Anda di halaman 1dari 6

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat RANCANGAN PENGAJARAN PENDIDIKAN JASMANI (PERMAINAN PADANG) Mata Pelajaran Tunjang

Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bil Murid OBJEKTIF : : : : : : : : Pendidikan Jasmani Kemahiran Bola Sepak Menjaga gol menangkap bola leret 22 September 2011 9.00 pagi 9.30 pagi 4 Jujur 20 murid (10 lelaki, 10 perempuan)

: Pada akhir pengajaran dan pembelajaran, murid-murid akan dapat:a. b. c. Psikomotor : Menjaga gol (menangkap bola leret) dengan teknik yang betul pada jarak 5 meter sebanyak 4 kali daripada 5 kali percubaan. Kognitif : Menyatakan kepentingan mata memandang ke arah bola semasa bola bergerak ke arah gol. Afektif : Bertanggungjawab terhadap alatan sekolah dengan menyusun semula semua alatan yang telah digunakan di tempat yang disediakan

Pengalaman sedia ada Penerapan nilai KBKK Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan

: Murid telah mempelajari teknik semua kemahiran bola sepak seperti hantaran leret, menanduk bola, dan menggelecek bola. : Kerjasama, berdisplin, prihatin, tanggungjawab : Meneliti bahagian dan keseluruhan : Tunjang Kecergasan Koordinasi : Sains kesan daya ke atas bola menyebabkan penyerapan daya dilakukan : Bola sepak- 5 biji, skitel- 4 buah, wisel- satu unit, jam randik- satu unit

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat BAHAGIAN/ MASA Permulaan (6 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR PENGELOLAAN CATATAN/ ALATAN TKP -Kinestetik -Verbal linguistik -intrapersonal Alatan Bola wisel Penerapan nilai-Berdisiplin

Memanaskan Badan (Meningkatkan KDN) Larian mengelilingi gelanggang bola sepak Regangan Tangan

Murid-murid beratur dan berlari mengelilingi gelanggang bola sepak sebanyak 2 pusingan. Berlari atas bebola kaki. Mata tengok arah depan semasa berlari.

berdiri tegak, kaki dibuka seluas bahu lengan tangan kanan diluruskan dan pergelangan tangan dibengkokkan dengan jari menghala ke bawah, kiraan 8. pergerakan diulang dengan jari menghala ke atas, kiraan 8. ulang dengan tangan kiri.

- Murid - Guru

Badan dan pinggang

berdiri tegak, kaki dibuka seluas bahu. luruskan kedua belah tangan di belakang punggung dan siku dihalakan ke dalam, kiraan 8 ulang dengan tangan diluruskan ke arah depan dan bongkokkan badan.

Kaki dan paha

berdiri tegak, kaki dibuka ikut keselesaan. kaki kiri diluruskan ke arah kiri, kaki kanan dibengkokkan sedikit, kiraan 8. kemudian, kaki kanan diluruskan ke arah kanan, kaki kiri dibengkokkan sedikit, kiraan 8.

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat BAHAGIAN/ MASA Perkembangan (12 minit) AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR PENGELOLAAN CATATAN/ ALATAN Penggabungjalinan kemahiran -Koordinasi mata dan tangan

Langkah 1 menangkap bola leret secara statik (tanpa bola)

Penerima berdiri sedia untuk melutut, lutut dibengkokkan sedikit. mata memandang ke depan. kedua-dua tangan dalam keadaan jari terbuka menghala ke bawah, menghadap ke depan. apabila wisel ditiupkan, merendahkan badan menyisi dengan membengkokkan sebelah lutut, sebelah lagi melutut di atas lantai.

Guru

Murid

Langkah 2 menangkap bola leret secara statik (dengan bola)

Penerima berdiri sedia untuk melutut, lutut dibengkokkan sedikit. mata memandang ke depan. kedua-dua tangan dalam keadaan jari terbuka menghala ke bawah, menghadap ke depan. merendahkan badan menyisi dengan membengkokkan sebelah lutut, sebelah lagi melutut di atas lantai. Menyerkap bola dan serap daya. bawa bola ke dada dan berdiri. Penghantar berdiri sedia untuk menghantar bola leret. apabila wisel ditiupkan, sepakan leret dilakukan.

Penghantar Penerima

Penggabungjalinan kemahiran -Koordinasi mata dan tangan

Alatan - bola - skital Penerapan nilai-Kerjasama

--Murid

--Guru --Arah Hantaran bola

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat BAHAGIAN/ MASA AKTIVITI Langkah 3 menangkap bola leret secara dinamik BUTIRAN MENGAJAR PENGELOLAAN CATATAN/ ALATAN TKP - Logik matematik anggaran jarak

Penerima berdiri sedikit lebih jauh dan bersedia untuk bergerak. mata memandang ke depan. berlari sedikit ke depan, kaki bersedia untuk melutut. kedua-dua tangan dalam keadaan jari terbuka menghala ke bawah, menghadap ke depan. merendahkan badan menyisi dengan membengkokkan sebelah lutut, sebelah lagi melutut di atas lantai. Menyerkap bola dan serap daya. bawa bola ke dada dan berdiri. Penghantar berdiri sedia untuk menghantar bola leret. apabila wisel ditiupkan, sepakan leret dilakukan.

Penghantar

Penerima

Alatan - bola - skital Penerapan nilai-Kerjasama

5 meter

- Murid - Guru - Arah


hantaran bola

- Arah
gerakan penjaga gol

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat BAHAGIAN/ MASA Kemuncak Permainan kecil (8 minit) AKTIVITI Pertandingan secara berkumpulan BUTIRAN MENGAJAR PENGELOLAAN CATATAN/ ALATAN TKP - anggaran jarak - kinestatik
E

Aplikasikan semua teknik yang dipelajari dalam kemahiran menangkap bola leret dan sepakan leret. Murid yang mempunyai bola menghantar bola leret kepada murid di hadapannya Murid di hadapannya akan menerima bola leret sama ada statik atau dinamik. Murid E,F akan pergi ke tempat murid G,H; murid G,H akan pergi ke tempat I,J; murid I,J pergi ke tempat murid K,L dan seterusnya. Murid A akan menukar tempat sampai ke tempat asalnya sebagai satu pusingan lengkap. Pertandingan dijalankan secara satu kumpulan demi satu kumpulan. Kumpulan yang berjaya membuat pusingan lengkap dalam masa yang paling singkat merupakan pemenang.

A
L

Alatan - Bola - Skital - Jam randik Penerapan nilai-Kerjasama -Tanggungjawab

- Murid - Guru
Semua murid-murid dibahagikan kepada 3 kumpulan dengan 12 orang sekumpulan.

Penutup (4 minit)

Regangan dengan iringan muzik regangan lengan

berdiri tegak, kaki dibuka seluas bahu. tangan kanan dibengkokkan di atas belakang badan. tangan kiri memegang siku tangan kanan dan tarik ke kiri, kiraan 8. ulang dengan tangan kiri.

TKP -Kinestetik -Verbal linguistik -intrapersonal Penerapan nilai-Prihatin

- Murid - Guru / murid

Chee Mei Yin, Lai Wai Keat BAHAGIAN/ MASA AKTIVITI BUTIRAN MENGAJAR PENGELOLAAN CATATAN/ ALATAN

regangan pinggang

berdiri tegak, kaki dibuka seluas bahu. tangan kiri lurus ke atas. tangan kanan diletakkan di sebelah kiri pinggang, kiraan 8. ulang dengan tangan kanan. berdiri tegak, kaki dibuka ikut keselesaan. kaki kiri diluruskan ke arah kiri, kaki kanan dibengkokkan sedikit, kiraan 8. kemudian, kaki kanan diluruskan ke arah kanan, kaki kiri dibengkokkan sedikit, kiraan 8. tarik nafas dan hembus nafas secara perlahan-lahan buat 2 kali. kali ketiga, tarik nafas dan tahan untuk kiraan 8. hembusan dibuat terus selepas kiraan 8.

regangan kaki

Tarik nafas

Jawab soalan

Menyatakan kepentingan mata memandang ke arah bola semasa bola bergerak ke arah gol. Kepentingan: supaya kaki dapat bergerak ke arah bola secepat mungkin dan menangkap bola.

Menyimpan alatan

Pembahagian tugasan Tempat penyimpanan Susunan alatan

Guru

Murid