POST IMPRESSIONISM

BY :AZILAH ABU BAKAR RAZIEBULLAH SITI SALFARINA

Gerakan Post impressionism 
POST IMPRESSIONISM : 1885-1905=post impressionism yg bergerak dari perancis.Tmph post impressionism telah dicipta oleh pengkritik seni inggeris iaitu Roger Fry.Paul Cezanne,Georges seurat,Paul Gauguin adalah antara pelukis yang b·asal dari perancis kecuali Van Gogh dan kbykn mereka adlh bermula sbgai impressionist.stiap org drpd mereka menegaskan kesan figutif warna dan cahaya.

TEKNIK 
Aliran ini adalah lanjutan drpd aliran impressionisme yg memilih perkara di persekitaran mereka sebagai hal benda.Bagaimanapun,ia mengadunkan eleman saintifik dan kajian analitikal thdp wrna dan cahaya.Ia lebih kpd warna-warna simbolik,terangdan tidak begitu neutral.warna diaplikasikan secara pertindihan,kombinasi beberapa warna.teknik ini dgunakan untk mghasilkan warna ilusi kpd audian yg lihat. 

Sebagai contoh: Teknik yang digunakan oleh Georges Seurat dalam ´A Sunday Afternoon On The Island Of A La Grande Jatteµ.Kalau Impressionisme pelukisnya menggunakan teknik yang serupa kpd tema ringan serta komited dgn tema sosial.Hal ini telah mempengaruhi aliran Kubisme dan Ekspresionisme.Ia juga dibawa dari Perancis pada tahun 1884.Pelukis menggunakan semua warna termasuk warna hitam.Hal benda yang telah di ubah akan di abadikan.

GAYA SENI 
Brkembang pada abad 1885-1905 Tempoh post impressionism di cipta oleh pengkritik seni inggeris iaitu Roger Fry. Paul cezanne, georges seurat,paul gauguin adalah orang perancis kecuali Van Gogh. >antara pelukis lain ialah Henry de toulouse-lautrec,paul gauguin,camille_pissarro,Henry rousseau. 

Kebanyakkan daripada mereka bermula sebagai impressionists.Dimana segala hasil karya telah menerima kritikan yang hebat kerana menggunakan teknik dimana mereka merakamkan imej dengan mementingkan rakaman cahaya dan campuran warna yang menggambarkan kesan cahaya yang jatuh pada sesuatu imej yang dilukis.. Kemudian semasa aliran post impressionism, Gauguin bersama pelukis muda yang bernama Emile Bernard telah bersama-sama mencari kebenaran yang lebih mudah dan keindahan yang lebih tulen dalam seni.Berubah jauh dari dunia seni yang canggih di paris,dia sebaliknya mencari inspirasi dgn kaum2 luar bandar dgn nilai2 tradisional.Dia bersama Emile mengkaji warna buram,garis berat dan kualiti berhias kaca berwarna dan manuskrip kuno pencahayaan.

# Mereka menjelajah dan mengkaji dengan bersungguhsungguh dengan penuh perasaan tentang warna tulen dan garis. # Gauguin menggunakan warna eksotik dan rasa keharmonian untuk mencipta puitis tahitians. # Dari brushstrokes dia telah menggunakan baris-baris yang berlengkok2 serta warna yang bertenaga ke dalam catannya(berbanding pada masa impressionisme). Gauguin mewarna dengan penuh perasaan dan menggunakan warna yang bertenaga dan banyk menghasilkan catan nya dalam benuk lanskap semula jadi..

ANTARA TOKOH POST IMPRESSIONISM
VINCENT VAN GOGH: Name:Vincent willem van gogh Born: 30 march 1853,Zundert,The Nethrelands Died:29 july 1890. FRANCE Nationality:Dutch Field: Painter. Movement: Port Impressionism Works: The Potato Eatert, Sunflowers, The Starry Night, Irief, Potrait Of Dr Gachet

# Van gogh telah menghabiskan masa remajanya
dgn bekerja di sebuah Syarikat Seni Dealers. # Slps itu dia telah bekerja sebagai guru dalam masa yg singkat dan kemudianya telah menjadi seorang pekerja mubaligh dlm 1 daerah perlombongsn yang miskin. # Dia tidak memulakan kerjayanya sebagai seorang artis sehingga lah pada tahun 1880 dia telah mula mengkaji warna-warna suram sehingga memasuki aliran impressionism dan neo impressionism di Paris. # Van gogh telah mengeluarkan lebih 2000 hasil karyanya termasuk 900 hasil warna dan 1100 hasil lukisan dan lakaran.dia akhirnya telah memotong sbhgian telinganya krn gagal dlm prshbtnnya dgn paul gauguin..

Potret vincent van gogh..hasil karyanya sendiri..

CONTOH2 KARYA POST IMPRESSIONISM

CIRI-CIRI CATAN POST IMPRESSIONISM
‡ Ciri-ciri Monolak gambaran secara tradisional dan khayalan dalam keagamaan dan mula bersifat emosi individu. Subjek utama:Rakaman alam semula jadi,kehidupan seharian dan benda-benda persekitaran. Teknik:Gabungan warna yang mementingkan kepada kajian bentuk sesuatu benda,ekspresi emosi melalui gabungan warna dan bersifat individu.contohnya:perasaan tegang,takut serta misteri. Media utama:cat minyak.

‡

‡ 
1880-1905 VAN GOGH Tajuk:Stary Night Tahun:1889

‡

STYLES OF ART 
Post impressionism was begin in the 19 century.It was mainly still lifes and landscapes. The artist of post impressionism likes to use many colours and shadows.  

. THE ARTIST . Vincent van gogh Henry toulouse-lautrec Paul gauguin Paul cezanne

TOKOH-TOKOH POST IMPRESSIONISM 
PAUL CEZANNE PAUL GAUGUIN HENRI DE TOULOUSELAUTREC VINCENT VAN GOGH CAMILLE PISSARRO HENRY ROUSSEAU

BIBLIOGRAFI 
Http://en.wikipedia .org/wiki/postimpressionism Ace ahead:teks stpm seni visual. m/s 7.(ciri2 post impressionism) http://dic.lnfoplease.com/post impressionism http://wwar.com/masters/movements/post impressionism.htm/ Citcat.com Vincent van gogh.google search.com

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful