Anda di halaman 1dari 12

Haizatul Salmah Shaharuddin 5A

Maksudnya : Daripada Abu Hurairah berkata : Rasulullah SAW bersabda : Sesungguhnya Allah berfirman : Sesiapa yang memusuhi waliKu,Aku isytiharkan perang ke atasnya.Tiada amalan untuk mendekatkan diri kepadaKu yang lebih Aku sukai selain daripada amalan yang aku fardukan.HambaKu yang mendekatkan diri kepadaKu dengan sentiasa melakukan amalan sunat (di samping amalan-amalan wajib) Aku lebih mengasihinya.Apabila aku mengasihinya,pendengarannya,penglihatannya,tangannya yang digunakan untuk memegang dan kaki yang digunakan untuk berjalan,semuanya berdasarkan keredaan dan kawalanKu.Jika dia meminta kepadaKu,Aku akan memperkenankannya dan jika dia memohon perlindunganKu,Aku akan melindunginya.

8.1 Intisari Hadis


Amaran Allah kepada orang yang memusuhi wali-Nya. Contoh amalan untuk menjadi kekasih Allah. Suruhan melakukan ibadat wajib dan galakan melakukan ibadat nawafil Cara untuk mendekatkan diri kepada Allah.

8.2 : Wali Allah SWT


Bahasa : Bantuan/perlindungan daripada Allah SWT.

WALI
Istilah Syarak : Manusia biasa yang beriman,bertakwa,beristiqamah melaksanakan segala perintah Allah SWT dan menjauhkan segala laranganNya secara zahir dan batin

ALLAH

SWT

Wali tidak maksum dan tidak mempunyai mukjizat seperti rasul Antara wali Allah SWT ialah para sahabat dan As-Salaf Al-Soleh (Rabiatul Adawiyah,Uwais Al-Qarni dan Al-Hassan Al-Basri)

8.3 : Ancaman Terhadap Orang Yang Mengingkari Risalah Rasulullah SAW

Allah Swt mengancam akan memerangi orang yang memusuhi para walinya.

Membuktikan bahawa mengingkari risalah Rasulullah SAW adalah satu penyelewengan terhadap akidah.

Wajib hindari perbuatan ini dan berusaha melaksanakan perintah Allah SWT dan RasulNya dengan patuh dan taat.

8.4 : Orang Yg melakasanakan tanggungjawab Mendapat Rahmat Drpd Allah SWT

Allah SWT akan mengasihi orang yg melakukan amalan sunat, (meredai dan merahmati) Hadis ini juga menegaskan tiada amalan untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT yg lebih disukai selain daripada amalan fardhu.

Kesimpulannya,orang beriman wajib melaksanakan segala perkara fardhu & sunat utk mendekatkan diri kpd Allah SWT serta memperoleh keredaanNya.

Beramal

Menjelmakan ilmu dalam bentuk penghayatan amalan secara ikhlas dan istiqamah akan mencapai darjat yg tinggi di sisi Allah SWT.

8.5 Ciri-ciri Orang Yang Soleh

Berakhlak

Memiliki ketinggian rohani dalam diri dapat membentuk peribadi mahmudah.

Berilmu

Memiliki ilmu pengetahuan yang tinggi dapat memantapkan hubungan dgn Allah & sesama makhluk.

8.6 : Amalan-Amalan Sunat Yg Boleh Mendekatkan Diri Seseorang Kpd Allah SWT

Solat sunat (solat dhuha,tahajjud & lain)

Berzikir/B erselawat

Membaca al-Quran

Berdo a

Puasa Sunat

Berhubung an baik sesama manusia

Allah dan Rasul menyayan ginya

Allah SWT memberkati kehidupann ya

Allah SWT memberi ganjaran pahala & syurga

Allah SWT memelihara segala anggotanya drpd melakukan perkara maksiat

8.7 Kelebihan Org Yg Melakukan Ibadat Nawafil

Allah SWT melindunginy a drpd keburukan

Mengecapi kenikmatan beribadat

Allah SWT mengabul kan doanya

8.8 : Pengajaran Hadis


Allah mengharamkan permusuhan terhadap wali-Nya iaitu orang yang beriman dan bertakwa. Orang Mukmin hendaklah mentaati segala perintah-Nya dan membanyakkan amalan sunat bagi memperoleh kedudukan yg tinggi di sisi Allah. Kekasih Allah ialah orang mukmin yang melakukan banyak ibadat nawafil.

Mutiara Kata
*Iman itu tidaklah (cukup) dengan berangan-angan dan berkata-kata sahaja,akan tetapi mestilah dengan keyakinan yg bulat di hati dan diikuti dengan amalan-amalan yang sesuai dengan iman itu. *Sesungguhnya agama yang benar di sisi Allah ialah ISLAM

Ingin Menjadi Kekasih Allah?? Ayuh!