Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN SEJARAH TAHUN 4

Mata Pelajaran dan Kelas Tema/Tajuk Masa Fokus

Sejarah Tahun 4 Cemerlang 5. Tokoh-tokoh terbilang Kesultanan Melayu Melaka 8.10 8.40 pagi Standard Kandungan: 5.2 Parameswara sebagai pengasas Kesultanan Melayu Melaka.

Standard Pembelajaran: 5.2.2 Menjelaskan rentetan peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. K 5.1.5 Menyatakan sifat-sifat kepimpinan tokoh yang boleh dicontohi. Objektif Pada akhir pembelajaran dan pengajaran, murid akan dapat; i. Menceritakan rentetan peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. ii. Menyenaraikan sifat-sifat kepimpinan Parameswara. 1. 2. 3. Murid melihat peta yang dipaparkan oleh guru mengenai rentetan peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. Murid menyaksikan persembahan anak patung (Parameswara) yang digunakan oleh guru. Murid menyusun rentetan peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka mengikut kumpulan.

Aktiviti

EMK

Nilai Murni ketabahan, keberanian KPS - Elemen Asas Sejarah Dimensi Kewarganegaraan berbangga dengan sejarah asal-usul negara. TMK belajar melalui TMK alat tulis, anak patung, peta, komputer riba, LCD, lembaran kerja 20 orang daripada 30 orang murid telah mencapai objektif pengajaran dan pembelajaran. Murid yang belum menguasai akan diberi bimbingan. Murid yang telah menguasai akan diberi latihan pengayaan.

Bahan Bantu Belajar Refleksi

STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN

AKTIVITI

EMK

CATATAN

Permulaan (5 minit) Guru menunjukkan gambar (tempat bersejarah Melaka). Soalan: 1. Murid-murid, adakah kamu tahu siapa pengasas tempat ini?

Nilai : menghargai tinggalan sejarah EMK : TMK KB : Menjana Idea, menghubung kait

BBM : Komputer riba, LCD

Aktiviti 1 (10 minit) 1. Guru mempersembahkan rentetan Peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka dengan menggunakan anak patung.

Nilai : tabah EMK : kreatif KB : menghubung kait

*anak patung, peta

Aktiviti 2 (13 minit) 1. Murid-murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. 2. Murid mendengar arahan yang diberikan oleh guru. Arahan : a) Murid-murid dikehendaki menyusun rentetan peristiwa perjalanan Parameswara dari Palembang ke Melaka. 3. Murid-murid dikehendaki membuat pembentangan tentang hasil kerja. 4. Guru membuat perbincangan dengan murid.

Nilai : kerjasama EMK : Keusahawanan

Kad, peta, Komputer riba, LCD

Penutup ( 2 minit ) 1. Guru mengedarkan lembaran kerja dan menjelaskan arahannya kepada murid.

kertas