Anda di halaman 1dari 5

RANCANGAN LATIHAN KEMAHIRAN ASAS Mata Pelajaran Tajuk Sub Tajuk Tarikh / Hari Masa Tahun Bilangan murid

: GERKO : Permainan Bola Baling : Kemahiran Menjaga Gol : 30 Julai 2013 (Selasa) : 8.00 - 8.30 pagi (30 minit) : 4 Ibnu Khaldun : 24 orang ( 10 lelaki,14 perempuan )

KOMPONEN / MASA Aktiviti kemahiran ( 30 minit )

AKTIVITI / KETERANGAN Permainan Kecil 2 : Block the ball Menahan bola daripada memasuki kawasan gol. 1. Satu kon kecil diletakkan di dalam gelung getah untuk dijadikan sasaran. 2. Para pelajar dibahagikan kepada dua kumpulan yang setiap kumpulannya mempunyai seramai lima orang. 3. Seorang penjaga gol dipilih dari setiap kumpulan. 4. Penjaga gol berada di luar gelung getah bagi mempertahankan kon kecil dengan menangkap bola yang datang ke arahnya. 5. Manakala pemain lawan cuba menyerang dengan menjatuhkan kon tersebut bagi mendapatkan mata.

PENGELOLAAN / GAMBAR RAJAH

BSPP / CATATAN

Bola 1 Kon besar - 1 Gelung getah 1

PETUNJU GELUNG ROTAN PENJAGA GOL PEMAIN KON BOLA

KOMPONEN / MASA Aktiviti Kemahiran ( 30 minit )

AKTIVITI / KETERANGAN Permainan Kecil 1 : Catch The Ball Kemahiran menangkap bola di dalam kawasan gol. Aktiviti 1 1. Murid-murid dikehendaki membuat dua kumpulan yang terdiri daripada 5 orang murid. 2. Murid-murid berpegang tangan dan berada dalam bentuk bulatan.

PENGELOLAAN / GAMBAR RAJAH

BSPP /CATATAN Bola 1 Gelung - 10 Kon - 4

PETUNJU

3. Setiap kumpulan perlu memilih seorang wakil untuk membaling PEMBALINGbola ke arah pihak lawan. BOLA 4. Setiap murid perlu berada dalam PEMAIN KON BOLA gelung. 5. Setiap murid itu perlu menangkap bola yang dibaling oleh pihak lawan. 6. Jika bola itu jatuh, maka kumpulan tersebut tidak akan mendapat mata. (1 bola 2 mata) Aktiviti ke-2 1. Murid-murid dikehendaki membuat satu bulatan besar serta perlu berada di dalam gelung yang disediakan. 2. Seorang jurulatih perlu berda di PEMBALING KON BOLA tengah-tengah bulatan tersebut. PETUNJU BOLA