Anda di halaman 1dari 3

Asal usul udang galah bongkok Pada zaman dahulu, kononnya ada seekor udang galah.

Udang galah ini adalah haiwan yang paling besar sekali di lautan. Udang galah sangat suka bercakap besar. "Tiada siapa yang lebih besar daripada ku," kata Udang Galah. Burung laut yang ada di sekitar dan di pinggir pantai terkejut dan ketakutan menyebabkan burung laut merasa benci akan keangkuhan Udang Galah. "Ada yang lagi besar daripada kamu. Kalau kamu nak tahu, ikutlah aku," kata burung laut. Burung laut pun terbang dan Udang Galah pun mengekorinya. Mereka sampai di laut selatan. Udang Galah keletihan di sebabkan perjalanan yang amat jauh lalu ia mencari tempat untuk berehat. Ia ternampak sebuah gua dan segera masuk kedalam.

"Dapatlah aku berteduh," kata Udang Galah. Tiba-tiba ... "siapa pula yang mencucuk hidungku," kata ikan paus. Udang Galah tidak sedar ia telah masuk kedalam lubang hidung ikan paus.

"Hei! Kamu masuk ke dalam lubang hudung ku," jerit ikan paus. Barulah sedar ia telah masuk kedalam hidung ikan paus. Rupanya ada haiwan yang lebih besar daripadanya. Ikan paus pun bersin. Udang Galah terlambung ke udara dan belakangnya terhempas ke batu karang. "Aduh! Sakitnya," kata Udang Galah. Rupanya pinggangnya patah. Semenjak itu udang Galah menjadi bongkok. Ianya tidak berani lagi bercakap besar. Jalannya pun mengundur semenjak itu.