Anda di halaman 1dari 6

Raspberry PI si Voice Over IP (VoIP)

Raspberry PI poate fi utilizat si pentru a realiza apeluri de voce prin VoIP foarte simplu. Vei avea nevoie de urmatoarele: RaspberryPI care booteaza Raspbian Wheezy. conexiune la internet. Boxe si microfon

Pasii de la 1 pana la 6, inclusiv, sunt pentru situatia in care nu ai un monitor / LCD cu HDMI, si vrei sa te conectezi la placa Raspberry PI folosind remote desktop. Daca ai deja un monitor / LCD cu HDMI, atunci poti sari direct la pasul 7. 1. Conecteaza-te la RaspberryPI prin SSH. Spre exemplu, daca utilizezi Putty, deschide-l, tasteaza IP-ul calculatorului, portul 22 si Open. 2. Instaleaza aplicatia tightvncserver pe Raspberry PI. Pe parcursul instalarii ti se va cere sa completezi o parola cu care te vei conecta la Raspberry PI. sudo apt-get install tightvncserver 3. Ruleaza aplicatia pe Raspberry PI. tightvncserver

4. Pe calculator, descarca si instaleaza aplicatia TightVNC http://www.tightvnc.com/download.php 5. Deschide clientul TightVNC, tasteaza IP-ul placii Raspberry PI, portul 5901, apoi apasa pe butonul Connect.

6.

Vei obtine urmatoarea imagine, desktop-ul Raspberry PI.

7. Urmeaza sa inregistrezi un cont pe ekiga.net si vei obtine la finalul inregistrarii datele despre cont, respectiv login si password. 8. Instaleaza pe Raspberry aplicatia twinkle. sudo apt-get install twinkle 9. Dupa ce s-a instalat ruleaza aplicatia si tasteaza OK pentru a crea un profil: twinkle 10. Click pe Profile Editor si completeaza cu login@ekiga.net 11. Completeaza in noua fereastra aparuta, user name: login, domain: ekiga.net, password. 12. Click pe RTP Audio si in fereastra Codecs ordoneaza Active Codecs astfel: G.711 u-law G.711 A-law GSM speex-wb(16Khz) speex-nb(8Khz)

13. In fereastra Preprocessing, bifeaza Acoustic Echo Cancellation. Acum iesi din fereastra. Apasa OK, din nou OK si ai revenit la System Settings.

14. In fereastra Audio ai 3 optiuni: Ringtone, Speaker si Microphone. In cazul tau trebuie sa modifici sursele celor 3 dispozitive asa ca pentru fiecare trebuie sa alegi: ALSA: plughw:1,0: Generic USB Audio Device(USB Audio). Apasa OK.

Urmeaza urmatoarea fereastra:

Furnizeaza user name, apasa OK si trebuie sa iti apara registration succeeded. Poti initia un apel de test daca formezi 500 si apesi Dial. Daca server-ul este online vei auzi mai intai vocea unei persoane dupa care iti poti auzi ecoul.

Encriptarea apelului prin ZRTP. Poti activa encriptarea apelului prin ZRTP din meniul Edit User Profile Security. Bifeaza Enable ZRTP/SRTP encryption si Only encrypt audio if remote party indicated ZRTP support in SDP. Acum este timpul sa-ti pui prietenii sa-si realizeze conturi pe ekiga.net si sa discutati prin apeluri VoIP encriptate. Prietenii vor realiza aceeasi procedura de instalare si setarea contului. In final, as vrea sa te rog sa imi spui cum ti s-a parut acest tutorial si despre ce ai vrea sa citesti pe viitor (este vorba despre un sondaj cu patru intrebari scurte) dand click aici.