SUMBANGAN TOKOH – TOKOH JEPUN

TOKOH -TOKOH JEPUN:
Minamoto Yorimoto (Zaman Kamakura) Ashikaga Takauji (Kesyogunan Ashikaga) Oda Nabuaga (Zaman Sengoku Jidai) Tokugawa Leyasu (Kesyogunan Tokugawa) Maharaja Mutsuhito (Zaman Meiji)

MINAMOTO YORIMOTO .

Pemimpin yang paling berkuasa di Jepun Mengambil gelaran Sei –I -Taishogun(Panglima) Tindakan pertama beliau:Mendirikan ibu negerinya di Kamakura dan menwujudkan era baru dalam sejarah tamadun Jepun iaitu Zaman Kamakura(1185-1331 M) .

Sumbangan Minamoto Yorimoto: Politik Memperkenalkan pemerintahan yang berbentuk ketenteraan Memperkenalkan sistem feudal Ekonomi Penggunaan peralatan untuk pertanian--Peningkatan hasil pengeluaran pertanian dan pembuatan. Peningkatan perniagaan---Pertumbuhan ekonomi wang dan pertukaran wang sehingga membawa kepada urbanisasi(perbandaran)baru. Lebihan hasil pengeluaran----Kemunculan pasar – pasar dan kedai – kedai. Peningkatan aktiviti pertukangan tangan Mendorong kemunculan pedagang – pedagang yang kemudiannya membentuk Persatuan – persatuan perdagangan(guilds) .

Kebudayaan Terbahagi kepada dua: Pertama: Maharaja dan golongan bangsawan yang meneruskan adat –adat tradisional aristokrasi. . Kedua: Suatu jenis kebudayaan baru yang sedang dipopularkan di kalangan golongan pewira.

Ashikaga Takauji .

. Melancarkan pemberontakan dan penentangan terhadap kerajaan diraja(Keluarga Imperial)  Melantik dirinya sebagai Sei-I-Taishogun dan mengasaskan Kesyogunan Ashikaga.

. Sistem pengairan diperkenalkan.Sumbangan Ashikaga Takauji Ekonomi Pembaharuan dalam bidang pertanian dan bidang perindustrian.iaitu selepas penanaman padi ditanam pula gandum atau barli. Pertanian-dua jenis tanaman diusahakan setiap tahun. Kuda dan dapi digunakan untuk proses penanaman. Tanaman teh kapas ditanam secara besar – besaran.

Kesannya. .  Pertumbuhan ekonomi wang.  Muncul organisasi – organisasi yang serupa dengan persatuan(za)atau guilds yang berperanan memonopoli pengeluaran dan pemasaran sebarang barangan.pembuatan dan pengeluaran tembikar dan perlombongan terutama emas.perak dan tembaga semakin meningkat.Bidang perindustrian pula.

seni lukis.Kyoto dan Pavillion Perak(Ginkaku)di Higashiyama.kesusasteraan dan sebagainya Seni bina Pavillion Emas(Kinkaku)di Kitano. Seni Lukis Dua pelukis yang terkenal iaitu Tosa Mitsunobu dan Kano Motonobu Kesusasteraan muzik dan tarian dipopularkan Upacara teh dan penyusunan bunga(ikebana) menjadi terkenal .Kebudayaan Perubahan dan pencapaian dalam seni bina . Kyoto yang dibina oleh Ashikaga Yoshimitsu dan Adhikaha Yoshimasa.

Oda Nobunaga .

Tokoh yang berperanan penting ke arah penyatuan negara Jepun. Beliau menggalakkan hubungan kebudayaan dengan orang – orang Eropah. .

Ekonomi Pedagang – pedagang telah memperluas kegiatan perniagaan mereka ke seluruh Jepun dan memonopoli za. Mata wang syiling tembaga telah digunakan dengan meluas.perak dan tembaga dipertingkatkan untuk memudahkan percetakan duit syiling. Pengeluaran emas. Pendaftaran tanah baru diperkenalkan dan sistem cukai tanah yang lebih tersusun. .

seluar panjang.jam.cermin mata. Pelbagai jenis barangan barat telah diperkenalkan (tembakau.butang [botan] .kerusi dan roti) Bahasa Jepun diperkayakan perbendaharaannya dengan menerima masuk istilah .Misalnya:roti [pao].topi.Kebudayaan Perkembangan kesenian tembikar terutamanya membuat cawan dan teko untuk upacara the.istilah asing terutama dari bahasa Portugis.

Maharaja Mutsuhito .

. Pelbagai perubahan yang telah dilakukan oleh Maharaja Meiji ke atas Jepun bagi memodenkannya serta mengikut perubahan zaman.Seorang maharaja yang terbaik dan digelar Meiji.

Sumbangan – sumbangan Maharaja Mutsuhito .

Langkah utama yang dilakukan oleh Meiji ialah memindahkan ibu negara dari Kyoto ke Edo dan kemudiannya dari Edo ditukar kepada Tokyo. .Pelbagai perubahan yang telah dilakukan oleh Meiji ke atas Jepun bagi memodenkannya serta mengikut perubahan zaman.

.iaitu menjelang tahun 1871.sistem politik feudalism ditamatkan dengan menghapuskan sistem clans dan uji. Keadaan ini telah mengubah corak kehidupan masyarakat Jepun di mana golongan samurai telah dibenarkan menceburi di mana golongan samurai telah mula dibenarkan menceburi bidang lain seperti berniaga dan sebagainya. Memperkenalkan sistem pemerintahan yang lebih terbuka.Menghapuskan sistem feudal.

Walaubagaimanapun.ramai antaranya yang gagal untuk menyesuaikan diri dengan keadaan yang baru. Bagi rakyat jelata pula. Manakala.petani dengan tuan tanah menjadi lebih mesra dan unik. .diberikan kebebasan untuk memilih cara hidup sendiri.

Dari Segi Pendidikan … .

terutama untuk menjadikan kuasa ekonomi dan militari termoden.Maharaja Meiji menyedari bahawa pentingnya mencari ilmu.Meiji memberikan kebebasan dan penekanan kepada kepentingan mencari ilmu pengetahuan khusus dari Barat. Menjelang bulan Jun 1868. Oleh yang demikian .sebuah Jabatan Pendidikan ditubuhkan pada tahun 1871 dan menekan aspek pendidikan awal dan menengah. .

Keadaan ini menyebabkan majoriti rakyat Jepun celik huruf dan cekap dalam bidang teknikal serta bersedia menerima pembangunan .

Dari Segi Infrastruktur… .

.Pelbagai pembaharuan material dilakukan antaranya ialah bandar Yokohama dan Kobe telah dibangunkan dengan reka bentuk Barat. Pembinaan jalan kereta api dibina pada tahun 1872.iaitu sepanjang 18 batu dan pada tahun 1897 sepanjang 3000 batu .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful