Anda di halaman 1dari 48

Konsep asas kecederaan dalam sukan dan prinsip asas pertolongan cemas

Ahli kumpulan: Chng Xin Yi Lee Hui Shan Ling Tieng Ing Soon Shi Yiing

Pengenalan Pertolongan Cemas

Rawatan sementara waktu yang diberikan kepada mangsa sebelum tibanya bantuan perubatan.

Variasi Nama Pertolongan Cemas

First Aid Bantu Mula


Professionally coordinates by:

Pertolongan Cemas

Pertolongan Cemas
Suatu rawatan atau bantuan permulaan yang diberikan kepada pesakit atau mangsa kemalangan sebagai usaha rawatan pertama di dalam keadaan kecemasan sebelum ketibaan ambulan atau sebelum pesakit mendapat rawatan dari doktor atau pakar perubatan.

Matlamat
Untuk menyelamatkan nyawa. Mengelakkan kecederaan dari bertambah teruk. Mengurangkan kesakitan Sebagai persediaan sebelum diambil alih oleh doktor atau ambulan

OBJEKTIF
Menyelamatkan Nyawa. ii. Mengelakkan keadaan dari menjadi lebih teruk. iii. Memberi kelegaan dan keselesaan.
i.

Menyelamatkan Nyawa
1. Sekiranya pengsan berikan bantuan pernafasan. 2. Setiap saat adalah penting 3. Berhentikan pendarahan 4. Pulihkan renjatan.

Mengelakkan keadaan dari menjadi lebih teruk


1. Kurangkan pergerakan mangsa. 2. Bantu mangsa dengan persekitaraan. 3. Jangan memberi apa-apa makanan atau minuman di tempat kejadian.

Memberi kelegaan dan keselesaan


1. Memberi kata-kata semangat. 2. Jangan tinggalkan pesakit berseorangan. 3. Pastikan keadaan pesakit.

Skop Pertolongan Cemas


1. 2.

Untuk membuat diagnosis.


Untuk menentukan bentuk dan tahap rawatan yang diperlukan dan memulakan rawatan segera.

3.

Untuk menyediakan mengsa untuk

dipindahkan bagi mendapatkan rawatan


perubatan.

Diagnosis

Perlu mengambil kira sejarah, simpton-simpton dan


tanda-tanda.

Sejarah

Sejarah ialah keterangan mengenai sesuatu kemalangan atau pesakit yang boleh didapati daripada:

Mangsa-mangsa, saksi-saksi dan bukti-bukti persekitaran

Sejarah

boleh menentukan sama ada seseorang

itu telah diancam oleh sesuatu penyakit, atau persekitaran yang boleh menunjukkan sesuatu

punca, contohnya kawasan kemalangan.

Simptom-simptom
Merupakan

perasaan yang dilaporkan oleh

mangsa, contonnya sakit, pening kepala,loya


,dahaga.

Tanda-tanda
Merupakan

perubahan daripada normal

pada mangsa yang boleh dikesan oleh pertolongan cemas, contohnya pucat, peningkatan suhu badan, denyutan nadi dengan pantas.

Rawatan
Atasi

punca kemalangan sekiranya masih ada,atau pindahkan mangsa daripada punca merbahaya tersebut: Mulakan rawatan yang perlu untuk : a) Menyelamatkan nyawa melalui pengekalan sirkusi dan pernafasan b) Mengawal pendarahan c) Mengurangkan renjatan (shock)

Mencegah

melalui: penentuan kedudukan mangsa yang baik. pemulihan melalui:

keadaan daripada semakin teruk

Menggalakkan

a)
b) c)

d)
e)

Jaminan Pengurangan kesakitan Pengendalian yang cekap Perlindungan daripada cuaca yang buruk Penyesuaian tindakan sekiranya perlu.

KELAYAKAN PEMBERI PERTOLONGAN CEMAS


Tajam perhatian
- mengesan maklumat dan mengenal pasti punca yang menyebabkan kecederaan.

Bijak dan cekap - bijak menggunakan kemudahankemudahan yang ada di sekitar tempat kemalangan Emosi yang stabil - tidak mudah panic, tidak gugup dan tidak

Bersimpati
- memberi bantuan dengan sebaik mungkin dan tidak menambahkan kesakitan kepada pesakit.

Mahir dan cekap


- memberi arahan dan panduan yang jelas kepada mangsa kemalangan jika mangsa sedar.

PERATURAN ASAS PERTOLONAGN CEMAS

Kenal pasti punca kemalangan, daripada kesan kejadian, tanda yang terdapat pada pesakit dan perubahan pada tubuh badan pesakit. Memberi pertolongan cemas dengan tertib, cepat, tenang dan senyap. Jika pernafasan pesakit terhenti, pulihkan pernafasan pesakit. Memberi semangat dan peransang kepada pesakit. Pindahkan pesakit ke tempat yang lebih selamat. Jika perlu bawa pesakit berjumpa doktor dengan segera. Beritahu keluarga pesakit atau melaporkannya kepada pihak polis.

Peralatan Asas Pertolongan Cemas


Peti pertolongan cemas sangat penting ketika memberi pertolongan kepada mangsa. Setiap orang perlu mengetahui nama peralatan dan ubat-ubatan yang terdapat dalam peti kecemasan.

Alat-alat yang terdapat dalam peti pertolongan cemas.

Petua-petua Pertolongan Cemas


1. Buat penilaian segera mengenai keseluruhan keadaan kecemasan di kawasan tersebut. 2. Atasi punca kecemasan sekiranya masih lagi atau pindahkan mangsa daripada keadaan-keadaan merbahaya. 3. Bertindak secara waspada dan penuh beryakinan. 4.Periksa nadi mangsa. 5.Periksa pernafasan mangsa. 6.Kawal semua bentuk perdarahan.

7.Tentukan keadaan kesedaran mangsa. 8.Berikan keutamaan kepada kecederaankecederaan mengikut keparahan. 9.Tenangkan mangsa.

10. Kendalikan mangsa dengan baik.


11.Tanggalkan pakaian mangsa sekiranya perlu. 12. Buat persiapan untuk menghantar mangsa ke unit perubatan yang berdekatan.

Prinsip-prinsip Pengurusan Kecemasan

Sebelum Mendekati Mangsa

3C

CHECK

CALL
CARE

Selalu beringat akan keutamaan


Adakah Adakah Adakah Adakah

mangsa mangsa mangsa mangsa

sedar? bernafas? berdarah teruk? keracunan?

Menilai Situasi Mangsa


Bertindak DRABC D= R= A= B= C= Danger (Bahaya) Respons (tindak balas/reaksi) Airway (saluran pernafasan) Breathing (pernafasan) Circulation (Perdaran/pengaliran darah)

Tahap kesedaran mangsa boleh dibahagikan kepada 4 bahagian iaitu:


A V P U - Alert (sedar sepenuhnya) - Verbal (respon terhadap situasi) - Pain (respon terhadap kesan sentuhan) - Unconcious ( tiada apa-apa respon)

Memeriksa Mangsa
Bahagian Kepala Tindakan Pemeriksaan kesan-kesan kecederaan yang terdapat pada muka dan keseluruhan bahagian kepala mangsa untuk melihat pendarahan,terbakar ,bengkak dan sebagainya

Leher
belakang Badan Tangan

Pemeriksa belakang tengkuk dan nadi


Periksa ruas-ruas tulang belakang Periksa keseimbagan tulang rusuk, turun naik dada, patah dan sebagainya Periksa nadi,luka,terkehel dan sebagainya

Tanggungjawab seorang Pemberi Pertolongan Cemas

Menilai sesuatu keadaan dengan pantas dengan selamat, kemudian meminta bantuan dengan sewajarnya. 2. Mengenalpasti seboleh mungkin mekanisma kecederaan atau sebab-sebab kesakitan berlaku. 3. Memberi rawatan awal yang sesuai dan sewajarnya mengikut peraturan tertentu dan keutamaan.
1.

4. Memastikan mangsa atau pesakit dibawa ke hospital untuk rawatan selanjutnya. Menunggu mangsa atau pesakit sehingga diserahkan kepada pihak yang bertanggungjawab. Membuat laporan dan menyerahkannya kepada pihak tertentu serta memberi bantuan jika perlu.

Tindakan Ketika Mendekati Sebarang Situasi Kecemasan

1.

Menilai situasi kecemasan. 1.1 Buat penilaian peristiwa yang berlaku dengan pantas dan tenang. 1.2 Lihat dan awasi bahaya lain terhadap diri anda dan mangsa seperti tumpuhan bahan berbahaya, perlepasan wap toksid, asap beracun, bahan radioaktif, kebakaran dan lain-lain. 1.3 Dapatkan sumber-sumber maklumat kejadian daripada mangsa, waris atau orang ramai yang melihat peristiwa berlaku.

2. Pastikan Kawasan Kecemasan Selamat 2.1 Jauhi diri anda dari sebarang bahaya yang boleh mengancam keselamatan diri.
2.2 Pindahkan mangsa dari sebarang bahaya, jika keadaan mengizinkan. 2.3 Jangan bertindak di luar kemampuan anda. Dalam situasi tertentu, anda perlu mendapatkan bantuan dari mereka yang arif dan terlatih.

Prinsip Pengurusan Situasi Kecemasan

Kesaksamaan
Tidak akan membezakan di antara kaum, bangsa, agama ataupun darjat semasa memberi bantuan kepada pesakit. Tugas utama yang perlu difikirkan ialah untuk meringankan penderitaan yang dialami oleh pesakit itu sendiri.

Berkecuali
Tidak akan menyebelahi mana-mana pihak dari segi fahaman politik, ideologi dan sebagainya semasa memberi bantuan kepada pesakit. Ini adalah untuk mempertahankan kepercayaan seseorang itu terhadap ahli-ahli pertolongan cemas.

Sukarela
Setiap bantuan dan pertolongan yang diberikan itu haruslah dilakukan secara sukarela. Ahli-ahli pertolongan cemas tidak akan mengharapkan keuntungan daripada pertolongan yang diberikan terhadap pesakit.

Berkeyakinan
Setiap ahli pertolongan cemas hendaklah sentiasa berada di dalam keadaan yang sungguh berkeyakinan dan tenang semasa menghulurkan bantuan dan pertolongan kepada pesakit agar bantuan yang diberikan itu benar-benar bermanfaat.

Cepat dan Tangkas


Setiap ahli pertolongan cemas hendaklah sentiasa di dalam keadaan bersedia dan bantuan yang diberikan itu hendaklah cepat dan tangkas tetapi tidak gopoh.

Amali pengambilan kadar denyutan nadi

Letakkan tiga daripada jari anda di pergelangan tangan, di bawah garis pergelangan tangan, selari dengan ibu jari. Biasanya anda akan dapat merasa nadi dengan mudah, jika tidak , tekan sedikit

tetapi jangan terlalu kuat. Jangan gunakan


ibu jari kerana anda akan merasa nadi daripada ibu jari anda itu sendiri. Bilang denyutan selama satu minit dan itulah yang dikatakan nadi.

Purata denyutan nadi

Orang dewasa: 60-80 seminit lebih lambat daripada ahli sukan Orang muda : 70-90 seminit Kanak-kanak : 80-90 seminit Bayi : 90-120 seminit

Nadi tidak dapat dirasa jika jantung berhenti berdenyut. Inilah adalah satu keadaan yang merbahaya dan pesakit mesti diselamatkan dengan segera.

Jika

disyaki

jantung

mangsa (misalnya

telah sakit

berhenti

berdenyut.

jantung) anda perlu periksa nadi karotid

dan bukan nadi radius. Nadi karotid


dikatakan sebagai nadi yang paling berguna. Ia dapat dirasa di bawah rahang

bersebelahan dengan halkum.

Anda mungkin juga menyukai