Anda di halaman 1dari 3

RANCANGAN PENGAJARAN HARIAN Matapelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan Murid Pengalaman Lepas Objektif

Psikomotor Kognitif Afektif Penerapan nilai KBKK Penggabungjalinan Kesepaduan Alatan : : : : : : : : : : : : : : : : : : Pendidikan Jasmani Kemahiran Pergerakan Asas Manipulasi Alatan Gelung Rotan 2 April 2008 7.45 8.15 pagi. 1 Zamrud 20 orang Murid biasa melakukan aktiviti ini dengan objek yang berlainan dalam kehidupan seharian. Di akhir sesi pengajaran dan pembelajaran, diharap murid dapat: i. Membawa dan menolak gelung rotan sambil berlari dengan kedua-dua belah tangan. i. Memahami teknik dan cara membawa dan menolak gelung rotan sambil berlari tanpa tersasar. i. Menunjukkan sikap berani mencuba dan yakin semasa melakukan aktiviti. Bekerjasama Membuat analisis. Kecergasan koordinasi Matematik membuat anggaran jarak dan tolakan gelung yang sesuai i. 4 gelung rotan ii. 8 Skitel.

FASA Permulaan ( 5 minit )

AKTIVITI Memanaskan badan - Regangan

BUTIRAN PENGAJARAN

ORGANISASI

CATATAN

Tekan kepala keatas,kekanan,kekiri dan kebawah dengan menggunakan kedua-dua belah tangan. Tangan diletakkan diatas bahu masing-masing. Bahu diapungkan kehadapan dan kebelakang dalam kiraan 8. Luruskan kedua-dua belah tangan ke hadapan, kebawah dan kedalam. Buka kaki seluas bahu. Letakkan bahagian siku tangan kanan di peha kanan dan kedudukan tangan kiri adalah di atas pergelangan tangan kanan. Bengkokkan lutut dan tolak kebawah.tukar kaki dan tangan kanan. Pusing pergelangan kaki kanan mengikut arah jam dan seterusnya arah lawan jam diikuti dengan kaki kiri. Murid melompat bintang sebanyak 10 kali. Tarik nafas melalui hidung dan tahan,kemudian hembus melalui mulut. Aktiviti ini diulang sebanyak 3 kali.

murid
X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

guru

- Larian Penyakit Berjangkit

Elakkan daripada melanggar rakan semasa berlari dalam kawasan bertanda skitel. Seorang murid akan melakonkan aksi penyakit dan cuba mengejar dan menepuk rakannya. Rakan yang ditepuk akan menggantikan murid berpenyakit dan mengejar murid yang lain pula.

X X X X X X X X X X X X X X X X X X X X

4 skitel

FASA Fasa Perkembangan ( 20 minit )

AKTIVITI 1. Berlari bergantiganti bersama gelung rotan.

BUTIRAN PENGAJARAN Murid masuk ke dalam gelung rotan, angkat dengan kedua belah tangan sambil berlari mengelilingi skitel dan kemudian keluar dan tukar dengan murid lain dari kumpulan itu.

ORGANISASI

CATATAN 4 gelung rotan 8 skitel

XXXXX

Murid dibahagi kepada 4 kumpulan dan berbaris seperti rajah di atas.

2. Berlari bergantiganti menolak gelung rotan.

Murid akan mengambil gelung dan menolak dengan tangan mengelilingi skitel dan kemudian tukar dengan murid lain dari kumpulan itu. Menolak gelung dengan: - Tangan kanan - Tangan kiri - Kedua-dua belah tangan

Penutup (5 minit )

i. Aktiviti kelonggaran dan cooling down .

i.

Jalan berselerak bebas dalam kawasan skitel. ii. Berdiri gaya lembut seperti pokok ditiup angin. i. Bersoal jawab mengenai kemahiran yang dipelajari.

Berselerak

ii. Pengukuhan kemahiran.

Dalam barisan