Anda di halaman 1dari 2

Analisis SWOT

Kekuatan (Strengths)
Melaksanakan aktiviti khidmat masyarakat yang dapat memberi manfaat kepada masyarakat dengan menjalankan aktiviti mengkatalog buku di Shan Childrens Home, Mount Erskine. Memberi pendedahan kepada pelajar guru tentang kehidupan anak yatim dan seterusnya menerapkan sifat prihatin terhadap anak yatim. Memupuk semangat kekitaan dan kerjasama dalam kalangan pelajar guru. Pelajar guru dapat berinteraksi dengan kanak-kanak (anak yatim) dan membantu meningkatkan kemahiran pelajar guru dalam berkomunikasi dengan pelajar pada masa yang akan datang.

Kelemahan (Weaknesses)
Kawasan khidmat komuniti tidak kemas dan berdebu. Jadi, kami perlu mengemaskan tempat tersebut sebelum mengkategorikan buku-buku. Kami tidak dibekalkan kotak dan kain. Jadi, kami membawa kotak untuk meletakkan buku-buku dan membawa kain untuk mengelap rak-rak buku. Masa berinteraksi dengan kanakkanak sangat pendek.

Peluang (Opportunities)
Guru pelatih berpeluang untuk mengeratkan hubungan antara satu sama lain. Guru pelatih berpeluang

Ancaman (Threats)
Rak-rak buku berdebu sehingga beberapa orang sentiasa bersin kerana hidung sensitif dngan debu. Jadi, saya berpendapat bahawa sesiapa yang sensitif, boleh

berinteraksi dengan kanak-kanak yang tinggal di rumah anak yatim dan memberi kasih sayang kepada mereka serta memahami latar

memakai mask semasa membuat kerja. Selain itu, mereka perlu gotong-royong pada masa yang

belakang dan pemikiran mereka. Guru pelatih berpeluang untuk

ditetapkan

supaya

memastikan

tempat itu sentiasa bersih. Sesetengah buku diletak di tempat yang terlalu tinggi dan jika jatuh mungkin akan mencederakan orang.

belajar cara untuk menyusun bukubuku dengan berkesan.