Anda di halaman 1dari 10

Arme din primul razboi mondial

TANCUL

Prima batalie cu tancuri din istorie a avut loc pe Somme, pe 15 septembrie 1916, cand mai multe tancuri Mark 1 ale armatei britanice au pornit o ofensiva impotriva trupelor germane. Din 20 de tancuri, doar cinci mai erau functionale dupa o zi. Tancurile britanice, primele din istorie, aveau doar 105 cai-putere, atingeau o viteza de doar sase kilometri pe ora si aveau nevoie de un echipaj de opt militari. Acestia purtau masti de otel, pentru a nu fi loviti de proiectilele tunului, daca acestea explodau accidental. Caldura motorului si gazele erau greu de suportat, iar rezervoarele de benzina erau extrem de vulnerabile si puteau transforma tancul intr-o torta.

TNUL GIGANT GERMAN

Cel mai mare tun a fost produs de compania Krupp din Germania. Era numit Bertha si a reusit sa distruga forturile belgiene de la Liege, Narmur si Antwerp.Avea cel mai mare si mai precis calibru, 420 mm si o raza de actiune de 15 km. Era transportat pe bucati, pe calea ferata si asamblat de o echipa de aproximativ 1000 oameni

Bombardierul Handley Page

Handley Page a produs o serie de bombardiere pentru Marina Regal pentru a bombarda zeppelinele germane i pentru a rzbuna atacarea Londrei. Bombardierele folosite au fost 0/100 din 1915, 0/400 din 1918.

ZEPELINUL GERMAN

Folosit nti pentru survolarea Mrii Nordului i a zonei Baltice, zeppelinul a ajuns din 1915 o arm de rzboi important pentru germani. Zeppelinul era destul de rapid i avea multiple avantaje:putea transporta mai multe mitraliere, avea un ncrctor de muniie foarte mare i o rezisten i mai mare. n 1915, doua zeppeline L.3 i L.4 au lansat 24 de kg de explozibil asupra unor orae din Anglia.

MITRALIERELE

La inceputul razboiului, mitralierele erau greu de manipulat, cantareau intre 30 si 60 kg si aveau nevoie de pana la patru soldati pentru a fi folosite. Mitralierele britanice Vickers puteau trage 400-600 de gloane pe minut, echivalentul puterii de foc a 80 de soldati echipati cu pusti. Marea problema era supraincalzirea tevii mitralierei. Aceasta trebuia racita cu apa si mai apoi cu aer, dar chiar si asa, dupa doua minute, o mitraliera trebuia sa se opreasca din tragere. Spre finalul razboiului, in 1918, mitralierele au evoluat si au devenit arme de asalt, cu o greutate de sub 10kg (mitraliera Bergman MP18), putand fi purtate de un singur soldat.

GAZELE TOXICE

Gazele toxice au ucis aproape o treime dintre soldatii care au pierit pe frontul de vest in Primul Razboi Mondial. Primii care au folosit gazele au fost germanii. In batalia de la Ypres, armata germana a eliberat in aer 160 de tone de clor. Clorul gazos este de aproape 3 ori mai greu decat aerul si astfel s-a creat un nor verzui care a coborat catre transeele francezilor. Alte gaze toxice:

Fosgenul, incolor si cu miros de fan proaspat cosit, este o combinatie toxica de monoxid de carbon si clor. Odata inhalat, el arde alveolele pulmonare si produce moartea prin asfixie. Militarii care inhalau acest gaz aveau parte de o moarte groaznica, fiind constienti pana in ultima clipa a agoniei lor. Iperita, sau gazul mustar, avea un efect si mai dureros pentru ca cel care il inhala avea parte de patru pana la cinci saptamani de chinuri. Gazul provoca arsuri severe, stare de voma si orbire. Bolnavii erau deseori legati de paturi pentru a nu se zvarcoli de durere.

INFANTERIE CU MASTI DE GAZE