Anda di halaman 1dari 0

Pengenalan

UNIT 5 MATAHARI

Pengenalan UNIT 5 MATAHARI Matahari dipercayai terbentuk pada 5,000 juta tahun lalu. Matahari merupakan bintang terdekat

Matahari dipercayai terbentuk pada 5,000 juta tahun lalu. Matahari merupakan bintang terdekat dengan Bumi dengan jarak purata 149,680,000 kilometer. Matahari dan lapan buah planet membentuk Sistem Suria. Matahari mempunyai diameter 1,391,980 kilometer dengan suhu permukaan 6,000 K dan suhu teras 15 juta °C. Matahari dikelaskan sebagai bintang kerdil jenis G. Cahaya daripada matahari memakan masa 8 minit untuk sampai ke Bumi dan cahaya yang terang ini boleh mengakibatkan sesiapa yang memandang terus kepada matahari, menjadi buta.

Matahari merupakan satu bebola plasma dengan jisim sekitar 2 10 30 kg. Untuk terus bersinar, matahari, yang terdiri daripada gas panas menukar unsur hidrogen kepada helium melalui tindak balas gabungan nuklear pada kadar 600 juta tan, dengan itu kehilangan empat juta tan jisim setiap saat. Kepadatan jisim matahari adalah 1.41 berbanding jisim air. Jumlah tenaga matahari yang sampai ke permukaan bumi dikenali sebagai pemalar suria menyamai 1.37 kilowatt semeter persegi setiap saat.

Struktur Matahari

Matahari adalah satu bintang yang bersaiz biasa. Ia mengandungi kira-kira 99% jisim keseluruhan sistem suria. Matahari adalah sfera hampir sempurna, dengan satu kebuntalan dianggarkan pada kira-kira 9 juta, yang bermaksud bahawa garis pusat kutubnya berbeza dari garis pusat khatulistiwanya oleh hanya 10 kilometer. Adapun Matahari wujud dalam keadaan plasma dan tidak padat, ia menjalani pusingan yang berbeza di mana ia berputar pada paksinya (contohnya, ia berputar lebih cepat di khatulistiwa daripada di kutub-kutub).

Tempoh putaran sebenar ini merupakan lebih kurang 25 hari di khatulistiwa dan 35 hari di kutub-kutub. Bagaimanapun, disebabkan oleh titik kelebihan yang sentiasa berubah-ubah kita dari Bumi sebagai orbit Matahari, putaran jelas Matahari di khatulistiwanya adalah dalam 28 hari. Kesan emparan putaran perlahan ini adalah 18 juta kali lebih lemah daripada permukaan graviti di khatulistiwa Matahari. Juga, kesan pasang surut daripada planet-planet tidak nyata sekali menjejaskan bentuk Matahari.

Matahari tidak mempunyai sempadan yang pasti sepertimana planet-planet yang berbatu batan; dalam bahagian-bahagiannya yang luar ketumpatan gasnya jatuh kira-kira kepesatan dengan jarak penambahan daripada pusat Matahari. Bagaimanapun, Matahari mempunyai sebuah struktur dalaman yang jelas, diterangkan di bawah. Jejari Matahari adalah diukur daripada pusatnya ke tepi fotosfera. Ini adalah hanya lapisan di atas yang mana gas adalah terlalu sejuk atau terlalu nipis untuk menyinarkan sejumlah cahaya yang penting; fotosfera adalah permukaan paling mudah dilihat dengan mata telanjang/kasar. Teras solar mengandungi 10 peratus isi keseluruhannya, tetapi 40 peratus jisim keseluruhannya.

mata telanjang/kasar. Teras solar mengandungi 10 peratus isi keseluruhannya, tetapi 40 peratus jisim keseluruhannya.

Teras (Inner Core)

Teras Matahari adalah dianggap merentang dari 0 km (pusat) ke 200,000 km. Ia mempunyai satu ketumpatan sehingga 150,000 kilogram / sistem m³ (150 kali ketumpatan air di Bumi) dan satu suhu yang hampir pada 13,600,000 K (berbeza dengan, permukaan Matahari adalah rapat pada 5,785 K (1/2350 daripada suhu teras).

Melalui kebanyakan kehidupan Matahari, tenaga dihasilkan oleh pelakuran/pergabungan nuklear melalui satu siri langkah-langkah bernama rantaian p-p (proton-proton) , proses ini menukarkan Hidrogen kepada Helium.

Teras adalah satu-satunya lokasi dalam Matahari yang mengeluarkan satu kepanasan yang ketara melalui pelakuran: bintang lain dipanaskan oleh tenaga yang dipindahkan ke luar dari teras. Semua tenaga yang dihasilkan oleh pelakuran dalam teras mesti berjalan melalui banyak lapisan yang berterusan ke fotosfera sebelum ia melintasi angkasa sebagai cahaya matahari atau tenaga kinetik zarah-zarah.

Kira-kira 3.4×10 38 protons (nukleus hidrogen) adalah ditukarkan kepada nukelus helium setiap saat (kira-kira ~8.9×10 56 jumlah keseluruhan proton bebas dalam Matahari), melepaskan tenaga di tenaga jisim dengan kadar pertukaran 4.26 juta tan per saat, 383 yottawatts (383×10 24 W) iaitu bersamaan 9.15×10 10 megatons TNT per saat.

Sebenarnya jika dibandingkan dengan jisim atau isipadu Matahari, pengeluaran tenaga ini masih boleh dikatakan rendah. Ini kerana ia hanya bersamaan kira-kira 0.3 µW/cm³ (mikro watts setiap sentimeter padu), atau kira-kira 6 µW/kg jisim. Untuk perbandingan, satu cahaya lilin (secara kasar satu batang lilin) mengeluarkan haba pada kadar 1 W/cm³, dan badan manusia kira- kira kadar 1.2 W/kg beratus kali lebih pengeluaran haba.

Zon Radiasi (Radiative Zone)

Zon radiasi ini membentuk tiga perempat Matahari dengan ketebalan 300,000 km. Jisim suria adalah cukup panas dan tebal yang mana sinaran terma adalah memadai untuk memindahkan kepanasan teras ke luar. Dalam zon ini tidak terdapat perolakan termal; yang mana bahan menjadi lebih sejuk apabila altitud bertambah.

Haba dipindahkan secara sinaran, ion-ion hidrogen dan helium mengeluarkan foton, yang bergerak pada satu jarak yang pendek sebelum diserapkan semula oleh ion-ion lain. Dalam cara ini, tenaga berpindah ke luar dengan amat perlahan. Ia mengambil masa beberapa ratus ribu tahun untuk radiasi bergerak dari bahagian teras ke bahagian teratas zon radiasi.

Zon Perolakan (Convection Zone)

Lapisan sfera yang paling luar yang menyaluti teras Matahari dengan ketebalan 200,000 km, yang mana suhunya menurun sehingga di bawah 2,000,000 K. Plasma pada bahagian dalaman Matahari ini adalah terlalu sejuk dan legap untuk membenarkan radiasi melaluinya. Sebaliknya, terdapat arus perolakan yang amat besar memanaskan plasma ini dan gelembung plasma yang panas ini bergerak ke atas ke arah permukaan Matahari iaitu fotosfera (sama seperti mendidihkan semangkuk air yang mana bawahnya dipanaskan). Tenaga yang disalurkan pada bahagian zon perolakan ini adalah lebih cepat berbanding di bahagian zon radiasi.

Sekali suhu menjadi dingindi permukaan, ia terjunam kembali menurun ke dasar zon perolakan, untuk menerima lebih haba dari atas zon radiasi. Perolakan terlajak adalah difikirkan berlaku di pengkalan zon perolakan, membawa gelora arus ke dalam lapisan-lapisan luar zon radiasi.

Fotosfera (Photosphere)

Permukaan Matahari yang boleh dilihat iaitu fotosfera hanya mempunyai suhu lebih kurang 5,800 K. Semua elemen-elemen yang wujud adalah dalam bentuk gas. Jadi fotosfera bukanlah "permukaan" untuk Matahari. Di bahagian fotosfera ini cahaya matahari dapat dilihat menyinari ruang angkasa, dan tenaganya dapat melepaskan diri dari Matahari secara keseluruhannya.

Matahari adalah sekumpulan gas yang menjadi lebih tumpat dan padat dari ruang angkasa ke arah teras. Secara umumnya tekanan di lapisan fotosfera adalah satu per seratus kali lebih rendah daripada tekanan di paras laut Bumi.

Fotosfera mempunyai purata ketebalan 500 kilometer, ada sedikit kurang legap berbanding udara di Bumi. Ada bahagian lapisan fotosfera yang mempunyai suhu yang lebih rendah yang menyebabkan fenomena yang dipanggil tompok matahari (sunspots).

Fotosfera mempunyai ketumpatan zarah kira-kira 10 23 m 3 (bersamaan 1% ketumpatan zarah atmosfera Bumi di paras laut). Sepanjang kajian awal tentang spektrum optikal fotosfera, beberapa garisan penyerapan telah ditemui yang tidak sepadan dengan mana-mana unsur kimia yang diketahui di Bumi. Dalam tahun 1868, Norman Lockyer telah membuat hipotesis yang garisan-garisan penyerapan ini adalah disebabkan oleh satu elemen baru yang dia gelarkan “helium”, selepas nama tuhan orang Yunani, „Helios‟. 25 tahun kemudian (iaitu tahun 1893) helium mula diperkenalkan sebagai satu unsur di Bumi.

Kromosfera (Chromosphere)

Lapisan yang seterusnya, yang agak nipis ,berada di atas Fotosfera ialah Kromosfera. Perkataan Kromosfera diambil daripada perkataan Greek iaitu kromo yang bermaksud warna. Ia boleh dikesan dan ia berwarna merah terang iaitu warna cahaya merah hidrogen alfa.

Cahaya nampak daripada bahagian kromosfera, selalunya terlalu lemah untuk dilihat disebabkan oleh fotosfera yang lebih terang, tetapi semasa berlakunya gerhana Matahari penuh, apabila Bulan menutupi bahagian fotosfera Matahari, bahagian kromosfera boleh dilihat berwarna merah bulat mengelilingi Matahari.

Ketebalannya ialah kira-kira 1,500 km. Gas yang tersebar dari lapisan fotosfera akan membentuk kromosfera. Gas di lapisan ini adalah lutsinar. Ketumpatan gas berkurangan dari lapisan fotosfera ke kromosfera, tetapi suhunya meningkat. Dari bahagian bawah ke atas kromosfera, suhu purata meningkat dari 4,500 kepada 10,000 K.

suhu purata meningkat dari 4,500 kepada 10,000 K. Zon Peralihan ( Transition Zone ) Lapisan yang

Zon Peralihan (Transition Zone)

Lapisan yang mempunyai ketebalan 8,000 km. Perubahan suhu yang mendadak diukur daripada sebelah dalam zon peralihan (sekitar 6,000 K) ke sebelah luar zon peralihan (sekitar 1 juta K). Peningkatan adalah disebabkan oleh suatu transisi fasa yang mana helium dalam lingkungan zon menjadi terion sepenuhnya pada suhu tinggi.

Zon peralihan sukar dilihat daripada permukaan Bumi, tetapi mudah dilihat daripada angkasa lepas dengan alat-alat yang peka kepada cahaya ultraungu jauh (far ultraviolet) dalam spektrum warna.

Korona (Corona)

Korona adalah atmosfera luar dari Matahari, yang mana lebih besar lagi isipadu daripada Matahari sendiri. Ketebalan lapisannya adalah lebih daripada 706,000 km.

Korona mempunyai suhu lebih kurang 3 juta K, lebih panas daripada permukaan yang boleh dilihat (fotosfera), malah ia lebih panas daripada suar suria (sunflares).

Kita hanya dapat melihat korona dengan mata kasar semasa berlakunya gerhana Matahari penuh, di mana bahagian Korona membentuk satu mahkota yang cantik dengan arus plasma mengarah ke luar, membentuk titik mahkota tersebut.

plasma mengarah ke luar, membentuk titik mahkota tersebut. Angin Suria ( Solar Wind ) Fenomena angin

Angin Suria (Solar Wind)

Fenomena angin suria ini mula dikesan oleh Eugene Parker pada 1958. Angin Suria terdiri daripada zarah bertenaga tinggi (~ 500 keV) yang bergerak beratus kilometer sesaat dan dipancar oleh matahari. Zarah-zarah itu terdiri daripada elektron, proton, dan zarah alpha. Komposisi angin suria adalah sama dengan komposisi korona matahari, iaitu kira-kira 73% hidrogen, 25% nitrogen dan selebihnya adalah bendasing.

Apabila angin suria sampai ke bumi, ia mempunyai kelajuan antara 200-889 kilometer sejam, ataupun purata 450 km/j. Oleh itu semua planet yang terdapat dalam sistem suria matahari adalah terdedah kepada zarah-zarah bercas ini.

Aktiviti tompok matahari dan suar matahari meningkatkan kekuatan angin suria dan ini menambah tahap radiasi yang sampai ke bumi, hingga boleh merosakkan satelit dan stesen angkasa, yang akan menganggu sistem komunikasi bumi. Satelit dan stesen angkasa juga boleh mengalami pergeseran dengan angin suria dan ini yang akan memperlahankan orbit mereka, dan memberikan kemungkinan satelit tersebut terkeluar daripada landasannya dan terhempas ke bumi.

Suar matahari (sunflares)

Suar matahari pertama kali diperhatikan oleh Richard Christopher Carrington tahun 1859. Suar matahari atau semburan matahari adalah julangan gas teramat panas yang boleh mencecah sehingga 100,000 kilometer ke angkasa dengan tenaga sebesar 6 × 10 25 joule. Istilah ini juga digunakan untuk fenomena yang mirip di bintang lain.

Suar matahari mempengaruhi semua lapisan atmosfera Matahari (fotosfera, korona dan kromosfera). Kebanyakan julangan terjadi di wilayah aktif di sekitar tompok matahari.

Sinaran- X dan ultraviolet yang dikeluarkan oleh suar matahari dapat mempengaruhi ionosfera Bumi dan boleh mengganggu gelombang komunikasi seperti radio, televisyen dan radar di bumi dan mampu merosakkan satelit atau stesen angkasa yang tidak dilindung.

mampu merosakkan satelit atau stesen angkasa yang tidak dilindung. Lengkungan Suria ( prominence ) Musytari Bumi

Lengkungan Suria (prominence)

mampu merosakkan satelit atau stesen angkasa yang tidak dilindung. Lengkungan Suria ( prominence ) Musytari Bumi

Musytari

Bumi

mampu merosakkan satelit atau stesen angkasa yang tidak dilindung. Lengkungan Suria ( prominence ) Musytari Bumi

Matahari

Lengkungan Suria adalah gas yang sangat besar dalam bentuk gelung yang terbit dari permukaan Matahari (fotosfera) dan menonjol keluar ke dalam lapisan korona Matahari. Berbanding dengan korona, lengkungan suria mengandungi plasma yang lebih sejuk, sama dalam komposisi dengan lapisan kromosfera.

Kebanyakan kejadian lengkungan suria boleh bertahan selama beberapa minggu atau bulan. Lengkungan suria yang berjaya keluar dari atmosfera matahari dikenali sebagai hamburan jisim korona (Coronal Mass Ejection). Buat masa sekarang saintis masih mengkaji bagaimana dan mengapa lengkungan suria terbentuk.

Panjang lengkungan suria boleh menjangkau beribu-ribu kilometer. Lengkungan yang paling panjang dianggarkan lebih 800,000 kilometer iaitu hampir sama dengan jejari Matahari.

Hamburan Jisim Korona (Coronal Mass Ejection)

Hamburan jisim korona ialah ledakan gergasi angin suria, plasma isotop cahaya lain, dan medan magnet yang timbul di atas korona suria atau dilepaskan ke dalam angkasa. Ia mampu bergerak dengan kelajuan 1000 km sesaat.

Hamburan jisim korona sering dikaitkan dengan berbagai-bagai jenis aktiviti suria yang lain, khususnya suar suria, tetapi tidak pasti sama ada memang ada hubungan yang kukuh. Kebanyakan hamburan berasal dari kawasan-kawasan aktif di permukaan Matahari, seperti kelompok tompok matahari yang dikaitkan dengan suar yang kerap. Hamburan jisim korona berlaku semasa aktiviti matahari mencapai maksimum suria, dan juga minimum suria walaupun tidak sehebat maksimum.

CME

berlaku semasa aktiviti matahari mencapai maksimum suria, dan juga minimum suria walaupun tidak sehebat maksimum. CME

Hamburan jisim korona melepaskan jirim, medan magnet dan sinaran elektromagnet yang amat banyak ke dalam angkasa di atas permukaan matahari, sama ada dekat dengan korona mahupun jauh ke dalam atau ke luar sistem cakerawala. Bahan yang dilenting adalah plasma yang terdiri terutamanya daripada elektron dan proton, tetapi mungkin juga mengandungi sejumlah kecil unusr berat seperti helium, oksigen, bahkan besi. Ia dikaitkan dengan perubahan dan gangguan yang hebat dalam medan magnet korona.

Apabila hamburan dihalakan ke arah Bumi, gelombang kejutan dari perjalanan jisim zarah bertenaga suria menyebabkan ribut geomagnet yang boleh mengganggu magnetosfera Bumi dengan memadatkannya di sebelah siang sambil memanjangkan ekor magnet di sebelah malam. Apabila magnetosfera bersambung semula di sebelah malam, ia mengeluarkan kuasa yang sangat tinggi yang dihalakan kembali ke atmosfera atas Bumi.

Proses ini boleh menyebabkan aurora yang hebat di kawasan-kawasan sekitar kutub magnet Bumi, iaitu Cahaya Utara (aurora borealis) di hemisfera utara, dan Cahaya Selatan (aurora australis) di hemisfera selatan. Begitu dengan jenis-jenis suar suria yang lain, hamburan jisim korona boleh mengganggu pancaran radio serta merosakkan satelit dan kemudahan talian penghantaran elektrik, sehingga boleh mengakibatkan gangguan elektrik besar-besaran yang berpanjangan.

Manusia di angkasa atau altitud tinggi seperti di kapal terbang, berdepan dengan risiko terdedah kepada radiasi yang berlebihan. Kesan jangka pendek mungkin menyebabkan kerengsaan kulit, tetapi kesan jangka panjang mungkin meningkatkan risiko barah kulit.

Tompok matahari (sunspots)

Tompok matahari merupakan fenomena sementara pada fotosfera pada matahari yang kelihatan sebagai tompokan gelap berbanding dengan kawasan sekeliling. Ia disebabkan oleh aktiviti magnet yang melampau, yang mengengkang arus perolakan melalui kesan yang sama seperti brek arus berolak, kawasan terbentuk suhu permukaan yang kurang. Sungguhpun ia berada pada suhu sekitar 3,0004,500 K (2,7274,227 °C), perbandingan dengan bahan sekitar sekitar pada suhu 5,780 K menjadikan ia jelas kelihatan sebagai tompokan hitam.

K menjadikan ia jelas kelihatan sebagai tompokan hitam. Sekiranya dibandingkan dengan percikan api dari gerbang
K menjadikan ia jelas kelihatan sebagai tompokan hitam. Sekiranya dibandingkan dengan percikan api dari gerbang

Sekiranya dibandingkan dengan percikan api dari gerbang elektrik, tompok matahari yang lebih gelap itu sebenarnya adalah lebih terang. Tompok matahari mengembang dan mengucup ketika ia bergerak merentasi permukaan matahari dan boleh menjadi sebesar 80,000 km. Ia juga boleh bergerak pada kelajuan beberapa ratus kilometer sejam ketika ia mula muncul.

Jika diperhatikan daripada gambarajah di atas, terdapat dua lapisan pada tompok matahari. Bahagian yang lebih gelap (berada di bahagian dalam tompok) dikenali sebagai umbra manakala bahagian luar yang kurang gelap dikenali sebagai penumbra. Saiz mereka juga boleh berubah-ubah sehingga mencapai diameter 50,000 km.

Gerhana Matahari (Solar Eclipse)

Gerhana matahari berlaku apabila kedudukan bulan terletak di antara bumi dan matahari oleh itu menutup cahaya matahari samada separa atau sepenuhnya. Walaupun bulan lebih kecil, bayangan bulan mampu melindungi cahaya matahari sepenuhnya kerana bulan dengan purata jarak 384,400 kilometer adalah lebih dekat kepada bumi berbanding matahari yang mempunyai jarak purata 149,680,000 kilometer.

Gerhana matahari boleh dibahagi kepada 3 iaitu gerhana penuh, gerhana separuh, dan gerhana analus. Gerhana penuh apabila matahari ditutup sepenuhnya oleh bulan disebabkan bulan berada dekat ke bumi dalam orbit bujurnya, gerhana separuh apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari, dan gerhana analus yang terjadi apabila bulan hanya menutup sebahagian daripada matahari dan cahaya matahari selebihnya membentuk cincin bercahaya sekeliling bayangan bulan yang dikenali sebagai 'corona'.

bayangan bulan yang dikenali sebagai 'corona'. Gerhana matahari berlaku selama 7 minit 30 saat pada tempat

Gerhana matahari berlaku selama 7 minit 30 saat pada tempat yang paling lama. Ketika gerhana matahari, orang ramai dilarang melihat ke arah matahari secara langsung kerana ini boleh merosakkan mata dan mengakibatkan buta.

Terdapat empat jenis gerhana matahari:

i) Gerhana Penuh

Gerhana penuh Matahari berlaku apabila Bulan menutupi Matahari sepenuhnya. Gerhana penuh akan dapat diperhatikan sekiranya pemerhati berada di dalam kawasan umbra. Semasa gerhana penuh, korona yang lebih malap (berbanding fotosfera) akan jelas kelihatan. Hanya

tempat-tempat tertentu yang akan mengalami kejadian gerhana penuh pada satu-satu masa dan kebiasaanya hanya mengambil masa yang pendek. Gerhana penuh yang paling lama pernah berlaku ialah pada 20 Jun 1955 iaitu lebih kurang 7 minit 8 saat. Gerhana penuh seterusnya yang mampu mengatasi masa lebih dari 7 saat ialah pada 25 Jun 2150.

mengatasi masa lebih dari 7 saat ialah pada 25 Jun 2150. Gerhana Penuh yang berlaku pada
mengatasi masa lebih dari 7 saat ialah pada 25 Jun 2150. Gerhana Penuh yang berlaku pada

Gerhana Penuh yang berlaku pada 22 Julai 2009

ii) Gerhana Anulus

Kedudukan Matahari, Bulan dan Bumi semasa gerhana anulus adalah sama seperti semasa gerhana penuh. Perbezaannya cuma pemerhati berada di kawasan antumbra. Kawasan antumbra ini boleh wujud pada ketika Bulan berada pada posisi apogee (jarak antara Bumi dan Bulan paling jauh) menyebabkan Bulan tidak dapat menutupi sepenuhnya Matahari. Oleh itu Matahari kelihatan seperti cincin yang terang atau anulus, mengelilingi garis Bulan.

iii) Gerhana Hibrid Gerhana hibrid (juga dipanggil gerhana anulus/ penuh) adalah peralihan antara gerhana penuh
iii) Gerhana Hibrid Gerhana hibrid (juga dipanggil gerhana anulus/ penuh) adalah peralihan antara gerhana penuh

iii) Gerhana Hibrid Gerhana hibrid (juga dipanggil gerhana anulus/ penuh) adalah peralihan antara gerhana

penuh dan anulus. Pada beberapa titik di permukaan bumi ini, ia boleh dilihat sebagai gerhana penuh, manakala untuk orang lain ia mungkin kelihatan gerhana anulus. Gerhana hibrid agak

jarang

berlaku.

iv)

Gerhana Separa

Gerhana separa berlaku apabila kedudukan Matahari, Bulan dan Bumi tidak selari menyebabkan hanya sebahagian sahaja Bulan dapat menutupi Matahari. Fenomena ini biasanya boleh dilihat dari sebahagian besar daripada Bumi di luar landasan gerhana anulus atau jumlah. Walau bagaimanapun, sesetengah gerhana hanya akan dapat dilihat sebagai gerhana separa, kerana umbra yang tidak bersilang dengan permukaan bumi, lulus atas kawasan kutub Bumi.

dilihat sebagai gerhana separa, kerana umbra yang tidak bersilang dengan permukaan bumi, lulus atas kawasan kutub