Anda di halaman 1dari 80

PENGURUSAN GERKO

UNIT KOKURIKULUM INSTITUT PENDIDIKAN GURU KAMPUS DARULAMAN

PERTANDINGAN
DEFINISI : Mengikut Johnson (1977), pertandingan adalah persaingan bersiri di mana peserta peserta yang mendapat skor yang tinggi mengikut kriteria-kriteria tertentu dikenal pasti sebagai pemenang pertandingan. Pertandingan juga bertujuan menguji kemahiran pesertanya dalam sesuatu bidang atau kemahiran.

suatu kaedah yang digunakan unt uk menentukan pemenang -pemenang bagi satu-satu acara sukan at au aktiviti pendidikan jasmani atau apa saja aktiviti yang terdapat dalam aktiviti kurikulum atau ko-kurikulum

Tujuan-tujuan pertandingan:

untuk memberi peluang kepada ahli atau peserta dalam satu pertubuhan atau pasukan atau sekolah menunjukkan bakat dan nebolehan mereka dalam sesuatu acara yang dianjurkan. Sebagai usaha mengadakan kegiatan-kegiatan yang sihat antara ahli-ahli atau pelajar-pelajar dalam bidang sukan dan permainan. Ini secara tidak langsung dapat menghindarkan mereka daripada kegiatan yang merugikan diri. Sebagai menguji keupayaan dan kebolehan para peserta atau para pelajar dalam sukan setelah mengikuti latihan dan tunjuk ajar untuk sesuatu tempoh. Meningkatkan prestasi dan pelaksanaan ahli-ahli dalam sukan atau permainan. Menyemaikan perasaan muhibah, perpaduan dan kerjasama di antara ahli-ahli atau pelajar-pelajar dan juga pertubuhanpertubuhan atau sekolah-sekolah lain yang mempunyai tujuan dan matlamat yang sama.

Sambungan tujuan diadakan pertandingan


Melatih ahli-ahli atau pelajar-pelajar agar mempunyai disiplin dan menghormati undang-undang. Memilih ahli-ahli, pelajar-pelajar atau pasukan yang layak dan sesuai untuk mewakili pertubuhan atau sekolah dalam pertandingan. Menilai rancangan-rancangan latihan yang telah dikendalikan oleh satu-satu pertubuhan atau kelab. Untuk menguji ketahanan fizikal dan mental para peserta apabila berdepan dengan peserta lain yang mungkin sebelum itu tidak pernah dikenalinya. Untuk menguji keupayaan jurulatih Menguji sambutan orang ramai terhadap pertandingan. Mengukur keupayaan peserta, dan latihan untuk menghadapi pertandingan yang lebih besar dan lebih mencabar pada masa akan datang.

Sistem Pertandingan

Jenis pertandingan yang dilaksanakan adalah bergantung pada :

a. Undang-undang dan peraturan b. Kesesuaian acara yang dipertandingkan. c. Kumpulan yang menyertai pertandingan. d. Peringkat pertandingan. e. Kedudukan kewangan. f. Tempat / gelanggang yang ada untuk menjalankan pertandingan. g. Jumlah masa yang diperuntukkan.

Antara jenis pertandingan yang digunakan ialah: Pertandingan Pertandingan Pertandingan Pertandingan Pertandingan

Sekali Gus. Kalah Mati. Kalah Mati dengan Sagu Hati. Kalah Mati Dua Kali. Bentuk Piramid.

Antara pertandingan ialah :


Sambungan : Pertandingan Pertandingan Pertandingan Pertandingan Pertandingan Liga. Separuh Liga. Bentuk Tangga. Bentuk Corong. Bentuk Serombong

Sistem Sekali Gus


Pertandingan diadakan sekali sahaja Pertandingan digunakan dalam persatuan, kelab atau unit beruniform. Pasukan yang bertanding diberi markah berpandukan kriteria-kriteria yang telah ditetapkan. Kumpulan yang mendapat markah tertinggi diisytiharkan sebagai pemenang.

Sistem Sekali Gus

Contoh pertandingan: perkhemahan, kawad kaki, memasak dan sebagainya.

Kumpulan

Dialog (40 40% %)

Mesej/
OBJEKTIF

(30 30% %)

Pakaian (20 20% %)

Kerjasama (10 10% %)

Jumlah (100%)

29

24

14

74

B C D

28 32 29

23 25 23

14 17 15

7 8 7

72 85 75

PERTANDINGAN KEBUDAYAAN DAN KESENIAN


JOHAN: Kum pulan C NAIB JOHAN: Kum pulan D TEMPAT KETIGA: kumpulan A

Sistem Pertandingan Liga

Pertandingan menggunakan sistem liga ini bermaksud tiap-tiap pasukan akan bermain dengan pasukan-pasukan lain. Sistem ini mengambil tempoh yang panjang. Mengambil masa yang lama terutamanya apabila terdapat banyak pasukan menyertai pertandingan itu. Johan yang diperolehi adalah memang pasukan yang terbaik. Contoh: permainan bola sepak, hoki, bola keranjang dan ragbi terutamanya pertandingan di peringkat dunia.

Kebaikan Sistem Liga


Tiap-tiap pasukan akan berpeluang bermain antara satu dengan lain sama ada ber main sekali atau dua kali. Memberi perluang kepada semua pasuk an bermain lebih banyak perlawanan. Memberi peluang kepada pasukan-pasukan membuat penilaian tentang pemain-pemain pasukan sendiri atau pasukan lawan dan kelemahan-kelemahan pasukan lawan. Memberi latihan pertandingan kepada pemain-pemain. Ini kerana mungkin ada pasukan yang sudah tiada peluang untuk menjuarai pertandingan itu. Minat pertandingan dikekalkan Betul-betul memunculk an juara; kurang berdasarkan nasib sahaja.

Kelemahan Sistem Liga


Memakan masa kerana ia memerlukan tempoh masa yang panjang untuk dihabiskan. Memerlukan perbelanjaan yang lebih banyak dari sistem kalah mati dan ini akan membebank an pasukan-pasukan yang bertanding. Kadang-kadang, johan telah diketahui sebelum pertandingan tamat. Ini menjadikan perlawanan selepas itu kurang menarik atau sekadar menghabiskan jadual pertandingan sahaja.

Langkah-langkah untuk menentukan jumlah pasangan perlawanan dalam Sistem Pertandingan Liga

Bilangan atau jumlah perlawanan yang harus diadakan dalam satu-satu pertandingan menggunakan sistem liga boleh ditentukan menggunakan formula. Jumlah bilangan peserta/pasukan yang menyertai pertandingan ( N ) Memberikan setiap peserta satu nombor dan nombor ini akan digunakan untuk mewakili setiap peserta dalam pertandingan itu.

Menentukan jumlah bilangan perlawanan dalam pertandingan ( L )


L = N ( N-1 ) 2

N = Jumlah bilangan peserta/pasukan yang meyertai pertandingan

Menentukan bilangan pusingan perlawanan (M) M=N-1

Menyusun pasangan perlawanan

Penyusunan Pertandingan Mengikut Pusingan Berangka Genap

Jumlah bilangan pasukan N=6 Jumlah bilangan perlawanan L = N ( N-1 ) = 6( 6-1 ) = 30 = 15 2 2 2 Bilangan pusingan perlawanan M = N-1 = 6-1= 5

Penyusunan pertandingan bagi kumpulan atau peserta angka genap adalah senang. Pertandingan dijalankan secara berpasangan. Jadual perlawanan ditentukan dengan pasukan nombor satu tidak bergerak dan lain-lain nombor beredar di keliling nombor satu hingga kombinasi yang mula didapati kembali. 1 - 2 6 - 3 5 - 4 1 - 6 5 - 2 4 - 3 1 - 5 4 - 6 3 - 2 1 - 4 3 - 5 2 - 6 1 - 3 2 - 4 6 - 5

Pusingan Pertama

Pusingan Kedua

Pusingan ketiga

Pusingan keempat

Pusingan kelima

1 melawan 2 6 melawan 3 5 melawan 4

1 melawan 6 5 melawan 2 4 melawan 3

1 melawan 5 4 melawan 6 3 melawan 2

1 melawan 4 3 melawan 5 2 melawan 6

1 melawan 3 2 melawan 4 6 melawan 5

Jadual Penyusunan Pertandingan Mengikut Pusingan Berangka Genap

Pertandingan Liga boleh dilaksanakan apabila bilangan penyertaan pasukan yang mengambil bahagian berangka ganjil. Cara penyusunan bagi kumpulan yang ganjil dapat dilakukan dengan mencukupkan kumpulan supaya menjadi genap.

Jika N adalah nombor ganjil, setiap pusingan akan dijadualkan satu petanding mendapat bye . Bye bermaksud pasukan atau peserta yang perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama. Proses penyusunan pasangan perlawanan dimulakan dengan kedudukan bye ditetapkan pada setiap pusingan

Penyusunan Pertandingan Mengikut Pusingan Berangka Ganjil

Jumlah bilangan peserta/pasukan N = 5

Jumlah bilangan perlawanan L = N ( N-1 ) = 5( 5-1 ) = 10 2 2 Bilangan pusingan perlawanan M = N = 5

Untuk jumlah pasukan yang ganjil, mulakan dengan 1, dan tuliskan nombor-nombor peserta lain dari kanan ke kiri. Misalnya bentuk liga tujuh pasukan 5 4 - 1 3 - 2 4 3 - 5 2 - 1 3 2 - 4 1 - 5 2 1 - 3 5 - 4 1 5 - 2 4 - 3

Perhatikan bahawa, nombor menurun di kanan dan menaik di kiri. Pasukan nombor 5 dapat bye dalam pusingan pertama dan pasukan lain bermain antara satu sama lain. Seterusnya pasukan 4 mendapat bye dan seterusnya.

Pusingan Pertama

Pusingan Kedua

Pusingan ketiga

Pusingan keempat

Pusingan kelima

5 melawan bye 4 melawan 1 3 melawan 2

4 melawan bye 3 melawan 5 2 melawan 1

3 melawan bye 2 melawan 4 1 melawan 5

2 melawan bye 1 melawan 3 5 melawan 4

1 melawan bye 5 melawan 2 4 melawan 3

Jadual Penyusunan Pertandingan Mengikut Pusingan Berangka Ganjil

Butir-butir penting semasa menyusun pertandingan

Dengan jumlah pasukan yang genap, nombor sat u tidak berubah , manakala nombor-nombor lain berubah di sekeliling nombor satu. Dengan jumlah pasukan yang ganjil, semua nombor berubah dan pasukan yang di belakang sekali tiap-tiap kali akan mendapat satu bye. Dengan jumlah pasukan yang ganjil, adalah serupa dari segi jumlah pasukan dengan bilangan pasukan, iaitu lima pasukan akan melibatkan lima pusingan perlawanan. Dengan jumlah pasukan yang genap, jumlah pusingan adalah kurang satu daripada jumlah pasukan yang mengambil bahagian.

Setiap pasukan akan bertanding antara satu sama lain dan markah atau mata akan ditentukan. Menang : 3 mata Seri : 1 mata Kalah : 0 mata

Selepas pertandingan, pihak penganjur perlu mengisi satu jadual keputusan pertandingan untuk mengisi mata.

Pasukan

Main

Menang

Seri

Kalah

Gol Menang

Gol Tewas

Mata

Contoh Keputusan Pertandingan Liga

PERLAWANAN

SET M K M

Mata MATA KED K

Pertandingan Separuh Liga

Dilaksanakan dalam sesuatu pertandingan sukan dan permainan . Contohnya, bola sepak dan ragbi terutamanya di peringkat antarabangsa seperti bola sepak piala dunia. Pasukan dibahagikan kepada beberapa kumpulan dan pertandingan diadakan secara sistem liga dalam kumpulan pada peringkat awal. Johan dan naib johan bagi setiap kumpulan akan bertanding secara kalah mati di peringkat kedua.

Kumpulan A

Kumpulan B

A1(Johan) B1 A2 B2(Johan) A3 B3 A4(Naib Johan) B4 A5 B5(Naib Johan) A6 B6

Jadual Pertandingan Separuh Liga

VS

VS

VS

PUSINGAN PERTAMA SISTEM SEPARUH LIGA MANA KALA PUSINGAN KEDUA DAN SETERUSNYA SISTEM KALAH MATI

VS

A1 B5 B5 A1

Tempat Ke -3 B2

Johan

A4

A4

B2

Menentukan tempat ke-3 dan ke-4

Peringkat Separuh
Akhir

Peringkat Akhir

Pertandingan Peringkat Separuh Akhir dan Akhir

Pertandingan Kalah Mati


Sesuai digunakan apabila: masa pertandingan adalah terhad . jumlah penyertaan adalah besar. sumber kewangan terhad. tenaga kerja tidak mencukupi dan Tempat/gelanggang terhad.

Kebaikan Sistem Kalah Mati Sekali


Menggalakkan perlawanan yang positif, bukan negatif atau terlalu bersif at defensif. Lebih rancak dan menyeronokkan kerana terdapat perlawanan akhir, dan separuh akhir sebelum ini. Ini sudah tentu menemukan pasukan-pasukan terkuat. Menjimatkan masa dan tempoh pertandingan.

Kelemahan Sistem Kalah Mati Sekali

Terdapat satu perlawanan sahaja jika sesebuah pasukan mengalami kekalahan. Ini tidak memadai dengan persiapan dan persediaan yang dilakukan. Pertemuan antara sesebuah pasukan atau peserta dengan lawan bergantung kepada nasib cabutan undi. Kemungkinan pasukan yang menjadi juara, tidak benar benar handal kerana kemenangan yang dicapai mungkin banyak bergantung kepada nasib yang menyebelahi mereka dalam satu -satu perlawanan.

Kalah mati Tanpa bye


Bilangan pasukan atau peserta berjumlah asas lapan. Bye bermaksud peserta/pasukan perlu menunggu tanpa memasuki pertandingan pusingan pertama. Peserta/pasukan tersebut boleh memasuki ke peringkat pusingan kedua. peserta atau pasukan bye akan terus bertanding dengan peserta atau pasukan yang menang peringkat pertama

A B C D E F G H J o h a n

Carta Aliran Pertandingan Kalah Mati Asas Lapan

Kalah Mati dengan bye

bilangan pasukan atau peserta tidak berjumpa asas lapan. x 8

9 ? Untuk melengkapkan jadual pertandingan bukan asas lapan bye perlu digunakan.

CARA PENGIRAAN BYE


Bye ditentukan dengan menggunakan dua ganda iaitu 2-kuasa satu 2-kuasa dua, 2 kuasa tiga, 2 kuasa empat Pengiraan dilakukan dengan mengambil dua ganda yang lebih besar daripada jumlah penyertaan menolak jumlah penyertaan yang ada. Bagi 9 peserta byenya adalah 2-kuasa empat - 9 16 9 = 7 bye

bye

1 2 2 3 4 5 6 1 7 8 9
bye bye bye bye bye bye

6 3

8 4

7 5

Carta Aliran Pertandingan bye Sembilan Pasukan

Peraturan-peraturan untuk menentukan pasukan atau peserta yang menunggu dalam sesuat u Pertandingan Sist em Kalah Mati dengan bye.
i. ii.

iii.

Penanti perlu diletakkan dalam pusingan awal sahaja (pertama). Penempatan pasukan dan peserta hendaklah ditentukan dengan pengundian dan sismetrikal jika ia merupakan pertandingan kali pertama. Jika ia adalah kelolaan kali kedua, penanti yang merupakan johan dan naib johan tahun lepas diletak dahulu dan yang lain melalui pengundian.

Peraturan-peraturan:

Pengundian akan diadakan. Setiap pasukan atau peserta terus bertanding jika menang sehingga menjadi johan. Setiap peserta atau pasukan yang kalah akan terus terkeluar daripada pertandingan sama ada pertandingan peringkat pertama atau seterusnya.

Pertandingan Kalah Mati Dua Kali

Dilaksanakan permainan.

dalam

bidang

sukan

dan

Pertandingan ini dapat memberi peluang kepada pasukan atau peserta yang kalah pada peringkat pusingan awal meneruskan permainannya.

Pertandingan Kalah Mati Dua Kali

Keadaan ini dapat memberi peluang kepada pasukan atau peserta berkenaan menunjukkan kebolehan dalam dua perlawanan . Apabila pasukan atau peserta berkenaan mengalami kekalahan dua kali, mereka tersingkir daripada pertandingan tersebut. Seterusnya, pertandingan diadakan sehingga keputusan bagi menentukan johan diperoleh.

Carta aliran bagi kalah mati dua kali

Kebaikan-kebaikan
Pertandingan Liga Menghasilkan pemenang yang multak. Memberi kedudukan kepada pesertapeserta -peserta lain. lain. Pertandingan Kalah Mati Menggalakkan perlawanan yang positif, bukan negatif atau terlalu bersifat defensive. Lebih rancak dan menyeronokkan kerana terdapat perlawanan akhir dan separuh akhir sebelum itu. Menjimatkan masa dan tempoh pertandingan.

Tiada seseorang akan disingkirkan atau dimatikan sehingga habis pusingan itu. Menggunakan gelanggang dengan kerap dan berkesan. Tidak perlu menunggu peserta lain bermain kecauli berlawan.

Kelemahan
Pertandingan Liga Mengambil masa yang panjang. Pertandingan Kalah Mati Terdapat satu perlawanan sahaja, jika sesebuah pasukan mengalami kekalahan. Pertemuan antara sesebuah pasukan atau peserta dengan lawan bergantung kepada nasib cabutan undi.

Memerlukan perbelanjaan yang besar.

Menggunakan tenaga kerja yang Kemungkinan pasukan yang banyak juara tidak benarbenar-benar handalsatuhandalsatu -satu perlawanan. Peserta menjadi kurang minat jika johan diketahui sebelumpertandingan tamat Risiko kecederaan kepada peserta.

Sistem Cabar-Mencabar

Pertandingan bentuk piramid, tangga, serombong, mahkota, corong dan sarang labah-labah semuanya adalah jenis pertandingan cabar-mencabar. Semua pertandingan cabar-mencabar menggunakan prinsip asas yang sama, iaitu peserta yang berpangkat lebih bawah akan mencabar peserta yang berpangkat lebih tinggi daripadanya dengan tujuan menukar tempat pangkatnya. Dengan cara ini semua peserta akan cuba menaik pangkat hingga mendapat tem pat yang di atas sekali. Pertandingan ini memerlukan semua peserta meneruskan pertandingan untuk satu jangka masa yang tertentu. Tiada seorang peserta pun tersingkir

Sistem Piramid

Sistem Pertandingan Bentuk Corong

Sistem Pertandingan Bentuk Serombong

Penyediaan Awal

Menyediakan Kertas Kerja Penubuhan Jawatankuasa Induk, Kerja dan Pengelola Mengadakan mesyuarat -mesyuarat Jawatanakuasa pengelola Surat-menyurat Melaksanakan Pertandingan dan Mesyuarat Post-Mortem

Menyediakan Kertas Kerja

Kertas kerja merupakan cadangan dan perancangan bagi melaksanakan sesuatu aktiviti.

Beberapa perkara perlu dibincangkan dalam sesuatu kertas kerja yang berkaitan dengan aktiviti kokurikulum.

Pendahuluan Objektif Tema Tarikh dan tempoh pelaksanaan Tempat Dif perasmian Bilangan penyertaan dan kategori

Bayaran Syarat-syarat penyertaan Jawatankuasa Kerja Jawatankuasa Kecil Pelaksanaan Perbelanjaan Pendapatan Penutup

Mengendalikan Semua Surat-Menyurat


Surat Siaran/ Surat Tawaran Surat kebenaran ibu-bapa permit pihak tertentu seperti polis (perkhemahan, pengembaraan) Jabatan Pengankutan Jalan Persuruhjaya Daerah, Pengawai Penjaga (OC), Pengerusi Daerah Kebenaran Ibu Bapa Peraturan Keselamat an

Anggaran Pembelanjaan
1. Jenis aktiviti dan pertandingan. 2. Bilangan hadiah dan pemenang. 3. Kos bagi setiap hadiah. 4. Makan minum pegawai, dif, peserta dan sebagainya. 5. Kos tambang. 6. Sewa tapak dan penginapan (jika berkhemah, melawat). 7. Cenderahati 8. Kain rentang, poster dan sebagainya 9. Sewa khemah dan sebagainya. 10. Bayaran pengadil

Atur Cara

2.00 ptg : Ketibaan ibu bapa 2.30 ptg : Ketibaan dif jemputan 2.45 ptg : Ketibaan Pengarah Pendidikan Negeri... 2.50 ptg : Ucapan pengerusi majlis 2.55 ptg : Doa oleh Ust. ..... 3.00 ptg : Ucapan Guru Besar En. ...... 3.15 ptg : Ucapan Yang Dipertua PIBG En ....... 3.30 ptg : Ucapan Pengarah Pendidikan Ybhg. Dato ...... 3.40 ptg : Pertandingan di sambung semula 4.00 ptg : Upacara penyampaian hadiah kepada pemenan 5.00 ptg : Minuman dan bersurai

Buku Program
dokumentasi

kegiatan atau aktiviti kokurikulum di sekolah. Satu salinan buku program disimpan di dalam fail. Muka surat dan helaian buku program tersebut boleh diubahsuai dengan jenis aktiviti.

Perkara Dalam Buku Program

Kulit hadapan (mengandungi tajuk aktiviti, tarikh dan masa, tempat, nama dif perasmian dan cogan kata). Kata alu-aluan (Pejabat Pendidikan Daerah, Pengetua/Guru Besar, Pengerusi Jawatankuasa Kerja/Pengelola) Senarai nama Jawatankuasa Kerja/Pengelola dan Jawatankuasa Kecil. Program/Jadual keseluruhan aktiviti. Atur cara majlis perasmian. Iklan (jika ada).

Peraturan Dan Langkah Keselamatan

Apabila menganjurkan sesuatu pertandingan di sekolah, pihak penganjur perlu mengambil kira peraturan dan langkah-langkah keselamatan.

Peraturan Dan Langkah-langkah Keselamatan


Ia dibahagikan kepada 3 bahagian

1) Peserta 2) Penonton 3) Jurulatih dan Pegawai Sukan

Peserta perlu:
Mematuhi semua peraturan dan undang undang permainan. Menghormati keputusan pengadil Mematuhi arahan jurulatih. Menjaga disiplin dan maruah diri semasa perlawanan. Menjaga imej dan nama baik keluarga dan sekolah. Menghormati pasukan lawan.

Peserta perlu:
Mematuhi semua peraturan dan undang undang permainan. Bermain dengan tenang dan tidak mengikut emosi. Bermain dengan adil dan berlaku jujur. Elak daripada bermain kasar. Bermain sebagai satu pasukan.

Penonton perlu:
Menghormati keputusan pengadil. Menghormati pemain dan pegawai pertandingan dan pegawai keselamatan. Menjada disiplin dan maruah diri. Menjaga imej dan nama baik keluarga dan sekolah. Menjaga kebersihan padang atau tempat pertandingan.

Jurulatih dan Pegawai Sukan:


Mematuhi peraturan dan undang-undang permainan setiap masa. Menerapkan semangat kesukanan dalam diri semua atlet. Memastikan keselamatan dan kebajikan pemain. Menghormati permainan yang bersih.

Sebelum Pertandingan Dilaksanakan


Taklimat mengenai aktiviti pertandingan yang dilaksanakan. Taklimat dan mesyuarat dengan guru penasihat atau jurulatih . Memberi peluang dan masa untuk membuat latihan asas. Mengetahui latar belakang peserta . Menyediakan kemudahan alat kecemasan .

Sebelum Pertandingan Dilaksanakan


Memikirkan perkara yang boleh menyebabkan kemalangan. Kebenaran pihak tertentu perlu diperoleh. Kebenaran ibu bapa dan penjaga perlu diperoleh. Menyediakan borang-borang markah

Sebelum Pertandingan Dilaksanakan

Memastikan semua alat pertandingan yang digunakan selamat . Menyediakan hakim, pegawai dan urusetia yang seimbang dan cukup .

Semasa Melaksanakan Pertandingan


Memastikan tempat dan peralatan pertandingan selamat digunakan. Memastikan pegawai/ pengadil/ hakim sentiasa berada di tempat pertandingan. Mengedarkan borang pemarkahan kepada pengadil/ hakim. Memastikan semua peserta melapor diri

Semasa Melaksanakan Pertandingan


Menyediakan peralatan pertandingan yang secukupnya . Mengawasi dan memantau pelaksanaan pertandingan. Memastikan langkah-langkah keselamatan telah diambil. Memberi taklimat kepada peserta . Memastikan peserta memakai pakaian yang selesa dan sesuai

Semasa Melaksanakan Pertandingan


Membuat pemeriksaan yang rapi terhadap alat-alat yang digunakan. Menunjuk ajar teknik menggunakan alat dengan betul. Memastikan hakim dan pegawai yang mencukupi. Memastikan pegawai dan hakim mengisi borang-borang markah. Menyemak bilangan peserta cukup .

Semasa Melaksanakan Pertandingan


Memastikan semua peserta adalah sihat. Mengemas kini borang -borang markah dan memberitahu keputusan kepada peserta. Memastikan peralatan yang digunakan adalah cukup seperti asal dan tidak ada yang tertinggal.

Selepas Pertandingan Dilaksanakan


Membersihkan kawasan yang digunakan. Membayar semua bil dan pembelanjaan. Memastikan barang-barang/ peralatan yang dibawa cukup. Memastikan semua peralatan yang dipinjam dipulangkan.

Selepas Pertandingan Dilaksanakan


Memastikan semua peralatan dan barang disimpan di tempat yang asal. Menyampaikan hadiah, cenderahati dan sijil kepada peserta. Membuat laporan. Menghantar surat penghargaan.

Penilaian, Pelaporan dan Post Mortem

Penilaian sesuatu pertandingan boleh dilaksanakan secara formal dan tidak formal. Formal : Borang soal selidik Tidak formal : Perbualan

Penilaian, Pelaporan dan Post Mortem

Membincangkan isu yang berkaitan dengan peranan dan tugas jawatankuasa mereka. Kadangkala setiausaha boleh memanggil semua jawatankuasa bermesyuarat postmortem serentak .

Penilaian, Pelaporan dan Post Mortem

Selepas itu, setiausaha perlu membuat laporan lengkap. Antara kandungan laporan pertandingan ialah : Pengenalan (jenis pertandingan, tempat dan masa) Dif Jemputan Atur cara pertandingan

Penilaian, Pelaporan dan Post Mortem


Jawatankuasa Pengelola dan Jawatankuasa Kecil Senarai nama hakim dan Jawatankuasa Kecil Penyertaan Keputusan pertandingan bagi setiap acara Laporan bagi setiap Jawatankuasa Kecil

Penilaian, Pelaporan dan Post Mortem


Cadangan-cadangan Selepas laporan, satu mesyuarat Jawatankuasa Pengelola boleh diadakan bagi membincangkan laporan tersebut, laporan yang siap perlu disimpan untuk rekod dan menjadi rujukan untuk pertandingan pada tahun-tahun berikutnya.