Anda di halaman 1dari 8

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

FAKULTI PENDIDIKAN DAN BAHASA

HBEF 2803 PERKEMBANGAN PROFESIONALISME KEGURUAN - LAPORAN(T1A2)

KAJIAN DOKUMEN T1A2 Rakaman suasana sambutan dan rumusan perkaahwinan masyarakat cina

Name : NORHAYATI BT. MURAD Matric number : : 660520075676001 NRIC : 660520-07-5676 Telephone number : 012-4847405 E-mail address : yati_290@yahoo.com Tutors name: Encik Zaini b. Abdul Ghani Learning Centre: OUM Ipoh, Perak Semester Mei 2013

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

KANDUNGAN:PERKARA HALAMAN

1. Pendahuluan

-1-

2. Makanan

-1-

3. Pakaian dan aksesori

-2-

4. Amalan

-3, 4-

5. Ksimpulan

-5-

PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA


2

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

1.Pendahuluan Pada 8 September yang lalu, saya sempat menziarahi satu adat perkahwinan masyarakat Cina kawan saya di Parit Buntar, Perak. Majlis itu sungguh meriah dan adatadatnya merangkumi adat tradisional dan moden. Terdapat beberapa budaya yang diamalkan oleh masyarakat Cina dalam majlis perkahwinan mereka. Adat yang diamalkan berbeza dengan adat yang di amalkan oleh masyarakat Melayu atau India.

2. Makanan Majlis pekahwinan ini bermula pada waktu siang. Keluarga pengantin menyediakan juadah untuk para tetamu. Juadah yang disediakan adalah makanan untuk makan tengah hari. Sanak- saudara bergotong royong menyediakan juadah tersebut. Majlis pada malam hari pula hanya untuk ahli keluarga pengantin sahaja. Makanan yang disediakan adalah terdiri daripada makanan tradisional masyarakat Cina. Saya dapati ramai tetamu berkunjung ke majlis tersebut. Semuanya mengucapkan tahniah kepada tuan rumah kerana mendapat menantu baharu.

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

3. Pakaian dan Aksesori

Pada hari yang bermakna itu, pengantin perempuan telah mengenakan gaun kembang bertemakan unggu manakala pengantin lelaki mengenakan taksedo dengan kameja yang juga bertemakan unggu. Kedua-dua mempelai nampak berseri dan gembira dengan penampilan mereka.

Begitu juga dengan kenderaan pengantin dihias dengan bunga-bunga atau patung-patung pengantin beserta reben mengikut tema yang bersesuaian. Kenderaan ini digunkan untuk mengarak pengantin ketika ke rumah mertuanya.

4.Amalan
4

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

Seterusnya, saya dapati beberapa amalan yang masih dikekalkan dalam perkahwinan masyarakat Cina. Amalan pengantin memberikan minuman kepada kaum keluarga. Minuman yang diberikan adalah teh cina dalam cawan kecil bermula daripada kaum keluarga yang paling tua. Semasa majlis ini, pengantin perempuan mengenakan gaun berwarna putih, manakala pengantin lelaki mengenakan set taksedo yang kelihatan sangat kemas.

Selain itu, amalan seterusnya ialah amalan pemberian angpau. Kaum keluarga akan mendapat angpau daripada pengantin. Ini bertujuan untuk memperkenalkan ahli baharu kepada kaum keluarga. Ini juga dapat mengeratkan hubungan kekeluargaan antara pengantin dengan ahli keluarga yang besar.

Cenderamata seperti goodies bag turut disediakan untuk diberikan kepada para tetamu yang hadir. Ini sebagai kenang-kenangan dan sebagai hadiah tanda penghargaan kepada para tetamu yang hadir serta merestui perkahwinan mereka.

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

Di samping itu, saya juga dapat melihat kedua-dua ibu bapa pengantin mengalungkan sejenis rantai ke leher pengantin. Katanya ini adalah sebagai tanda menerima menantu ke dalam keluarga baharu. Pemberian ini adalah sebagai tanda pengantin telah diterima masuk ke dalam keluarga tersebut dengan restu keluarganya.

Majlis kemuncaknya ialah pada waktu malam. Tetamu ramai yang hadir pada waktu malam. Ketika ini pengantin diraikan oleh para tetamu yang hadir. Pada majlis ini, pengantin memilih tema ungu. Gaun pengantin perempuan lebih terserlah semasa majlis ini. Manakala pengantin lelaki masih mengenakan taksedo tetapi memilih kemeja berwarna ungu supaya sepadan dengan pengantin perempuan. Sebagai tanda penghormatan, pengantin menuangkan minuman kepada para tetamu. Pengantin juga akan saling bersuap minuman sambil ditonton oleh para tetamu yang hadir.

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

Kemudian, pengantin akan turun untuk bersalaman dengan para tetamu sambil menerima ucapan tahniah. Pada penghujung majlis , pengantin menghiburkan para tetamu dengan mempersembahkan beberapa buah lagu. Pengantin bergembira bersama dengan ahli keluarga.

5.Kesimpulan Kenangan saya mengikuti susana adat perkahwinan masyarakat Cina amat bermakna. Saya dapat merasai sendiri bagaimana meriahnya majlis ini dijalankan sepanjang hari. Masyarakat Cina memang kaya dengan adai-istiadatnya seperti masyarakat Melayu. Walaupun ada amalan-amalan yang telah dipengaruhi oleh budaya moden, tetapi tatasusila dan nilai murni menghormati tetamu dan orang yang lebih tua masih kukuh dan
7

HBEF 2803 PERKAHWINAN MASYARAKAT CINA

menjadi tradisi masyarakat Cina. Walau apa sekalipun bangsanya, setiap masyarakat mempunyai budayanya sendiri. Tujuannya sama iaitu untuk mengadakan sesuatu majlis yang bermakna bagi mengekalkan keharmonian keluarga, masyarakat dan negara amnya.