Anda di halaman 1dari 5

BAHASA MELAYU TAHUN 5 Sia bulatkan jawapan yang betul

1. Tentera-tentera itu ______ sungai yang deras itu dengan berhati-hati. A. mengharungi B. mendatangi C. menjauhi D. menjalani

2. Petani itu __________ hasil pertaniannya kepada pemborong. A. menghabiskan B. memanaskan C. menguatkan D. memasarkan

3. Kami melawat ________ untuk menyaksikan pameran barang-barang bersejarah. A. Muzium Negara B. Istana Budaya C. Istana Negara D. Balai Seni Lukis Negara

4. Sultan Mansor Shah disayangi oleh rakyat jelita kerana __________pemerintah yang adil. A. beliau B. baginda C. kalian D. beta

5. Guru Besar mengumumkan bahawa _________akan bersara pada bulan hadapan. A. dia B. aku C. beta D. beliau

6. Sudah tiga hari kedai makan itu ditutup __________tidak mendapat sambutan. A. agar B. ketika C. kerana D. serta

7. Mei Lin membatalkan hasratnya untuk membeli jam tangan yang mahal itu kerana tidak mencukupi wang, __________ ibunya baru berhenti kerja. A. walau bagaimanapun B. tambahan pula C. oleh sebab itu D. oleh yang demikian

8. Kedai makan Puan Zalina dikunjungi banyak orang ___________ dibuka tiga tahun yang lalu. A. bagi B. oleh C. sejak D. dengan

9. ____________, akhirnya tercapai juga hasrat aku hendak menjejakkan kaki ke menara gading! A. Wahai B. Amboi C. Syukur D. Nah

10. _________, sakitnya jariku tertusuk duri pokok bunga ros! A. Wah B. Aduh C. Amboi D. Aduhai

11. __________kah Ai Chin akan keluar dari hospital? A. Bila B. Mengapa C. Mana D. Berapa

12. Kakak, ________masukkan banyak gula ke dalan air teh itu. A. jemput B. jangan C. minta D. harap

13. ___________membuang masa dengan perkara yang tidak berfaedah, nasihat Cikgu Lim. A. Harap B. Sila C. Usah D. Minta

14. Lim tidak ________ bahawa dia akan terpilih sebagai olahragawati pada tahun itu. A. mengenang B. menduga C. meminta D. mengenal

15. Susan belajar dengan bersungguh-sungguh kerana dia _______ lulus dengan cemerlang dalam peperiksaan. A. mesti B. harus C. hendak D. belum

16. Puan Chan _________hidup senang selepas anak sulungnya mendapat kerja. A. boleh B. masih C. dapat D. pernah

17. Air sungai itu mengalir dengan deras__________. A. paling B. agak C. sekali D. nian

18. Lai Li _________ dapat menyertai pertandingan itu kerana dia demam. A. memang B. sahaja C. bukan D. tidak

19. Ceramah itu merokok. A. adalah B. ialah

_________ untuk menyedarkan murid-murid tentang bahaya

C. paling D. tidak

20. Neil Amstrong merupakan ___________ pertama yang menjejakkan kaki di bulan. A. sukarelawan B. dermawan C. angkasawan D. hartawan

21. Bebarapa orang ________ sedang memperagakan pakaian daripada batik. A. peragawan B. wartawan C. jelitawan D. dermawan

22. Sukaneka pada hari itu dimulakan dengan upacara _______ oleh unit beruniform. A. berbaris B. perbarisan C. barisan D. membaris

23. Puan Loh membersihkan luka pada lutut anaknya supaya tidak ________ kuman. A. berjangkait B. menjangkit C. dijangkiti D. terjangkit

24. Mutu _______ di tepi jalan itu kerana mencari wangnya yang tercicir. A. termimpi-mimpi B. tersengguk-sengguk C. terlonjak-lonjak D. terbongkok-bongkok

25. Air tasik itu ______ kerana kemarau panjang sejak dua bulan yang lalu. A. ulang-alik B. huru-hara C. simpang-siur D. kering-kontang

26. Pak Yacob mengasah se_______ parang di halaman rumahnya. A. laras B. pucuk C. bilah D. keping

27. Kami merasa beberapa _______ cempedak yang diberi oleh Nenek Limah. A. buku B. gugus C. buah D. ulas

28. ________ peserta dikehendaki menghantar tugasan masing-masing. A. Beberapa B. Sebahagian C. Masing-masing D. Setiap

29. Minyak kelapa yang disimpan lama itu berbau___________. A. tengik B. basi C. busuk D. hapak

30. Wajah Minah _______ setelah seminggu demam. A. pucat B. pudar C. sayu D. layu

JAWAPAN SOALAN BAHASA MELAYU TAHUN 5 1.A 6. C 11.A 16.C 21.A 26.C 2. D 7. B 12.C 17.C 22.B 27.D 3. A 8. C 13.C 18.C 23.A 28.D 4. B 9. C 14.B 19.A 24.D 29.A 5. D 10.B 15.C 20.C 25.D 30.A