Anda di halaman 1dari 3

karangan ucapan

Soalan 37 Sekolah anda telah menerima kunjungan lawatan daripada Sekolah Kebangsaan Keladi Darau . Anda sebagai ketua murid diminta memberikan ucapan mengalukan kedatangan rombongan Pendahuluan; ucapan protokol ucap terima kasih dan selamat datang a) Ucap terima kasih di atas penghormatan memberi ucapan. b) Terima kasih kerana sudi melawat c) menjelaskan latar belakang sekolah - sejarah , kedudukan dan pencapaiannya dalam kurikulum dan kokurikulum / Johan 3K d) murid digalakkan membuat lawatan - tambah pengalaman / menambah kenalan. e) Berbagai aturcara disediakan - suai kenal - lawatan sekitar sekolah dan acara sukaneka. f) semoga semua pelajar dapat memberi kerjasama. g) jemput menikmati juadah yang dihidangkan gembira menerima tetamu semoga dapat belajar sesuatu daripada lawatan yang singkat sekian, terima kasih Soalan 38: Anda diminta untuk memberi ucapan sempena Hari Guru peringkat sekolah kamu .Bina teks ucapan kamu. Pendahuluan; Ucapan protokol Isi a) Ucap terima kasih kerana diberi penghormatan untuk memberi ucapan . b) 16 hari bersejarah - Hari Guru- disambut di seluruh negara c ) Guru pembentuk generasi akan datang-banyak berjasa -mendidik kita - membentuk akhlak . d) Dari -tidak tahu menulis - membaca dan mengira kepada tahu dan mahir. kita mesti hormati guru,-mendengar - nasihat guru, dan sentiasa rajin belajar. e) kami berjanji - patuhi arahan - belajar bersungguh. Penutup : Ucap Selamat Hari Guru dan ucapan doa sejahtera untuk guru. Sekian, terima kasih. Soalan 39 Andaikan salah seorang guru anda akan bersara. Anda sebagai ketua kelas dikehendaki memberi ucapan dalam majlis perpisahan yang diadakan. isi Ucapan alu-aluan kepada pengerusi Majlis, Guru Besar guru-guru, dan rakan-rakan a ) Ucap terima kasih kerana diberi peluang untuk berucap. b) guru yang kita sayangi akan meninggalkan kita- Cikgu Ahmad Said.

c) mengajar di sekolah ini lebih daripada 10 tahun menjalankan tugas dengan tekun dan sabar- tidak jemu memberi nasihat - nasihat itu akan dijadikan panduan. Soalan 40 Andaikan bahawa anda ketua murid. Anda dikehendaki berucap di Majlis Perpisahan Murid-murid Tahun Enam. Guru Besar dan guru-guru hadir dalam majlis itu. Ucapan protokol isi a. selama enam tahun bersekolah - banyak ilmu didapati - dulu buta huruf - kini sudah pandai membaca , menulis, dan mengira. b. segala jasa guru akan dikenang - mengucapkan terima kasih atas pengorbanan guru memohon maaf atas segala kesalahan yang dilakukan. c. tidak akan bersikap seperti kacang lupakan kulit - berjanji akan menurut segala nasihat guru - berdisiplin dan berusaha meningkatkan taraf pencapaian akademik. Mengakhiri dengan serangkap pantun soalan 40 Pasukan sekolah kamu telah berjaya menjadi johan di dalam pertandingan bola sepak peringkat daerah. Sebagai ketua pasukan anda telah diminta berucap di perhimpunan sekolah. Ucapan protokol a) ucap terima kasih kerana diberi peluang berucap b) terharu menerima pujian di atas kemenangan c) berjaya berkat latihan gigih guru-guru dan kerjasama rakan-rakan sepasukan. d) kemenangan adalah untuk sekolah - mengharumkan nama sekolah. e) berharap kejuaraan akan dapat dikekalkan. Ucap terima kasih. Pasukan bola sepak sekolah kamu telah berjaya menjadi johan dalam pertandingan peringkat negeri bagi sekolah-sekolah rendah. Kamu sebagai Ketua Pasukan bola sepak dikehendaki berucap dalam satu majlis khas meraikan kejayaan tersebut. Sediakan ucapan kamu dengan selengkapnya. Kata-kata aluan kepada tetamu a) kejayaan kali pertama pasukan sekolah b) kejayaan ini kejayaan bersama n terutama kepada guru-guru yang memberi latihan dan bimbingan n kepada rakan-rakan yang memberi sokongan moral dan tenaga c) menaikkan nama baik sekolah d) harapan akan terus berjaya pada masa-masa hadapan berikrar akan terus kekalkan prestasi terus meraih kejayaan pada peringkat negeri pula. Sebagai Ketua Murid , kamu diminta berucap sempena majlis sambutan Hari Guru peringkat sekolah yang diadakan baru-baru ini. Sediakan ucapan kamu itu selengkapnya.

Kata-kata aluan n ditujukan khas kepada guru-guru sekolah a) tarikh 16 Mei menjadi ingatan kepada semua pendidik b) terima kasih kepada guru-guru yang telah mendidik n menyanjung jasa guru c) tanpa guru , murid akan menjadi buta huruf dan buta ilmu d) jasa guru patut dikenang sampai bila-bila sentiasa memberi kerjasama kepada guru Peribahasa membakar lilin menerangi yang lain