Tanaman Hiasan KPLI JUN 2009

Elaine George Jessica Edward Priscilla Shim Yong Fui Lei

PENDAHULUAN

Tanaman Hiasan ialah tanaman yang ditanam di kawasan persekitaran untuk menghiasi kawasan tersebut. Tanaman hiasan ini ditanam di dalam bekas seperti pasu atau ditanam terus di atas tanah. Tanaman hiasan ada yang berbunga dan ada yang tidak berbunga.

JENIS-JENIS TANAMAN HIASAN

TANAMAN HIASAN RENEK
Tumbuhan Hiasan Renek ialah tumbuhan yang hidup rendah di permukaan bumi dan mempunyai batang yang kecil serta bercabang banyak.

Keluarga Malvaceae Nama Saintifik Hibiscus rosasinensis Nama Biasa Bunga Raya, Shoe Flower
-Jenis pokok adalah sederhana besar, berkelopak lima mempunyai ‘style’ yang panjang berstigma pada hujung seakan bulu sekeliling. -Bentuk pokok adalah rimbun menegak dan tekstur batang Keluarga : Malvaceae adalah Namasederhana kasar. merah jambu, putih, dan Saintifik : Hibiscus rosa-sinensis -Mempunyai warna merah, kuning. Nama Biasa : Bunga Raya, Shoe Flower -Cara pembiakan adalah melalui keratan batang dan dahan, tut dan cantuman.

Keluarga Nyctaginaceae Nama Saintifik Bougainvillea spesies Nama Biasa Bunga Kertas
-bunganya nipis dan mempunyai ciri-ciri seperti kertas. -sesuai ditanam di kawasan beriklim tropika dan khatulistiwa dan boleh memanjat hingga 10 meter tinggi. -Batang pokok bunga agak keras, mempunyai duri yang tajam dan bercabang-cabang:yang menjadikannya mudah dibiakkan di Keluarga Nyctaginaceae mana-mana. -Nama Saintifik : Bougainvillea spesies Pembiakannya pula hanya memerlukan keratan batang yang boleh disemai Biasa : Bunga Kertas Nama di dalam beg plastik ataupun pasu dengan cara mudah.

Keluarga Melastomataceae Nama Saintifik Melastoma malabathricum Nama Biasa Senduduk, keduduk

-Sejenis pokok renek yang sangat bercabang -biasanya mencapai ketinggian sehingga 3-4 kaki tinggi dan sering menghasilkan bunga ketika masih kecil lagi. Keluarga : Melastomataceae -Batangnya berwarna kemerahan dan dilitupi oleh bulu-bulu Nama Saintifik : Melastoma malabathricum halus. -Daunnya 1-5 inci : Senduduk, keduduk Nama Biasa panjang, dan bahagian bawah daunnya kasar jika disentuh.

Keluarga Cactaceae Nama Saintifik Pereskia sacharosa Nama Biasa Jarum tujuh bilah, Bintang tujuh, Pokok kanser, Chat sim Chan
-Boleh beradaptasi dengan hampir semua iklim kecuali iklim tundra. -pokok ini juga mudah ditanam dengan kaedah cantas dan cucuk dan juga : Cactaceae Keluarga boleh membiak melalui biji benih. -Sepanjang batangnya Nama Saintifik : terdapat tompokan tujuh Jarum Tujuh Pereskiaia dipanggil batang duri sacharosa yang meruncing tajam , kerana itu Nama Biasa : Jarum tujuh bilah, Bilah.

Bintang tujuh, Pokok kanser, Chat sim Chan

Keluarga Lamiaceae      Nama Saintifik Orthosiphon aristatus Nama Biasa Misai kucing
- mempunyai filamen yang panjang menyerupai misai kucing. -mudah membiak melalui keratan batang dan memerlukan medium yang agak lembab untuk hidup dengan subur. -misai kucing ialah herba bukan semusim dan ia boleh hidup lebih lama -pokok Misai Kucing ini hidup subur di dalam pasu bunga yang ditanam di halaman

Keluarga Verbanaceae Nama Saintifik Lantana camera Nama Biasa Bunga Tahi Ayam
- Berasal dari kawasan tropika di Amerika. - Batangnya bulat, berduri halus. -Daunnya seakan-akan bujur, kasar, mempunyai bau yang kuat apabila dikoyakkan daunnya, sisi daun tidakrata. - Bunganya berkelompok, kecil dan berbagai warna- merah jambu, kuning terang akan bertukar warna menjadi merah atau oren. - Buahnya mempunyai diameter 4 cm dan berbentuk biji-biji kecil seperti berri serta warnanya daripada hijau kepada ungu/biru gelap.

Keluarga Apocynaceae Nama Saintifik Allamanda cathartica Nama Biasa Bunga Loceng, Golden Trumpet vine

- Batang berkayu, bunga bentuk tandan. -Berakar tunjang. -Daun tunggal, tepi rata melipat ke bawah,pangkal meruncing.

Keluarga Oleaceae Nama Saintifik Jasminum sambac Nama Biasa Bunga Melur

- Berbatang tegak dan hidup menahun. - Bermanfaat sebagai bunga tabur, bahan industri minyak wangi, kosmetik, wangian, farmasi, penghias rangkaian bunga dan bahan campuran atau pengharum teh. - Pembiakan secara benih.

Keluarga Euphorbiaceae Nama Saintifik Acalypha wilkesiania Nama Biasa Pokok Ekok Kucing, Akalifa

- Bunga berbentuk hati, 2 warna. - Warna : Gabungan hijau, ungu, kuning, oren, merah jambu dan putih.

Keluarga Annonaceae Nama Saintifik Cananga odorata Nama Biasa Kenanga, Ylang-ylang
- Tumbuh subur di dataran rendah dengan kelembabanyang tinggi, beriklim tropis dan dekat dengan pantai. - Pembiakan tanaman biasanya dilakukan dengan biji - Bunga kenanga atau ylang-ylang berada dalam kelompokkelompok, dan tiap kelompok terdiri dari 3 kelompok buah, masing-masing dengan 6 kelompok bunga. - Bunga yang masih muda berwarna hijau, sedangkan yang tua berwara kuning. Mutu minyak tertinggi terdapat pada bunga yang telah matang sempurna (warna kuning tua).

AN IH I EK KAS S A IM ER T