Anda di halaman 1dari 2

Fasa persediaan

Berdiri tegak dengan sokongan dua kaki. Bengkokkan lutut dan tangan dihayun ke atas. Lompat dan mendarat dengan dua belah kaki serta tangan di gunakan untuk mengimbangkan dan badan menghadap ke hadapan. Lompatan dilakukan secara statik. Bengkokkan kaki dengan tangan ke hadapan semasa mendarat. Berdiri tegak dan tangan di angkat ke atas.

Fasa perlaksanaan
Berdiri tegak dengan dua sokongan kaki. Bongkokkan lutut dan tangan diluruskan dan dihayunkan ke atas. Lompat dan semasa di udara keseluruhan badan dipusingan ke belakang sama ada mengikut kiri atau kanan (dominan), mendarat dengan dua belah kaki dan kebelakang. Lompatan dilakukan dengan statik. Bengkokkan sedikit lutut dan tangan kehadapan semasa mendarat. Berdiri tegak dan tangan diangkat ke atas seperti ahli gimnastik.

Fasa ikut lajak


Berdiri tegak dengan sokongan dua kaki. Berlari dalam tiga atau empat langkah. Selepas itu, lompat ke udara dengan dua kaki, lutut di bengkokkan dan tangan lurus dan dihayun ke atas. Semasa di udara badan di pusingkan ke sisi kanan atau kiri. Mendarat dengan dua belah kaki dan badan menghadap ke sisi. Lompatan secara dinamik. semasa mendarat kaki di bengkokkan dan tangan lurus.