Anda di halaman 1dari 21

Tamadun Yunani

CIRI-CIRI KOTA YUNANI:


Penduduk yang berbeza. Sempadan wilayah yang jelas. Sistem pemerintahan yang jelas. Negara kota--Athens. Negara kota Athens mempunyai bukit kota utama di tengahnya--Acropolis. Acropolis: Kota berkubu yang menempatkan istana raja, rumah golongan bangsawan dan bangunan kerajaan. Kuil Athena: Penaung kota.

PERKEMBANGAN TAMADUN YUNANI

KRONOLOGI
Zaman Yunani biasanya merujuk kepada segala sejarah Yunani sebelum Empayar Rom.
Tiada tarikh yang tetap yang dipersetujui bagi mulanya dan tamatnya Zaman Yunani.

Dari Zaman Kelam Yunani(1100 SM) sehingga penawanan Greece oleh Rom(146 SM). Ia dianggap oleh kebanyakan sejarawan sebagai satu asas budaya tamadun barat.
Budaya Yunani--pengaruh yang kuat di dalam Empayar Rom. Kebudayaan Yunani Purba mempunyai pengaruh yang kuat(bahasa, politik, sistem pendidikan, falsafah, sains, kesenian dan seni bina) pada dunia moden.

POLITIK DAN KEMASYARAKATAN


359 SM--Philip(raja di Makedonia) bercadang menguasai seluruh wilayah Greek yang berpecahbelah. Dia menubuhkan angkatan tentera yang tertetap dan bergaji, terdiri dari petani Makedonia dan melatih askar ini mengikut cara latihan askar di Thebes. Dengan tentera yang terbaik, dia mula menakluk puak-puak liar(di antara Makedonia dan Danube).

Kemudian, dengan satu dasar bijak(diplomasi dan kekerasan), dia menguasai bahagian Utara Aegean, kemudian melalui Thermopylae untuk menubuhkan supremasinya di tengah Greek dengan menghancurkan tentangan orang Phocia. 338 SM--Athens dan Thebes dikalahkan.
Malangnya, baginda telah mangkat dalam satu kesibukan menyambut perkahwinan anak perempuannya dan anaknya Alexander Agung menaiki takhta(336 SM).

334 SM--baginda menyeberangi Dardanelles dan memasuki Asia Kecil dan menyerang Parsi, kemudian Syria dan Mesir.
331 SM--menyerang dan menakluki Parsi.

326 SM--baginda menawan Raja India yang(Porus) dalam pertempuran Hydaspeas.


323 SMmangkat(32 tahun) kerana penyakit Malaria.

SISTEM PEMERINTAHAN TAMADUN YUNANI


Sparta Athens 800-500 S.M. 800-500 S.M. Autoritatium Demokrasi langsung. Monarki terhad dan oligarki(pemerintahan oleh Mengelakkan pengumpulan beberapa orang). kuasa yang berlebihan pada sesuatu institusi. Diwakili oleh institusi raja(2), Majlis Orang Tua(28), Dewan Perhimpunan dan Ephors(5).

Sistem Beraja Diamalkan pada peringkat awalnya. Raja: ketua hakim, ketua tentera dan ketua agama. Konsul: membantu raja mentadbirkan negara kota. Sistem Oligarki Menggantikan sistem beraja Konsul(Golongan aristokrat): memilih raja yang kuasanya terhad. Golongan Aristokrat Muncul apabila beberapa orang konsul yang berkuasa besar mengasingkan diri lalu membentuk golongan aristokrat yang kuat.

Sistem Demokrasi Wujud 2 badan pemerintahan: Dewan Perhimpunan dan Majlis

Sistem Pemerintahan Tentera Sparta Latihan ketenteraan diberikan kepada semua anak lelaki sejak kecil lagi.

ORGANISASI SOSIAL MASYARAKAT YUNANI Athens


Penduduk warganegara kota Athens boleh dibahagikan kepada tiga kumpulan, iaitu: Penduduk warganegara (golongan lelaki) ~mempunyai hak dalam politik ~terlibat dengan aktif dalam proses politik Negara kota. Golongan Metics ~terlibat dalam kegiatan perdagangan Negara kota Athens ~tidak mempunyai peranan dalam hal ehwal politik Negara. Golongan hamba ~tiada kuasa politik ~menyumbang dalam kemajuan ekonomi Negara kota.

Kanak-kanak ~digalakkan menimba pendidikan(membaca, melukis, mengeja, matematik dan muzik).

Wanita ~Mempunyai kedudukan terhormat. ~Melahirkan anak(perbuatan mulia). ~membesarkan anak yang bakal menjadi warganegara yang berguna. ~Bertanggungjawab mengurus rumah tangga dan harta keluarga. Hamba Perempuan ~Banyak kebebasan. ~Menjalankan kerja-kerja domestik di rumah.

Sparta
Penduduk Sparta terdiri daripada tiga kelas, iaitu:

Kelas memerintah(Spartiates) ~kaum lelaki: warganegara. ~mempunyai kuasa politik. Kelas pedagang(Periocci) ~golongan pengantara antara kelas pemerintah dan Serf(pekerja, tukang, pedagang). ~terlibat dalam perdagangan dan pembuatan. Helots atau Serfs ~ Helots: mengusahakan tanah warga Sparta. ~ terikat kepada tanah. ~ dilayan dengan buruk oleh tuan mereka. ~ majoriti penduduk Sparta.

Undang-undang Yunani Terdapat 3 institusi yang mengendalikan pentadbiran, iaitu: 1.Dewan perhimpunan 2. Majlis Plato 3.Majistret dan juri

karya Republik menyarankan bahawa negara harus diperintah oleh ahli-ahli falsafah kerana mereka mempunyai kebolehan untuk membuat undang-undang dan mengawasi pelaksanaannya.

PENDIDIKAN
Tujuan: melahirkan manusia yang seimbang(rohani, jasmani). Athens :pusat cendekiawan Yunani. Lahir sejarahwan(Herodotus, Thucydides) tempat lahirnya ramai ahli sains dan mathematic seperti(Thales, Pythagorus). Sparta: menegaskan aspek ketenteraan pula menjadikan usaha melahirkan anggota tentera yang sempurna.

KEPERCAYAAN DAN AGAMA YUNANI


Dikaitkan dengan alam sekitar. Penyembahan pelbagai dewa-dewi(Zeus, Hera, Appola, Athena). Tidak wujud pendeta Sukan Olimpik(4 tahun sekali) untuk mengagungkan Dewa Zeus.

BAHASA DAN KESUSASTERAAN YUNANI


Bahasa Yunani digunakan pada zaman Alexander the Great, di kawasan takluk Yunani. Sastera klasik Yunani dinyanyikan dalam bentuk syair. Sastera Yunani berkembang pesat apabila sistem abjad dipelajari daripada Orang Phoenicia. Sistem tulisan diwarisi kini daripada orang Phoenicia. Sistem abjad yang mengandungi 22 simbol yang masingmasing mewakili satu konsonan.

Pada abad ke-9 S.M, orang Yunani menerima sistem tulisan dan menambahkan huruf-huruf vokal. Orang Rom mengubahsuai abjad Yunani dan menyebarkan ke Barat dan Asia Tenggara dikenali tulisan rumi. Homer(pujangga/penyair Yunani). Homer menghasilkan dua epik Yunani(Illiad, Odyssey).

Tokoh sastera Yunani(Hesiod) menghasilkan dua buku puisi yang terkenal(Theology, Works and Days).

KONSEP DAN SISTEM EKONOMI YUNANI


Athens sistem perdagangan bebas
Mengimport ikan, daging, garam, buah-buahan Bahanbahan mewah diimport dari timur termasuk hamba. Mengeksport minyak zaiton,perak, batu marmar Pusat pengumpulan barang keperluan dari timur.

Sparta sistem sara diri


Tidak menggalakkan perdagangan dan perniagaan kerana menggalakkan penduduknya bertani.

~Negara Yunani berdagang dengan koloninya di sekitar Laut Hitam .Mesir, Syria dan Phoenicia. ~Pembangunan ekonomi Tamadun Yunani dibantu oleh pelabuhan utama (pelabuhan Peiraens di Athens).

SUKAN OLIMPIK I
Tuan Rumah: Athens, Greece Penyertaan Negara: 14 Jumlah Atlet: 241 Acara: 43 dalam 9 sukan(olahraga, lumba basikal, lawan pedang, gimnastik, menembak, renang, tenis, angkat berat, gusti) Upacara Perasmian: 6 April 1896 Upacara Penutupan: 15 April 1896 Dirasmikan Oleh: George I dari Greece Stadium: Panathinaiko Stadium Negara Peserta: Australia, Austria, Bulgaria, Chile, Denmark, Perancis, Jerman, Great Britain, Greece, Hungary, Itali, Sweden, Switzerland, Amerika Syarikat.

Sekian, terima kasih.