Anda di halaman 1dari 13

JABATAN PELAJARAN NEGERI KELANTAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN 2007

PENDIDIKAN JASMANI DAN PENDIDIKAN KESIHATAN


PJPK 2007 1 JAM

TAHUN 6
Satu Jam

JANGAN BUKA KERTAS SOALAN SEHINGGA DIBERITAHU


1. Kertas ini mengandungi 40 soalan 2. Jawab semua soalan diatas kertas yang disediakan

Nama Pelajar : Tahun :

________________________________ __________________

SOALAN TAHUN 6 1. Apakah itu latihan fartlek ? A. Aktiviti larian yang kelajuannya diubah-ubah. B. Melakukan aktiviti senaman mengikut stesen. C. Lari dan berjalan 1200 meter. D. Lari merentas desa. 2. Tujuan latihan fartlek diadakan ialah I menggelakkan kebosanan II mengurangkan kelesuan III meningkatkan stamina IV merehatkan tubuh badan A. I , II dan III B. I , II dan IV C. I , III dan IV D. II , III dan IV

3. Aktiviti di atas dilakukan bertujuan untuk meningkatkan kekuatan otot A. tangan B. dada C. kaki D. belakang

~ Kebolehan melakukan pergerakan melentik. ~ Menjangkau tanpa berasa sakit. 4. Kenyataan di atas adalah berkaitan dengan aktiviti_____________ A. memanaskan badan B. daya tahan otot C. kelenturan D. fleksibiliti 5. Tubuh Safuan kelihatan kurus, tinggi dan tidak berotot, dalam kumpulan manakah ciri tubuh badan Safuan boleh dikategorikan ? A. Endomorf B. Heksomorf C. Mesomorf D. Ektomorf 6. Kita dikatakan cergas apabila dapat____________ I II bekerja dengan efektif menikmati masa lapang

III memiliki tubuh badan yang sihat IV takut dan resah menghadapi kecemasan A. I , II dan III B. I , II dan IV C. I , III dan IV D. II , III dan IV

7. Indeks Jisim Badan ( IJB ) adalah digunakan untuk mengukur_______ A. kandungan lemak di dalam badan. B. tahap kandungan kolesterol dalam darah C. berat badan murid D. berat badan unggul 8. Penggunaan alatan seperti pita rakaman, reben, alat gendering, bola gelung, tali digunakan dalam____________ A. pusingan badan B. gimnastik irama C. gimnastik artistik D. kelembutan badan 9. Melompat dan pusing 180 darjah, serta melakukan aktiviti guling depan terdapat dalam_____________ A. lompat jauh B. lompat tinggi C. gimnastik irama D. gimnastik artistic 10. Baton sangat penting digunakan dalam acara A 1500 meter B. lari berpagar C. marathon D lari berganti-ganti

11. Gambar di atas menunjukkan salah satu jenis kemahiran servis dalam permainan bola tampar. Apakah nama kemahiran servis yang dilakukan itu? A. Servis kuda B. Servis atas kepala C. Servis atas tangan D. Servis atas pinggang 12. Dalam permainan bola keranjang, berapakah mata yang diberikan jika pemain dapat melakukan jaringan dari luar garisan separuh bulatan ? A. 1 Mata B. 2 Mata C. 3 Mata D. 4 Mata 13. Remaja akan mengalami perubahan fizikal yang ketara ketika berumur ________ A. 1 hingga 7 tahun B. 7 hingga 12 tahun C 12 hingga 16 tahun D 16 hingga 20 tahun

14. Kita perlu meningkatkan kematangan diri dengan _________________ I melepak bersama kawan-kawan II mematuhi nasihat ibubapa dan guru III memikul tanggungjawab yang diberikan kepada kita IV menyertai persatuan dan kelab di sekolah sacara aktif A. I, II dan III B. I, II dan IV C I, III dan IV D. II, III dan IV 15. Kita perlu____________ untuk menjaga kebersihan dan kesihatan tubuh badan. A. tidur lewat B. makan mengikut selera C. bersihkan diri setiap hari D. pakai semula pakaian yang telah digunakan 16. Remaja sering meniru tingkahlaku ________________mereka. A. Idola B. Ibubapa C. adik-beradik D. rakan sebaya 17. Suara remaja lelaki akan berubah menjadi _________________ A. Halus B. lunak C. garau D. nyaring

18. Kita mesti menjauhkan diri daripada ____________________ A. guru B. melepak C. keluarga D. bersenam 19. Bahan pengawet perlu mematuhi A. Peraturan Makanan Malaysia 1956 B. Peraturan Makanan Malaysia 1985 C. Peraturan Makanan Malaysia 1999 D. Peraturan Makanan Malaysia 2000 20. Sumbangan makanan kepada tubuh badan adalah sebagai pemberi A. haba B. tenaga C. kecergasan D. tidak bermaya 21. Pengguna boleh mengetahui bilangan atau berat makanan yang hendak dibeli melalui A. tarikh luput B. senarai ramuan C. kandungan bersih D. komposisi khasiat makanan 22. Tanda halal pada barangan makanan adalah bertujuan agar A pengguna dapat membeli dengan banyak B pengguna bukan Islam dapat membeli tanpa was was C pengguna Islam akan berasa was was ketika membeli D pengguna Islam akan berasa yakin dan tidak was was untuk menggunakan barangan tersebut

Wujud dalam bentuk pil, kapsul, serbuk dan cecair Berupaya mencegah dan menyembuhkan penyakit

23. Penyataan di atas adalah berkaitan dengan A. dadah B. C. D. racun ubat alcohol

Wujud dalam bentuk cecair, pepejal dan gas Berupaya menyebabkan tubuh badan melecur dan terbakar

24. Penyataan di atas adalah berkaitan dengan __________________ A. dadah B. racun C. ubat D. alcohol 25. Berapakah kategori makanan seimbang ? A. 4 B. 5 C 6 D 7

26. Bir, wain dan samsu adalah contoh, A minuman bergas B minuman berkhasiat C minuman beralkohol D minuman berkarbonat 27. Antara berikut, langkah- langkah yang perlu diambil bagi menangani masalah pengambilan dadah dan alkohol. I menghayati ajaran agama

II mengamalkan cara hidup sihat III memilih tempat hiburan yang sesuai IV mengamalkan cara hidup yang bebas A. I dan II B. II dan III C. III dan IV D. I dan IV 28. Pendidikan Pergerakan boleh dibahagikan kepada 2 bahagian .Apakah bahagian itu? A. Gimnastik Irama dan Olahraga B. Olahraga dan Bola keranjang C. Gimnastik Artistik dan Bola Sepak D. Gimnastik Irama dan Gimnastik Artistik 29. Apakah Pola Pergerakan dalam aktiviti Gimnastik Artistik? A Putaran dan gerak laku B Gerak edar dan putaran C Gerak khas dan gerak laku D Gerak edar dan gerak khas

30. Apakah barangan yang perlu mendapat kelulusan kementerian kesihatan untuk jualan ? A Pakaian B Ubatan C Makanan D Petroleum 31. Semasa membeli barangan hendaklah berhati hati supaya tidak terbeli barangan___________ A asli B palsu C mahal D murah

32. Di antara berikut penyakit yang manakah yang berjangkit akibat gigitan nyamuk tiruk ? A Aids B Denggi C Malaria D Hepatitis B 33. Haiwan pembawa virus denggi ialah A lipas B lalat C nyamuk tiruk D nyamuk Aedes

10

34. Krim atau cecair antiseptic digunakan untuk A membersih mata B membunuh nyamuk C menbersihkan tangan D membunuh kuman pada luka 35. Otot memerlukan sumber makanan dari jenis __________ untuk menghasilkan kekuatan. A. Protein B. Zat besi C. Karbohidrat D. Garam mineral 36. Minuman bergas patut dielakkan oleh ahli sukan kerana mengandungi__________ A. Kadar lemak yang berlebihan B. Kadar gula yang berlebihan C. Kadar kafein yang berlebihan D. Kadar perasa dan karbonat yang berlebihan 37. Penonton mestilah mempunyai nilai-nilai akhlak dan _________ yang baik A. Amanah B. Mencaci C. Mengejek D. Tingkah laku 38. Rasuah dapat dielakkan dengan mengamalkan ________________ yang tinggi A. Semangat kesukanan B. Semangat perlawanan C. Semangat bertanding D. Semangat bergaduh

11

39. Ahli sukan yang memerlukan pengambilan kalori yang tinggi perlu makan________________ A. Dua hingg tiga kali sehari B. Tiga hingga empat kali sehari C. Empat hingga lima kali sehari D. hingga enam kali sehari 40. Sekiranya kita mengabaikan amalan pemakanan yang baik kita akan A. Sihat B. Bertenaga C. Jatuh sakit D. Rajin

12

SET 1 JAWAPAN SOALAN PJPK TAHUN ENAM SET 1 1 A 2 A 3 A 4 C 5 D 6 A 7 D 8 B 9 D 10 D 11 B 12 C 13 C 14 D 15 C 16 D 17 C 18 B 19 B 20 D 21 C 22 D 23 C 24 B 25 A 26 C 27 A 28 D 29 B 30 B 31 B 32 C 33 D 34 D 35 A 36 B 37 D 38 A 39 D 40 C

13