Anda di halaman 1dari 251

Pneumatik adalah penggunaan udara termampat sebagai medium pemindahan kuasa.

Udara termampat adalah udara sekeliling yang dimampatkan menggunakan pemampat udara kendalian motor elektrik. Pneumatik telahpun digunakan untuk melakukan tugasan-tugasan mekanikal yang mudah sejak berkurun lamanya.

Pneumatics: Asal Bahasa Greek (2 perkataan) Pneuma bererti Angin, Udara Actic bererti Pergerakan, Aksi Maka, Pneumatic bererti Pergerakan Angin

Digunakan dengan meluas dalam pelbagai industri pengangkutan, pembangunan Automasi dan teknologi pembuatan. Mencengkam dan menggerakkan robot untk. pemasangan komponen elektronik, mesin memproses makanan, mesin gerudi, perivet, motor udara dll. Mencengkam rim roda semasa menukar tayar dan memutar nat roda.

1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Drilling Sistem pengerudian Milling Sistem raut/kisar Sawing Sistem pemotongan Finishing Sistem pengakhiran proses Forming Sistem pembentukkan Stamping Sistem penandaan Embossing Sistem cetak timbul

Kebiasaannya, kebanyakkan aplikasi Pneumatik termasuklah: -

1. Menentukan status sesuatu proses (Sensor) 2. Memproses sesuatu infomasi/himpunan data 3. Menghidupkan Actuator (Penggerak Kerja) menggunakan Final control element (Elemen kawalan akhir) 4. Melakukan tugasan (Actuator)

Penggunaan Pneumatik dalam Automasi Industri mempunyai Kelebihan serta Kekurangannya (bergantung kepada keadaan dan kehendak pengguna).
Berikut adalah senarai Kelebihan dan Kekurangan

1. Kos penghasilan udara termampat murah Udara senang diperolehi dan percuma. 2. Tekanan kurang sensitif kepada suhu- boleh berfungsi pada suhu tinggi. 3. Keselamatan Risiko terhadap letupan rendah. 4. Kebersihan Udara adalah bersih , kebocoran tidak mencemarkan persekitaran 5. Kelajuan Kerja lebih pantas walaupun kadangkala tersekatsekat.Cepat untuk memulakan dan memberhentikan kawalan. 6. Sesuai untuk kerja ringan 7. Mudah dilaras Tekanan dan daya boleh didapati dalam pelbagai keadaan.

1. Penyediaan Pneumatik memerlukan persediaan yang cukup terancang. Habuk dan mendapan tidak boleh ada di dalam sistem Pneumatik. 2. Mudah termampat Adalah mustahil untuk mendapatkan daya mampatan yang sentiasa seragam pada halaju piston 3. Tahap kebisingan Udara yang diekzoskan agak kuat. 4. Keperluan daya terhad Had daya normal dapat diberi pada tekanan 6-7 bar (20 kN-30 kN) 5. Kos Kos penyediaan tinggi berbanding penggunaan kuasa lain disebabkan komponennya yang mahal bagi setiap kecekapan yang tinggi. 6. Ia menggunakan banyak paip

Sistem pneumatik boleh dibahagikan kepada beberapa peringkat yang mewakili isyarat aliran dan alatan. Berbagai peringkat daripada bahagian kawalan untuk isyarat aliran bermula ke isyarat keluaran

Pemampat Udara

Penerima

Pengering

Unit Servis

Injap Kawalan

Penggerak

1.1 Pemampat Udara Berfungsi untuk mengumpulkan udara dan memampatkannya dari tekanan udara kasa ketekanan tertentu. Contohnya Pemampat Putaran(rotary) dan Pemampat salingan (reciprocal). 1.2 Pengering Udara Berfungsi untuk mengeringkan udara yang telah dimampatkan daripada wap air sebelum udara dihantar ke sistem untuk mengelakkan komponen pneumatik dari berkarat. Contohnya Pengeringan Serapan dan Pengeringan Jerapan.

1.3 Penerima Udara Berfungsi untuk menyimpan udara yang telah dimampat dan dikeringkan sebelum dihantar ke sistem. Penerima udara juga dikenali sebagai tabung udara. Ia juga boleh mengawal tekanan angin yang terdapat di dalamnya. 1.4 Unit Servis Unit servis terdiri dari tiga komponen iaitu pengatur tekanan, tolok tekanan dan pelincir. Ianya berfungsi untuk mengawal tekanan dan melincirkan udara sebelum dihantar ke sistem.

1.5 Injap Kawalan Arah Ianya berfungsi untuk mengawal arah gerakan penggerak. 1.6 Penggerak Ianya merupakan komponen terakhir yang terdapat dalam sistem ini. Berfungsi untuk melakukan kerja sebagaimana yang telah dikehendaki. Terdapat pelbagai jenis penggerak seperti rod keluar masuk, putaran dan nyalaan.

OUTPUT

CYLINDER ROTATIONAL ACTUATOR SENSOR

FINAL CONTROL ELEMENT

DIRECTIONAL CTRL VALVE

PROCESS ELEMENT

DIRECTIONAL CTRL VALVE LOGIC ELEMEN PRESSURE CTRL VALVE

INPUT ELEMEN DIRECTIONAL CTRL VALVE LIMIT SWITCH PUSH BUTTON SENSOR POWER SUPPLY COMPRESSOR; AIR RESERVOIR AIR SERVIS UNIT

1.2 Air Generation System & Air Distribution System


Pemampat udara memampatkan udara dari tekanan atmosfera ke satu tekanan yang lebih tinggi. Ini dilakukan oleh pemampat iaitu dengan mengurangkan isipadu udara itu. Bagi kiraan udara dianggap sebagai mengalami satu proses politropik. Udara yang dibekalkan mestilah bersih daripada minyak dan bahan cemar. Keadaan seumpama ini amat penting dalam memproses makanan dan penyenggaraan peralatan. Udara dimampatkan supaya boleh disimpan dan digunakan untuk membekalkan tenaga yang berkesan kepada kendalian mesin. Kegunaan udara termampat adalah seperti di bawah;

1.2 Air Generation System & Air Distribution System


Pemampat udara boleh dibahagikan kepada dua kategori yang utama seperti di bawah.
AIR COMPRESSOR

RECIPROCAL COMPRESSOR (positive displacement compressor) i. One level & Two levels piston ii. Diaphragm

ROTARY COMPRESSOR (Dynamic compressor) i. Sliding Vane (salingan) ii. Screw Compressor (putaran)

1.2.1 RECIPROCAL COMPRESSOR i. One level piston compressor and two levels piston compressor (Pemampat omboh satu dan dua peringkat). Pemampat jenis ini menggunakan gerakan piston dalam silinder untuk memampatkan udara. Biasanya udara termampat dihasilkan melalui proses mampatan dalam satu atau beberapa peringkat. Pemampat salingan satu peringkat menghasilkan tekanan udara yang lebih rendah daripada pemampat salingan dua peringkat.

Pemampat salingan satu peringkat memampatkan udara dalam silinder dengan menggunakan satu piston sahaja. Piston digerakkan ke bawah dan udara atmosfera disedut masuk ke ruang silinder melalui liang sedutan seperti rajah 2.3(a).
Injap sedutan Liang sedutan Injap hantaran Liang hantaran Omboh

Apabila injap sedutan terbuka, injap hantaran adalah dalam keadaan tertutup. Selepas itu proses hantaran bermula dengan piston bergerak ke atas, injap hantaran terbuka dan injap sedutan tertutup. Udara dalam ruang atas piston dalam silinder akan ditolak keluar melalui liang hantaran ke penerima seperti rajah 2.3(b). Proses ini memampatkan udara sehingga ke suatu tekanan yang telah dilaraskan.

Pemampat salingan dua peringkat memampatkan udara dengan menggunakan dua piston. Udara disedut ke dalam ruang atas piston dalam silinder pertama dan dihantar dengan satu tekanan ke ruang atas piston dalam silinder kedua untuk dimampatkan ke tekanan yang lebih tinggi. Proses mampatan pada silinder pertama menghasilkan udara bersuhu tinggi. Penyejuk-antara digunakan untuk memindahkan haba sebelum udara itu memasuki silinder kedua.

Liang Sedutan Udara masuk Silinder Pertama

Liang Hantaran

Silinder Kedua Omboh Pertama

Omboh Kedua

Saluran Udara Termampat

Air Penyejuk Keluar

Air Penyejuk Masuk

Penyejuk Antara

1.2.1 RECIPROCAL COMPRESSOR (Salingan) ii. Pemampat jenis gegendang Merujuk kepada rajah 2.7, ianya adalah sama seperti pemampat berpiston tetapi piston digantikan dengan pemasangan cakera dan gegendang. Gegendang disambungkan dengan cakera dan dinding silinder. Udara hanya masuk dan keluar setakat ruang di dalam gegendang sahaja.

Rajah 2.7 : Pemampat salingan jenis gegendang


Injap

Gegendang

Pemampat Jenis Putaran Pemampat Jenis Putaran terbahagi kepada dua iaitu :1. Pemampat Jenis Ram Gelangsar 2. Pemampat Jenis Skru Pemampat Ram Gelangsar Pemampat ini padat, berkelajuan tinggi, bebas dari pencemaran pelincir dan selalunya mempunyai kecekapan yang lebih tinggi dari pemampat jenis emparan tetapi tidaklah setinggi kecekapan pemampat jenis salingan.Pemampat jenis putaran boleh menghasilkan tekanan antara 400 kN/m 800 kN/m. Keupayaannya boleh mencapai 100 m/min.

1.2.2 Rotary Compressor (Jenis Putaran ) i. Sliding Vane compressor (Ram Gelangsar) Pemampat ini padat, berkelajuan tinggi, bebas dari pencemaran pelincir dan selalunya mempunyai kecekapan yang lebih tinggi dari pemampat jenis emparan tetapi tidaklah setinggi kecekapan pemampat jenis salingan.Pemampat jenis putaran boleh menghasilkan tekanan antara 400 kN/m 800 kN/m. Keupayaannya boleh mencapai 100 m/min. Unsur asasnya ialah pemutar dan beberapa keping ram yang bebas melunsur secara jejarian di dalam satu selongsong.

1.2.2 Rotary Compressor (Jenis Putaran ) ii. Screw Compressor (Jenis Skru) Pemampat jenis skru menggunakan minyak pelincir sebagai pelindung daripada kebocoran. Ianya sesuai digunakan jika beban yang dikenakan padanya tidak berubah. Masalah pemampat jenis skru ialah angin mampat yang dihasilkan mempunyai kandungan minyak, oleh itu ianya memerlukan penapis minyak yang dipasang secara siri dibahagian keluaran.

Gambarajah 2.9 : Pemampat Udara Jenis Skru

Putaran

Keluaran

Masukan

1.2.2 Compressor Accessories


(Kelengkapan sist.mampatan udara)
Sistem mampatan udara memerlukan kelengkapan tertentu bagi memastikan kerja pemampatan dapat dilaksanakan dengan baik. Di antara kelengkapan sistem mampatan udara adalah seperti berikut : Silencer (Turus Sedutan dan Penyenyap) Air reservoir (Tabung Udara) Pressure Relief valve (Injap Pelega) Air servis unit (Unit Khidmat)

Gambarajah 2.11, menunjukkan susunan loji dan unit-unit utama pemampat

i. Turas Sedutan dan Penyenyap (Silencer) Setiap sistem pemampat memerlukan turas sedutan untuk mengeluarkan zarah-zarah kotoran sebelum udara memasuki liang masuk. Turas ini biasanya jenis kubang minyak atau elemen kertas yang memerlukan senggaraan atau gantian dari masa ke semasa. Satu penyenyap adakalanya diperlukan bagi melenyapkan kebisingan udara yang memasuki pemampat. Ia boleh dipasang sebelum atau selepas turas bergantung kepada kesan penyenyap yang diperlukan.

ii. Tabung Udara

Pemampat sama ada yang besar atau kecil selalunya dilengkapkan dengan satu penerima udara. Penerima hanyalah sebuah takungan atau tangki yang dapat diisikan dengan udara termampat.

Fungsi Tabung Udara adalah seperti berikut : Menapis udara yang masuk ke dalam sistem utama (Penapis Masukan) Menyimpan udara termampat bagi mengelakkan pemampat beroperasi secara berterusan. Meredan denyutan tekanan yang datang daripada pemampat atau sistem pneumatik. Memindah haba bagi menyejukkan udara termampat bagi menggalakkan peluwap menitis ke bawah takungan sebelum udara disalurkan ke sistem pneumatik. Mengumpul peluwap dan cemaran daripada udara. Injap pelega yang berada dibahagian atas tabung udara berfungsi untuk mengawal tekanan yang berlebihan.

iii. Injap Pelega (Pressure Relief Valve)


Alat ini merupakan penerima udara yang dipasang di tempat perantaraan untuk menyamankan tekanan yang berubah-ubah di dalam sistem dan memastikan tekanan kendalian sentiasa malar. Penumpuk perantaraan hendaklah dipasang pada tiaptiap loji yang menggunakan bekalan pusat udara termampat. Dengan kewujudan penumpuk di dalam susunan loji, tekanan dalam talian panjang terpampas menyusut dan halaju aliran dalam saluran dapat disenggarakan dengan mudah.

iv. Unit Servis atau Unit Khidmat Alat ini merupakan satu pakej yang mengandungi turas udara, pengatur tekanan dan pelincir seperti gambarajah di bawah.

PENAPIS UDARA

PELINCIR PENGATUR TEKANAN

Penapis udara - penapis udara digunakan untuk membersihkan udara termampat daripada segala kekotoran dan juga air terpeluwap yang terkumpul.

Pengatur Tekanan- Pengatur tekanan merupakan injap penurun yang memastikan tekanan kerja yang besar berkeadaan malar walaupun terdapat ketidakseimbangan dalam tekanan udara utama dan kadar penggunaan udara. Tekanan masukan hendaklah sentiasa lebih tinggi daripada tekanan keluaran.

Pelincir Bekalan pelincir yang mencukupi diperlukan untuk peralatan pneumatik. Pemasangan saluran dibuat secara perpaipan. Paip diperbuat daripada getah, plastik ataupun logam. Paip yang digunakan sebagai saluran gas tidak boleh digunakan sama sekali. Perkara-perkara penting yang mesti diperhatikan dalam pemasangan saluran paip ialah halaju aliran dan susutan tekanan dalam paip dan sendi di sepanjang perpaipan utama.

1.2.3 AIR DEHYDRATION


Fungsi proses penyahidratan udara ialah untuk menurunkan suhu dan mengeringkan udara selepas proses pemampatan. Proses penyahidratan udara boleh dibahagikan kepada dua bahagian seperti di bawah; Pendingin Lanjutan (continuous cooler) Pengering Udara (Air dryer)

1.2.3.1 Pendingin lanjutan (Continous cooler)


Pendingin lanjutan juga boleh dibahagikan kepada dua iaitu; Dingin Udara (Air cooler) Proses penyejukan dilakukan dengan menggunakan udara. Dingin Air (Water cooler) Proses penyejukan dilakukan dengan menggunakan air sebagai bahantara.

Gambarajah 2.17 : Unit Dingin Udara

Gambarajah 2.18 : Unit Dingin Air

1.2.3.2 Pengering Udara (Air dryer) Pengering udara boleh dibahagikan kepada tiga jenis yang utama iaitu:-

Jenis Resapan (Absorbance drying) Jenis Jerapan (Adsorption drying) Jenis Bahan Pendingin (Coolant drying)

Pengering Jenis Resapan (Absorbance) Pengering jenis resapan menggunakan kimia jenis kelembapcairan bagi menyerap air daripada udara. Setelah menyerap air kimia ini akan menjadi cecair. Diantara kimia yang selalu digunakan adalah urea, lithium dan kalsium klorida. Dibawah adalah Gambarajah Unit Pengering Jenis Resapan .

Gambarajah 2.19 :Unit Pengering Jenis Resapan

Silinder penakung dibina untuk menyimpan bahan kimia penyerap dalam jumlah yang banyak. Udara yang dimampat mengalir masuk daripada bahagian bawah silinder penakung dan mengalir ke aras atas menerusi bahan penyerap sebelum udara kering dialirkan keluar. Bahan kimia yang menyerap lembapan dari udara akan menjadi lembap dan cair lalu menitik ke bawah. Bahan kimia di dalam penakung akan berkurangan dan perlu ditambah dari masa ke semasa melalui ruang menambah di bahagian atas penakung.

Pengering Jenis Jerapan (Adsorption )


Pengering jenis ini menggunakan kaedah kimia bagi mengeringkan udara. Kaedah jerapan bermakna air daripada udara akan melekat pada permukaan kimia pengering yang digunakan.Bahan pengering ini biasanya terdiri daripada jel silika dan alumina teraktif yang diisikan ke dalam silinder. Gambarajah Unit Pengering Jenis Jerapan adalah seperti di bawah :Udara basah akan masuk dari bahagian bawah dan keluar sebagai udara kering di bahagian atas. Sekiranya udara yang lebih kering diperlukan, udara akan dialirkan semula ke silinder kedua dan dikeluarkan di bahagian bawah silinder kedua.

Udara basah akan masuk dari bahagian bawah dan keluar sebagai udara kering di bahagian atas. Sekiranya udara yang lebih kering diperlukan, udara akan dialirkan semula ke silinder kedua dan dikeluarkan di bahagian bawah silinder kedua.

Gambarajah 2.20 : Unit Pengering Jenis Jerapan

Pengering Bahan Pendingin


Udara yang telah dimampatkan kira-kira pada suhu 44oC masuk melalui salur masuk melalui paip. Udara basah mengalir terus melalui penyejuk udara ke udara dan terus ke pemisah air. Pada pemisah air, air yang terkumpul akan menitik ke bawah. Udara yang separuh kering dan sejuk dialirkan terus ke penyejuk udara ke bahan penyejuk dan keluar ke pemisah air kedua di mana air yang terkumpul akan menitik ke bawah. Udara yang telah kering dan sejuk dialirkan pula ke penyejuk udara ke udara sebelum udara dialirkan ke sistem. Udara yang keluar dari Pengering Penyejuk merupakan udara kering dan sejuk. Suhu yang keluar lebih kurang 2oC. Gambarajah 2.21 di bawah menunjukkan unit pengering bahan pendingin.

Gambarajah 2.21 : Unit Pengering Bahan Pendingin

2.1 Actuator: Sejenis elemen berkerja (Working Element) yang akan melakukan tugasan dalam suatu mesin/proses
2.1.1 Linear Actuator: Elemen yang berfungsi secara gerak lurus sahaja (tidak berpusing). Terdapat 2 jenis Linear Actuator.

F=0

Single Acting Cylinder Mempunyai 1 port (laluan angin) dan 1 spring (builtin) Apabila tekanan angin memasuki port, piston akan bergerak dan menekan spring. Apabila tekanan angin dilepaskan, spring akan menolak piston kembali ke posisi asal.

F=0

Double Acting Cylinder Mempunyai 2 port (laluan angin A dan B) dan tiada spring Apabila tekanan angin memasuki port A, piston akan bergerak ke kanan. Apabila tekanan angin baru memasuki port B, piston akan kembali ke posisi asal sambil menolak keluar angin dari port A.

Walau bagaimanapun, pergerakan tekanan angin, samada memasuki port A atau B, hanya boleh ditentukan dengan menggunakan Injab Kawalan Arah (Directional Control Valve).

2.2.2 Rotary actuator


Terdapat tiga jenis penggerak putar :i. Jenis Rak dan Pinion ii. Jenis Ram iii. Motor Udara

i. Penggerak Jenis Rak dan Pinion Shaft keluaran mempunyai gear pinion yang digerakkan oleh rak yang bersambung dengan dua piston. Sudut piawai putaran ialah 90o atau 180o. Gambarajah di bawah menunjukkan binaan penggerak jenis rak dan pinion.

Rajah 3.13 : Binaan Pengerak Jenis Rak dan Pinion

ii. Penggerak Jenis Ram Angin termampat bertindak memasuki lubang udara yang bersambung kepada aci keluaran. Lubang udara dilindungi daripada kebocoran menggunakan pelindung getah atau saduran elastomer. Gambarajah di bawah menunjukkan binaan penggerak jenis ram.

Sumber : SMC Pneumatic Gambarajah 3.14 : Penggerak Jenis Ram

Prinsip kerja penggerak ram ialah apabila angin termampat memasuki bahagian lubang udara, ram akan ditolak untuk berputar sementara itu, aci juga berputar kepada sudut yang dikehendaki sepertimana yang ditunjukkan oleh gambarajah iaitu 90o, 180o atau 270o.

iii. Motor Udara Motor udara banyak digunakan di dalam bidang industri dan automotive sebagai contoh, digunakan sebagai pemutar skru, mesin penggerudi dan mesin Pencanai. Motor udara menghasilkan keluaran daya kilas yang berterusan untuk menggerakkan aci.
Kebaikan motor udara udara ialah seperti berikut:Mudah untuk mengawal kelajuan motor Daya kilas yang tinggi Mudah untuk mengawal arah putaran Selamat digunakan dalam persekitaran mudah terbakar

Motor udara boleh dibahagikan kepada lima jenis seperti di bawah:Motor Ram Motor Gear Motor Piston Motor Turbin Motor Impal

2.1.8 Special Actuator Terdapat empat jenis penggerak yang boleh dikategorikan sebagai penggerak istimewa iaitu: Silinder Tanpa Rod Unit Gelangsar Silinder Rod Bergeronggang Cuk Udara

i. Penggerak Silinder Tanpa Rod

Terdapat dua jenis silinder tanpa rod iaitu jenis sambungan magnet dan sambungan mekanikal. Sebuah silinder konvensional yang mempunyai panjang tunjahan 500 mm, mungkin memerlukan panjang tunjahan keseluruhan sebanyak 1100 mm. Sebuah silinder tanpa rod yang mempunyai panjang tunjahan yang sama hanya memerlukan panjang keseluruhan 600 mm. Oleh itu, silinder tanpa rod adalah pilihan terbaik apabila berhadapan dengan ruang yang terhad tetapi memerlukan tunjahan yang panjang.

Gambarajah 3.16 : Gambarajah Silinder Tanpa Rod

ii. Penggerak Unit Gelangsar

Unit gelangsar merupakan penggerak lelurus yang berketepatan tinggi bagi kegunaan industri pengeluaran dan pembinaan robot. Gambarajah di bawah menunjukkan binaan unit gelangsar.

Gambarajah 3.18 : Binaan Unit Gelangsar

iii. Penggerak Silinder Rod Bergeronggang

Penggerak Silinder rod bergeronggang menyediakan sambungan secara terus di antara peralatan penjanaan vakum dan pad vakum pada hujung rod kerja. Silinder rod bergeronggang direka khas untuk kegunaan ambil dan letak (Pick dan Place). Gambarajah 3.19 di bawah menunjukkan binaan silinder rod bergeronggang.

Gambarajah 3.20 : Binaan silinder rod bergeronggang

iv. Penggerak Cuk Udara (Penggenggam)

Penggerak Cuk Udara direka untuk memegang komponen di dalam industri. Ianya banyak digunakan sebagai tangan kepada robot. Cuk udara mempunyai dua piston yang berfungsi untuk membuka dan menutup jaw. Gambarajah 3.21 dan 3.22 di bawah menunjukkan binaan Cuk Udara.

Gambarajah 3.22 : Binaan Penggerak Cuk Udara

PENGKUSYENAN DALAM SILINDER PNEUMATIK (CUSHIONING) Apabila piston bergerak di dalam silinder pneumatik dengan kelajuan yang tinggi, daya hentakan yang terhasil apabila piston menyentuh penutup silinder atau penutup rod pada akhir setiap lejang boleh menyebabkan kerosakan kepada penutup silinder atau penutup rod tersebut. Daya hentaman juga boleh merosakkan piston atau rod piston. Untuk mengelakkan daripada kerosakan disebabkan hentaman tersebut pengkusyenan perlu dipasang pada silinder di bahagian hadapan atau belakang (penutup silinder).

Injap Pengkusyenan Injap sehala

Rod

Saluran Bendalir

Gambarajah 3.4 : Kedudukan injap pengkusyenan di dalam silinder pneumatik

Pengkusyenan dalam silinder pneumatik adalah dari jenis pengkusyenan udara atau penyerap hentaman jenis getah. Pengkusyenan dalam silinder pneumatik adalah jenis getah. Pengkusyenan jenis udara biasanya digunakan bagi silinder yang berdiameter melebihi 40 mm dan rekabentuknya bergantung kepada penggunaan silinder tersebut. Penyerap hentakan jenis getah biasanya digunakan untuk silinder bersaiz kecil di mana piston dan dua hujung silinder tersebut dipasang dengan bahan elastik (menganjal) seperti getah untuk mengelak dari berlakunya hentaman piston.

PENCAGAK SILINDER (MOUNTING CYLINDER)

Silinder jenis piawai tidak direka untuk menyerap beban dari bahagian sisi piston, oleh itu silinder mestilah dipasang dengan berhati-hati dan tepat bagi memastikan pergerakan beban selari dan seimbang dengan garis tengah silinder. Gambarajah 3.5 di bawah menunjukkan beberapa cara pemasangan pencagak silinder.

COURSE LEARNING OBJECTIVES (CLO):

CLASSIFY THE BASIC CONCEPT AND FUNCTION OF PNEUMATIC

Kegunaan AM 1. 2. 3. 4. 5. Membuka laluan angin (Opening flow path) Menutup laluan angin (Closing flow path) Menentukan arah laluan (Directing the flow) Mengehadkan jumlah laluan (Regulating flow) Menyelaras isipadu laluan (Adjust flow volume)

Terdapat 4 jenis Valve 1. 2. 3. 4. Directional Control Valve Non Return Valve Flow Control Valve Combination Valve

Petunjuk Simbol:
1.
2. 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5.

Satu posisi (ON/OFF) Dua posisi (ON dan OFF) Arah pergerakan angin Laluan angin ditutup Jumlah laluan angin (port)

5.

Menamakan Injap 5/2 way valve (Jumlah Port / Jumlah Posisi)


4 2

5/2 Way Valve dengan 1 Input (supply), 2 Output (Working Line) dan 2 Exhaust
5 1 3

Penggunaan: Mengawal pergerakan Double Acting Cylinder

Nombor Port dan Definasi


4 2

Port 1 (P) 2,4 (A,B) 3,5 (R,S)

Definasi Pressure Supply Output (Working) Line Exhaust line


5 1 1 3

5/2 way valve


4 2

Contoh
F=0

5 1

3
14

Mengawal pergerakan Double Acting Cylinder.

5 1

3/2 Way Valve dengan 1 Input (supply), 1 Output (Working Line) dan 1 Exhaust
1 3

Penggunaan: Sebagai input signal (pushbutton, limit switch, emergency button) Mengawal pergerakan Single Acting Cylinder

3/2 way valve


2

Contoh
F=0

3
2

Sebagai Input signal (Start/Stop/Limit switch/Emergency button) Mengawal pergerakan Single Acting Cylinder.

5/3way valve mempunyai 5 ports dan 3 kedudukan (positions)

Simbol DIN/ISO 1219 bagi 5/3 way valve Close Centre

Simbol DIN/ISO 1219 bagi 5/3way valve close centre dengan penggerak umum manual dan spring (untuk ke kiri dan ke kanan).

Kaedah piawai bagi menanda setiap port pada injap 5/3-way valve mengikut piawaian ISO 11727 adalah setara dengan penandaan injap 5/2-way valve:
1 bekalan udara bertekanan 2 & 4 sambungan ke selinder 3 & 5 port eksos

5/2-way valve boleh digunakan untuk mengawal kedudukan selinder double-acting dan rotary.

Injap kawalan dilukiskan dalam keadaan kedudukan normal (sebelum operasi).

Seperti 5/2-way valve, 5/3-way valve biasanya adalah dari jenis slide valve.

Injap memerlukan mekanisma untuk menggerakkanya dari satu kedudukan ke kedudukan yang lain. Antara mekanisma penggerak (secara simbol) adalah:
umum manual Dengan push-button dengan lever dengan spring dengan solenoid

dengan menarik
dengan pedal

dengan roller
dengan pneumatik

2 1 1

Non Return Valve OR (Shuttle Valve) Penggunaan: Mempunyai 2 input dan 1 output. Output akan terhasil jika salah satu (atau kedua-dua) input dimasuki tekanan.

Digunakan sekiranya litar mempunyai lebih daripada 1 input signal.

2 1 1

Non Return Valve AND (Two Pressure Valve) Penggunaan: Mempunyai 2 input dan 1 output. Output hanya akan terhasil jika kedua-dua input dimasuki tekanan.

Digunakan sekiranya litar mempunyai lebih daripada 1 input signal.

2 1 3

Non Return Valve Quick Exhaust Valve Penggunaan: Mempunyai 1 input, 1 output dan 1 exhaust. Digunakan untuk menambahkan kelajuan pergerakan piston (tetapi tidak boleh dilaras).

100%

Flow Control Valve One Way Flow Control Penggunaan: Mempunyai 1 input dan 1 output. Digunakan untuk memperlahankan pergerakan piston (boleh dilaraskan).

One Way Flow Control Valve

Supply Air Throttling (Meter In)


F=0

Sambungan control valve ini dinamakan Supply Air Throttling. Ini kerana pengguna dapat mengawal jumlah tekanan angin yang memasuki cylinder.Tekanan angin yang dilepaskan dari cylinder akan bergerak bebas menerusi check valve.

100%

14
5 2 1

100%
2

12
3 2

One Way Flow Control Valve

Exhaust Air Throttling (Meter Out)


F=0

Sambungan control valve ini dinamakan Exhaust Air Throttling. Ini kerana pengguna dapat mengawal jumlah tekanan angin yang keluar dari cylinder. Tekanan angin yang memasuki cylinder akan bergerak bebas menerusi check valve.

100%
2

100%

14
5 2 1

12
3 2

Pressure Sequence Valve


2

12
3

3
12 1

Sejenis safety valve, digunakan khas untuk memeriksa jumlah tekanan supaya tidak melebihi setting-nya.

Kebiasaan digunakan dalam sistem Moulding, Stamping, Clamping, Pressing dan lain-lain lagi.

Pressure Sequence Valve


F=0

Dalam litar ini, piston akan bergerak keluar apabila pushbutton ditekan. Tekanan yang memasuki cylinder akan diperiksa oleh Sequence valve. Jika jumlah tekanan adalah melebihi setting, maka piston akan kembali.

14
2 5 1 1 3

12
3

12
1 3

Time Delay Valve (Delay ON)


2

2
12

100% 1

Mempunyai kombinasi 3 fungsi; One-way Flow Control Valve, Air Reservoir dan 3/2-way Valve.

Apabila tekanan angin disalurkan, One-way flow control valve akan melambatkan proses pengaliran. Air reservoir pula perlu di isi penuh sebelum 3/2-way valve diaktifkan.

Time Delay Valve ( Delay ON) Dalam litar ini, piston akan bergerak keluar apabila pushbutton ditekan. Apabila limit sius L2 di aktifkan, timer akan berfungsi. Piston akan kembali ke posisi asal hanya selepas tamat pengiraan masa.
F=0

L2

14
2 5 1 1 3 2 L2 1

12
3 2

12
1 3

What Is a Sensor?
A sensor is a device which changes various types of physicochemical properties of target to a different state ( usually electrical signals ). Our feeling body parts are also sensors. The stimulus received by ears and eyes is changed into an electrical signal which is sent to the brain.

2.3.1 Actuation
i. Pneumatic and hydraulic actuation systems

ii. Mechanical actuation systems iii. Electric actuation systems

Pneumatic and hydraulic actuation systems.


Actuation systems are the elements of control systems which are responsible for transforming the output of a microprocessor or control system into a controlling action on a machine or device. * Pneumatic signals are often used to control final control elements, even when the control system is otherwise electrical. This is because such signals can be used to actuate large valves and other high power control devices and so move significant loads. The main drawback with pneumatic systems is, however, the compressibility of air. Hydraulic signals can be used for even higher power control devices but are more expensive than pneumatic systems and there are hazards associated with oil leaks which do not occur with air leaks.i

Pneumatic sensors
Pneumatic sensors involve the use of compressed air, displacement or the proximity of an object being transformed into a change in air pressure.

ii. MECHANICAL ACTUATION SYSTEMS


Mechanisms

are devices which can be motion converters in that they transform motion from one form to some other required form. They might, for example, transform linear motion into rotational motion, or motion in one direction into a motion in a direction at right angles. cams, gears, rack-and-pinion, chains, belt drives, etc. for example the rack-and-pinion can be used to convert rotational motion to linear motion. Parallel shaft gears might be used to reduce a shaft speed.

Mechanical elements can include the use of linkages,

iii. Electrical Actuation Proximity switches


There are a number of forms of switch which can be

activated by the presence of an object in order to give a proximity sensor with an output which is either on or off.

Sensors
Name Potentiometer Tachogenerator (LVDT) Measurement Position Velocity Position Method Electrical resistance Electromagnetic Electromagnetic

Accelerometer and Acceleration Seismometer

Mechanical integration. Displacement read by LVDT. Counting


Electrical resistance Electrical resistance Dissimilar metals

Encoders
Strain gauge Thermistor Thermocouple

Velocity or displacement
Strain Temperature Temperature

Sensors

Sensors

Pembinaan litar bergantung kepada dua ciri iaitu: 1. Pemahaman soalan dengan mengambil kira jenis serta kuantiti peralatan yang diperlukan.

2. Jumlah proses* yang terlibat.


* Setiap proses diwakili oleh satu Cylinder.

Pemahaman soalan dengan mengambil kira jenis serta kuantiti peralatan yang diperlukan. Apakah maksud kenyataan ini?

A
1. Memahami kehendak soalan dan mengenali jenis cylinder yang paling sesuai digunakan
2. Memadankan cylinder pilihan dengan jenis control valve yang betul 3. Memahami kaedah-kaedah untuk menghidupkan proses ini 4. Memahami kaedah-kaedah untuk menghentikan proses ini

5. Mencari parameter-parameter lain (jika ada sahaja)

B
Untuk memahami penggunaan jenis-jenis peralatan pneumatik perlulah kita selami apakah peralatan yang ada, simbolnya, fungsinya serta penggunaan.
Berikut adalah jenis peralatan asas yang sering digunakan, serta fungsi dan pengunaan setiap satu.

Contoh Litar: F=0

Ulasan:
Apabila pushbutton kiri ditekan, 5/2 way valve akan dihidupkan dan piston bergerak perlahan-lahan keluar, kerana one way flow control cuba menyekat pengaliran angin keluar dari piston. Apabila pushbutton kanan ditekan, 5/2 way valve akan ditamatkan dan piston bergerak kembali dengan laju, kerana quick exhaust valve membenarkan tekanan angin lepas dengan lebih cepat dan dalam kuantiti yang lebih banyak.

40%

1 3 4

5 2 1

3 2

Satu cylinder digunakan untuk menggerakkan sebatang sesudu besar. Apabila satu pushbutton ditekan, sesudu itu akan bergerak keluar dan apabila pushbutton kedua ditekan pula, sesudu akan kembali ke posisi asal. Operator adalah dibenarkan untuk mengawal kelajuan pergerakkan sesudu mengikut keadaan (samada semasa sesudu keluar ataupun kembali).

F=0

40%
4 2 5 1 2 3

40%
2

Ini adalah suatu alat Clamping (dan Drilling).


Clamping akan bermula sebaik salah satu daripada dua pushbutton ditekan dan akan kembali jika button ketiga ditekan.

Parameter:
1. Clamping tidak boleh dimulakan sekiranya bendakerja tiada di posisi hujung clamp.

2. Clamping tidak boleh dibuka sekiranya alat Drilling sedang beroperasi.


3. Clamping mestilah dijalankan dengan perlahan-lahan. 4. Pembukaan clamp mestilah dilakukan dengan laju.

DS DRILL M/C F=0 CLAMP M/C

WS F=0

2 2 1 3 1 3 4 2

35%

2 1 2 WS 1 3 1 2 1 1

5 1

3 2 1 1

2 2 2 1 1 Start A 3 1 Start B 3 St op 3 DS

Workpiece Sensor

Drill Sensor

Jumlah proses yang terlibat.

Apakah maksud kenyataan ini?

Memahami bagaimana litar berfungsi (ko-ordinasi pergerakan)

1. Mengetahui aturan (sequence) pergerakan yang terlibat.


2. Membahagikan pergerakan mengikut kumpulan. 3. Mengetahui status limit suis.

4. Mengetahui jumlah garisan utama (connecting line).


5. Mengetahui jumlah 5/2-way valve (reversing valve) yang diperlukan.

Aturan (Sequence) pergerakan boleh diketahui menerusi beberapa kaedah iaitu: Aturan Kronologi secara bertulis (Chronological sequence) Cylinder A keluar dan mengangkat beban Cylinder B keluar dan menggenggam beban Cylinder A kembali ke posisi asal

Cylinder B kembali ke posisi asal

Aturan (Sequence) pergerakan boleh diketahui menerusi beberapa kaedah iaitu: Bentuk Kotak (Tabular Form) Working Step Cylinder A Cylinder B

1 2 3 4

Keluar Masuk -

Keluar Masuk

Aturan (Sequence) pergerakan boleh diketahui menerusi beberapa kaedah iaitu:

Vector Diagram
A B

Abbreviated Notation
A+ B+

A
B

AB-

Aturan (Sequence) pergerakan boleh diketahui menerusi beberapa kaedah iaitu: Motion Step Diagram (Displacement Step Diagram)
1 1 2 3 4

Cylinder A
0

Cylinder B

1 0

Membahagikan pergerakan mengikut kumpulan

Menggunakan Abbreviated Notation untuk memastikan tiada cylinder yang sama berada di dalam kumpulan. A K2

Abbreviated Notation: Jumlah Kumpulan:

A+ K1

B+ :

B-

Mengetahui Status Limit Suis: Contoh:


Cylinder A
A 0
F=0

Cylinder B
A 1 B 0
F=0

B 1

Abbreviated Notation:

A+

B+ B1

BB0

A A0

Status limit suis ikut aturan: A1

Mengetahui Jumlah Garisan Utama (Connecting Line)

Setiap kumpulan yang terbentuk memerlukan 1 Garisan A K2

Abbreviated Notation: Jumlah Kumpulan:

A+ K1

B+ :

B-

Garisan Utama:

L1

L2

Mengetahui Jumlah Reversing Valve yang diperlukan

Formula:

#Reversing Valve = #Garisan Utama - 1 A+ K1 L1 B+ : : BK2 L2 A

Abbreviated Notation: Jumlah Kumpulan: Garisan Utama:

Jumlah Reversing Valve:

1 sahaja

Kedudukan Satu Reversing Valve

0 V
14

2 12

5 1

Kedudukan Dua Reversing Valve

0 V6
14

2 12

3 4 1 2 12 5 1 3

0 V5
14

Ini adalah suatu alat Embossing (Cetak Timbul).


Satu penolak pneumatik digunakan untuk menolak bendakerja ke arah bawah satu mesin Stamping. Pneumatik stamping pula diturunkan sejurus selepas itu untuk mencetak nama serta logo syarikat pembuat. Sebaik cetakan selesai, Pneumatik stamping akan kembali ke posisi asal. Hanya selepas itu, penolak pneumatik akan kembali ke posisi asalnya.

1 A

A0 F=0

A1

2 A

B0 F=0

B1

1 V1
14

2 12 14

2 V1

2 12

5 1

3 2 B0 1 3 A1 1 3 2

5 1

0 V5
14 2 A0 1 3

2 12

5 1

3 B1

1 S1

Ini adalah suatu alat Marking (Penanda).


Kesemua bendakerja yang diproses perlu ditandakan tarikh pengeluarannya. Apabila satu pushbutton ditekan, Penanda akan turun untuk melaksanakan tugasannya. Selepas ditanda, penanda akan kembali ke posisi asal. Satu alat penolak pula digunakan untuk memindahkan bendakerja yang siap ditanda, ke dalam sebuah bakul.

1 A

A0 F=0

A1

2 A

B0 F=0

B1

1 V1
14

2 12 14

2 V1

2 12

5 1

3 2 A0 1 3

5 1

4 14 5
Text

2 12 3 4 1 2 12 5 1 3 B1 1 3 2 A1 1 3 2

14 2 B0 1
Text

Litar ini menggunakan 3 cylinder.


Sebaik satu start button ditekan, cylinder pertama akan membuat satu pusingan penuh (keluar dan kembali dengan segera), diikuti oleh cylinder kedua dan cylinder ketiga. Sekiranya start button ditekan semula dan tidak dilepaskan, keadaan seperti di atas akan berulangan sehingga button ini dilepaskan.

1 A

A0 F=0

A1

2 A

B0 F=0

B1

3 A

C0 F=0

C1

Text

Text

Text

4 14 5 1

2 12 3 A0 1 3 2 14

2 12 14 2 B0 1 3

2 12

5 1

5 1

4 14 5 1 4 14 5
Text

2 12 3 2 12 3 1 4 2 12 5 1 3 C1 1 3 2 B1 1 3 A1 1 3 2

14 2 C0 1
Text

Ini merupakan satu alat Double Bending (Dua Pencorak)


Mesin bending press ini digunakan untuk membentuk kepingan besi. Sebaik start button ditekan, bendakerja akan dicengkam, diikuti oleh mesin pencorak 1. Apabila mesin pencorak 1 kembali ke posisi asal, mesin pencorak 2 akan diaktifkan. Hanya selepas mesin pencorak kedua kembali ke posisi asalnya, mesin pencengkam akan melepaskan cengkaman terhadap kepingan besi tersebut.

1 A

A0 F=0

A1

2 A

B0 F=0

B1

3 A

C0 F=0

C1

Text

Text

Text

4 14 5 1

2 12 3 C0 1 3 2 A1 1 3 2 14

2 12 14 2 B0 1 3

2 12

5 1

5 1

4 14 5 1

2 12 3 B1 1 3 2

Text

4 14 2 A0 1
Text

2 12

5 1 3

3 C1

Alkisah, ElektroPneumatik sebenarnya adalah gabungan antara elektrikal dan pneumatik. Pendekatan ini adalah sebagai persediaan untuk menggunakan PLC programming. Penggunaan jenis ini amat berkesan sekiranya proses yang diperlukan tidak berubah, manakala kos yang diperlukan adalah amat rendah.

Walau bagaimanapun, ia juga mempunyai kekurangan:1. Penyelenggaraan Sekiranya berlaku kerosakan yang memerlukan pembaikpulih secara cari-selesai atau troubleshooting, maka ianya amat memeningkan. 2. Pengstrukturan Sekiranya litar yang dibina adalah rumit, maka struktur wayar yang ada amatlah tidak teratur.

Struktur pembinaan litar adalah sama seperti Pneumatik. Apa yang berbeza cumalah cara ia dilakarkan, simbol yang digunakan, serta paparan 2 jenis litar (Pneumatik dan Elektrikal).

Berikut adalah senarai peralatan asas yang sering digunakan, serta fungsi dan pengunaan setiap satu.

Mengandungi satu koil dan satu set 4 changeover contact switch


Fungsi Relay meliputi: 1. Penggunaan arus kecil untuk menghidupkan arus yang lebih besar Penggunaan voltan kecil untuk menghidupkan voltan yang lebih besar Ia mengandungi banyak contact switch yang besar dan mampu menghidupkan banyak output dengan serentak

2.

3.

Return spring Coil

Cover

Armature
A1

12

14

22

24

A2

11

21

Symbol Contacts

Coil connections Contact connections

A1

12

14

22

24

A2

11

21

Symbol

A1

A2

A1

12

14

22

24

A2

11

21

Symbol

A1

A2

A1

12

14

22

24

A2

11

21

Symbol

A1

A2

A1

12

14

22

24

A2

11

21

Symbol

A1

A2

Terdapat 2 jenis injap Solenoid:

Injap Single Solenoid

Injap Double Solenoid

Solenoid sebenarnya berupa satu koil Apabila solenoid dibekalkan tenaga, ia akan mengubah kedudukan suatu injap. Sekiranya ia sejenis injap single solenoid, maka ia dikatakan memerlukan tenaga untuk membuka injap dan menutupnya secara otomatik, atas bantuan spring yang sedia ada. Sekiranya ia adalah injap double solenoid, maka ia memerlukan tenaga untuk membuka dan menutup injap tersebut (tiada spring).

5 1 3 Pilot Stage Manual Overide

Pilot Return Stage

Return Spring

Solenoid

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

5 1 3

82/84

+24V

F=0 S1 K1 S2 K2

A Y1 P

B Y2 T 0V K1 Y1 K2 Y2

Kegunaan
1. Untuk membina Litar Continuous Cycle. 2. Untuk mengunci tenaga dalam suatu litar supaya tenaga berterusan boleh dibekalkan. 3. Digunakan apabila menukar injap double solenoid kepada injap single solenoid (dalam suatu litar), tanpa menukar fungsi asal litar tersebut.

Memory ON (Dominant Set)


+24V

ON

K1

K1

OFF

Dalam litar ini, apabila butang ON ditekan, koil relay K1 akan hidup. Keduadua suis relay K1 akan tutup. Ini bermakna, sambil lampu dinyalakan, suis relay akan sentiasa memberikan bekalan tenaga kepada koil. Maka, lampu akan sentiasa dinyalakan. Apabila butang OFF ditekan, lampu akan padam. Untuk mengesahkan bahawa ini adalah litar Memory ON, tekan kedua-dua butang ON and OFF serentak. Lampu akan menyala.

K1

0V

Memory OFF (Dominant Reset)


+24V

ON

K1

K1

OFF

Fungsi litar ini adalah sama seperti dalam litar Memory ON. Apa yang berbeza adalah kedudukan butang OFF yang dipasang bersiri dengan butang ON, bukannya selari !
Untuk mengesahkan bahawa ini adalah litar Memory OFF, tekan kedua-dua butang ON and OFF serentak. Lampu tidak akan menyala.

K1

0V

Festo Didactic

Proximity Sensors

Optical

Inductive Symbols Capacitive Connection

Inductive Magnetic

Reed Switch

Inductive Sensor

Inductive sensor digunakan untuk mengesan semua bentuk besi atau konduktor yang baik.

Inductive Sensor

Medan Magnet ber frekuensi tinggi (300 to 800 kHz) Lapisan aktif Koil litar resonant

Visual LED Wayar sambungan

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Target

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Inductive Sensor

Akan mengesan semua bahan Konduktif


Target

Konduktif paling baik adalah besi lembut (mild steel) Pencapaian sensor bergantung kepada faktor:- Suhu, Bahan dikesan serta Luas kawasan bahan itu.

Sensor

Oscillation Amplitude

Sensor output signal

ON OFF

Proximity Sensor
Capacitive Sensor

Capacitive sensor digunakan untuk mengesan semua objek yang mempunyai ketumpatan yang tinggi

Capacitive Sensor

Electrostatic field Lapisan akktif Elektrod yang aktif Elektrod Bumi

Visual LED Skru pemutar Wayar sambungan

Capacitive Sensor

Target

Capacitive Sensor

Capacitive Sensor

Capacitive Sensor

Capacitive Sensor

Kesan semua bahan yang lebih tumpat daripada udara. Sensitiviti boleh dilaraskan Tidak baik digunakan dalam persekitaran yang berhabuk

Capacitive Sensor

Capacitive Sensor

Capacitive Sensor

Proximity Sensor
Optical Sensor

Optical sensor digunakan untuk mengesan semua objek yang boleh memantulkan cahaya.

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Target

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Through-beam

Jarak pengesanan yang jauh : sehingga 30 meter

Kesan semua objek kecuali Transparent


Mesti dihalakan dengan tepat
Target

Transmitter

Receiver

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

Target

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Retro reflective

Jarak kesan : 1/2 ke 1/3 daripada throughbeam.

Tidak sesuai untuk target transparent atau lutsinar


Target mestilah lebih besar daripada reflector

T R

Transmitter / Receiver

Reflector (prismatic)

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

Target

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

T R

Transmitter / Receiver

Optical Sensors
Jenis : Diffuse

Jarak kesan : kurang daripada jenis reflex, jarak sebenar bergantung kepada warna dan kelicinan lapisan muka Target yang lebih besar membolehkan jarak kesan yang lebih jauh Tidak sesuai dalam persekitaraan yang kotor

T R

Transmitter / Receiver

Simbol Sensor

Inductive

+ 18 to 30 Volts DC.

Capacitive

Output

Optical

Magnetic Ultrasonic

0V
Normally open Normally closed

+ 18 to 30 Volts DC. Capacitive Sensor dengan fungsi

Output

Normally open

0V

Memahami bagaimana litar berfungsi (ko-ordinasi pergerakan)

1. Mengetahui aturan (sequence) pergerakan yang terlibat.


2. Membahagikan pergerakan mengikut kumpulan. 3. Mengetahui status limit suis.

4. Mengetahui jumlah garisan konductor (conductor line) daripada suis relay.


5. Mengetahui jumlah reversing switch yang diperlukan (sama kuantiti dengan jumlah kumpulan).

Contoh litar menggunakan 5 langkah tersebut 1. Sequence Pergerakkan: 2. Membahagi kumpulan: 3. Status limit suis: 4. Jumlah Conductor Line: 5. Jumlah Reversing Switch: A1 L1 S1 A+ K1 B1 : : B+ : B0 L2 S2 BK2 A0 A-

Cylinder A

A0 F=0

A1

Cylinder B

B0 F=0

B1

4 Y1 5 1 +24V 1 2

2 Y2 3 5 7 Y3

2 Y4

5 1

ST

K1 3 4

K1

RS1

K1

RS2
8 9

10

L1
A0

L2
B1 A1 B0

K1 0V

Y1

Y3

Y4

Y2

2 5

Satu cylinder digunakan untuk menggerakkan sebatang sesudu besar. Apabila satu pushbutton ditekan, sesudu itu akan bergerak keluar dan apabila pushbutton kedua ditekan pula, sesudu akan kembali ke posisi asal. Operator adalah dibenarkan untuk mengawal kelajuan pergerakkan sesudu mengikut keadaan (samada semasa sesudu keluar ataupun kembali).

+24V F=0 START

K1

STOP

K2

4 Y1 5 1

35%
2 3

35%
K1 Y2 0V Y1 K2 Y2 2 4

Ini adalah suatu alat Clamping (dan Drilling).


Clamping akan bermula sebaik salah satu daripada dua pushbutton ditekan dan akan kembali jika button ketiga ditekan.

Parameter:
1. Clamping tidak boleh dimulakan sekiranya bendakerja tiada di posisi hujung clamp.

2. Clamping tidak boleh dibuka sekiranya alat Drilling sedang beroperasi.


3. Clamping mestilah dijalankan dengan perlahan-lahan. 4. Pembukaan clamp mestilah dilakukan dengan laju.

CLAMP
F=0

WS

DRILL

DS F=0

2 1 3 4 Y1 5 1 3 2 Y2 2

35%

+24V

K1

STOP

K2

WS

DS

K1

Y1

K2

Y2

0V

Ini adalah suatu alat Marking (Penanda).


Kesemua bendakerja yang diproses perlu ditandakan tarikh pengeluarannya. Apabila satu pushbutton ditekan, Penanda akan turun untuk melaksanakan tugasannya. Selepas ditanda, penanda akan kembali ke posisi asal. Satu alat penolak pula digunakan untuk memindahkan bendakerja yang siap ditanda, ke dalam sebuah bakul.

Penanda

A0 F=0

A1

Penolak

B0 F=0

B1

4 Y1 5 1 +24V 1 2

2 Y2 3 Y3

2 Y4

5 1 3 4 7

11

ST

K1

A1

K2 5 6

K1

K2

K2 13

L1
B0

L2 L3
K2 B1 A0

K1 0V

K2

Y1

Y2

Y3

Y4

2 7

1 11

4 9

Litar ini menggunakan 3 cylinder.


Sebaik satu start button ditekan, cylinder pertama akan membuat satu pusingan penuh (keluar dan kembali dengan segera), diikuti oleh cylinder kedua dan cylinder ketiga. Sekiranya start button ditekan semula dan tidak dilepaskan, keadaan seperti di atas akan berulangan sehingga button ini dilepaskan.

Cylinder A A0
F=0

A1

Cylinder B B0
F=0

B1

Cylinder C C0
F=0

C1

4 Y1 5 1

2 Y2 3 Y3

2 Y4 Y5

2 Y6

5 1

5 1

+24V

11 12

13

ST

K1

A1

K2

B1

K3

K1

K2

K3

K3 20 21

L1
C0 14 19

L2 L3 L4
K2 K3 C1 A0 B0

K1 0V

K2

K3

Y1

Y2

Y3

Y4

Y5

Y6

2 9

4 11

3 6 16 13