEMBERI MAKAN KEPADA GAJAH

MATLAMAT
Meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang ramai

mengenai ancaman dan tekanan yang dihadapi oleh


gajah. Menggalakkan kajian dan penyelidikkan berkaitan teknik pemindahan semula dan kenservasi gajah. Membantu gajah yang terbiar dan kehilangan habitat daripada ancaman pemburuan dan kematian. Memastikan anak-anak gajah yang ditinggalkan oleh ibunya terus hidup.

Fungsi Konservasi Ex-situ Jabatan PERHILITAN adalah untuk merancang, mengurus mengendali , menyelaras program dan aktiviti pembiakan spesies hidupan liar yang

menyumbang ke arah kenservasi dan komersial.


Mengekang berlakunya kepupusan kepada spesies gajah. Untuk meminimumkan risiko kepupusan gajah yang berterusan.

Pendidikan sebegini memberi kesedaran kepada masyarakat untuk memelihara dan memulihara flora dan fauna. Alam sekitar yang tidak tercemar memberikan kita suasana yang selesa dan menyegarkan. Justeru semua lapisan masyarakat haruslah bekerjasama dalam memelihara alam sekitar.