Anda di halaman 1dari 8

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 2009 NAMA:__________________________ BAHAGIAN A : Objektif 1.

Apakah jenis makanan yang mengandungi Protien? a) Nasi b) Ayam c) Marjerin d) Sawi 2. Berikut adalah akibat dari pengamalan merokok kecuali a) Kanser paru-paru b) Kanser mulut c) Nafas segar d) Gigi kuning 3. Nyamuk apakah yang mengakibatkan penyakit demam kepialu? a) Nyamuk Aedes b) Nyamuk Kucing c) Nyamuk Tiruk 4. Berapa kali sekurang-kurangnya kita mesti menggosok gigi dalam sehari ? a) 2 kali b) 3 kali c) 5 kali d) 7 kali -1 5. Berikut adalah penyakit tidak berjangkit kecuali KELAS : ____________________

a) Kencing manis b) Darah tinggi c) Asma d) Kurap 6. Berapa banyakkah air yang digalakkan kita minum dalam sehari? a) 2 gelas b) 3 cawan c) 8 gelas d) 8 cawan 7. Apakah aktiviti yang boleh dilakukan untuk meningkatkan daya tahan kardiovaskular? a) Mengangkat beban b) Lari pecut 40 meter c) Lompat jauh berdiri d) Lari 5000 meter tanpa henti 8. Apakah latihan yang sesuai untuk seorang atlet lontar peluru? a) Lari ulang-alik 10 meter b) Berenang c) Baling bola hoki d) Latihan bebanan 9. Apa yang anda akan lakukan jika terlihat rakan anda cedera ketika melakukan aktiviti? a) Biarkan sahaja b) Minta pertolongan orang dewasa yang berhampiran c) Buat-buat tidak nampak d) Ketawakan beramai-ramai -210. Berapa kali dalam setahun kita digalakkan membuat pemeriksaan gigi? a) 3 kali

b) 2 kali c) 1 kali d) Tidak perlu 11. Berikut adalah cara penyakit AIDS berjangkit kecuali a) Perkongsian jarum suntikan b) Berkongsi bekas makanan dengan pesakit AIDS c) Hubungan seks d) Bayi dari ibu yang membawa penyakit AIDS 12. Apakah makanan yang membekalkan karbohidrat untuk badan kita? a) Nasi b) Daging c) Susu d) Lobak 13. Apakah makanan yang tidak baik untuk tumbesaran kanak-kanak? a) Lobak merah b) Susu c) Makanan ringan d) Bijirin

-3-

14. Apa yang perlu dilakukan jika ada orang yang tidak dikenali cuba menghampiri anda? a) Biarkan sahaja b) Bermesra-mesra dengan orang itu

c) Buat apa yang orang itu suruh d) Cuba jauhkan diri anda dan cari tempat yang lebih selamat 15. Apa yang anda akan lakukan apabila terlihat rumah jiran anda terbakar? a) Telefon Polis b) Telefon Bomba c) Cari bomoh d) Biarkan sahaja 16. Jumpa ______________ sekiranya kita sakit. a) Bomoh b) Polis c) Doctor d) Bomba 17. Apakah kesan pengambilan lemak secara berlebihan? a) Berat badan akan berlebihan b) Badan akan sentiasa cergas c) Badan akan menjadi kurus d) Otak akan jadi lebih cergas 18. Badan kita akan menjadi _______________ sekirannya kita mengamalkan makanan yang seimbang a) Lemah b) Kuat c) Sihat d) Sakit a) Badan sihat b) Wajah berseri c) Mata segar -419. Pengambilan dadah yang berlebihan akan menyebabkan _______________.

d) Kematian 20. Punca berlakunya stres dan konflik ialah___________ a) Kegagalan b) Keseronokan c) Kegembiraan d) Keindahan

-5BAHAGIAN B: Jawab semua soalan 1. Nyatakan YA atau TIDAK bagi soalan dibawah I. Alkohol adalah bahan yang memabukkan II. ( ) )

Alkohol digunakan untuk membunuh atau pengawal perosak. (

III. IV. V.

Bertolak ansur adalah amalan yang mulia Kita perlu benci-membenci antara ahli keluarga

( (

) )

Pertumbuhan payudara adalah perubahan fizikal bagi perempuan ( )

apabila akil baligh

( 10 markah )

2. Pilih jawapan yang tepat I. Kita boleh meningkatkan penghargaan ( kendiri / sendiri ) fizikal dengan selalu bersenam II. III. Jaga (penampilan / penonjolan ) diri agar sentiasa kemas, bersih dan rapi. Kita perlu pandai menyesuaikan diri semasa ( bergaduh / bergaul ) dengan

orang lain. IV. Imej mental dan emosi boleh ( ditingkatkan / dikurangkan ) dengan

menambah pengalaman dan pengetahuan. V. Kita perlu mengamalkan ajaran ( sesat / agama ) begi meningkatkan

penghargaan kendiri. -6( 10 markah )

Nama Murid Tahun ..

SEKOLAH KEBANGSAAN KEBANGSAAN KANGKAR PULAI 2

PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN OKTOBER 2010


PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 6 1 JAM
JANGAN BUKA KERTAS SOALAN INI SEHINGGA DIBERITAHU 1. kertas soalan ini mengandungi bahagian A, B, C & D 2. Jawab semua soalan 3. Jawapan anda hendaklah ditulis di dalam kertas soalan ini

Disediakan oleh,

Disemak oleh,

---------------------EN. MOHAMAD YAZID

--------------------EN. AIMAN KETUA PANITIA PENDIDIKAN JASMANI & KESIHATAN SKKP 2

SELAMAT MENJAWAB SKEMA JAWAPAN PEPERIKSAAN AKHIR TAHUN PENDIDIKAN JASMANI DAN KESIHATAN TAHUN 5 2009 BAHAGIAN A 1. 2. 3. 4. B C C A

5. D 6. C 7. D 8. D 9. B 10. B 11. B 12. A 13. C 14. D 15. B 16. C 17. A 18. C 19. D 20. A BAHAGIAN B 1. I. YA II. TIDAK III. YA IV. TIDAK V YA 2. I. KENDIRI II. PENAMPILAN III. BERGAUL IV. DITINGKATKAN V. AGAMA