Anda di halaman 1dari 100

VERSI BAHASA MALAYSIA DAN TERJEMAHAN BAHASA INGGERIS

PERKUKUH EKONOMI, PERKASA TRANSFORMASI DAN MELAKSANA JANJI


TEKS ucapan Bajet 2014 oleh Perdana Menteri yang juga Menteri Kewangan Datuk Seri Najib Tun Razak ketika membentang Rang Undang-undang Perbekalan (2014) di Dewan Rakyat, Jumaat, 25 Oktober 2013.

KERAJAAN BUAT PERANCANGAN RAPI, SUSUN STRATEGI PASTIKAN NEGARA TERUS MAJU

TUAN Yang Dipertua,

Saya mohon mencadangkan supaya Rang Undang-undang bertajuk Suatu Akta bagi menggunakan sejumlah wang daripada Kumpulan Wang Disatukan untuk perkhidmatan bagi tahun 2014 dan bagi memperuntukkan wang itu untuk perkhidmatan bagi tahun itu" dibaca bagi kali kedua.

PENDAHULUAN Saya mulakan lafaz ucapan Bajet 2014 dengan mengungkap kalimah suci Bismillahirrahmanirrahim. Dipetik dengan penuh iktibar sepotong firman Allah SWT dari Surah Al-Qasas, ayat ke-77, mafhumnya: Dan tuntutlah dengan harta kekayaan yang telah dikurniakan Allah kepadamu akan pahala dan kebahagiaan hari akhirat, dan janganlah engkau melupakan bahagianmu daripada keperluan di dunia dan berbuat baiklah sebagaimana Allah berbuat baik kepadamu yakni di atas pemberian nikmat-Nya yang melimpah-limpah".

Para pujangga pula sering bermadah-madah, bahawa: Berpadu ialah satu permulaan, terus bersatu merupakan kemajuan, manakala bekerja secara gandingberganding, bahu-membahu, itulah dia resipi kejayaan".

Seawal dan seafdalnya, marilah kita merafakkan rasa syukur yang setulusnya ke hadrat Allah ST, kerana dengan izin dan kurnia-Nya jua, saya dan para Ahli Yang Berhormat sekalian, dapat berhimpun dalam Dewan Rakyat yang mulia ini, sebuah institusi simbol, serta menjadi satu perlambangan demokrasi yang segar, di bumi Malaysia yang berdaulat lagi merdeka.

Pertama-tamanya, saya, bagi pihak kerajaan, merakamkan setinggi-tinggi ucapan terima kasih serta penghargaan kepada rakyat Malaysia, yang menyokong dan mendokong serta mewibawakan mandat ke atas Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum Ke-13 lalu untuk terus menerajui kepimpinan negara.

Ini membuktikan, biarpun kita berdepan dengan pelbagai rintangan, walaupun dilontar dengan segala bentuk tohmahan, sekalipun diasak dengan bermacam dugaan, namun Alhamdulillah, dengan kehendak Maha Berkuasa jua, kepimpinan Transformatif Barisan Nasional, terus kental, terus bertahan, terus teguh, sebagai parti pilihan rakyat bagi tempoh 5 tahun akan datang.

Sememangnya pun, kita telah melalui satu Pilihan Raya Umum yang begitu mencabar dan penuh tantangan. Sekali apa jua, kita boleh berbangga kerana, semuanya itu, dilalui dengan teratur menurut batas dan lunas demokrasi, sebagaimana yang diperuntukkan oleh Perlembagaan Persekutuan sehingga diberi gelar oleh kawan dan lawan sebagai ibu segala pilihan raya.

Kerajaan amat sedar dan insaf di kala dunia berdepan dengan risiko ketidaktentuan iklim politik dan ekonomi global, jika kita tidak berwaspada dan berjaga-jaga tempiasnya boleh terpercik kepada kita. Maka, kita amat bersyukur kerana negara ini tidak terjebak atau terseret dalam kancah konflik dalaman yang boleh meranapkan negara bangsa.

Kita juga menghitung nikmat-Nya yang tidak terhingga-hingga kerana negara ini terus dipancuri rahmat apabila tiada dilanda malapetaka mahupun bencana alam melampau seperti mana yang berlaku di negara-negara lain. Moga-moga kita senantiasa diperlindung oleh-Nya jua.

Jika disusuri, semenjak tahun 1965 sehingga tahun 2011, sebanyak 10 Rancangan Malaysia dan tiga Rangka Rancangan Jangka Panjang telah dilaksanakan.

Perancangan rapi, strategi tuntas

Dasar Pembangunan Nasional pula, melewati tempoh-tempoh tahun 1991 sehingga tahun 2000. Kemudiannya, Dasar Wawasan Nasional merentasi tahun 2001 sehingga 2010. Dalam pada itu, saya juga telah melancarkan Dasar Transformasi Nasional atau DTN, semasa membentangkan Bajet tahun 2010, sebagai paksi pengukuhan dan pemangkin untuk mencapai Wawasan 2020 kelak.

Di sini, ingin saya tegaskan sejelas-jelasnya, semuanya ini tidak akan terjelma, atau berlaku secara hentam keromo sahaja tanpa perancangan rapi dan strategi yang tuntas oleh kerajaan yang ada. Bahkan, sejak puluhan tahun Kerajaan Barisan Nasional berusaha gigih, memeta, merencana dan membina negara daripada sebuah negara pertanian, menjadi negara perindustrian moden dan kemudian berkembang sebagai negara berpendapatan sederhana tinggi. Kini, menuju pula gerbang sebuah negara maju berpendapatan tinggi.

Pada 14 September 2013 yang lalu, di Dewan Agong Tuanku Canselor, Kampus Induk Universiti Teknologi MARA, saya Dalam telah membentangkan tersebut, Agenda telah

Pemerkasaan

Ekonomi

Bumiputera.

ucapan

saya

menzahirkan maklumat tentang demografi populasi negara berkhusus tentang Melayu dan Bumiputera.

Pada hari ini pula, di peringkat nasional, kita lihat, demografi populasi yang bermula dari Arau Perlis, hingga ke Kudat dan Tawau di Sabah, membawa ke Bintulu hingga Batang Ai di Sarawak, menunjukkan bahawa, secara asasnya, orang-orang Melayu terdiri daripada 41 suku dengan 9 induk utama, Orang Cina 10 suku, kaum India 8 suku, Orang Asli 18 kategori, Bumiputera di Sabah jumlahnya lebih 60 etnik, manakala di Sarawak pula terdapat lebih 40 suku.

Hakikatnya, kita semua, sama ada orang Melayu, orang Cina, orang India, Kadazan, Murut, Dusun, Iban, Bidayuh, orang Ulu, orang Asli, orang Sikh, Serani, orang Siam,

peranakan baba nyonya dan juga kaum Chetty serta lain-lainnya, kesemuanya orang Malaysia. Pendek kata, setiap kaum atau suku tidak kira peratusannya adalah mustahak dan penting dalam perjalanan negara menuju kejayaan.

Menurut bancian Penduduk dan Perumahan 2010, anggaran penduduk tahun 2013 menunjukkan jumlah warganegara Malaysia terdiri daripada orang Melayu dan Bumiputera, sama ada Islam mahupun bukan Islam adalah 18.6 juta atau 67.9%, kaum Cina 6.6 juta atau 24 peratus, kaum India 2 juta atau 7.2 peratus, manakala lain-lain kaum 259,000 yang mewakili 0.9 peratus. Ini bererti perangkaan semasa jumlah warganegara Malaysia lebih 27.4 juta orang.

Kendatipun begitu, ini tidaklah termasuk 40,000 orang Bangladesh yang didakwa oleh pembangkang, dibawa masuk sebagai pengundi dalam Pilihan Raya Umum ke13 baru baru ini.

Walhal, hinggalah hari ini, tiada siapa pun yang pernah melihat kelibat, apatah lagi bayang mereka itu. Cukup-cukuplah pembohongan, beristighfarlah banyak-banyak, Astaghfirullah-Hal Azim.

Sesungguhnya, secara sedar ataupun tidak, segala gagasan mahupun prakarsa negara ini, sejak lebih lima dekad merdeka, telah dimeterai dan dipateri oleh bapabapa kepimpinan terdahulu hingga kini, dengan penuh bijaksana dan berhikmah, dipasak kepada realiti, data berangka, serta komposisi kemajmukan rakyat. Makanya, bersandarkan premis yang kukuh tersebut, naskhah penting ini kita bingkiskan.

Seperti mana saban tahun, waktu pembentangan dokumen besar nasional ini, dipilih dan jatuhnya pada petang hari Jumaat yang mulia lagi penuh sa adah. Sesungguhnya, bajet ini adalah yang sulung dan yang julung, dipersembahkan kepada rakyat oleh Kerajaan Barisan Nasional sesudah sekali lagi diberikan amanah dan kepercayaan. Inilah juga, bajet kali ke-lima yang direncana dan diangkat oleh saya selaku Menteri Kewangan bagi pihak kerajaan sejak 2009.

TERAS BAJET 2014

Bajet 2014 digubal untuk mempastikan pertumbuhan ekonomi terus berkembang kukuh dan mengurangkan defisit fiskal negara, dengan matlamat keseluruhannya Memakmur Negara dan Mensejahtera Rakyat. Memenuhi maksud ini, Bajet 2014 dirangka bertemakan MEMPERTEGUH KETAHANAN EKONOMI, MEMPERKASA TRANSFORMASI DAN MELAKSANA JANJI", dengan menggariskan lima teras utama.

Teras Bajet Yang Pertama: Merancak Aktiviti Ekonomi Teras Bajet Yang Kedua: Mengukuh Pengurusan Fiskal Teras Bajet Yang Ketiga: Mengunggul Modal Insan Teras Bajet Yang Keempat: Mempergiat Pembangunan Bandar dan Luar Bandar Teras Bajet Yang Kelima: Mensejahtera Kehidupan Rakyat.

PRESTASI EKONOMI 2013 DAN PROSPEK 2014

Izinkan saya mengutarakan tentang prospek ekonomi global dan negara masa kini. Ekonomi dunia dijangka berkembang perlahan dengan kadar 2.9 peratus pada tahun 2013. Malaysia tidak terkecuali daripada tempias ini. Namun, asas ekonomi negara yang kukuh dan dasar monetari yang akomodatif membolehkan kita terus mencatat pertumbuhan yang mapan. Malah, dalam tempoh separuh pertama tahun ini, ekonomi negara berkembang sebanyak 4.2 peratus.

Indikator ekonomi menunjukkan trend yang menyokong pertumbuhan. Sebagai contoh, sehari sebelum pembentangan Bajet ini, Indeks Bursa Malaysia mencatat paras dan nilai tertinggi dalam sejarah negara iaitu 1,818 mata, bersamaan dengan nilai pasaran RM1.66 trilion pada penutup Bursa, 24 Oktober 2013. Ia membuktikan keyakinan pelabur luar dan domestik semakin meningkat.

Kemasukan pelaburan langsung asing bersih pula, jumlahnya lebih tinggi, yakni RM18.2 bilion berbanding RM15.9 bilion pada separuh pertama 2012. Manakala,

rizab antarabangsa pula, kekal kukuh sebanyak RM444.9 bilion pada 14 Oktober 2013.

Tuan Yang Dipertua, jumlah ini mampu membiayai 9.7 bulan import tertangguh dan 3.9 kali hutang luar jangka pendek.

Bagi keseluruhan tahun 2013, ekonomi negara dijangka berkembang pada kadar 4.5 hingga 5 peratus. Prestasi tersebut disokong oleh pertumbuhan pelaburan swasta sebanyak 16.2 peratus dengan anggaran pelaburan sebanyak RM165 bilion. Di samping itu, penggunaan swasta dan awam dijangka berkembang 7.4 dan 7.3 peratus, disokong terutamanya oleh kerancakan aktiviti ekonomi domestik.

Pada tahun 2014, berdasarkan prospek ekonomi global yang dijangka lebih baik, ekonomi negara diunjur berkembang lebih kukuh pada kadar 5 hingga 5.5 peratus. Pertumbuhan ini akan dipacu oleh pelaburan swasta, sebanyak 12.7 peratus dan penggunaan swasta sebanyak 6.2 peratus.

Berikutan perkembangan positif permintaan luar negara, eksport barangan dijangka meningkat pada kadar 2.5 peratus. Dari sudut penawaran, sektor pembinaan dianggar meningkat pada kadar 9.6 peratus dan diikuti sektor perkhidmatan 5.7 peratus. Kadar pengangguran pula dianggar hanyalah pada 3.1 peratus, manakala kadar inflasi kekal rendah di paras 2 hingga 3 peratus.

Ingin saya kongsikan di sini, pendapatan perkapita tahun 2014 dijangka akan mencecah RM34,126 berbanding RM24,879 pada tahun 2009. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 37 peratus dalam tempoh 6 tahun. Sehubungan hal ini, jika dicongak, Insya-Allah, besar kemungkinan pendapatan perkapita pada tahun 2020 kelak mampu melebihi sasaran RM46,500 atau AS$15,000. Dalam erti kata lain, mudah-mudahan kita mampu menjadi negara maju lebih awal daripada tahun 2020.

PERUNTUKAN BAJET 2014

Bajet 2014 akan menyediakan peruntukan sebanyak RM264.2 bilion bagi melaksanakan langkah-langkah, program dan projek kesejahteraan rakyat dan pembangunan negara.

Daripada jumlah tersebut, RM217.7 bilion diperuntukkan bagi perbelanjaan mengurus dan RM46.5 bilion bagi perbelanjaan pembangunan.

Di bawah peruntukan mengurus, sejumlah RM63.6 bilion adalah bagi Emolumen dan RM36.6 bilion disediakan bagi Perkhidmatan dan Bekalan. Manakala, RM114.5 bilion diperuntukkan kepada Pemberian dan Kenaan Bayaran Tetap. Sejumlah RM1.4 bilion lagi, disediakan untuk Pembelian Aset dan baki RM1.5 bilion untuk perbelanjaan lain.

Daripada peruntukan pembangunan yang berjumlah RM46.5 bilion itu, sejumlah RM29 bilion disediakan untuk sektor ekonomi. Sebanyak RM10.5 bilion bagi sektor sosial, termasuk pendidikan dan latihan, kesihatan, kebajikan, perumahan serta pembangunan masyarakat. Seterusnya, RM3.9 bilion diperuntukkan bagi

pembangunan sektor keselamatan. Selebihnya, RM1.1 bilion bagi pentadbiran am dan RM2 bilion untuk simpanan luar jangka.

Pada tahun 2014, Kerajaan Persekutuan mengunjurkan kutipan hasil sebanyak RM224.1 bilion, yakni, tambahan sebanyak RM4 bilion berbanding tahun 2013. Dengan mengambil kira anggaran hasil dan perbelanjaan, defisit fiskal Kerajaan Persekutuan dijangka terus berkurangan kepada 3.5 peratus daripada Keluaran Dalam Negeri Kasar atau KDNK bagi tahun 2014, berbanding 4 peratus pada tahun 2013. Jelas di sini Tuan Yang Dipertua, kerajaan sangat komited dalam usaha konsolidasi fiskal bagi memperkukuhkan lagi kedudukan kewangan negara.

Dengan mengambil kira senario ekonomi antarabangsa dan domestik semasa seperti yang tersebut, maka sekarang saya bentangkan lima teras yang dirangka sebagai tunjang dan pedoman bagi Bajet 2014.

TERAS PERTAMA: MERANCAK AKTIVITI EKONOMI

Dalam hal ini, kerajaan akan terus menyediakan persekitaran yang mesra dan kondusif untuk melonjak pelaburan domestik dan asing. Usaha kerajaan

menunjukkan terdapatnya peningkatan dalam pelaburan swasta. Sebagai contoh, jika pada tahun 2010, sumbangan pelaburan swasta kepada KDNK adalah 12.4 peratus, kini, ia telah meningkat kepada 16.7 peratus.

Bagi tahun 2014 pula, pelaburan swasta dianggarkan meningkat kepada 189 bilion ringgit atau 17.9 peratus KDNK, terutamanya dalam bidang minyak dan gas, industri tekstil, kelengkapan pengangkutan serta pembangunan hartanah.

Disamping itu, pelaburan awam dianggarkan mencecah sebanyak RM106 bilion. Di antara projek yang akan dilaksanakan ialah pembinaan Lebuhraya Pantai Barat dari Banting ke Taiping sepanjang 316 kilometer, pembinaan landasan keretapi berkembar Ipoh ke Padang Besar dan kemudiannya dari Gemas ke Johor Bahru.

Dalam bidang minyak dan gas pula, antara projek yang akan dilaksanakan oleh Petronas merangkumi Projek Ammonia Urea Sabah atau SAMUR di Sipitang, projek pembangunan bersepadu pengeluaran gas dan minyak di Kebabangan dan projek loji regasifikasi di Lahad Datu, Sabah serta projek RAPID di Pengerang, Johor yang merupakan pelaburan terbesar di Malaysia.

Menjengah sudut lain, kerajaan akan terus menggalakkan pelaburan di lima Wilayah Koridor Ekonomi dengan menyediakan infrastruktur asas serta melaksanakan projek yang berimpak tinggi. Sehingga akhir 2012, sejumlah RM124 bilion pelaburan telah direalisasikan atau 41 peratus daripada keseluruhan pelaburan berkomited di wilayah koridor.

Bagi tempoh sembilan bulan pertama 2013 pula, kesemua koridor telah berjaya menarik pelaburan berkomited berjumlah RM53.4 bilion. Hampir 50 peratus daripada pelaburan berkomited tersebut telah direalisasikan. Antara projek di Wilayah Iskandar adalah, Studio Pinewood, Hospital Gleaneagles Medini serta Sekolah Antarabangsa Pegasus. Selain itu, projek pembentungan dan tebatan banjir juga akan dilaksanakan.

Kerajaan turut menyediakan RM1.6 bilion pada 2014 bagi pembangunan di lima Wilayah Koridor ini. Di antara projek utama ialah projek agropolitan, industri berasaskan kelapa sawit di Wilayah Pembangunan Sabah, serta taman

perindustrian Samalaju dan halal hub di Wilayah Koridor Sarawak.

Manakala di Wilayah Pantai Timur, Pelabuhan Kuantan akan diperluas. Kompleks Petrokimia Bersepadu akan dibina di Gebeng dan Kertih. Bagi Koridor Wilayah Utara pula, antara projek utamanya termasuklah projek tanaman ladang komersial dan sistem fertigasi.

Merancak Sektor Perkhidmatan

Sektor perkhidmatan, merupakan penyumbang utama kepada pertumbuhan ekonomi dan berpotensi besar untuk terus dimajukan. Sumbangan sektor ini telah meningkat kepada 55 peratus tahun 2013, berbanding 49.3 peratus tahun 2000. Bagi terus menggalakkan pertumbuhan sektor ini, kerajaan akan memperkenalkan Pelan Induk Sektor Perkhidmatan pada tahun 2014, yang akan menggariskan beberapa langkah dan strategi serta mengenal pasti subsektor yang berpotensi untuk dimajukan seperti berikut.

Meningkat Potensi Sektor Logistik

Pada masa ini, Malaysia menduduki tangga ke-29 Indeks Prestasi Logistik Laporan Bank Dunia 2012. Indeks ini mengukur penanda aras prestasi aktiviti logistik yang merangkumi penghantaran, infrastruktur, ketepatan masa, kelulusan kastam dan kompetensi. Walau masih ketinggalan berbanding negara maju, senario ini mampu diperbaiki.

Jadinya, supaya sektor logistik lebih efisien, kerajaan akan merangka Pelan Induk Sektor Logistik. Pelan ini akan menyediakan halatuju pembangunan infrastruktur logistik, rantaian bekalan serta semakan semula peraturan dan undang-undang. Di samping itu, kerajaan melalui Bank Pembangunan Malaysia Berhad akan memperuntukkan RM3 bilion bagi Dana Pembangunan Maritim secara pinjaman mudah. Dana ini menyediakan akses pembiayaan untuk menggalakkan

perkembangan industri perkapalan, pembinaan limbungan, minyak dan gas serta aktiviti sokongan berkaitan maritim.

Menggalak Industri Penerbangan

Malaysia berpotensi menjadi hub penerbangan di rantau ini. Industri ini dapat memberi kesan pengganda kepada ekonomi memandangkan permintaan terhadap penumpang dan kargo udara semakin meningkat. Bagi tempoh Januari hingga Julai 2013, jumlah penumpang di lapangan terbang seluruh negara bertambah kepada 43.9 juta berbanding 8.6 juta penumpang bagi tempoh yang sama pada 2012.

Jumlah kargo udara yang dikendalikan, turut meningkat kepada 529 ribu tan bagi tempoh yang sama. Dengan beroperasinya KLIA2 nanti, jumlah penumpang dijangka meningkat kepada lebih 70 juta. Untuk memajukan lagi industri ini, kerajaan akan menggubal Dasar Penerbangan Nasional yang akan menggariskan langkahlangkah bagi mengukuh eko-sistem dan rantaian perkhidmatan industri

penerbangan.

Bagi melicinkan pengurusan operasi dan pengendalian trafik udara, sistem pengurusan trafik udara sedia ada di Subang yang telah berusia hampir 20 tahun itu, akan digantikan. Oleh itu, sebuah pusat pengurusan trafik udara baru dengan kos sebanyak RM700 juta akan dibina di KLIA. Sistem baru ini, akan dapat meningkatkan pergerakan trafik udara dari 68 kepada 108 pergerakan setiap jam melalui 3 landasan. Untuk makluman dewan yang mulia, kapasiti pengendalian ini adalah antara yang tertinggi di dunia.

Demi keselesaan para penumpang, kerajaan juga akan menaiktaraf beberapa lapangan terbang termasuk di Kota Kinabalu, di Sandakan Sabah serta Miri, Sibu juga Mukah di Sarawak.

Untuk tujuan ini, kerajaan akan menyediakan peruntukan sebanyak RM312 juta. Di samping itu, terminal penumpang di lapangan terbang antarabangsa Langkawi dan lapangan terbang Kuantan akan dinaik taraf.

Mempromosi Sektor Pelancongan

Sektor ini telah menjana pendapatan sebanyak RM65 bilion pada tahun 2013 dan berpotensi untuk dipertingkatkan lagi. Pada tahun 2012, kita berjaya menarik kemasukan seramai 25 juta pelancong dari seluruh dunia. Bertitik tolak dari perkembangan yang memberansangkan ini dengan sasaran sebanyak 28 juta pelancong, tahun 2014 telah diisytiharkan sebagai Tahun Melawat Malaysia.

Dalam menjayakan ikhtiar ini, kerajaan memperuntukkan RM1.2 bilion bagi tahun 2013 dan 2014, merangkumi perbelanjaan mengurus dan pembangunan yang meliputi program promosi dan pengiklanan.

Sebagai usaha berterusan menggalakkan kemasukan pelancong, sukacita saya mengumumkan pula, tahun 2015 sebagai Year of Festival dengan penganjuran dan pameran pelbagai program budaya dan perayaan di negara ini.

Sebagaimana kita maklum, Malaysia juga terkenal antara destinasi utama atau shopping paradise pilihan pelancong. Untuk makluman Tuan Yang Dipertua dan Ahli-Ahli Yang Berhormat, menurut Laporan CNN Travel 2013 menunjukkan Kuala Lumpur menduduki tempat ke-4 sebagai bandar raya paling popular untuk membelibelah selepas New York, Tokyo dan London. Malah dari segi value for money kita teratas.

Bagi terus menjadikan Malaysia sebagai destinasi pelancongan pilihan, Kerajaan akan meneruskan galakan pelaburan terutamanya bagi hotel baru bertaraf 4 dan 5 bintang. Langkah ini dapat membantu menyediakan penginapan bertaraf

antarabangsa yang mencukupi sekali gus menarik kedatangan pelancong, terutamanya dari kategori mewah dan berbelanja tinggi. Menyokong usaha ini, kerajaan mencadangkan tempoh permohonan galakan Taraf Perintis dan Elaun Cukai Pelaburan dilanjutkan selama 3 tahun lagi sehingga 31 Disember 2016.

Selain itu, di bawah Bank Pembangunan Malaysia Berhad, Tabung Khas Infrastruktur Pelancongan dengan peruntukan sejumlah RM2 bilion, akan

disediakan. Tabung ini akan menyediakan pinjaman mudah dengan kadar faedah

rendah antara 4 hingga 6 peratus, di mana kerajaan memberi subsidi sebanyak dua peratus. Tabung ini dapat membiayai kos pembinaan infrastruktur seperti hotel, pusat peranginan, taman tema serta pembelian dan penggantian peralatan yang berkaitan dengan sektor pelancongan.

Meluaskan Akses Internet

Dunia kini adalah dunia tanpa sempadan. Tidak seperti dahulu, pelbagai informasi kontemporari boleh diperolehi di hujung jari. Maknanya, peningkatan akan dibuat bagi mencapai tahap prasarana yang sewajarnya untuk menampung keperluan pengguna. Sebab itu, di bawah Inisiatif Jalur Lebar Negara, kerajaan telah melaksanakan projek High Speed Broad Band atau HSBB.

Usahasama dengan pihak swasta ini melibatkan pelaburan sebanyak RM11.3 bilion, sejak Rancangan Malaysia Kesembilan. Kini, projek HSBB telah dilaksanakan dengan capaian internet berkelajuan 4 megabits sesaat. Ini memanfaatkan 2.3 juta premis terutama di kawasan bandar.

Untuk meningkatkan lagi liputan internet di bandar-bandar utama, kerajaan akan melaksanakan Fasa Kedua Projek HSBB dengan kerjasama pihak swasta. Ini melibatkan kos pelaburan sebanyak RM1.8 bilion. Inisiatif ini dijangka memberi tambahan liputan dan kemudahan kepada masyarakat, terutama di kawasan bandar merangkumi 2.8 juta isi rumah di seluruh negara. Kelajuan internet ini dijangka mampu mencapai 10 megabits sesaat.

Kepada rakyat yang tinggal di kawasan pinggir bandar, jaringan HSBB akan diperluas dengan kelajuan capaian internet dipertingkatkan antara 4 hingga 10 megabits sesaat. Kemudahan ini akan memanfaatkan lebih 2 juta pengguna dengan kos pelaburan sebanyak RM1.6 bilion.

Selain itu, 1,000 menara pemancar telekomunikasi akan dibina dalam tempoh 3 tahun dengan pelaburan sebanyak RM1.5 bilion untuk meningkatkan liputan internet di kawasan luar bandar. Bagi meningkatkan capaian internet di Sabah dan Sarawak, kabel dasar laut yang baru akan dipasang dalam tempoh 3 tahun dengan kos

RM850 juta. Semua pelaburan ini akan menggunakan Tabung Pemberian Perkhidmatan Sejagat di bawah Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia.

Mengukuh Pasaran Kewangan

Pada masa ini, pasaran bon negara merupakan yang terbesar di Asia Tenggara dengan nilai melebihi RM1 trilion, manakala pasaran pertukaran asing dan pasaran wang mencatat jumlah dagangan melebihi RM30 bilion sehari. Bagi mempastikan operasi pasaran kewangan yang cekap, rangka kerja perundangan yang jelas diperlukan.

Untuk ini, pindaan terhadap undang-undang yang sedia ada akan dilaksanakan dan seterusnya Bank Negara akan menerajui dalam penyediaan Akta Penyelesaian atau Netting Act bagi memelihara hak penguatkuasaan close-out netting di bawah kontrak kewangan. Ini bertujuan bagi mengurangkan risiko kredit dan menggalakkan pasaran derivative, dan seterusnya dapat membantu mengurangkan risiko sistemik pasaran kewangan negara serta merendahkan kos menjalankan perniagaan.

Kedudukan Malaysia sebagai peneraju dalam pasaran modal Islam memberi kelebihan dalam menarik dana dan menerbit sekuriti. Untuk terus meningkatkan daya saing di peringkat global, usaha akan ditingkatkan bagi mempromosi negara sebagai pasaran Pelaburan Tanggungjawab Sosial atau Social Responsible Investment (SRI).

Antara langkah yang akan dilaksanakan termasuk memperkenalkan Indeks Persekitaran, Sosial dan Tadbir Urus atau dikenali sebagai Indeks Environmental, Social and Governance (ESG), untuk meningkatkan profail syarikat tersenarai yang mempunyai amalan tanggungjawab sosial yang tinggi.

Ke arah ini, Suruhanjaya Sekuriti akan memperkenalkan Rangka Kerja Sukuk Pelaburan Tanggungjawab Sosial atau Sukuk SRI untuk membiayai pelbagai inisiatif pelaburan yang mapan dan bertanggungjawab. Di samping itu, Kerajaan akan menubuhkan dana SRI bagi dilaburkan dalam syarikat-syarikat tersenarai yang

menunjukkan amalan akauntabiliti, ketelusan dan kemampanan yang tinggi termasuk ciri-ciri keterangkuman seperti diversiti dari segi gender, umur dan etnik.

Sebagai permulaan, Valuecap akan memperuntukan satu billion ringgit untuk melabur dalam syarikat yang menunjukkan prestasi yang tinggi dalam Indeks ESG. Saya percaya, langkah ini, akan menjadi satu galakan kepada syarikat-syarikat untuk menunjukkan komitmen tanggungjawab sosial yang tinggi.

Menggalak Skim Persaraan

Pada tahun 2010, kerajaan telah menubuhkan Skim Persaraan 1Malaysia atau SP1M bagi golongan yang bekerja sendiri dan tiada pendapatan tetap untuk mencarum secara sukarela di Kumpulan Wang Simpanan Pekerja atau KWSP. Sehingga kini, hampir 66,000 pencarum telah menyertai skim ini dengan jumlah simpanan melebihi RM240 juta.

Bagi terus menggalakkan lebih ramai rakyat menyertai skim ini, saya mencadangkan sumbangan kerajaan ditingkatkan daripada 5 peratus kepada 10 peratus, yakni daripada jumlah maksimum RM60 setahun kepada RM120 setahun. Peningkatan ini berkuatkuasa mulai 1 Januari 2014 sehingga akhir tahun 2017 dan dijangka dapat menarik penyertaan 30 ribu pencarum baru.

Kerajaan sedar akan pentingnya budaya menabung semasa usia muda bagi mempastikan simpanan yang mencukupi selepas persaraan. Untuk meningkatkan simpanan tambahan, kerajaan menggalakkan golongan muda untuk membuat pelaburan jangka panjang melalui Skim Persaraan Swasta atau PRS.

Oleh itu, kerajaan mencadangkan insentif RM500 secara one-off kepada pencarum yang menyertai skim PRS dengan pelaburan minimum terkumpul RM1,000 dalam tempoh setahun. Insentif ini terbuka kepada individu yang berumur antara 20 hingga 30 tahun dan dianggarkan dapat menarik seramai 420,000 pencarum muda di seluruh negara. Insentif ini akan dilaksanakan bermula 1 Januari 2014 bagi tempoh lima tahun dan akan melibatkan peruntukan sebanyak RM210 juta.

Meningkatkan Rantaian Sektor Pertanian

Hakikatnya sejak dahulu kala, bidalan lama menyatakan, berbudi pada tanah, berbakti kepada bumi, nescaya kita dapat menuai hasilnya. Lalu, seperti tiap tahun, bidang pertanian tersusun dalam agenda Bajet negara.

Peruntukan sebanyak RM6 bilion akan disediakan untuk pelaksanaan program pertanian yang mempunyai nilai tambah tinggi dan berdaya komersial. Antara inisiatif utama adalah seperti berikut:

PERTAMA: Menubuhkan Food and Agro Council for Export atau FACE yang akan dipengerusikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani. Ia bertindak sebagai pemudahcara untuk meningkatkan eksport produk pertanian tempatan;

KEDUA: Memperkukuhkan FAMA untuk memainkan peranan yang lebih strategik dengan konsep dari ladang ke pasaran eksport. Sebagai contoh, FAMA akan menganjurkan Agro bazaar di Singapura. Memandangkan permintaan dan harga yang tinggi, kita juga akan berusaha untuk

meningkatkan eksport durian ke pasaran China. Untuk mempastikan kesegaran produk pertanian, kerajaan akan turut menyediakan kemudahan cold room di KLIA.

Tujuannya, selain daripada meningkatkan eksport negara, ia dapat memberi pulangan yang lebih tinggi kepada para petani; dan Ketiga: Memastikan harga berpatutan bagi produk makanan dengan membuka tambahan 60 pasar tani, 50 pasar ikan, 50 karavan tani, serta memperluas 100 gerai buah-buahan segar di seluruh negara. Langkah ini akan dikendalikan oleh FAMA dan LKIM yang dapat memberi kemudahan kepada peniaga menjual secara langsung produk makanan kepada pengguna

Selanjutnya,

kerajaan

akan

memperuntukkan

sejumlah

RM2.4

bilion

bagi

meneruskan bantuan subsidi dan insentif. Ini merangkumi subsidi baja, benih dan harga padi, insentif pengeluaran dan peningkatan hasil padi, subsidi harga beras

serta

insentif

hasil

tangkapan

nelayan.

Di

samping

itu,

kerajaan

juga

memperuntukkan sebanyak RM243 juta bagi tujuan pelaksanaan program tanaman semula getah, kelapa sawit dan koko serta program ladang hutan.sangkar, projek rumpai laut dan burung walit, projek herba bernilai tinggi, tanaman sayur-sayuran dan buah-buahan bagi pasaran eksport.

Kerajaan juga akan melaksanakan projek ternakan lobster atau udang kara di Semporna, Sabah dengan kerjasama syarikat Multinasional untuk menghasilkan sebanyak 18 ribu tan metrik yang dijangka dapat mewujudkan 20 ribu peluang pekerjaan dan membantu lebih 6,000 pengusaha tempatan pada jangka panjang serta meningkatkan pendapatan sehingga RM4,000 sebulan.

Bagi meningkatkan lagi daya saing dan memacu sumbangan Bioekonomi kepada pertumbuhan ekonomi negara, kerajaan akan melaksanakan program Bioeconomy Community Development untuk membangun tanah-tanah terbiar melalui aplikasi bioteknologi dan penanaman kontrak untuk menambah nilai industri pertanian dan pendapatan petani.

Bagi meningkatkan lagi daya saing dan memacu sumbangan Bioekonomi kepada pertumbuhan ekonomi negara, Kerajaan akan melaksanakan program Bioeconomy Community Development untuk membangun tanah-tanah terbiar melalui aplikasi bioteknologi dan penanaman kontrak untuk menambah nilai industri pertanian dan pendapatan petani.

Selain itu, kerajaan juga menyedari peranan aktiviti penyelidikan dan pembangunan atau R&D sebagai pemangkin kepada pembangunan bioekonomi. Oleh itu, insentif R&D berikut akan diberi kepada projek yang berkelayakan yang akan dinilai oleh BiotechCorp:

PERTAMA: Potongan cukai kepada syarikat yang melabur untuk memperoleh platform teknologi dalam industri berasaskan bio;

KEDUA: Pengecualian duti import ke atas peralatan R&D bagi syarikat yang melabur dalam pilot plant untuk tujuan pra-pengkomersialan di Malaysia; dan

KETIGA: Insentif khas kepada syarikat untuk menampung sebahagian kos operasi pembangunan modal insan bagi Centre of Excellence for R&D. Insentif ini adalah bagi permohonan yang diterima oleh BiotechCorp mulai 1 Januari 2014 hingga 31 Disember 2018.

Pembangunan Usahawan

Mengikut hadis, sembilan per sepuluh rezeki itu adanya dalam perniagaan. Oleh hal yang demikian, kita ingin melatih dan melahirkan para usahawan di kalangan golongan muda agar suatu masa nanti mereka dapat menjadi ahli-ahli perniagaan dan saudagar yang berjaya. Lantas, kerajaan terus komited dalam mempastikan pembangunan usahawan atau entreprenur sebagai sumber utama menjana pertumbuhan ekonomi negara.

Justeru, satu pelan pembangunan entreprenur akan digubal untuk menyediakan ekosistem kondusif yang memberi penekanan aspek penjanaan idea yang boleh dikomersialkan, prasarana latihan dan inkubator, modul entrepreneurship,

kemudahan pembiayaan serta pemasaran. Bagi melaksanakan pelan pembangunan usahawan ini, satu entiti National Entrepreneur Development Office akan diwujudkan di bawah Unit Strategi Nasional, Kementerian Kewangan bagi merancang dan menyelaras semua aktiviti berkaitan keusahawanan.

Sehubungan itu, semasa 4th Global Entrepreneurship Summit baru-baru ini, saya telah mengumumkan penubuhan Pusat Inovasi dan Kreativiti Global Malaysia atau Malaysian Global Innovation and Creativity Centre, ringkasnya MaGIC, sebagai pusat sehenti bagi mendayakan para usahawan. MaGIC akan memantau prestasi entreprenur, mempunyai pangkalan data bersepadu, menyediakan pusat inkubator, pendaftaran dan paten harta intelek, prasarana pembiayaan, padanan perniagaan, bimbingan dan kaunseling serta latihan. Kerajaan akan memberi peruntukan awal sebanyak RM50 juta bagi tujuan ini.

Bagi menjadikan Malaysia sebuah Entrepreneurial Nation, program 1Malaysia Entrepreneurs atau 1MeT telah dilaksanakan untuk memberi pendedahan aspek

keusahawanan

kepada

golongan

muda

yang

berminat

menceburi

bidang

perniagaan.Melalui program 1MeT juga, satu pangkalan data peserta telah dibangunkan.

Kerajaan mensasarkan seramai 5,000 entreprenur muda dilatih setiap tahun. Seterusnya, entreprenur 1MeT yang komited akan diberi bimbingan lanjutan di MaGIC Centre. Selain itu, negara juga akan menjadi tuan rumah kepada 5th Global Social Business Summit pada 7 hingga 9 November 2013 yang akan menjadi platform kepada pembangunan entreprenur sosial terutama di kalangan golongan muda di negara ini.

Bagi mengurangkan kadar pengangguran di kalangan siswazah, kerajaan menggalakkan golongan siswazah menceburi bidang keusahawanan sejurus selepas menamatkan pengajian. Bagi inisiatif ini, sukacita saya umumkan dana pinjaman mudah sebanyak RM50 juta di bawah Tabung Usahawan Siswazah yang dikendalikan oleh SME Bank. Dana ini akan menyediakan pinjaman mudah sehingga RM500,000 dengan kadar faedah empat peratus.

Memantap Perusahaan Kecil dan Sederhana

Pada masa ini, 97.3 peratus daripada jumlah perniagaan berdaftar adalah PKS yang menyumbang sebanyak 32.4 peratus kepada KDNK. Dengan definisi baru PKS yang telah diumumkan baru-baru ini, jumlah perniagaan PKS berdaftar dijangka meningkat kepada 98.5 peratus. Seterusnya, kerajaan komited untuk memastikan sumbangan sektor PKS ini mencapai 40 peratus kepada KDNK menjelang 2020.

Bagi meningkatkan inovasi dan produktiviti PKS, kerajaan mencadangkan peruntukan pakej bersepadu sebanyak RM120 juta yang merangkumi dana pinjaman untuk membiayai program mekanisasi dan automasi serta program peningkatan kapasiti PKS. Selain itu, kerajaan telah menyediakan pelbagai bantuan dan insentif di bawah program Green Lane Policy melalui pembiayaan, insentif cukai dan perolehan termasuk:

PERTAMA: Insentif pinjaman mudah dengan subsidi kadar faedah dua peratus atau jumlah maksimum RM200 ribu setahun;

KEDUA: Pengecualian duti setem ke atas surat cara perjanjian pinjaman di bawah insentif pinjaman mudah;

KETIGA: Potongan cukai ke atas perbelanjaan untuk mendapatkan pensijilan 1-InnoCERT;

KEEMPAT: Insentif perolehan kerajaan merangkumi pendaftaran syarikat bertaraf pembuat, diluluskan tanpa lawatan dan pemberian markah bonus dalam penilaian teknikal; dan

KELIMA: Insentif keutamaan dalam perolehan syarikat Menteri Kewangan Diperbadankan. Kerajaan bercadang untuk melanjutkan kesemua insentif ini sehingga 31 Disember 2017.

Kerajaan telah menguatkuasakan Dasar Gaji Minimum pada 1 Januari 2013. Kadar gaji minimum adalah RM900 sebulan bagi Semenanjung Malaysia. Manakala di Sabah, Sarawak dan Labuan, kadarnya adalah RM800 sebulan. Bagi menggalakkan pematuhan kepada dasar ini, di samping mengurangkan kesan kewangan kepada majikan PKS, koperasi, pertubuhan dan persatuan, kerajaan mencadangkan supaya bayaran perbezaan gaji yang ditanggung oleh majikan bagi tempoh 1 Januari 2014 sehingga 31 Disember 2014 diberi potongan cukai tambahan.

Bagi membantu peniaga pasar malam, kerajaan akan mewujudkan Skim Usahawan Pasar Malam dengan dana sebanyak RM100 juta di bawah kendalian Bank Simpanan Nasional. Skim pinjaman mudah ini akan mengenakan kadar faedah empat peratus dengan pinjaman maksimum sehingga RM30,000. Kemudahan ini bertujuan menampung kos perniagaan seperti modal pusingan, sewaan tapak, bahan mentah dan kelengkapan perniagaan.

TERAS KEDUA: MENGUKUH PENGURUSAN FISKAL

Transformasi Perkhidmatan Awam Pertama sekali, kita memerlukan kepada Transformasi Perkhidmatan Awam. Untuk meningkatkan sistem penyampaian perkhidmatan, Kerajaan telah melaksanakan pelan transformasi di setiap kementerian. Langkah ini amat penting bagi mengukuh dan menyusun semula organisasi supaya relevan dengan perkembangan semasa.

Bercakap tentang perkara ini, Kerajaan memandang serius isu yang dibangkitkan oleh Laporan Ketua Audit Negara 2012. Demi mengukuhkan keyakinan rakyat dan menjaga imej dan kredibiliti sektor awam, Kerajaan telah menubuhkan satu jawatankuasa khas yang dipengerusikan oleh Ketua Setiausaha Negara bagi menyiasat serta mengambil tindakan tegas ke atas salah laku penjawat awam.

Penyiasatan dan tindakan tatatertib sedang dijalankan oleh pihak Jabatan Perkhidmatan Awam ke atas lebih daripada 100 kes ketidakpatuhan kepada prosedur-prosedur kewangan termasuk prosedur perolehan manakala sebanyak 15 kes sedang disiasat untuk tindakan pendakwaan di mahkamah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia.

Sebagai langkah penambahbaikan, Kerajaan akan menubuhkan Unit Pengurusan Integriti yang dianggotai oleh SPRM di setiap kementerian bagi meningkatkan pematuhan dan mengikut prosedur yang ditetapkan.

Menambahbaik Pengurusan Belanjawan

Untuk menambahbaik pengurusan belanjawan secara berhemah, Sistem Outcome Based Budgeting atau OBB diperkenalkan bagi memastikan penyediaan peruntukan adalah berasaskan outcome, meningkat kecekapan pelaksanaan, mengurang pertindihan serta penilaian prestasi bersistematik ke atas semua program dan projek Kerajaan. Bagi tahun 2014, buat permulaan, tiga kementerian iaitu Kementerian Kesihatan, Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri serta Kementerian Kewangan akan menjalani proses penilaian prestasi berdasarkan OBB.

Pada bulan Jun lepas, Kerajaan telah menubuhkan Jawatankuasa Fiskal Negara. Ianya berperanan untuk mengukuhkan kedudukan kewangan Kerajaan dan mempastikankemampanan fiskal serta kestabilan makroekonomi bagi jangka panjang.

Kerajaan komited untuk terus mengurangkan defisit fiskal secara berperingkat dengan sasaran mencapai bajet berimbang pada tahun 2020. Kerajaan juga akan mempastikan paras hutang kekal di tahap yang rendah, tidak melebihi tahap 55 peratus kepada KDNK.

Di samping itu, Kerajaan akan terus mempastikan lebihan semasa yang kukuh di mana kutipan hasil sentiasa melebihi perbelanjaan mengurus. Kerajaan turut memberi penekanan bagi meningkatkan kecekapan dan penjimatan perbelanjaan, mengutamakan pelaksanaan projek yang berimpak tinggi serta menambahbaik kaedah pengauditan.

Pada masa ini, kaedah pengauditan hanya dibuat selepas sesuatu projek atau program selesai dilaksanakan. Maka, sebagai langkah proaktif, Kerajaan akan membuat pengauditan ke atas projek yang melebihi 100 juta ringgit semasa pelaksanaan projek tersebut.

Potongan Cukai Bulanan Sebagai Cukai Muktamad

Pada masa ini, pembayar cukai yang mempunyai pendapatan penggajian dan membuat potongan cukai bulanan atau PCB perlu mengemukakan borang cukai sebelum atau pada 30 April setiap tahun. Kita mendapat rungutan, bahawa pengemukaan borang cukai setiap tahun oleh pembayar cukai yang mempunyai PCB telah menimbulkan kekeliruan. Ini kerana, walaupun PCB telah dipotong, borang cukai masih perlu dikemukakan kepada Lembaga Hasil Dalam Negeri. Jadinya, untuk memudahkan pembayar cukai yang berpendapatan penggajian di mana PCB dipotong, adalah dicadangkan supaya pembayar cukai tidak perlu mengemukakan borang nyata cukai pendapatan sekiranya berpuas hati bahawa PCB adalah dianggap cukai muktamad. Cadangan ini akan berkuat kuasa mulai tahun taksiran 2014.

Rasionalisasi Subsidi

Subsidi secara pukal, amnya boleh menjadi pembantut kepada pertumbuhan negara sekiranya tidak sampai kepada kumpulan sasar secara tepat. Kerajaan

menyediakan hampir 47 bilion ringgit pada tahun 2013 untuk pelbagai jenis subsidi, insentif dan bantuan antaranya subsidi produk petroleum, barangan makanan, kesihatan, pertanian dan perikanan, utiliti, tol serta kebajikan dan pendidikan.

Daripada jumlah ini, bahagian terbesar iaitu sebanyak 24.8 bilion ringgit atau 53 peratus adalah untuk subsidi produk petroleum yang dinikmati oleh semua golongan, termasuk yang berpendapatan tinggi, peniaga dan warga asing.

Di samping itu, berlaku penyeludupan produk bersubsidi oleh golongan yang tidak bertanggungjawab. Subsidi adalah penggunaan wang rakyat bagi menambah baik kehidupan rakyat. Tetapi jika subsidi itu adalah pembantut dan merugikan rakyat, Kerajaan yang bertanggungjawab dengan kepercayaan yang telah diberikan perlu mengambil keputusan yang terbaik bagi rakyat.

Untuk mempastikan sistem subsidi yang bersasar, Kerajaan akan secara berperingkat menstruktur semula kaedah pemberian subsidi. Ini adalah untuk mempastikan hanya mereka yang benar-benar layak sahaja patut menikmatinya.

Sebahagian daripada penjimatan penstrukturan semula sistem subsidi akan di beri secara terus dalam bentuk bantuan tunai, dan sebahagian lagi akan digunakan untuk menampung pembiayaan projek pembangunan Kerajaan. Sebagai langkah permulaan, Kerajaan telah mengurangkan subsidi produk petroleum sebanyak 20 sen pada 3 September yang lalu.

Di samping itu, bagi mempastikan tiada pertindihan dan keciciran pemberian bantuan kepada golongan sasar, Kerajaan akan mewujudkan satu sistem pangkalan data yang komprehensif termasuk mengintegrasi data e-Kasih, data penerima bantuan kebajikan dan penerima BR1M. Unit Penyelarasan Pelaksanaan, Jabatan Perdana Menteri akan menerajui inisiatif ini.

Cukai Barang dan Perkhidmatan

Kerajaan mendapati cukai jualan dan cukai perkhidmatan semasa, mempunyai kelemahan-kelemahan tertentu seperti kesan cukai berganda ke atas pengguna, ketiadaan pelepasan cukai ke atas barang yang dieksport dan isu pindahan harga atau transfer pricing. Kelemahan ini akhirnya akan merugikan rakyat sebagai pengguna dan pihak kerajaan.

Pada Bajet tahun 2013, Kerajaan telah membayangkan tentang usaha besar pengukuhan kedudukan fiskal negara. Malah sebelum itu, Rang Undang-Undang Cukai Barang dan Perkhidmatan telah pun dibacakan di dewan yang mulia ini. Sejak itu, pelbagai reaksi positif mahu pun negatif dan pandangan telah kita terima.

Hakikatnya, kerajaan telahpun mengambil tempoh beberapa tahun, yakni masa yang mencukupi untuk menjalankan kajian dengan teliti dan menyeluruh serta mengambil kira semua pandangan dari pelbagai lapisan masyarakat termasuk dewan perniagaan, pelabur, pakar ekonomi, ahli akademik, persatuan pengguna dan NGO.

Lantaran itu, berasaskan prinsip mendahulukan rakyat, kerajaan dengan ini memutuskan supaya satu sistem percukaian menyeluruh dan saksama perlu segera dilaksanakan bagi memanfaatkan seluruh rakyat Malaysia.

Sehubungan itu, kerajaan mencadangkan cukai jualan dan cukai perkhidmatan atau Sales Tax and Services Tax dimansuhkan. Dua cukai yang dimansuhkan ini pula akan digantikan dengan satu cukai sahaja yang dikenali dengan nama Cukai Barang dan Perkhidmatan atau Goods and Services Tax atau GST. Ringkasnya, perlu saya tegaskan, bahawa GST bukanlah cukai tambahan baru.

Realitinya, kadar inflasi kini adalah pada tahap yang rendah di paras dua peratus. Kerajaan yakin, ini adalah masa yang terbaik untuk melaksanakan GST kerana kadar inflasi adalah minimum dan terkawal.

Dengan pelaksanaan GST, Kerajaan dapat menangani banyak kelemahan dalam sistem percukaian sedia ada. Sebagai contoh, pada waktu ini, sekiranya kita membeli minuman berkarbonat di restoran, tanpa kita sedari, kita telah membayar dua kali cukai, yakni cukai jualan dan cukai perkhidmatan.

Dalam bahasa mudahnya, untuk difahami oleh semua, dalam sistem GST ini, pengguna hanya perlu membayar satu kali cukai sahaja. Realitinya juga, perubahan harga barangan atau perkhidmatan apabila GST dilaksanakan adalah amat minimum.

Malahan, ada harga barangan yang akan menjadi lebih murah bergantung sama ada ia adalah barangan asas atau tidak.

Kerana

itu,

kita

berasa

amat

kecewa,

apabila,

sesetengah

pihak

tidak

bertanggungjawab cuba mengambil kesempatan dengan mengelirukan orang ramai terhadap kefahaman GST. Mereka mengatakan apabila GST dilaksanakan, kononnya, semua harga barang akan melambung naik, dan rakyat terutamanya golongan berpendapatan rendah akan menanggung beban.

Untuk makluman Ahli-Ahli Yang Berhormat, lebih 160 buah negara di dunia telah pun melaksanakan GST. Ini menunjukkan bahawa GST adalah satu sistem percukaian yang terbaik setakat ini dan terbukti berkesan. Sekiranya GST ini memudaratkan rakyat dan negara, masakan majoriti negara di dunia telah mengguna pakai sistem percukaian ini. Hampir semua negara maju telah lama melaksanakan GST atau VAT atau cukai nilai ditambah ini, malah negara-negara ASEAN seperti Indonesia, Filipina, Laos dan Cambodia telah melaksanakannya. Malahan, negara-negara seperti Burkina Faso, Burundi, Zimbabwe, Rwanda dan Kenya pun telah melaksanakan GST.

Di pihak kerajaan pula, perundangan GST, sistem pengkomputeran, latihan pegawai, kemudahan infrastruktur GST dan pelan komunikasi yang menyeluruh telahpun disediakan.

Untuk makluman Ahli-Ahli Yang Berhormat, cadangan model GST yang akan dilaksanakan di Malaysia adalah seperti berikut:

PERTAMA: GST akan berkuat kuasa mulai 1 April 2015, iaitu kira-kira 17 bulan dari sekarang. Kadar GST yang ditetapkan adalah hanya sebanyak enam peratus berbanding dengan kadar cukai jualan iaitu lima dan 10 peratus dan cukai perkhidmatan pada kadar enam peratus.

Kadar GST ini merupakan yang terendah dalam kalangan negara ASEAN di mana Indonesia, Vietnam, Cambodia, Filipina dan Laos mengenakan GST pada kadar 10 peratus dan Singapura serta Thailand pada kadar tujuh peratus;

KEDUA: Tuan Yang Dipertua dan Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian, usahlah bimbang, janganlah risau, GST tidak akan dikenakan kepada barangan makanan asas antaranya beras, gula, garam, tepung, minyak masak, kacang dhal, rempah ratus, ikan masin, cencalok, budu sekalipun belacan;

KETIGA: Bekalan air paip dan 200 unit pertama elektrik sebulan bagi pengguna domestik tidak dikenakan GST;

KEEMPAT: Perkhidmatan yang disediakan oleh Kerajaan seperti pengeluaran pasport, lesen, perkhidmatan kesihatan, pembelajaran di sekolah, tidak dikenakan GST;

KELIMA: Perkhidmatan pengangkutan seperti perkhidmatan bas, keretapi, LRT, teksi, feri, bot, tol lebuhraya serta perkhidmatan pendidikan dan kesihatan dikecualikan dari GST; dan

KEENAM: Jual beli dan sewaan rumah kediaman serta perkhidmatan kewangan yang terpilih juga dikecualikan dari GST.

Apabila GST dilaksanakan kelak, Kerajaan akan memberi pelbagai bantuan sokongan semasa peringkat peralihannya seperti berikut:

PERTAMA: Bantuan tunai secara one-off sebanyak RM300 kepada penerima isi rumah BR1M;

KEDUA: Kadar cukai pendapatan individu akan dikurangkan satu hingga tiga mata peratusan untuk semua pembayar cukai bagi menambah pendapatan boleh guna. Dengan pelaksanaan langkah ini, seramai 300,000 orang yang kini membayar cukai pendapatan tidak lagi perlu membayar cukai. Umumnya, golongan berkeluarga yang berpendapatan RM4,000 sebulan tidak lagi mempunyai tanggungan cukai. Pembayar cukai sedia ada yang lain juga akan menikmati penjimatan bayaran cukai; dan,

KETIGA: Struktur cukai pendapatan individu akan disusun semula untuk menjadikan negara lebih kompetitif di samping mengekal dan menarik bakat serta tenaga mahir dalam negara. Bagi memastikan struktur cukai lebih progresif, pendapatan bercukai pada kadar maksimum dinaikkan daripada melebihi RM100,000 kepada melebihi RM400,000. Kadar cukai maksimum kini 26% pula dikurangkan kepada 24, 24.5 dan 25%.

Langkah-langkah tersebut akan berkuatkuasa mulai tahun 2015.

Dalam aspek ini, supaya syarikat perniagaan melaksanakan GST dengan lancar, kerajaan mencadangkan pakej tambahan seperti berikut:

PERTAMA: Kadar cukai pendapatan syarikat dikurangkan satu mata peratusan daripada 25% kepada 24%. Manakala kadar cukai pendapatan syarikat kecil dan sederhana dikurangkan satu mata peratusan daripada 20% kepada 19%. Langkah ini berkuat kuasa mulai tahun taksiran 2016;

KEDUA: Kadar cukai pendapatan koperasi dikurangkan satu hingga dua mata peratusan mulai tahun taksiran 2015;

KETIGA: Yuran kesetiausahaan dan pemfailan cukai dibenarkan potongan cukai mulai tahun taksiran 2015;

KEEMPAT: Kos pembelian peralatan dan perisian ICT diberi lanjutan Elaun Modal Dipercepatkan sehingga tahun taksiran 2016;

KELIMA: Perbelanjaan latihan perakaunan dan ICT berkaitan GST bagi tahun taksiran 2014 dan 2015 diberi potongan cukai tambahan; dan

KEENAM: Geran latihan sejumlah 100 juta ringgit kepada peniaga yang menghantar kakitangan, untuk menjalani latihan GST bagi tahun 2013 dan 2014. Di samping itu, bantuan kewangan sejumlah RM150 juta disediakan kepada PKS bagi pembelian perisian perakaunan bagi tahun 2014 dan 2015.

Dengan pelbagai pakej istimewa yang disediakan ini, kerajaan yakin, tiada pihak yang akan mengambil kesempatan untuk menaikkan harga barang dan

perkhidmatan sewenang-wenangnya. Harga barang akan sentiasa dipantau. Sebagai panduan kepada pengguna, kerajaan akan menerbitkan risalah harga barang dan perkhidmatan yang boleh digunakan untuk membuat perbandingan harga.

Kepada pengguna pula, gunakanlah hak anda dalam membuat pilihan, berbelanja secara berhemah. Dalam hal ini, Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan akan meningkatkan usaha penguatkuasaan melalui Akta Kawalan Harga dan Anti Pencatutan 2011.

Selain itu, bagi memastikan kelancaran pelaksanaan GST, satu Jawatankuasa Pemantauan GST akan ditubuhkan yang dipengerusikan oleh Menteri Kewangan Kedua dengan dianggotai oleh agensi kerajaan, wakil industri dan NGO.

TERAS KETIGA: MENGUNGGUL MODAL INSAN

Cabaran terbesar bagi Malaysia sebenarnya adalah, sejauh mana kita dapat membangun dan mempersiapkan human capital. Modal insaniah yang holistik mencakupi antaranya modal intelek, pelbagai kemahiran seni dan pertukangan, kemahiran berkomunikasi, kemahiran inter-personal, berfikir, kreativiti serta inovasi. Pokoknya, pembangunan fizikal dan teknologi perlu diseimbangkan dengan

keunggulan manusiawi. Jika tidak, akan wujud kelompangan dan ketempangan pabila pencapaian materi tidak dipaksi dengan nilai sejagat insani.

Oleh itu, kerajaan akan terus menyediakan pendidikan berkualiti dan latihan berkemahiran tinggi untuk memenuhi permintaan pasaran kerja. Di samping itu, aspek jasmani, spiritual dan intelektual akan digilap dari peringkat pendidikan awal hingga ke peringkat tertiari. Tenaga kerja juga akan diterap dengan nilai murni dan adab susila ketimuran supaya masyarakat hidup harmoni dan sejahtera.

Meningkat Kecemerlangan Pendidikan

Sesungguhnya, tiap kali bajet dibentangkan, peruntukan terbesar diberikan kepada sektor pendidikan. Pendidikan adalah segalanya. Sejak zaman bahari, sesebuah ketamadunan bangsa tidak akan kekal lama jika seandainya tidak diakari dan dibajai dengan ilmu dan pengetahuan.

Menyisir tuntutan ini, kerajaan komited untuk melonjakkan pencapaian tahap akademik dan kemahiran yang tinggi. Untuk itu, sejumlah RM54.6 bilion atau 21% daripada keseluruhan peruntukan tahun 2014 akan disediakan. Kerajaan juga akan mempastikan pelaksanaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia atau PPPM mencapai objektif bagi membawa Malaysia ke tahap kategori sepertiga teratas dalam kedudukan pendidikan terbaik dunia, Insya Allah, dalam tempoh 15 tahun lagi.

Untuk terus memartabatkan kecemerlangan pendidikan bermula di peringkat prasekolah hinggalah ke sekolah menengah, antara program yang akan

dilaksanakan adalah seperti berikut:

PERTAMA: Kerajaan amat perihatin tentang pendidikan awal anak-anak kerana tempoh ini amat kritikal dalam menentukan proses tumbesaran fizikal dan minda yang terbaik. Maka, kita memperuntukkan sejumlah RM530 juta bagi program prasekolah dan menambah 93 lagi bilangan prasekolah di Sekolah Rendah Kebangsaan;

KEDUA: Melaksanakan program pemantapan profesion guru dengan memberi tumpuan kepada tugas mengajar, meningkatkan kaedah pengajaran serta kemahiran Bahasa Malaysia dan Bahasa Inggeris. Untuk itu, sebanyak RM209 juta disediakan;

KETIGA: Memperluaskan akses internet di sekolah terutama di kawasan luar bandar seluruh negara dengan peruntukan RM168 juta; dan

KEEMPAT: Membina 33 sekolah baru dan menaik taraf sekolah sedia ada termasuk sekolah-sekolah usang dengan peruntukan sebanyak RM831 juta.

Pada pembentangan Bajet 2012 dan 2013, kerajaan telah menyediakan masingmasing sebanyak RM1 bilion di bawah Tabung Khas Pembinaan Penambahbaikan dan Penyelenggaraan Sekolah, khusus bagi keperluan mendesak untuk membaik pulih bangunan sekolah, penyelenggaraaan, pembelian peralatan dan pembinaan blok tambahan.

Untuk meneruskan komitmen kerajaan, sukacita saya mengumumkan tambahan RM450 juta lagi kepada tabung ini. Daripada jumlah tersebut, RM100 juta kepada Sekolah Kebangsaan, RM50 juta kepada Sekolah Jenis Kebangsaan Cina, RM50 juta bagi Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil, RM50 juta untuk Sekolah Mubaligh, RM50 juta disalurkan untuk Sekolah Berasrama Penuh, RM50 juta kepada Maktab Rendah Sains MARA, RM50 juta untuk Sekolah Agama Bantuan Kerajaan manakala RM50 juta untuk Sekolah Agama Rakyat.

Memperkasa Pendidikan Tertiari

Di sudut ini, kerajaan akan memberi fokus memperkasakan institut pengajian tinggi awam dan swasta ke arah melahirkan graduan yang berkualiti dan memenuhi permintaan pasaran kerja.

Antara program yang akan dilaksanakan termasuk:

PERTAMA: Meningkatkan status universiti bertaraf penyelidikan dengan memperbanyakkan kajian dan penulisan untuk penerbitan di peringkat antarabangsa. Untuk itu, Kerajaan akan menyediakan RM600 juta sebagai geran penyelidikan di institut pengajian tinggi awam; dan

KEDUA: Kerajaan meneruskan program MyBrain15 iaitu pembiayaan yuran pengajian di peringkat pasca ijazah, khususnya kepada golongan eksekutif di sektor swasta. Untuk ini, sejumlah RM110 juta disediakan bagi tujuan tersebut.

Penerbitan jurnal ilmiah ke peringkat antarabangsa merupakan aspek terpenting dalam memartabatkan hasil karya para akademik tempatan. Menyedari akan kepentingan mewujudkan satu pusat ilmiah bertaraf dunia, kerajaan akan menubuhkan Pusat Sitasi Malaysia bagi meningkatkan hasil penerbitan ilmiah tempatan dan membantu penyelidik menerbitkan artikel dalam jurnal antarabangsa yang terkemuka.

Memperkukuh Latihan Kemahiran

Usaha berterusan akan diambil untuk meningkatkan kualiti latihan bagi menyediakan tenaga kerja yang berkemahiran tinggi. Oleh itu, kerajaan akan melaksanakan langkah-langkah berikut:

PERTAMA: Melaksanakan single tier bagi kursus Sijil Kemahiran Malaysia Tahap 1 hingga 3, selama setahun 6 bulan di semua Institut Latihan Perindustrian di bawah Jabatan Tenaga Manusia (JTM);

KEDUA: Menaik taraf dan menyelenggara bangunan serta peralatan di institut latihan JTM seiring dengan teknologi terkini dengan peruntukan RM178 juta; dan

KETIGA: Menyediakan dana pinjaman latihan kemahiran berjumlah RM330 juta di bawah Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia. Tabung ini bertujuan menyediakan pinjaman kepada belia lepasan SPM untuk mengikuti kursus latihan kemahiran.

Belia adalah harapan bangsa. Belia juga aset serta pewaris negara pada hari muka. Kata ulama, jika baik perilaku dan tingkah belia masa kini, itulah bayangan negara masa hadapan.

Dalam hal belia ini, sejumlah RM200 juta diperuntukkan untuk menaik taraf dan melaksanakan pendekatan dua syif di Institut Kemahiran Belia Negara atau IKBN. Antara bidang latihan marin, yang telah dikenal dan pasti merangkumi elektrik automotif, akan

penyelenggaraan

kimpalan

pendawaian

yang

memanfaatkan lebih 15,000 pelatih IKBN di seluruh negara.

Di samping itu, terdapat 13,000 majikan yang berdaftar dan membuat bayaran levi pada kadar satu peratus daripada upah gaji pekerja ke dalam tabung Kumpulan Wang Pembangunan Sumber Manusia atau HRDF. Levi ini adalah bertujuan untuk melatih dan meningkatkan kemahiran pekerja.

HRDF akan menyediakan RM400 juta bagi syarikat yang berdaftar untuk memberikan peluang kepada pekerja mengikuti program upskilling dan reskilling. Peruntukan ini boleh juga dimanfaat oleh syarikat tersebut untuk melatih para apprentice dan bakal pekerja.

Bagi mempastikan pekerja dapat mengimbangi kerjaya dan komitmen keluarga, terutamanya pada kaum wanita, satu persekitaran kerja yang fleksibel perlu diwujudkan. Oleh itu, dicadangkan majikan melaksanakan Flexible Work

Arrangements yang memberi kelonggaran tempoh, tempat dan waktu berada di tempat kerja.

Skim ini boleh dilaksanakan dalam bentuk seperti compressed work week, flexi hours dan weekend work. Bagi menarik lebih banyak syarikat Malaysia menjadikan Flexible Work Arrangements atau bekerja sebagai amalan hidup, kerajaan mencadangkan perbelanjaan latihan dan fi konsultansi yang ditanggung oleh majikan dalam melaksanakan skim ini diberi potongan cukai tambahan.

Bantuan Persekolahan

Sukacita saya mengumumkan bantuan persekolahan kepada pelajar sekolah rendah dan menengah sebanyak RM100, akan diteruskan. Sebanyak RM540 juta disediakan yang dapat memanfaatkan kira-kira 5.4 juta pelajar. Saya dimaklumkan, terdapat ibu bapa yang secara sukarela telah menyumbangkan kembali bantuan tersebut kepada Persatuan Ibu bapa dan Guru atau PIBG. Kerajaan amat menghargai dan menyanjung tinggi nilai murni tersebut.

Baucar Buku 1Malaysia

Budaya membaca di kalangan rakyat Malaysia secara umumnya perlu ditingkatkan. Jadikanlah buku teman setia, penyuluh di kala gelap, penyegar minda sepanjang hayat.

Sukacita saya umumkan kerajaan akan meneruskan program Baucar Buku 1Malaysia dengan nilai sebanyak RM250 kepada setiap pelajar prauniversiti dan IPT untuk mengurangkan kos pembelian buku dan bahan pengajian. Langkah ini dijangka dapat memanfaat seramai 1.3 juta pelajar dengan peruntukan sebanyak RM325 juta.

TERAS KEEMPAT: MEMPERGIAT PEMBANGUNAN BANDAR DAN LUAR BANDAR

Strategi Lautan Biru Kebangsaan (National Blue Ocean Strategy - NBOS)

Strategi Lautan Biru Kebangsaan atau NBOS merupakan langkah bersepadu kerajaan merangka dasar dan inisiatif melalui perkongsian pintar antara kementerian dan agensi.

Strategi ini adalah pelengkap kepada Dasar Transformasi Nasional. Sehingga kini, 56 iniasitif NBOS telah dilaksanakan dengan pendekatan penjimatan kos, pelaksanaan yang pantas serta program berimpak tinggi. Pada tahun 2014, peruntukan RM278 juta disediakan bagi melaksanakan program meliputi:

PERTAMA: Membuka Pusat Transformasi Bandar atau UTC Sabah pada akhir tahun ini dan menambah empat lagi UTC di Sarawak, Johor, Terengganu dan Perlis sebagai tambahan kepada lima UTC sedia ada;

KEDUA: Menambah tiga Pusat Transformasi Luar Bandar atau RTC di Sabah, Sarawak dan Negeri Sembilan menjadikan jumlah keseluruhan RTC sebanyak lapan buah; dan

KETIGA: Melaksanakan Pusat Transformasi Komuniti Bergerak atau Mobile CTC dengan menambah utama yang bilangan bas serta meliputi van yang diubahsuai. MyKad,

Perkhidmatan

disediakan

pendaftaran

memperbaharui lesen memandu, pemeriksaan kesihatan dan khidmat nasihat perniagaan.

Mengukuhkan Jaringan Pengangkutan Awam

Sememangnya, perkhidmatan pengangkutan awam yang cekap dapat memudahkan mobiliti serta menjimatkan masa dan kos perjalanan. Lantasnya, kerajaan komited untuk menambah baik pengangkutan awam termasuk menyediakan kemudahan yang lebih selesa dan berkualiti. Antara langkah yang diambil adalah:

PERTAMA:

Membina

landasan

berkembar

Ipoh-Padang

Besar

dan

kemudiannya ke Johor Bahru serta menaik taraf rel dan landasan di seluruh negara dengan peruntukan sebanyak RM2.9 bilion;

KEDUA: Menyediakan kemudahan park and ride di stesen LRT, stesen KTM komuter serta stesen ERL dengan peruntukan RM62 juta;

KETIGA: Memperkenalkan Sistem Perkhidmatan Teksi Berpusat dengan peruntukan sebanyak RM15.3 juta bagi membolehkan pengagihan teksi kepada penumpang dengan lebih cekap;

KEEMPAT: Membina hentian akhir bandar dan menaik taraf perhentian bas serta kemudahan drop and ride dengan peruntukan RM28 juta ringgit; dan

KELIMA: Membaik pulih tren Electric Multiple Unit (EMU) dengan peruntukan RM28 juta bagi memastikan kekerapan dan kecekapan perkhidmatan.

Bagi memastikan kemudahan jaringan antara kawasan bandar dan luar bandar, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM130 juta bagi subsidi pengangkutan udara luar bandar, terutama bagi penduduk pedalaman Sabah dan Sarawak. Berpegang kepada prinsip bahawa benarlah kepentingan rakyat itu perlu sentiasa kita dahulukan. Sebab itu, sekalipun tidak ekonomik dan tidak menguntungkan, demi rakyat di luar bandar, Kerajaan akan tetap meneruskan subsidi perkhidmatan keretapi di laluan Wilayah Timur, yakni di Pahang dan Kelantan. Langkah ini akan memanfaatkan seramai 600,000 pengguna dengan peruntukan RM52.9 juta .

Meningkatkan Kesejahteraan Bandar

Pada masa ini, terdapat pelbagai bentuk kumpulan komuniti setempat seperti persatuan penduduk, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung serta rukun tetangga yang lebih menjurus kepada pentadbiran, perpaduan dan keharmonian masyarakat setempat.

Bagi meningkatkan koordinasi dan kesejahteraan komuniti khususnya di bandar, Kerajaan mencadangkan penubuhan Jawatankuasa Perwakilan Penduduk atau JPP dalam kawasan Pihak Berkuasa Tempatan atau PBT. JPP akan bertindak sebagai satu entiti yang dianggotai oleh wakil masyarakat setempat bagi menyokong program pembangunan masyarakat, di samping menangani isu-isu perbandaran di kawasan PBT. Untuk itu, kerajaan akan menubuhkan 24 zon JPP di setiap PBT dengan peruntukan sebanyak RM63 juta.

Di perspektif yang lain, pada masa ini rizab bekalan air terawat di seluruh negara masih tidak mencapai sasaran 20 peratus dan terdedah kepada gangguan bekalan air, terutamanya semasa waktu puncak. Oleh itu, bagi meningkatkan kadar liputan pembekalan air kepada 100 peratus terutama di kawasan bandar, kerajaan akan membina dan menaiktaraf empangan serta loji rawatan air terawat dengan peruntukan sebanyak RM1.2 bilion.

Pembangunan Luar Bandar

Untuk memperkukuh dan menambahbaik infrastruktur asas serta meningkatkan taraf hidup rakyat di luar bandar, sebanyak RM4.1 bilion disediakan untuk pelbagai program pembangunan luar bandar untuk projek infrastruktur asas seperti berikut:

PERTAMA: Sejumlah RM980 juta diperuntukkan untuk membaikpulih dan menaiktaraf 437 kilometer jaringan jalan luar bandar di seluruh negara. Di samping itu, sebanyak RM500 juta disediakan bagi projek Lebuhraya Pan Borneo;

KEDUA: Sebanyak RM457 juta disediakan bagi program bekalan air bersih dan terawat kepada lapan ribu unit rumah di luar bandar. Selain itu, sejumlah RM75 juta diperuntukkan untuk membekal tangki air di Sarawak;

KETIGA: Sebanyak RM865 juta disediakan bagi program bekalan tenaga elektrik 24 jam kepada lebih 16,000 rumah di seluruh negara. Manakala, bagi mengatasi gangguan bekalan elektrik di Sabah, sebanyak RM265 juta diperuntukkan. Ini bagi mengukuhkan sistem penjanaan dan penghantaran seperti menaiktaraf Stesen Janakuasa Hidro Tenom Pangi, pembinaan talian penghantaran elektrik Kimanis dan pembinaan stesen suis utama di Sandakan;

KEEMPAT: Sejumlah RM179 juta diperuntukkan untuk membina dan membaik pulih sebanyak 20,000 unit rumah rakyat miskin di kawasan luar bandar;

KELIMA: Bagi menggalakkan penyertaan penduduk luar bandar dalam bidang keusahawanan dan meningkatkan pendapatan, sebanyak RM20 juta

disediakan untuk program Rural Business Challenge yang merangkumi pengeluaran makanan, ternakan ikan, membaiki kenderaan dan agro pelancongan; dan

KEENAM: Sejumlah RM109 juta disediakan bagi program pembangunan ekonomi dan peningkatan taraf hidup serta kemudahan infrastruktur bagi masyarakat Orang Asli.

Kerajaan juga akan meneruskan projek Rancangan Tebatan Banjir antaranya di Sungai Muda Kedah, Lembangan Sungai Muar Johor, Sungai Bunus Kuala Lumpur dan Bandar Pekan Pahang. Untuk ini, kerajaan akan menyediakan peruntukan sebanyak RM659 juta. Selain itu, kerajaan juga akan menyediakan peruntukan sebanyak RM79 juta bagi kerja mengorek dan mendalam kuala-kuala sungai.

Kerajaan sentiasa prihatin terhadap golongan bumiputera Sabah dan Sarawak yang menghadapi kesukaran dalam proses pemilikan tanah adat. Sehubungan itu, kerajaan akan memperuntukkan RM50 juta bagi kerja pengukuran tanah dan pengesahan hak pemilikan tanah adat.

TERAS KELIMA: MENSEJAHTERA KEHIDUPAN RAKYAT

Indeks Kesejahteraan Malaysia

Ternyata, kemakmuran negara tidak hanya bergantung kepada kemajuan ekonomi semata-mata, malah ia perlu mengambil kira tahap kualiti hidup dan kesejahteraan rakyat secara menyeluruh. Sehubungan itu, Indeks Kesejahteraan Malaysia atau Malaysian Well-being Index atau MWI 2012 telah dibangunkan. Kerajaan akan terus merangka dasar serta strategi terbaik ke arah meningkatkan kualiti hidup dan kesejahteraan rakyat.

Meningkatkan Keselamatan dan Ketenteraman Awam

Sejelasnya, kerajaan amat menghargai jasa dan bakti anggota keselamatan dan para perajurit. Kerajaan sentiasa memberi keutamaan terhadap keselamatan dan ketenteraman awam. Kerajaan komited dalam membanteras jenayah dan ancaman anasir luar yang mengganggu gugat kesejahteraan negara.

Untuk itu, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM8.8 bilion kepada Polis Diraja Malaysia dan RM13.2 bilion kepada Angkatan Tentera Malaysia dalam usaha mengurangkan kadar jenayah serta meningkatkan kesiapsiagaan anggota tentera.

Bagi terus memperkasakan perkhidmatan PDRM, kerajaan akan membina dan menaiktaraf Ibu Pejabat Polis, Ibu Pejabat Polis Daerah dan kuarters kakitangan dengan peruntukan sebanyak RM128 juta. Ini termasuk pembinaan IPD baru di Pasir Mas, Kota Setar, Johor Bahru Selatan, Sipitang dan Nusajaya serta membina balai polis baru di Pengerang, Tongod dan Country Homes Rawang.

Dalam membanteras jenayah, kerajaan memperuntukkan RM200 juta bagi melengkapkan PDRM dengan peralatan dan kelengkapan terkini termasuk senjata api, peluru, jaket kalis peluru, alat pengesan narkotik, sistem biometrik dan kenderaan forensik. Kerajaan juga akan menambah 496 bilangan kamera litar tertutup atau CCTV di 25 kawasan Pihak Berkuasa Tempatan dengan peruntukan sebanyak RM20 juta.

Selain itu, sebagai tambahan kepada pembelian 1,000 buah motosikal untuk kegunaan Unit Rondaan Bermotosikal PDRM pada tahun ini, kerajaan bersetuju menambah 800 buah motosikal lagi dengan peruntukan sebanyak RM20 juta pada tahun ini. Bagi tahun 2014, kerajaan akan menambah lagi 200 buah motosikal yang menjadikan keseluruhannya 2,000 buah motosikal bagi tempoh dua tahun.

Pencerobohan bersenjata di Lahad Datu merupakan tragedi hitam buat negara. Pengorbanan serta jasa bakti para perajurit dan anggota keselamatan dalam mempertahankan kedaulatan tanahair sangat disanjung tinggi. Kata orang nan dititik nan dieja, nan ditilik nan ditimang, sedikit pun kita tidak lupa, sepanjang hayat tetap dikenang. Apa yang penting, kita tidak sekali-kali merelakan walau seinci pun tanahair ini dirampas oleh sesiapa. Sabah tetap bersama Malaysia selama-lamanya.

Bagi memastikan keselamatan perairan adalah terjamin daripada pencerobohan anasir luar khususnya di Sabah dan Sarawak, kerajaan telah menubuhkan Kawasan Keselamatan Khas Pantai Timur Sabah atau ESSCOM pada awal tahun ini. Bagi

memantapkan operasi ESSCOM, kerajaan memperuntukkan RM75 juta untuk tahun 2014.

Selain itu, kerajaan akan terus meningkatkan kawalan keselamatan negara dengan memantapkan operasi dan peralatan pertahanan di perairan dan sempadan negara. Ini termasuklah menambah enam buah offshore patrol vessel, empat buah pesawat kargo dan pembelian peralatan sokongan, kereta perisai, dengan peruntukan keseluruhan sebanyak RM2.4 bilion.

Kerajaan amat prihatin terhadap kebajikan anggota dan veteran Angkatan Tentera Malaysia. Bagi menghargai sumbangan mereka kepada negara, Kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM48 juta bagi tujuan kebajikan 20,000 orang veteran ATM meliputi perubatan, ex-gratia dan pendidikan.

Selain itu, sejumlah RM202 juta pula akan diperuntukkan untuk membina dan membaik pulih kuarters warga ATM. Kerajaan juga akan menyediakan perkhidmatan bas sekolah kepada anak-anak anggota tentera bagi menggantikan penggunaan trak askar.

Pemuliharaan Alam Sekitar dan Pengurusan Sumber

Kerajaan komited dalam menyediakan persekitaran yang bersih, selamat, sihat serta produktif bagi generasi masa kini dan masa hadapan. Antara program yang akan dilaksanakan termasuk program Pelaporan Karbon Kebangsaan atau MyCarbon oleh sektor korporat, penubuhan Tabung Amanah Konservasi Nasional bagi memulihara kawasan terosot dan hutan simpan kekal serta pengurusan sumber asli.

Bagi memperkukuhkan pembangunan teknologi hijau negara, kerajaan akan memberi galakan Elaun Cukai Pelaburan ke atas pembelian peralatan teknologi hijau dan pengecualian cukai pendapatan ke atas penggunaan perkhidmatan serta sistem teknologi hijau.

Ke arah menggalakkan amalan gaya hidup hijau, Yayasan Hijau Malaysia akan ditubuhkan yang akan berperanan dalam mempromosi dan meningkatkan

penyertaan badan korporat, masyarakat dan awam terhadap teknologi hijau. Untuk itu, geran pelancaran sebanyak RM15 juta akan disediakan sebagai dana permulaan untuk Yayasan Hijau Malaysia.

Sebagai langkah segera untuk mengelak tragedi yang telah berlaku di Cameron Highlands kelmarin berulang kembali, maka, kerajaan akan meluluskan peruntukan sebanyak RM40 juta bagi melebar dan mendalamkan Sungai Bertam.

Bagi terus meningkatkan kecekapan dan penjimatan penggunaan tenaga elektrik, kerajaan akan melaksanakan audit tenaga dan memasang retrofit di bangunanbangunan kementerian. Bagi tahun 2014, Kementerian Kesihatan, Sumber Manusia, Belia dan Sukan, Pertanian dan KPDNKK telah dikenalpasti untuk pelaksanaan inisiatif ini. Selain itu, kerajaan akan memasang solar panel di bumbung bangunan kementerian-kementerian serta menggantikan lampu sedia ada kepada lampu LED secara berperingkat.

Perkhidmatan Kesihatan Berkualiti

Kerajaan akan terus menyediakan perkhidmatan kesihatan dan perubatan yang terbaik serta berkualiti kepada rakyat. Untuk itu, sebanyak RM22.1 bilion diperuntukan bagi sektor kesihatan yang merangkumi belanja operasi dan pembangunan. Peruntukan ini akan disalurkan untuk program dan projek termasuk pembinaan Hospital Tanjung Karang dan blok tambahan Hospital Jeli serta menaik taraf Hospital Kuala Lipis dan 30 klinik desa.

Selain itu, kerajaan akan memperuntukkan RM66 juta untuk pembelian peralatan dan membina blok tambahan di Hospital Queen Elizabeth, Kota Kinabalu. Kerajaan juga telah menyediakan 234 Klinik 1Malaysia dan sebagai tambahan sebanyak 50 klinik 1Malaysia akan dibangunkan pada tahun 2014. Bagi menangani masalah kekurangan parkir di Hospital Kuala Lumpur, sebanyak 1,950 ruang letak kereta baru akan disiapkan pada 2014. Sementara itu, Hospital Rompin dan Shah Alam serta Institut Kanser Negara akan mula beroperasi pada awal tahun hadapan.

Bagi meningkatkan kualiti perkhidmatan rawatan dan meringankan beban tugas jururawat yang bertugas berterusan secara dua syif, kerajaan akan menambah seramai 6,800 jururawat dengan peruntukan RM150 juta. Selain itu, kerajaan akan memperuntukkan RM3.3 bilion bagi menyediakan bekalan ubat dan alatan perubatan mencukupi bagi memastikan pesakit mendapat rawatan yang sempurna, termasuk memperluaskan perkhidmatan kardiotorasik di Hospital Ipoh, Kuala Terengganu, Kuantan dan Kuching.

Kerajaan menyedari kesukaran pesakit buah pinggang yang terpaksa berulang-alik ke pusat hemodialisis bagi mendapatkan rawatan dialisis tiga kali seminggu. Pesakit juga terpaksa membelanjakan sehingga RM400 setiap kali mendapatkan rawatan. Bagi membantu memudahkan pesakit menjalani rawatan, kerajaan akan

membekalkan secara percuma, kit rawatan Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis atau CAPD yang bernilai RM19 ribu seunit. Ini membolehkan pesakit kegagalan buah pinggang tahap akhir membuat rawatan sendiri di rumah. Langkah ini dijangka dapat memanfaatkan lebih seribu pesakit.

Statistik juga menunjukkan terdapat 2.6 juta rakyat Malaysia yang berumur 30 tahun ke atas menghidap penyakit diabetes. Sekiranya tidak dikawal, pesakit akan mendapat pelbagai komplikasi seperti penyakit jantung, kerosakan buah pinggang, mata buta dan kaki terpaksa dipotong. Sehubungan itu, kerajaan mencadangkan untuk memansuhkan subsidi gula sebanyak 34 sen berkuat kuasa 26 Oktober 2013. Saya menyeru agar kita bersama-sama menjaga kesihatan. Kurangkan manis dalam makanan dan minuman.

Pembangunan Sukan Negara

Pembangunan

sukan

memerlukan

eko-sistem

yang

komprehensif

meliputi

infrastruktur, pengurusan dan kejurulatihan, pembentukan bakat dari peringkat awal serta kebajikan atlet. Untuk itu, sebanyak RM239 juta diperuntukkan bagi meneruskan kecemerlangan sukan merangkumi menaiktaraf kompleks dan

gelanggang sukan, mewujudkan program perintis pengenalpastian bakat di peringkat sekolah rendah dan melaksanakan program Future Professional Coach untuk menggilap kemahiran jurulatih berpotensi bagi sukan-sukan terpilih.

Di samping itu, kerajaan akan menyediakan RM 150 juta kepada Kumpulan Wang Amanah Sukan bagi pembangunan sukan elit, rawatan perubatan dan penyelidikan. Seterusnya, kerajaan akan membuat persiapan rapi bagi memastikan kejayaan atlet di sukan antarabangsa termasuk Sukan Asia 2014 Incheon, Sukan Olimpik Remaja 2014 Nanjing dan Sukan Komanwel 2014 Glasgow.

Meningkat Peranan Wanita dan Mensejahtera Keluarga

Sesungguhnya peranan wanita sangat besar bukan sahaja dalam keluarga. Mereka adalah tulang belakang kepada kejayaan negara. Jasa mereka tetap dijulang tinggi. Malah, wanita adalah pemberi warna kepada generasi mendatang. Lalu, bagi meneruskan program pembangunan wanita dan institusi kekeluargaan, Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat akan diperuntukkan sebanyak RM2.2 bilion bagi melaksanakan pelbagai program.

Antara program yang akan dilaksanakan termasuk penubuhan Akademi Inovasi Wanita di bawah naungan Institut Tadbiran Awam Negara. Akademi ini akan merangka program-program kepimpinan, keusahawanan dan inovasi untuk

golongan wanita.

Selain itu, Program Pengarah Wanita untuk diketengahkan sebagai Ahli Lembaga Pengarah syarikat; program keusahawanan Purple DNA seperti ''Purple Licious'' iaitu kiosk makanan bergerak dan menambah 23 Pusat Aktiviti Warga Emas akan dilaksanakan.

Kerajaan juga akan menaikkan kadar wang saku kanak-kanak di institusi Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) daripada RM1.50 kepada RM3 sehari bagi kanakkanak yang bersekolah dan kenaikan daripada RM0.50 kepada RM1 sehari bagi kanak-kanak yang tidak bersekolah. Langkah ini dapat memanfaatkan 4,500 kanakkanak di institusi JKM di seluruh negara. Di samping itu, kadar wang saku warga emas juga akan dinaikkan daripada RM10 kepada RM30 sebulan untuk menampung keperluan belanja harian penghuni JKM.

Bagi meringankan kos yuran taska, Kerajaan akan menaikkan kelayakan pendapatan isi rumah bulanan penjawat awam daripada RM3,000 kepada RM5,000 untuk mendapat subsidi yuran taska sektor awam berjumlah RM180 sebulan.

Di samping itu, kerajaan mencadangkan pemberian bantuan yuran taska sebanyak RM250 sebulan kepada ibu bapa berpendapatan bulanan tidak melebihi RM900 yang menghantar anak-anak ke taska swasta yang berdaftar dibawah JKM. Langkah ini dapat memanfaatkan seramai 3,334 kanak-kanak dibawah usia empat tahun dengan peruntukan RM15 juta.

Sebagai tambahan kepada perkhidmatan suntikan imunisasi Human Papilloma Virus dan pemeriksaan ujian mamogram yang sedia ada, kerajaan mencadangkan pemberian percuma alat bantuan sokongan prosthesis luaran payudara dan coli khas kepada pesakit kanser payudara. Bantuan ini dapat meringankan kos membeli alatan tersebut yang dianggarkan sekitar 1,200 ringgit. Langkah ini akan memanfaatkan lebih 8,000 orang pesakit kanser payudara dengan peruntukan berjumlah RM9 juta.

Saya juga ingin memaklumkan bahawa Kerajaan akan menambah empat buah bas khas untuk pelaksanaan Pusat Keluarga Bergerak bagi memberi khidmat nasihat berkaitan kekeluargaan, penjagaan makanan, pemeriksaan penyakit kronik serta ujian glukosa dan kolestrol.

Pemerkasaan Bumiputera

Aspirasi untuk mencapai tahap negara maju dan berpendapatan tinggi hanya boleh dicapai dengan penglibatan bersama semua, terutamanya kaum majoriti

Bumiputera. Kerajaan komited untuk terus memperkasakan penyertaan Bumiputera dalam pembangunan ekonomi negara dan menjadikan agenda Bumiputera sebagai agenda Nasional.

Untuk itu, program yang akan dilaksanakan termasuk mempergiat program peningkatan kemahiran kepada belia, Program Peneraju Profesional serta meningkatkan bilangan pengambilan pelajar UiTM kepada 250,000 menjelang 2020.

Syukur Alhamdulillah, terkini jumlah pelajar UiTM sudahpun mencecah jumlah 180,000 orang. Selain itu, pegangan ekuiti dan pemilikan hartanah Bumiputera akan ditingkatkan melalui Skim Jejak Jaya Bumiputera atau SJJB, Skim Amanah Saham Bumiputera 2 dan pengukuhan institusi hartanah Bumiputera.

Untuk meningkatkan pemilikan ekuiti Bumiputera, SME Bank akan menubuhkan Dana Ekuiti Bumiputera atau EquiBumi sebanyak RM300 juta bagi menyediakan kemudahan pinjaman kepada syarikat Bumiputera yang berwibawa untuk

mengambil alih syarikat tersenarai atau syarikat yang berpotensi untuk disenaraikan di Bursa Malaysia.

Di samping itu, dana RM200 juta disediakan oleh SME Bank bagi kemudahan pinjaman untuk program pembangunan semula Tanah Rezab Melayu di kawasan strategik seperti Kampung Baru, Kampung Pandan dan Kampung Datuk Keramat. Kemudahan ini akan membantu masyarakat Melayu setempat meningkatkan taraf hidup seiring dengan pembangunan pesat di kawasan persekitaran.

Kerajaan terus meningkatkan penglibatan Bumiputera dalam bidang perniagaan dan keusahawanan bagi menjana pendapatan dan kekayaan. Antara program yang akan dilaksanakan adalah mewujudkan Skim Usahawan Permulaan Bumiputera atau SUPERB dengan dana permulaan RM30 juta.

Di samping itu, bagi meningkatkan pengukuhan program pembangunan vendor, kerajaan mencadangkan perbelanjaan operasi yang ditanggung oleh syarikat anchor terutama syarikat berkaitan kerajaan diberi potongan cukai dua kali.

Seterusnya, bagi meningkatkan peluang perniagaan dan pembiayaan kepada entreprenur PKS, kemudahan pembiayaan pinjaman mudah turut disediakan. Antara kemudahan pembiayaan termasuk dana Amanah Ikhtiar Malaysia berjumlah RM300 juta dan dana sebanyak RM700 juta di bawah TEKUN.

Membantu golongan Orang Kelainan Upaya

Kita sedar bahawa setiap insan itu istimewa. Setiap seorang daripada kita adalah sempurna di sisi Tuhan. Dalam perkara ini, sumbangan mereka amat dihargai dan banyak menyumbang kepada pembangunan negara. Banyak kemudahan

diperuntukkan bagi kesejahteraan mereka dan seterusnya memaksimumkan potensi yang ada. Untuk itu, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM441 juta bagi pembangunan dan kebajikan golongan ini.

Menghargai Golongan Karyawan

Golongan karyawan, seniman dan budayawan merupakan komponen sesebuah peradaban itu dibina. Peranan mereka amatlah penting dalam perkembangan seni dan budaya dalam masyarakat. Sebagai menghargai sumbangan golongan ini, kerajaan bersetuju untuk meneruskan bantuan kewangan sebanyak RM6 juta bagi pengurusan pentadbiran dan pengendalian persatuan-persatuan yang berdaftar.

Pembangunan Masyarakat India

Bijak bestari berkata, orang berbudi kita berbahasa. Kepada kaum India yang telah bersama menzahirkan ikatan sokongan kepada Kerajaan Barisan Nasional barubaru ini. Terima kasih, Rumba Nandri.

Kerajaan juga akan terus menumpukan kepada pembangunan masyarakat India agar dapat bersama dalam arus kemajuan negara. Untuk itu, kerajaan bersetuju untuk menyediakan peruntukan sebanyak RM100 juta untuk meningkatkan pencapaian pelajaran dan latihan kemahiran, ini termasuk RM28 juta bagi program pendidikan awal melibatkan 176 pra-sekolah Jenis Kebangsaan Tamil dan program i-Sinar.

Program ini akan meningkatkan prestasi pelajar melalui kaunseling, motivasi dan tuisyen kepada 45 sekolah ladang Tamil. Di samping itu, dana sebanyak RM50 juta disediakan untuk Skim Pembiayaan Usahawan Muda India atau SPUMI di bawah TEKUN, manakala usahawan India juga boleh memohon pinjaman daripada Amanah Ikhtiar Malaysia.

Meningkatkan Pemilikan Rumah

Saya mendengar, keluh kesah rakyat untuk memiliki rumah yang selesa terutama bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana. Pelbagai rungutan sering diperkatakan seperti harga rumah melambung tinggi, bekalan rumah tidak mencukupi dan kesukaran mendapatkan pembiayaan.

Akhir-akhir ini, didapati kenaikan harga rumah amat ketara yang telah menjejaskan kemampuan masyarakat untuk membeli rumah. Di samping itu, aktiviti spekulasi turut memberi kesan ke atas kenaikan harga rumah. Situasi ini secara tidak langsung boleh menjejaskan pasaran hartanah dalam jangka masa panjang.

Bagi meningkatkan kemampuan rakyat membeli rumah dan memastikan harga rumah stabil serta mengekang aktiviti spekulasi yang keterlaluan, kerajaan akan melaksanakan langkah berikut:

PERTAMA: Mengkaji semula Cukai Keuntungan Harta Tanah atau RPGT. Bagi hartanah yang dilupuskan dalam tempoh pegangan sehingga tiga tahun, kadar RPGT dinaikkan kepada 30%, manakala pelupusan dalam tempoh empat dan lima tahun, kadarnya dinaikkan kepada 20% dan 15%.

Bagi warganegara, pelupusan yang dibuat dalam tahun keenam dan berikutnya, tidak dikenakan RPGT manakala bagi syarikat, RPGT dikenakan lima peratus. Bagi bukan warga negara pula, RPGT dikenakan pada kadar 30% bagi tempoh pegangan sehingga lima tahun dan pelupusan dalam tahun keenam dan berikutnya, RPGT dikenakan 5%;

KEDUA: Meningkatkan harga minimum hartanah yang boleh dibeli oleh warga asing daripada RM500,000 kepada satu juta ringgit; Ketiga: Meningkatkan ketelusan harga jualan hartanah, di mana pemaju hartanah perlu

mempamerkan secara terperinci harga jualan termasuk semua manfaat dan insentif yang ditawarkan kepada pembeli seperti pengecualian yuran guaman, duti setem perjanjian jual beli, rebat tunai dan hadiah percuma; dan Keempat: Melarang pemaju perumahan melaksanakan projek yang berciri Developer

Interest Bearing Scheme atau DIBS bagi mengelakkan pemaju memasukkan tanggungan kadar faedah pinjaman pembeli semasa tempoh pembinaan ke dalam harga rumah. Oleh itu, institusi kewangan dilarang menyediakan pembiayaan akhir bagi projek yang terlibat dengan skim DIBS ini.

Seterusnya, bagi meningkatkan akses pemilikan rumah pada harga yang berpatutan, dianggarkan sebanyak 223,000 unit rumah baharu akan dibina oleh kerajaan dan sektor swasta pada tahun 2014. Kerajaan akan memperuntukkan sebanyak RM578 juta kepada Jabatan Perumahan Negara atau JPN bagi melaksanakan Program Perumahan Rakyat yang melibatkan pembinaan 16,473 unit rumah. Di samping itu, JPN juga akan membina 600 unit Program Perumahan Rakyat Disewa dan Perumahan Rakyat Bersepadu dengan peruntukan RM146 juta.

PR1MA pula akan menyediakan 80,000 unit rumah dengan peruntukan satu bilion ringgit di mana harga jualannya adalah 20% lebih rendah daripada harga pasaran. Manakala SPNB akan membina 26,122 unit rumah yang meliputi 15,122 unit rumah mampu milik, 3,000 unit Rumah Idaman Rakyat dan 8,000 Rumah Mesra Rakyat. Kerajaan juga memperkenalkan kategori baharu Rumah Mesra Rakyat dengan harga jualan antara RM45,000 hingga RM65,000, di mana kerajaan akan memberi subsidi di antara RM15,000 hingga RM20,000 seunit.

Kerajaan juga akan memperkenalkan Skim Perumahan Mampu Milik Swasta atau MyHome sebagai satu langkah untuk menggalakkan sektor swasta membina lebih banyak rumah kos rendah dan sederhana. Skim ini menawarkan subsidi RM30,000 seunit kepada pemaju swasta. Antara kriteria utama skim ini adalah: Pertama: Membina sekurang-kurangnya 20% rumah kos rendah dan 20% rumah kos sederhana dalam satu projek perumahan; Kedua: Harga jualan maksimum rumah kos rendah ialah RM45,000 dan kos sederhana ialah RM170,000; Ketiga: Keluasan minimum rumah kos rendah adalah 800 kaki persegi dan kos sederhana 1,000 kaki persegi dengan kemudahan minimum tiga bilik tidur dan dua bilik air; Keempat: Menyediakan kemudahan ruang letak kereta, surau, dewan dan taman permainan; dan Kelima: Terbuka kepada pembeli rumah pertama dengan pendapatan bulanan isirumah maksimum RM3,000 bagi kos rendah dan maksimum RM6,000 bagi kos sederhana.

Keutamaan akan diberikan kepada pemaju perumahan yang membina rumah kos rendah dan sederhana di kawasan yang mempunyai permintaan tinggi. Skim ini terhad kepada 10,000 unit rumah pada tahun 2014. Ia adalah untuk projek perumahan baharu yang diluluskan mulai 1 Januari tahun hadapan dengan peruntukan sebanyak RM300 juta di bawah seliaan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan.

Pada masa ini, pemaju-pemaju projek perumahan seperti PR1MA, Program Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia dan perumahan di kawasan baharu dibuka, layak memohon geran daripada Dana Mudahcara sebanyak 10% daripada kos projek. Bagi tahun 2014, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM4 bilion untuk Dana Mudahcara sebagai inisiatif menggalakkan pelaksanaan projek swasta berimpak tinggi dan strategik.

Daripada jumlah tersebut, saya mencadangkan RM1 bilion dikhususkan sebagai Dana Mudahcara Perumahan di bawah Unit Kerjasama Awam Swasta atau UKAS. Pemaju yang menerima geran ini, mesti mematuhi terma dan syarat serta harga jualan rumah yang ditetapkan oleh kerajaan.

Kerajaan juga akan melaksanakan program membaik pulih dan meningkatkan keselesaan serta mengindahkan rumah kos rendah milik kerajaan. Antara langkah yang akan dilaksanakan termasuk penyelenggaraan lif, mengecat semula rumah, pembersihan longkang dan ruang buangan sampah serta membaik pulih padang permainan.

Untuk itu, sejumlah RM100 juta akan disediakan kepada Tabung Penyelenggaraan 1Malaysia di bawah seliaan Kementerian Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan. Kerajaan juga akan memperuntukkan RM82 juta bagi memulihkan lagi sebanyak 20 projek rumah terbengkalai melibatkan 8,197 buah rumah.

Bagi terus mengukuhkan pasaran hartanah dan menambah peluang rakyat memiliki rumah, kerajaan akan melaksanakan pendekatan yang lebih efektif dan menyeluruh.

Sehubungan itu, sukacita saya mengumumkan penubuhan Majlis Perumahan Negara untuk merangka strategi dan pelan tindakan secara menyeluruh, menyelaras aspek perundangan dan mekanisma harga hartanah serta memastikan penyediaan rumah dengan lebih cekap dan cepat.

Program Penyeragaman Harga

Kerajaan juga sedar akan harga barangan keperluan yang lebih mahal di Sabah dan Sarawak berbanding di Semenanjung Malaysia disebabkan kos penghantaran dan pengagihan yang lebih tinggi. Untuk mempastikan harga barangan dan kos dapat dikurangkan, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM331 juta bagi

meneruskan program penyeragaman harga dan pemberian subsidi termasuk kos pengangkutan.

Di samping itu, sebanyak 60 buah Kedai Rakyat 1Malaysia turut akan dibuka dengan peruntukan RM30 juta.

Pelepasan Cukai Untuk Golongan Berpendapatan Sederhana

Kerajaan tidak pernah meminggirkan golongan berpendapatan sederhana yang merupakan bilangan pembayar cukai pendapatan terbesar. Mereka juga turut terbeban dengan kos sara hidup yang semakin meningkat. Bagi terus membantu golongan ini, kerajaan mencadangkan pelepasan cukai khas RM2,000 ke atas pendapatan yang diperolehi dalam tahun 2013 bagi yang berpendapatan sehingga RM8,000 sebulan.

Langkah ini akan memberi penjimatan bayaran cukai sehingga RM480. Untuk makluman Ahli-Ahli Yang Berhormat juga, kumpulan ini telah menikmati penjimatan cukai sehingga RM475 ke atas pendapatan tahun 2013 semasa kerajaan mengumumkan pengurangan kadar cukai dalam bajet yang lalu.

PENUTUP

Kita amat bersyukur, setelah negara mencapai kemerdekaan, tanggal 31 haribulan Ogos 1957, rakyat telah hidup dalam kerukunan, harmoni dan sejahtera membangunkan negara.

Pada 16 September 1963 pula, termaktub peristiwa bersejarah penggabungan Sabah dan Sarawak bagi membentuk Malaysia. Terbukti jelas, kebersamaan dan kebersatuan ini telah membawa berjuta rahmat kepada Malaysia.

Ternyata, selama lebih 5 dekad kerajaan Barisan Nasional telah menggalas amanah rakyat melalui kebitaraan perkongsian kuasa dan amalan bersepakat antara parti komponen.

Hakikatnya, sejak dulu lagi, kerajaan Barisan Nasional tidak semberono dan tidak pernah suka-suka dalam hal perencanaan negara. Bahkan kita amat komited dan sememangnya kita amat serius.

Segalanya kita rangka, semuanya kita susun, kita piagam dan kita laksanakan bukan sekadar sonata, atau sebuah orkestra, namun ia menjadi puluhan simfoni kemajuan yang terindah demi kesejahteraan hidup seluruh rakyat Malaysia yang dikasihi.

Kepada para penjawat awam yang menjadi tulang belakang pembangunan negara, Kerajaan amat menghargai sumbangan Tuan-Tuan dan Puan-Puan sekalian. Maka yang demikian, pada Julai lalu, kerajaan telah memberi tambahan satu kenaikan gaji tahunan atau KGT melibatkan peruntukan sebanyak RM1.6 bilion.

Di samping itu, kerajaan juga telah memberi tambahan tiga KGT kepada gaji maksimum bagi semua kumpulan perkhidmatan dan telah memanfaatkan 182,434 penjawat awam yang berada pada paras gaji maksimum. Lantaran pada petang ini, sukacita saya mengumumkan pula, bahawa Kerajaan juga bersetuju menambah baik sebanyak 81 skim perkhidmatan dari pelbagai peringkat mulai November ini.

Bantuan Rakyat 1Malaysia (BR1M)

Selanjutnya, dalam usaha untuk terus meringankan beban hidup rakyat, bersesuaian dengan pelaksanaan subsidi bersasar, sukacita saya mengumumkan bahawa program Bantuan Rakyat 1Malaysia atau BR1M 3.0 kepada isi rumah dan individu bujang akan ditambah baik.

Pemberian BR1M kepada isi rumah berpendapatan bulanan RM3,000 dan ke bawah, akan ditingkatkan nilai bantuannya, daripada RM500 kepada RM650.

Seterusnya, bagi individu bujang berumur 21 tahun dan ke atas yang berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan, nilai BR1M akan dinaikkan daripada RM250 kepada RM300

Sebagai pelengkap, Tuan Yang di-Pertua dan Ahli-Ahli Yang Berhormat sekalian, sukacita saya mencadangkan caruman Insurans Takaful Berkelompok Rakyat 1Malaysia atau i-BR1M bernilai RM50 diberi kepada semua penerima isi rumah BR1M. Langkah ini diharapkan dapat memberi perlindungan maksimum sehingga RM30,000 kepada penerima BR1M sekiranya berlaku kematian atau hilang upaya kekal.

Pendek kata, secara keseluruhannya, penerima BR1M dari kalangan isi rumah berpendapatan bulanan tidak melebihi RM3,000 akan menikmati bantuan sebanyak RM700.

Sebagai tambahan, buat pertama kalinya juga, BR1M akan diperluaskan kepada isi rumah yang berpendapatan bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000 dengan nilai bantuan sebanyak RM450. Pemberian ini adalah berdasarkan kepada kenaikan kos sara hidup yang perlu ditanggung oleh golongan berpendapatan sederhana rendah.

Golongan ini juga akan menikmati caruman i-BR1M bernilai RM50 yang menjadikan jumlah keseluruhan BR1M sebanyak RM500. Bagi melaksanakan kesemua pakej BR1M 3.0 di atas, kerajaan akan memperuntukkan sejumlah RM4.6 bilion yang dijangka dapat memanfaatkan seramai 7.9 juta penerima.

Menghargai Penjawat Awam

Pada Ogos lalu, sebelum menjelangnya hari Lebaran Aidilfitri, bayaran bantuan khas kewangan sebanyak RM500 dan RM250, masing-masing telah dibayar kepada penjawat awam dan pesara.

Hari ini pula, sukacita saya mengumumkan, untuk meringankan lagi beban golongan pesara, kerajaan akan memberi bayaran khas kewangan sebanyak RM250.

Kepada para penjawat awam janganlah bimbang, apa yang ditunggu sudah pun tiba. Saya dengan ini mengumumkan bonus sebanyak setengah bulan gaji bagi tahun 2013, dengan bayaran minimum RM500. Bayaran bonus dan bantuan khas kewangan ini akan dibayar pada awal bulan Januari 2014.

Sesungguhnya, bajet ini merupakan dokumen pasca pilihan raya sebagai antara prakarsa penting memenuhi akujanji yang kita ikrarkan semasa pilihan raya barubaru ini. Usaha kita tidak terhenti setakat ini. Bahkan inilah kesinambungan kepada sebuah perjalanan Barisan Nasional agar terus berkobar dan bersemangat dengan api perjuangan yang marak lagi menyala, menerajui negara untuk tempoh 50 tahun akan datang.

Tapi biasalah, bak kata orang Pekan, maaf bercakap, nak buat macam mane, sabor jerlah". Apa pun kebaikan yang kita perbuat, apa pun amal kebaikan yang kita lakukan, ada saja yang tidak kena, ada saja yang tidak betul di mata kawan-kawan di seberang sana.

Namun biarlah, kata orang, kebenaran depan mata kadang-kadang kita tak nampak. Yang batil itu akhirnya akan terpasung jua.

Sedangkan, orang jauh, Setiausaha Negara Amerika Syarikat, John Kerry yang datang baru-baru ini pun telah mengiktiraf kita sebagai negara model kepada dunia, dalam kepelbagaian kemajuan, ekonomi dan manusia. Hatta Presiden China, Xi Jinping juga telah memuji Malaysia sebagai rakan kongsi yang boleh dipercayai. Kita juga rasa tersentuh apabila Presiden China turut mengungkapkan pengertian

peribahasa Melayu, air dicincang takkan putus, bahawa, Malaysialah sahabat negara China yang sejati, ketika susah dan senang.

Satu demi satu tohmah dilontar, beraneka domba dituduh kepada kita. Namun, kita bukanlah barisan yang mudah mengaku kalah, apatah lagi tidak mungkin duduk bersimpuh dan berdiam diri. Barisan Nasional mengambil resminya padi, makin merunduk makin berisi. Bulan demi bulan, tahun demi tahun, dari masa hingga masa, kita terus bangun, bangkit dan berjuang demi rakyat, demi negara.

Dalam pada itu, diakui adat dan resam manusiawi, selama berpuluh tahun, kerajaan Barisan Nasional mentadbir, tentulah ada salah dan khilaf di sana-sini. Namun, mendahulukan kepentingan rakyat adalah segala-galanya buat kita. Dengan adanya sokongan dan dokongan rakyat apabila dirundingi, ternyata kelemahan-kelemahan terus kita perbaiki dan usaha dapat dimantapkan.

Sekali gus, segala penat lelah, letih lesu yang digemblengkan terasa hilang dan terasa lega, tatkala rakyat teramai dapat mengecapi nikmat kejayaan negara. Bak kata orang Iban di Sarawak, Utai Besai Gagamiet", jika kita bersatu, bergandingganding antara kerajaan dan rakyat, tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan.

Apa yang pasti, kita tidak sekali-kali akan membiar dan merelakan orang-orang yang tidak bertanggungjawab untuk mengambil alih kerajaan ini. Demi rakyat dan demi tanah air tercinta, Putrajaya, tetap akan kita pertahankan sampai bila-bila.

Jelasnya, bajet ini ialah dokumen berevolusi yang dipersembahkan untuk tahun 2014, merupakan siri-siri bajet yang akan membawa Malaysia bertatih, menapak dan akhirnya kini berlari-lari anak, melayari bahtera ke mercu jaya dan kompetitif di persada antarabangsa. Insya-Allah, kita akan membentangkan enam lagi bajet, sebelum negara ini dijulang menjadi sebuah negara maju berpendapatan tinggi, apabila menyinsingnya fajar 2020, kira-kira tujuh tahun lagi.

Demi kepentingan rakyat, moga-moga bajet kali ini juga, menjadi bajet yang disirami dan dilimpahi barakah yang tidak terhitung-hitung jumlahnya.

Akhir kalam, dalam segala kudrat manusia, kita telah berusaha sehabis baik. Kepada Allah kita membuat segala penyerahan dan mengembalikan segala urusan. Moga-moga Tuhan Yang Maha Berkuasa memberi selamat dan sejahtera kepada Malaysia, zahir dan batin.

Tuan Yang Dipertua, saya mohon mencadangkan.

Berita Harian, 26 Oktober 2013

Following is the 2014 Budget Speech tabled by Prime Minister and Minister of Finance Datuk Seri Najib Razak at the Dewan Rakyat 25 October 2013: STRENGTHENING ECONOMIC RESILIENCE, ACCELERATING

TRANSFORMATION AND FULFILLING PROMISES

Mr. Speaker Sir, I beg to move the Bill intituled An Act to apply a sum from the Consolidated Fund for the service of the year 2014 and to appropriate that sum for the service of that year be read a second time.

Mr. Speaker Sir,

begin

the

2014

Budget

Speech

by

reciting

the

holy

kalimah

Bismillahirrahmanirrahim. Surah al-Qasas from the holy Quran, verse 77 says, But seek, through that which Allah has given you, the home of the Hereafter; and [yet], do not forget your share of the world. And do good as Allah has done good to you

Philosophers often say: Unity is the beginning, staying united reflects progress while working together is the recipe for success.

Let us begin by expressing our gratitude to Allah Subhanahu Wa Taala for with His Blessings, my colleagues and I are able to gather in this august House, a symbol of our vibrant democracy in our sovereign and independent nation.

On behalf of the Government, I would like to record our highest appreciation and thank the rakyat for supporting and giving the mandate to Barisan Nasional in the 13th General Election to continue to lead the country.

This proves that though faced with various obstacles and challenges as well as allegations hurled at us, with Gods grace and the transformative leadership of

Barisan Nasional, we prevailed and continue to be resilient and strong as the party chosen by the rakyat for the next five years.

Indeed, we went through a challenging General Election. We take pride that we observed all the rules and regulations in the true spirit of democracy as provided for under the Federal Constitution. This election has been acknowledged by friend and foe alike as the mother of all elections.

Mr. Speaker Sir,

The Government is certainly aware that in an environment of global political and economic uncertainties, and if we are not vigilant, we will be adversely affected. Hence, we are most grateful that our nation has not been dragged into civil unrest which can destroy the country.

We are also grateful that our nation remains blessed, as we are free from natural calamities unlike in other countries. We pray that we are always protected by Him.

We have implemented 10 Malaysia Plans and 3 Outline Perspective Plans, since 1965 to 2010.

The National Development Policy was implemented from 1991 to 2000. Next came the National Vision Policy which spanned the period from 2001 to 2010. When tabling the 2010 Budget, I launched the National Transformation Policy, the bedrock and catalyst towards achieving Vision 2020.

I must stress explicitly that all these plans would not have been realised without careful planning and clear strategies by the Government. In fact, for decades the Barisan Nasional Government has taken relentless efforts to develop the nation from an agriculture-base to a modern industrial economy and further grow to upper middle-income status. We are now poised to become a high-income and developed nation.

Mr. Speaker Sir,

On 14 September 2013, I presented the Agenda on Bumiputera Economic Empowerment at the Dewan Agong Tuanku Cancelor in the main campus of UiTM. In my speech, I explained the demographics of the nation, particularly in relation to the Malays and Bumiputeras.

Currently, the demographics beginning from Arau, Perlis to Kudat and Tawau in Sabah, through Bintulu and Batang Ai, Sarawak, indicate that Malays comprise 41 subgroups within nine major groups, Chinese 10 subgroups, Indians 8 subgroups, Orang Asli 18 categories, Bumiputera Sabah more than 60 ethnic groups and in Sarawak, more than 40 subgroups.

The truth is, irrespective of whether we are Malays, Chinese, Indians, Kadazans, Murut, Dusun, Iban, Bidayuh, Orang Ulu, Orang Asli, Sikhs, Eurasians, Siamese, Baba Nyonya and Chitty, we are all Malaysians. Every ethnic or subgroup irrespective of numbers is important in our journey towards success.

Mr. Speaker Sir,

According to the 2010 Population and Housing Census, estimates for 2013 indicate that there are 18.6 million Malays and Bumiputera (67.9% of total population) including Muslims and non-Muslims, Chinese, 6.6 million (24%) Indians, 2 million (7.2%), while there are 259,000 (0.9%) people of other ethnic groups (0.9%). This means there are about 27.4 million Malaysian citizens.

However, this does not include the 40,000 Bangladeshis who were brought in as phantom voters in the recent 13th General Election as alleged by the Opposition. Till today no one has even seen them or their shadow. Enough of lies. Ask for forgiveness from Him.

Indeed, for more than five decades, there has been an agreement forged by our former leaders in full wisdom and knowledge, supported by statistical evidence and our multiracial society. Therefore based on the solid premise, we present you this important document.

As in previous years, the tabling of this document of national importance falls on a Friday afternoon, a blessed day. This is the first Budget to be presented by the Barisan Nasional Government, after gaining the trust and confidence of the rakyat, once again. This is also my fifth budget as the Minister of Finance since 2009.

BUDGET THRUSTS

The 2014 Budget is formulated to ensure that the economy continues to expand at a strong pace, and to reduce the fiscal deficit, with the overall objective of prospering the nation and promoting the well-being of the rakyat. Towards this, the 2014 Budget is formulating based on the theme Strengthening Economic Resilience, Accelerating Transformation And Fulfilling Promises, outlining five main thrusts:

First Thrust: Invigorating Economic Activity

Second Thrust: Strengthening Fiscal Management

Third Thrust: Inculcating Excellence in Human Capital

Fourth Thrust: Intensifying Urban and Rural Development

Fifth Thrust: Ensuring Well-Being of the Rakyat

2013 ECONOMIC PERFORMANCE AND 2014 PROSPECTS

Allow me to highlight the current global and domestic economic prospects. The global economy is expected to grow at a slower pace of 2.9% in 2013. As a highly open economy, Malaysia is not spared from the modest growth. Nevertheless, the countrys strong economic fundamentals and accommodative monetary policy will enable us to grow at a sustainable pace. In fact, the economy grew 4.2% in the first half of 2013.

Economic indicators reflect trends that support growth. For example, the FBMKLCI reached 1,818 points on 24 October 2013, with market capitalisation of RM1.66 trillion, a new record high in terms of level and value. This underscores the increasing local and foreign investors' confidence in the economy.

Net foreign direct investment was higher at RM18.2 billion in the first half of 2013 compared with RM15.9 billion during the same period in 2012. International reserves remained strong at RM444.9 billion at 14 October 2013, sufficient to finance 9.7 months of retained imports and is 3.9 times the short-term external debt.

For the whole of 2013, the domestic economy is expected to expand between 4.5% and 5%. Growth is supported by private investment, increasing 16.2% to an estimated RM165 billion. In addition, private and public consumption are expected to grow 7.4% and 7.3%, respectively mainly supported by strong domestic economic activity.

2014, in tandem with an improved global economic outlook, the domestic economy is projected to grow at a stronger pace of 5% to 5.5%. Growth will be driven by private investment expanding 12.7%, and private consumption at 6.2%.

Exports of goods are expected to grow 2.5% due to improving external demand. On the supply side, the construction sector is expected to grow 9.6%, followed by the services sector at 5.7%. The unemployment rate is estimated at 3.1% while the inflation rate will remain low between 2% and 3%.

The per capita income for 2014 is expected to reach RM34,126 compared with RM24,879 in 2009, an increase of 37% over 6 years. In this regard, we are confident of achieving the target per capita income of RM46,500 or USD15,000 in 2020. It is even possible that we will achieve developed nation status much earlier than 2020.

2014 BUDGET ALLOCATION

The 2014 Budget will allocate a total of RM264.2 billion to implement programmes and projects for the well-being of the rakyat and national development. Of this

amount, RM217.7 billion is for Operating Expenditure while RM46.5 billion for Development Expenditure.

Under Operating Expenditure, RM63.6 billion is allocated for Emoluments and RM36.6 billion for Supplies and Services. Meanwhile, RM114.5 billion is allocated for Fixed Charges and Grants, while RM1.4 billion is for the Purchase of Assets. The remaining RM1.5 billion is for Other Expenditures.

From the Development Expenditure of RM46.5 billion, a sum of RM29 billion is allocated to the economic sector. A sum of RM10.5 billion is allocated to the social sector for education and training, health, welfare, housing and community development. In addition, RM3.9 billion is allocated to the security sector. The balance of RM1.1 billion is for general administration and RM2 billion for contingencies.

In 2014, the Federal Government revenue collection is estimated at RM224.1 billion, an increase of RM4 billion from 2013. Taking into account the estimated revenue and expenditure, the Federal Government fiscal deficit will further decline from 4% of GDP in 2013 to 3.5% in 2014. This clearly indicates the Governments commitment towards fiscal consolidation to further strengthen the financial position of the nation.

Taking into account the current international and domestic economic environment, I will now present the five thrusts which will be the basis of the 2014 Budget.

FIRST THRUST: INVIGORATING ECONOMIC ACTIVITY

The Government will continue to provide a conducive environment to attract more domestic and foreign investment. The Governments efforts have led to an increase in private investment. For example, the share of private investment to GDP has grown from 12.4% in 2010 to 16.7% currently.

In 2014, private investment is expected to increase further to RM189 billion or 17.9% of GDP, particularly in oil and gas, textile industry, transport equipment and real estate development.

Public investment is estimated to reach RM106 billion. Projects to be implemented include construction of the 316-kilometre West Coast Expressway from Banting to Taiping as well as double-tracking projects from Ipoh to Padang Besar, and later from Gemas to Johor Bahru.

In the oil and gas sector, among projects to be undertaken by Petronas include the Sabah Ammonia Urea Project (SAMUR) in Sipitang; the integrated oil and gas production development project in Kebabangan; the regasification plant project in Lahad Datu, Sabah; and RAPID in Pengerang, Johor, which is the largest investment in Malaysia.

The Government will continue to encourage investments in the five regional economic corridors by providing basic infrastructure and implementing high-impact projects. As at end-2012, investments worth RM124 billion or 41% of the total committed investments were realised in the regional corridors.

In the first nine months of 2013, the regional corridors attracted committed investments of RM53.4 billion with almost 50% realised. Among the important projects in Iskandar Region are Pinewood Studio, Gleneagles Medini Hospital and Pegasus International School. In addition, sewerage and flood mitigation projects will be carried out.

In 2014, the Government will allocate RM1.6 billion for development in the five regional corridors. Among the main projects to be implemented include the agropolitan project and oil palm-based industries in the Sabah Development Corridor as well as Samalaju Industrial Park and a halal hub in the Sarawak Regional Corridor.

Meanwhile, in the East Coast Corridor, Kuantan Port will be expanded. An integrated petrochemical complex will be built in Gebeng and Kertih. In the Northern Corridor, the main projects include planting of commercial crops and fertigation system.

Invigorating Services Sector

The services sector is the key contributor to economic growth and has huge potential for further development. The sector's contribution to GDP has increased from 49.3% in 2000 to 55% in 2013. To further promote growth in the sector, the Government will launch the Services Sector Blueprint in 2014 which outlines strategies and measures as well as identifies the following potential subsectors to be developed.

Logistics Sector

Malaysia is currently ranked 29th in the World Bank Logistics Performance Index Report 2012. The Index benchmarks the performance of logistics activities, including shipping, infrastructure, timeliness, customs clearance and competencies. Though lagging behind developed nations, our performance can be improved.

To ensure a more efficient logistics sector, the Government will formulate a Logistics Sector Master Plan. The Plan will provide the strategic direction for the development of logistics infrastructure and supply chain as well as review regulations and laws. In addition, the Government will allocate RM3 billion in soft loans under the Maritime Development Fund through Bank Pembangunan Malaysia. The Fund will provide financing to encourage the development of the shipping industry, shipyard construction, oil and gas as well as maritime-related support activities.

Promoting Aviation Industry

Malaysia has potential to be an aviation hub in the region. The industry will have a multiplier effect on the economy in line with growing demand for passengers and air cargo. For the period January to July 2013, passenger traffic at airports nationwide increased to 43.9 million from 38.6 million passengers during the same period in 2012.

Total air cargo handled increased to 529,000 tonnes during the first seven months of 2013. When KLIA 2 is operational, passenger traffic is expected to increase to more than 70 million. To further develop the industry, the Government will formulate a

National Aviation Policy, which will outline measures to strengthen the ecosystem and services network in the aviation industry.

To improve operations management and air traffic control, the Government will replace the existing air traffic control management system in Subang that is almost 20 years old. A new air traffic management centre costing RM700 million will be built at KLIA. The new system will facilitate an increase in air traffic from 68 to 108 movements per hour on 3 runways. This will be among the highest capacity in handling air traffic worldwide.

To increase passenger comfort, the Government will upgrade several airports, such as Kota Kinabalu and Sandakan in Sabah as well as Miri, Sibu and Mukah in Sarawak. For this, the Government will allocate RM312 million. In addition, the passenger terminals in Langkawi International Airport and Kuantan Airport will be upgraded.

Promoting Tourism Sector

In 2013, the tourism sector is expected to generate revenue of RM65 billion and has the potential to contribute further. In 2012, Malaysia attracted 25 million tourists. In view of the encouraging performance, 2014 has been declared Visit Malaysia Year (VMY), targeting 28 million tourists.

To implement the VMY programmes, the Government will allocate RM1.2 billion for operating and development expenditure in 2013 and 2014, including for promotion and advertising.

In continuous efforts to attract more tourists, I am pleased to announce 2015 as the Year of Festivals. In this regard, we will organise and showcase a variety of cultural programmes and festivals in the country.

Malaysia is among the preferred tourist destinations for shopping. According to the Globe Shopper Index 2012 and CNN Travel 2013 Report, Kuala Lumpur is ranked

the 4th most popular city in the world for shopping after New York, Tokyo and London.

To further promote Malaysia as a preferred tourist destination, the Government will continue to encourage investments particularly in new 4 and 5-star hotels. The measure will ensure adequate supply of international standard accommodation and increase tourist arrivals, especially from the luxury and high-spending category. To support this, the Government proposes the application period for Pioneer Status and Investment Tax Allowance incentives be extended for another 3 years until 31 December 2016.

To further promote the tourism industry, a sum of RM2 billion will be provided to the Special Tourism Infrastructure Fund under Bank Pembangunan Malaysia. The Fund will provide soft loans at low interest rates between 4% and 6%, with the Government providing a subsidy of 2%. The Fund will be used to finance the cost of building infrastructure such as hotels, resorts and theme parks as well as purchase and replacement of equipment related to the tourism sector.

Expanding Internet Access

In a borderless world, information can be obtained instantaneously. Therefore the requisite infrastructure will be upgraded to meet consumer demand. Hence, the Government has implemented the High-Speed Broadband (HSBB) project under the National Broadband Initiative.

The collaboration with the private sector has involved investment of RM11.3 billion since the 9th Malaysia Plan. The HSBB project has been implemented with Internet access speed of 4 megabits per second (Mbps) and benefiting 2.3 million premises, particularly in urban areas.

To expand coverage in major towns, the Government will implement the second phase of HSBB project in collaboration with the private sector involving an investment of RM1.8 billion. The initiative is expected to provide additional coverage

and facilities mainly in urban areas, benefiting 2.8 million households nationwide. The Internet speed will be increased to 10 Mbps.

The HSBB network will be expanded to suburban areas with an Internet access speed increasing to between 4 and 10 Mbps, which will benefit 2 million consumers at a cost of RM1.6 billion.

To increase Internet coverage in rural areas, 1,000 telecommunication transmission towers will be built over the next 3 years, with an investment of RM1.5 billion. To increase Internet access in Sabah and Sarawak, new underwater cables will be laid within 3 years, at a cost of RM850 million. These investments will utilise the Universal Services Provision Fund, which is under the purview of the Malaysia Communications and Multimedia Commission.

Strengthening Financial Market

Currently, the domestic bond market is the largest in Southeast Asia with a value exceeding RM1 trillion, while daily transactions in the foreign exchange and money markets are more than RM30 billion. To ensure efficient operations of financial markets, a clear regulatory framework is required.

In this regard, amendments will be made to existing laws and Bank Negara Malaysia will lead the initiative in formulating the Netting Act to protect enforcement rights of close-out netting under the financial contract. This is to reduce credit risk and promote the derivatives market, thereby reducing systemic risks in the domestic financial market as well as reduce the cost of doing business. Malaysias position as a leader in the Islamic capital market is an advantage in attracting funds and issuance of securities. To enhance global competitiveness, efforts will be intensified to promote Malaysia as a market for Social Responsible Investment (SRI).

Among the measures which will be implemented include introducing the Environmental, Social and Governance Index (ESG) to raise the profile of listed companies which have high socially responsible practices.

The Securities Commission will introduce the Framework of Socially Responsible Sukuk Instrument or SRI Sukuk to finance various sustainable and responsible investment initiatives. In addition, the Government will establish a SRI Fund to be invested in listed companies which demonstrate high accountability, transparency and sustainability, including inclusiveness in diversity encompassing gender, age and ethnicity.

For a start, Valuecap will allocate RM1 billion to invest in companies that score high on the ESG Index. I trust this will encourage more companies to show high commitment towards social responsibility.

Pension scheme

In 2010, the Government established the 1Malaysia Pension Scheme (SP1M), for the self-employed without fixed income to contribute voluntarily to the Employees Provident Fund (EPF). To date, about 66,000 contributors have participated in the scheme with total savings exceeding RM240 million.

To encourage more people to participate in the scheme, I propose that the Government increases its contribution from 5% to 10%, or from a maximum of RM60 to RM120 per year. This will be effective from 1 January 2014 to end-2017 and is expected to attract 30,000 new contributors.

The Government recognises the importance of savings from an early age to ensure sufficient savings after retirement. To further increase savings, the Government encourages youth to undertake long-term investment through the Private Retirement Scheme (PRS).

Towards this, the Government proposes a one-off incentive of RM500 to contributors who participate in the PRS scheme with a minimum cumulative investment of

RM1,000 within a year. The incentive, which is available for individuals aged between 20 and 30 years, is expected to attract 420,000 youth contributors nationwide. The incentive will be implemented from 1 January 2014, for a period of 5 years, involving an allocation of RM210 million.

Moving Up the Value Chain in Agriculture Sector

According to an old proverb, if you work on the land diligently, you will reap the harvest. As such, agriculture is always included in the annual budget.

An allocation of RM6 billion will be provided for the implementation of high valueadded and commercially viable agriculture programmes. Among the main initiatives are as follows:

FIRST: Establish the Food and Agro Council for Export (FACE) which will be chaired by the Minister of Agriculture and Agro-based Industry. The Council will act as a facilitator to increase exports of local agriculture produce;

SECOND: Strengthen FAMA to play a more strategic role, in line with the concept of from farm to export market. For instance, FAMA will organise an Agro Bazaar in Singapore; and

In line with the high price and demand for durians, we will increase exports to China. To ensure that agriculture produce remains fresh, the Government will provide cold room facilities in KLIA. In addition to increasing exports, this will give higher return to farmers;

THIRD: Ensure fair prices of food products by opening an additional 60 farmers markets, 50 fish markets, 50 agriculture caravans as well as 100 fresh fruit stalls nationwide. The initiative to be undertaken by FAMA and LKIM will provide facilities to traders to sell food products directly to consumers.

The Government will allocate a sum of RM2.4 billion for subsidies and incentives, including subsidies for fertilisers, seeds, price of paddy and rice as well as incentives

for higher production of paddy and fish landing. In addition, the Government will allocate RM243 million for the replanting programme of rubber, palm oil and cocoa as well as forest plantation programme.

To increase productivity as well as to promote agriculture produce with high demand, the Government will allocate RM634 million under the National Key Economic Area. Among the projects include paddy and fish cage farming, seaweed and birds nest, high-value herbs, vegetables and fruits for the export market.

The Government will also implement a lobster rearing project at Semporna, Sabah in collaboration with a multinational company to produce 18,000 metric tonnes yearly which will create 20,000 jobs. The project is expected to benefit more than 6,000 local entrepreneurs and increase their monthly income up to RM4,000 over the long term.

To increase competitiveness and the contribution of Bioeconomy to economic growth, the Government will implement the Bioeconomy Community Development programme. Under the programme, idle lands will be developed through the application of biotechnology as well as for contract farming to increase the valueadded of the agro-based industry and income of farmers.

Recognising the importance of research and development (R&D) for the development of Bioeconomy, the Government will provide the following R&D incentives for viable projects which will be assessed by BiotechCorp:

FIRST: Tax deduction for companies that invest to acquire technology platform in bio-based industry;

SECOND: Exemption on import duty on R&D equipment for companies that invest in pilot plants for the purpose of pre-commercialisation in Malaysia; and

THIRD: Special incentive to companies to partially cover the operational cost for human capital development for Centre of Excellence for R&D.

The incentives are for applications received by Biotech Corp from 1 January 2014 to 31 December 2018.

Entrepreneur Development According to Hadith, out of ten parts, nine parts of ones sustenance is in business. In this respect, we will train and nurture more young entrepreneurs so that they will become successful businessmen. Thus, the Government is committed to ensuring that entrepreneur development remains a key element in generating economic growth.

An entrepreneur development plan will be formulated to provide a conducive ecosystem which emphasises the generation of ideas which can be commercialised, infrastructure for training and incubators, entrepreneurship modules, financing facilities as well as marketing.

To formulate the entrepreneur development plan, an entity called the National Entrepreneur Development Office will be established under the National Strategy Unit, Ministry of Finance which will plan and coordinate all activities related to entrepreneurship.

During the recent 4th Global Entrepreneurship Summit, I had announced the establishment of the Malaysian Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC), a one-stop centre to empower entrepreneurs. MaGIC will monitor the performance of entrepreneurs; house an integrated database; provide incubators; registration and patenting of intellectual property; funding facilities; business matching process; and guidance, counselling and training. For this purpose, the Government will provide an allocation of RM50 million.

To make Malaysia an Entrepreneurial Nation, the 1Malaysia Entrepreneurs (1MeT) programme was implemented to expose entrepreneurship to youth who are interested to venture into business. Through the 1MeT Programme, a database of participants has been created.

The Government targets 5,000 young entrepreneurs to be trained yearly. In this regard, committed 1MeT entrepreneurs will be given further guidance at MaGIC. In addition, Malaysia will host the 5th Global Social Business Summit from 7 to 9 November 2013, which will provide a platform for social entrepreneur development, especially among youth in the country.

To reduce graduate unemployment, the Government encourages graduates to venture into entrepreneurship upon graduation. For this, I am pleased to announce that the Government will allocate RM50 million under the Graduate Entrepreneurship Fund which will be managed by SME Bank. The Fund will provide soft loans of up to RM500,000 at an interest rate of 4%.

Strengthening Small and Medium Enterprises

Currently, while SMEs account for 97.3% of the total registered businesses, their contribution to GDP is 32.4%. Following the new SME definition, the percentage of registered SMEs will increase to 98.5%. The Government is committed to ensuring that SMEs contribute 40% to GDP by 2020.

The Government proposes an allocation of RM120 million for an integrated package to increase innovation and productivity of SMEs. The package will provide financing for mechanisation and automation as well as upgrading capacity of SMEs. In addition, the Government provides various assistance and incentives under the Green Lane Policy programme for financing, tax incentives and procurement including:

FIRST: Subsidy on interest rate of 2% or a maximum of RM200,000 per year;

SECOND: Stamp duty exemption for loan agreements under the soft loan incentive scheme;

THIRD: Tax deduction on expenses incurred for obtaining 1-InnoCERT certification;

FOURTH: Government procurement incentives encompassing approved manufacturers status company registration without site visit as well as bonus marks given in technical evaluation; and

FIFTH: Priority incentives to participate in procurement exercise by Minister of Finance Incorporated Companies.

The Government plans to extend these incentives until 31 December 2017.

The Government has implemented the Minimum Wage Policy on 1 January 2013. The monthly minimum wage is RM900 in Peninsular Malaysia, and RM800 in Sabah, Sarawak and Labuan. To encourage compliance with this new policy, and to reduce the financial impact to SME employers, co-operatives, societies and associations, the Government proposes that the difference in the wages paid by employers for the period of 1 January 2014 to 31 December 2014 be given further tax deduction.

To help the night market traders, the Government will create a Night Market Traders Entrepreneur Scheme with an allocation of RM100 million under Bank Simpanan Nasional. The soft loans will carry a 4% interest rate, with maximum loans of up to RM30,000. The facility is to cover business costs such as revolving capital, site rental, raw materials and business equipment.

SECOND THRUST: STRENGTHENING FISCAL MANAGEMENT

Transformation of Civil Service

To achieve this objective, we first need to transform the civil service. To improve the service delivery system, the Government will implement the transformation plan in every ministry. This is important to strengthen and restructure the organisation to remain relevant in line with current developments.

The Government views seriously the issues highlighted in the 2012 Auditor Generals Report. To enhance confidence of the rakyat as well as uphold the image and credibility of the civil service, a special committee has been established, chaired

by the Chief Secretary to the Government, to investigate and take stern action against errant civil servants.

The Public Service Department (JPA) is investigating and taking action on more than 100 cases for non-compliance with financial procedures including procurement procedures. Meanwhile, 15 cases are under the investigation of the Malaysia AntiCorruption Commission (MACC) for prosecution.

To enhance integrity, the Government will establish an Integrity Management Unit in each ministry to increase compliance and adherence with established procedures. MACC officers will be represented in the Unit.

Improving Budget Management

To improve budget management, the Outcome-Based Budgeting (OBB) was introduced to ensure that allocation is based on outcomes; improve the efficiency of implementation; reduce redundancy as well as systematically evaluate performance of all Government programmes and projects. In 2014, three ministries, namely Ministry of Health, Ministry of International Trade and Industry as well as Ministry of Finance will undergo performance evaluation based on the OBB.

Last June, the Government established the Fiscal Policy Committee (FPC). The role of the FPC is to strengthen the Governments financial position, ensure fiscal sustainability and long-term macroeconomic stability. The Government is committed to reducing the fiscal deficit gradually, with the aim of achieving a balanced budget by 2020. The Government will also ensure that Federal debt level will remain low and not exceed 55% of GDP.

In addition, the Government will continue to ensure a strong operating surplus where revenue will always exceed operating expenditure. Emphasis will be given to improving efficiency in spending, prioritising implementation of high-impact projects as well as improving auditing methods.

Currently, audit is only undertaken after a project or programme is completed. As a proactive measure, the Government will conduct audit on projects valued at more than RM100 million during its implementation.

Monthly Tax Deduction as Final Tax

Currently, tax payers with employment income and subject to monthly tax deduction (MTD) are required to submit tax returns before or on 30 April of each year. The requirement to submit tax returns has confused tax payers from whom MTD has already been made and yet they are still required to submit the tax returns to the Inland Revenue Board.

To facilitate tax payers with employment income whose MTD have been made, it is proposed that these tax payers are not required to submit tax returns if satisfied their MTD is a final tax. This proposal is effective from year assessment 2014.

Subsidy Rationalisation.

In general, subsidies impede growth if not well targeted. The Government has allocated almost RM47 billion in 2013 for various types of subsidies, incentives and assistance, including subsidies for petroleum products, food, health, agriculture and fisheries, utilities, toll as well as welfare and education.

Of this amount, the largest allocation of RM24.8 billion or 53% is to subsidise petroleum products that are enjoyed by all segments of society, including the highincome group, businessmen and foreigners. In addition, subsidised products are also smuggled by irresponsible people. Subsidy is rakyats money and should be used to improve the well-being of the rakyat. However, if subsidies lead to wastage and losses, the Government will not hesitate to take appropriate action.

To ensure a targeted subsidy system, the Government will gradually restructure the subsidy programme. This is to ensure that only those who truly deserve will enjoy it. A portion of the savings from the restructuring of the subsidy system will be distributed in the form of direct cash assistance, while the other half will be used to

finance development projects. For a start, the Government has reduced the subsidy on petroleum products by 20 sen a litre on 3 September 2013.

In addition, to ensure that there is no duplication in providing assistance and no deserving welfare assistance recipient is left out, the Government will establish a comprehensive database system, including integrating the databases of e-Kasih, recipients of welfare assistance; and BR1M recipients. For this, the Implementation and Coordination Unit, JPM will lead the initiative.

Goods and Services Tax (GST)

The Government takes cognisance that the current sales tax and service tax have certain weaknesses such as the impact of double taxation on consumers, the absence of full tax relief on exported goods and transfer pricing issue. These weaknesses ultimately will result in losses to the consumers and the Government.

In Budget 2013, the Government intended to take bold measures to strengthen the fiscal position of the nation. In fact a Bill in relation to the GST had been previously read in this august House. Since then we have received various views, both positive and negative.

The Government has taken a few years to conduct detailed and comprehensive studies, and has considered the views of all segments of society, including the chambers of commerce, investors, economists, academicians, consumer

associations and NGOs.

Thus, based on the principal of People First, the Government has decided to expeditiously implement a fair and comprehensive tax system that benefits all Malaysians.

In this regard, the Government proposes that the sales tax and service tax be abolished. These two taxes will be replaced by a single tax known as the Goods and Services Tax (GST). I must stress that GST is not a new tax.

Currently, the inflation rate is low at 2%. The Government believes that this is the best time to implement GST as the inflation rate is low and contained.

With the implementation of GST, the Government will be able to address the weaknesses in the current taxation system. As an example, if we were to buy a carbonated drink in a restaurant today, we would not notice that we are paying double taxes which are sales and service tax.

Put differently or explained in simple terms, with the GST system, consumers will only need to pay tax once and the price of goods should be cheaper.

We feel disheartened that certain irresponsible groups tried to take advantage by confusing the general public on the understanding of GST. They claimed that when GST is implemented, the price of goods will rise, and that the poor and low-income group will bear the burden.

More than 160 countries have already implemented GST. This clearly demonstrates that GST is proven to be a transparent, effective and fair tax system. The vast majority of nations in the world would not have implemented GST, if it is disadvantageous to the people and the country. Most of the developed nations have long implemented GST or Value Added Tax (VAT). Even ASEAN countries such as Indonesia, the Philippines, Laos and Cambodia, as well as countries such as Burkina Faso, Burundi, Zimbabwe, Rwanda and Kenya have implemented GST.

On the part of the Government, GST legislation, computerised systems, training of officers, GST infrastructure and a comprehensive communication plan have been completed.

The proposed GST model to be implemented in Malaysia is as follows:

FIRST: The GST rate is fixed at 6% and to be effective from 1 April 2015, approximately 17 months from today.

This rate is the lowest among ASEAN countries compared with 10% in Indonesia, Vietnam, Cambodia, the Philippines, and Laos and 7% in Singapore and Thailand;

SECOND: GST will not be imposed on basic food items such as rice, sugar, salt, flour, cooking oil, lentils, herbs and spices, salted fish, cencalok, budu and belacan;

THIRD: GST will not be imposed on piped water supply, and the first 200 units of electricity per month for domestic consumers;

FOURTH: GST will not be imposed on services provided by the Government such as the issuance of passports, licences, health services and school education;

FIFTH: Transportation services such as bus, train, LRT, taxi, ferry, boat, highway toll as well as education and health services are exempted from GST; and

SIXTH: Sale, purchase and rental of residential properties as well as selected financial services are exempted from GST.

Upon the implementation of GST, the Government is committed to providing various forms of assistance to the rakyat during the GST transition period. The assistance and support are as follows:

FIRST: One-off cash assistance of RM300 to households who are BR1M recipients;

SECOND: Individual income tax rates be reduced by 1 to 3 percentage points for all tax payers to increase their disposable income. With this measure, 300,000 persons who currently pay income tax will no longer pay tax. Generally, families with monthly income of RM4,000 will no longer have tax liability. Other existing tax payers will also enjoy tax savings; and

THIRD: Individual income tax structure will be reviewed to enhance the competitiveness of the nation as well as to retain and attract talent and skilled workers into the country. To ensure a more progressive tax structure, the chargeable income subject to the maximum rate will be increased from exceeding RM100,000 to exceeding RM400,000. The current maximum tax rate at 26% will be reduced to 24%, 24.5% and 25%.

These measures will be effective from 2015.

110. In this regard, to ensure smooth implementation of GST by businesses, the Government proposes the following additional packages:

FIRST: Corporate income tax rate be reduced by 1 percentage point from 25% to 24%. Whereas income tax rate for small and medium companies will be reduced by 1 percentage point from 20% to 19% from the year of assessment 2016;

SECOND: Cooperative income tax rate be reduced by 1 to 2 percentage points from the year of assessment 2015;

THIRD: Secretarial fee and tax filing fee are allowed as tax deductions from the year of assessment 2015;

FOURTH: Cost of purchasing ICT equipment and software is given Accelerated Capital Allowance until year of assessment 2016;

FIFTH: Expenses incurred for training in accounting and ICT relating to GST be given further tax deduction for years of assessment 2014 and 2015; and

SIXTH: Training grant of RM100 million will be provided to businesses that send their employees for GST training in 2013 and 2014. In addition, financial assistance amounting to RM150 million will be provided to SMEs for the purchase of accounting software in 2014 and 2015.

With the various special packages provided by the Government, certainly no parties should take opportunity to increase prices of goods and services unscrupulously. Prices of goods will be constantly monitored. The Government will publish prices of goods and services as a guide for consumers to compare prices.

Consumers are urged to make rational choices, spend prudently and report unethical traders to the authorities. In this regard, the Ministry of Domestic Trade, Cooperatives and Consumerism will intensify enforcement efforts through the Price Control and Anti-Profiteering Act 2011.

In addition, to ensure the smooth implementation of GST, a GST Monitoring Committee will be established and chaired by the Honourable Second Minister of Finance with members from Government agencies as well as representatives from industries and NGOs.

THIRD THRUST: INCULCATING EXCELLENCE IN HUMAN CAPITAL

The biggest challenge for Malaysia is holistic human capital. Holistic human capital development includes intellectual capital, artistic skills, communication skills, interpersonal skills, thinking, innovation and creativity. In essence, physical and technological developments must be balanced with noble values. Otherwise, there will be a vacuum and material success will not be rooted in universal human values.

The Government will continue to provide quality and advanced skills training to meet the demands of the job market. In addition, the physical, spiritual and intellectual aspects will be honed from young to tertiary level. The workforce will also be infused with noble values so that society lives in peace and harmony.

Enhancing Educational Excellence

In achieving the third thrust, the first initiative is enhancing educational excellence. Indeed, every Budget has provided the largest allocation to the education sector.

Education is important. Since ancient times, a civilisation will not last if not imbued with knowledge and wisdom.

The Government is committed to accelerating academic achievement, competencies and skills. Towards this, the Government will allocate a sum of RM54.6 billion or 21% of the total allocation in 2014. In addition, the Government will ensure that the implementation of the Malaysia Education Blueprint achieves the objective of ranking Malaysia in the top one third category of the world's best education, within a span of 15 years.

To continue upholding excellence in education beginning from preschool to the secondary level, programmes to be implemented include:

FIRST: The Government recognises that early education is critical for physical and mental development. In this regard, we allocate RM530 million for preschool programmes as well as set up 93 preschools in national-type primary school;

SECOND: Implementing programmes to enhance the teaching profession with emphasis on teaching, improving teaching methods and proficiency in Bahasa Malaysia and English. For this, a sum of RM209 million is provided;

THIRD: Expanding internet access in schools especially in rural areas with an allocation of RM168 million; and

FOURTH: Build 33 new schools and upgrading existing ones, including dilapidated schools with an allocation of RM831 million.

In the 2012 and 2013 Budget, respectively the Government provided RM1 billion under the Special Fund for Building, Upgrading and Maintenance of Schools specifically for urgent repairs and maintenance of school buildings; purchase of equipment and construction of additional blocks.

To follow up on the Governments commitment, I am pleased to announce an additional RM450 million for this Special Fund. Of this, RM100 million will be channelled to national schools and RM50 million each to national-type Chinese schools, RM50 million to national-type Tamil schools; mission schools; Governmentassisted religious schools; boarding schools; and Maktab Rendah Sains MARA as well as Peoples Religious Schools (SAR).

Tertiary Education

The Government will focus on strengthening public and private higher learning institutions towards producing quality graduates who meet the demands of the job market.

Among programmes to be implemented include:

FIRST: Improving the status of research universities by increasing research and the number of articles for publications in international journals. For this, the Government will provide an allocation of RM600 million in research grants for public institutions of higher learning; and

SECOND: The Government will continue the MyBrain15 programme which finances tuition fees at post-graduate level, especially for executives in the private sector. For this, a sum of RM110 million is allocated.

Publishing articles in international academic journals is an important aspect in promoting the works of local academicians. Recognising the importance of establishing a world-class scholarly centre, the Government will establish a Malaysian Citation Centre to increase publication of local scholarly works and assist researchers publish articles in renowned international journals.

Strengthening Skills Training

Continuous efforts will be made to improve the quality of training in order to produce a highly skilled workforce. The Government will therefore implement the following measures:

FIRST: Implement a single tier for the Malaysian Skills Certificate course Levels 1 to Level 3 for 6 months in all Industrial Training Institutes under the purview of Manpower Department (JTM);

SECOND: Upgrade and replace equipment at JTM training institutes with the latest technology involving an allocation of RM178 million; and

THIRD: Allocate a sum of RM330 million to Skills Development Fund under the Ministry of Human Resource. The fund will provide loans for SPM leavers to enrol in skills training courses. Youth are the nations hope, asset and heir for the future. According to religious scholars, good behaviour of youth today will reflect the future of the nation.

A sum of RM200 million is allocated to upgrade and implement a two-shift approach at the National Youth Skills (IKBN). Among the areas that have been identified include automotive, marine maintenance, welding and electrical wiring which will benefit more than 15,000 IKBN trainees nationwide.

At present, there are 13,000 registered employers who contribute a levy of 1% of the monthly wages of workers to the Human Resource Development Fund (HRDF). The levy is used to train and upgrade the skills of workers.

HRDF will provide RM400 million for registered companies to give opportunities to employees to enrol in upskilling and reskilling programmes. The allocation can also be used by these companies to train apprentices and future workers.

To ensure employees are able to balance between career and family commitments, a flexible work environment is important. Therefore, it is proposed that employers

implement the Flexible Work Arrangement (FWA) to give flexibility in terms of duration, place and working hours at the workplace.

The FWA may be implemented through compressed work week, flexi hours and weekend work. To encourage more Malaysian companies to adopt FWA as the norm, the Government proposes that training expenses and consultancy fees incurred by employers in implementing FWA be given further tax deduction.

Schooling Assistance

The Government will continue giving RM100 to all primary and secondary school students to ease the burden of schooling expenses. For this, the Government will allocate RM540 million which will benefit about 5.4 million students. I understand some parents have donated the sum to the Parent-Teachers Association (PIBG). The Government appreciates the kind gesture.

1Malaysia Book Voucher

A reading culture among the rakyat should be enhanced. Make the book your friend, your torch in the dark and a lifelong mind stimulant.

To ease the burden of students in pre-university and institutions of higher learning in purchasing books and reference materials, the Government will continue to provide the 1Malaysia Book Voucher Programme valued at RM250 to each student. The initiative is expected to benefit 1.3 million students involving an allocation of RM325 million.

FOURTH THRUST: INTENSIFYING URBAN AND RURAL DEVELOPMENT

National Blue Ocean Strategy (NBOS)

The National Blue Ocean Strategy (NBOS) is an integrated approach by the Government in formulating policies and initiatives through smart partnership between the ministries and agencies.

The strategy complements the National Transformation Policy. To date, 56 initiatives have been implemented using the NBOS approach of low cost, speedy implementation and high impact programmes. In 2014, the Government will allocate RM278 million to implement various programmes including:

FIRST: Launching of the Urban Transformation Centre (UTC) in Sabah at the end of the year and 4 more UTCs with one each in Sarawak, Johor, Terengganu and Perlis, in addition to the existing 5 UTCs;

SECOND: Launching an additional three Rural Transformation Centres (RTCs) with one each in Sabah, Sarawak and Negeri Sembilan, bringing the total to 8 RTCs; and

THIRD: Implementing Mobile Community Transformation Centre or Mobile CTC by increasing the number of modified buses and vans. The main services to be provided include MyKad registration, driving licence renewal, health screening and business advisory services.

Strengthening the Public Transport Network

An efficient public transport system facilitates mobility, saves time and travel costs. The Government is therefore committed to improving public transport, including providing quality and comfortable facilities. Among the initiatives taken are:

FIRST: Constructing the Ipoh-Padang Besar double-tracking project and later extending to Johor Bahru as well as upgrading rail tracks nationwide with an allocation of RM2.9 billion; SECOND: Providing park and ride facilities at LRT stations, KTM commuter stations and ERL stations with an allocation of RM62 million;

THIRD: Introducing a Centralised Taxi Service System with an allocation of RM15.3 million to ensure efficient mobilisation of taxi services;

FOURTH: Building last city terminals and upgrading bus stops as well as providing drop-and-ride facilities involving an allocation of RM28 million; and

FIFTH: Refurbishing Electric Multiple Units (EMUs) trains at a cost of RM28 million to ensure frequency and efficiency of services.

To ensure a seamless network between urban and rural areas, the Government will allocate RM130 million to subsidise rural air transport, especially for rural population in Sabah and Sarawak. Holding firm to the principle of People First, the Government will also continue to subsidise uneconomical train routes in East Coast, namely Pahang and Kelantan. The move will benefit about 600,000 commuters involving an allocation of RM52.9 million.

Enhancing Urban Well-being Currently, there are various local community groups such as Residents Associations, Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung, as well Neighbourhood Watch, which focus on administration as well as promote unity and harmony among local residents.

To enhance coordination and community well-being, particularly in urban areas the Government proposes the establishment of Jawatankuasa Perwakilan Penduduk (JPP) in local authorities (PBT). JPP will be represented by members of the local community to support community development programmes, apart from addressing issues in their areas. For this, the Government will establish 24 JPP zones in each local authority with an allocation of RM63 million.

Currently, treated water supply reserves nationwide have not met the 20% target with water supply disruptions, particularly during peak periods. Therefore, to increase the coverage of water supply to 100%, especially in urban areas, the Government will build and upgrade dams and water treatment plants involving an allocation of RM1.2 billion.

Rural Development

To further strengthen and improve basic infrastructure as well as improve the living standards of people in rural areas, a sum of RM4.1 billion is provided for rural development programmes for basic infrastructure projects such as:

FIRST: A sum of RM980 million is allocated for the refurbishment and upgrading of 437 kilometers of rural road networks nationwide. In addition, a total of RM500 million is provided for the Pan-Borneo Highway project;

SECOND: A sum of RM457 million is allocated for the provision of potable water to 8,000 houses in rural areas. In addition, RM75 million is allocated for the supply of water tanks in Sarawak;

THIRD: A sum of RM865 million is allocated for the provision of uninterrupted 24-hour electricity supply to more than 16,000 homes nationwide. In addition, to address the frequent electricity supply disruption in Sabah, a sum of RM265 million is allocated to strengthen the generation and transmission system such as upgrading of the Tenom Pangi Hydro Power Station, construction of Kimanis electricity transmission lines and construction of main switch station in Sandakan;

FOURTH: A sum of RM179 million is allocated to build and refurbish 20,000 houses for poor people in rural areas;

FIFTH: To encourage entrepreneurship among the rural populace and increase their incomes, a sum of RM20 million is allocated for Rural Business Challenge programme which includes food production, fish farming, auto repair and agrotourism; and

SIXTH: A sum of RM109 million is provided for the economic development as well as to upgrade the infrastructure, facilities and living standard for the Orang Asli community.

The Government will continue with the flood mitigation programme (RTB) in Sungai Muda in Kedah, RTB Lembangan Sungai Muar in Johor, RTB Sungai Bunus in Kuala Lumpur and RTB Pekan in Pahang. For this, the Government will allocate RM659 million. In addition, the Government will provide an allocation of RM79 million for dredging and deepening river estuaries.

The Government is aware that the Bumiputera minority particularly in Sabah and Sarawak face challenges in owning customary land. For this, the Government will allocate RM50 million for land surveying and customary land ownership verification.

FIFTH THRUST: ENSURING THE WELL-BEING OF THE RAKYAT

Malaysia Happiness Index The nations prosperity does not only depend on economic progress, but also the quality of life and the well-being of the rakyat. In this regard, the Malaysian Wellbeing Index (MWI 2012) was developed. The Government will continue to formulate policies and strategies to improve the quality of life and well-being of the rakyat.

Enhance Security and Public Order

The Government appreciates the contribution of the security forces. Priority is also given to security and public order. The Government is committed to combatting crime and averting foreign threat which may disrupt national security and harmony.

For this, the Government will allocate a sum of RM8.8 billion to the Royal Malaysia Police (PDRM) and RM13.2 billion to the Malaysian Armed Forces (ATM) to reduce crime and enhance military preparedness.

To further strengthen the police force, the Government will build and upgrade the Police Headquarters, District Police Headquarters (IPD) and staff quarters involving an allocation of RM128 million. The sum includes the construction of a new IPD in Pasir Mas, Kota Setar, Johor Bahru Selatan, Sipitang and Nusajaya as well as building a new Police Station in Pengerang, Tongod and Country Homes Rawang.

In the fight against serious crime, the Government has allocated RM200 million to equip PDRM with the latest tools and equipment such as firearms, ammunition, bulletproof vests, narcotic detectors, biometric systems and forensic vehicles. The Government also will provide 496 closed-circuit cameras (CCTV) in 25 local authorities involving an allocation of RM20 million.

In addition to the 1,000 motorcycles purchased this year for the Police Motorcycle Patrol Unit, the Government has agreed to procure an additional 800 motorcycles with an allocation of RM20 million this year. The Government will also procure an additional 200 motorcycles bringing it to a total of 2,000 motorcycles for 2 years.

The armed intrusion in Lahad Datu is a black mark for Malaysia. The sacrifices and the patriotic deeds of the armed forces in defending the nation is highly appreciated. What is important is that we will not allow even an inch of our land to be taken away by anyone. Sabah will remain with Malaysia forever.

To safeguard our territorial waters from foreign threat, particularly in Sabah and Sarawak, the Government established the East Coast Special Security Area (ESSCOM) early this year. To further strengthen ESSCOM operations, the Government will allocate a sum of RM75 million for 2014.

In addition, the Government will continue to enhance national security of our territorial waters and borders by strengthening surveillance and upgrading defence equipment. This includes the purchase of six offshore patrol vessels; four cargo aircrafts and support equipment; as well as armoured vehicles with an allocation of RM2.4 billion.

The Government is concerned about the welfare of armed forces personnel and veterans. In recognition of their contribution to the nation, the Government will allocate RM48 million to cater for the welfare of 20,000 ATM veterans, including health payments, ex-gratia and education.

In addition, a total of RM202 million will be allocated to build and refurbish ATM quarters. The Government will also provide school bus services for the children of military personnel to replace the army trucks.

Environmental Conservation and Resource Management

The Government is committed to providing a clean, safe and healthy environment for the present and future generations. Among the programmes to be implemented are the National Carbon Reporting Programme or MyCarbon by the corporate sector, establishment of a National Conservation Trust Fund for conservation of degraded areas and permanent forest reserves, as well as natural resource management.

To strengthen the development of green technology, the Government will provide investment tax allowance for the purchase of green technology equipment and income tax exemption on the use of green technology services and system.

To encourage a green lifestyle, Malaysian Green Foundation will be established to promote and enhance use of green technology by the corporate sector and the general public. For this, a launching grant of RM15 million will be provided to the Foundation.

As an immediate measure to prevent the recurrence of the recent tragedy in Cameron Highlands, the Government will approve an allocation of RM40 million to widen and deepen Sungai Bertam.

To improve efficiency and electricity energy conservation, the Government will undertake energy audits as well as install retrofit in ministry buildings. For 2014, the Ministry of Health; Ministry of Youth and Sports; Ministry of Human Resources; Ministry of Domestic Trade, Co-operatives and Consumerism; and the Ministry of Agriculture and Agro-based Industry have been identified for the implementation of the initiative. In addition, the Government will install solar panels on rooftops of ministry buildings as well as replace existing lights with LED lights in stages.

Quality Healthcare Services

The Government will continue to provide quality healthcare and medical services for the rakyat. For this, a sum of RM22.1 billion will be allocated for the health sector under operating and development expenditure. The allocation will be channelled to programmes and projects, including the construction of Hospital Tanjung Karang and additional blocks for Hospital Jeli; as well as the upgrading of Hospital Kuala Lipis and 30 rural clinics.

In addition, the Government will allocate RM66 million for the purchase of equipment and the construction of additional blocks in Hospital Queen Elizabeth in Kota Kinabalu. The Government has set up 234 1Malaysia clinics, and another 50 additional 1Malaysia clinics will be established in 2014. To address the shortage of parking lots at Hospital Kuala Lumpur, a total of 1,950 new parking lots will be completed in 2014. Meanwhile, hospitals in Rompin and Tampin as well as National Cancer Institute will be operational early next year. To improve the quality of nursing care and reduce the nurses workload of working continuously in two shifts, the Government will appoint 6,800 more nurses with an allocation of RM150 million. Apart from this, a total of RM3.3 billion will be allocated for the purchase of medicine and medical equipment to ensure patients receive appropriate treatment including expanding the cardiothoracic services in Hospital Ipoh, Kuala Terengganu, Kuantan and Kuching.

The Government recognises the difficulty of patients with kidney failure having to go to the haemodialysis centre for dialysis 3 times a week. Patients spend up to RM400 for each treatment. To facilitate patients with end state kidney failure, the Government will provide free treatment kits called Continuous Ambulatory Peritoneal Dialysis (CAPD) costing RM19,000 per unit. The initiative which is expected to benefit over 1,000 patients will allow them to be treated at home.

Statistics indicate that 2.6 million Malaysians under the age of 30 are diabetic. If left untreated, patients will face various complications such as heart disease, kidney failure, blindness and amputation. In relation to this, the Government proposes to

abolish the sugar subsidy of 36 sen effective 26 October 2013. I urge all Malaysians to take care of their health and reduce sugar in your food and drinks.

Development of National Sports

Sports development requires a comprehensive ecosystem, including infrastructure, management and coaching, talent building and welfare of athletes from an early age. Therefore, a sum of RM239 million is allocated to pursue excellence in sports including upgrading sports complexes and courts, establishing Pilot Talent Identification Programme in primary schools and to implement the Future Professional Coach Programme to hone the skills of potential coaches for selected sports.

In addition, the Government will allocate RM150 million to the Sports Trust Fund for the development of elite sports, medical treatment and research. Furthermore, the Government will make thorough preparations to ensure the success of athletes in international sports competitions, including 2014 Asian Games in Incheon; 2014 Youth Olympics in Nanjing; and the 2015 Commonwealth Games in Glasgow.

Enhancing the Role of Women and Well-being of Families

Women not only play an important role in their families but also contribute significantly to nation building. Their contribution has been highly recognised. In this regard, programmes for the development of women and family institution will be continued with an allocation of RM2.2 billion to the Ministry of Women, Family and Community Development.

Various programmes will be implemented, including Akademi Inovasi Wanita under the purview of Institut Tadbiran Awam Negara (INTAN). The academy will draw up programmes relating to leadership, entrepreneurship, and innovation.

Some of the programmes include the Women Directors Programme which prepares women to be members of Board of Directors; Purple DNA Entrepreneurship

Programme such as "Purple Licious", a mobile food kiosk; and an additional 23 Senior Citizens Activity Centres.

The Government will also double the rate of daily allowance for children in institutions under the Department of Social Welfare (JKM) from RM1.50 per day to RM3 per day for school going children and from RM0.50 to RM1.00 per day for children who have not started schooling. The scheme will benefit 4,500 children in JKM institutions nationwide. In addition, the daily allowance for senior citizens in JKM institutions will be raised from RM10 to RM30 a month to cater for their daily needs.

To ease the burden of civil servants, the eligibility to qualify for the subsidy of public sector TASKA fee of RM180 per month is now extended to households with a monthly income of RM5,000 compared with RM3,000 previously.

In addition, the Government is proposing a monthly assistance of RM250 in nursery fees, to parents with a monthly income of not more than RM900 and who enrol their children in private nurseries registered under JKM. The move will benefit 3,334 children under the age of 4, and involve an allocation of RM15 million.

As an addition to the Human Papilloma Virus immunization services and mammogram screening, the Government is proposing a free breast prostheses and special bras for breast cancer patients. The initiative will assist in offsetting the cost of purchasing the support material which is estimated to cost about RM1,200 and will benefit more than 8,000 breast cancer patients. The allocation set aside for this is RM9 million.

I would like to announce that the Government will purchase four special buses for the implementation of the Mobile Family Centre which will provide advisory services related to family matters; dietary requirements; screening for chronic disease; as well as testing for glucose and cholesterol.

Empowering Bumiputera

The aspiration to achieve a developed and high income nation status can only be achieved through concerted efforts by all, especially the Bumiputera. The Government is committed to further strengthening the participation of Bumiputera in the economic development of the country and make the Bumiputera agenda a national agenda.

For this, the Government will implement various programmes including intensifying skills training for youth and Professional Leaders Programme as well as increasing student intake into UiTM to 250,000 by 2020.

Student population in UiTM has reached 180,000. In addition, the Government will increase Bumiputera equity holdings and property ownership through the Skim Jejak Jaya Bumiputera (SJJB), Skim Amanah Saham Bumiputera 2 and strengthen the Bumiputera real estate institution.

To increase Bumiputera equity ownership, SME Bank will establish Bumiputera Equity Fund (EquiBumi) with an allocation of RM300 million to provide loans to credible Bumiputera companies to take over listed companies or companies with potential to be listed on Bursa Malaysia.

In addition, an allocation of RM200 million is provided by the SME Bank for loan facility for the development programmes for Malay Reserve Lands in strategic areas such as Kampung Baru, Kampung Pandan and Kampung Datuk Keramat. This facility will help to improve the standard of living of the Malay community in line with the rapid development in the surrounding area.

The Government will continue to increase Bumiputera participation in business and entrepreneurship to generate income and wealth. Among programmes to be implemented are the establishment of Bumiputera Entrepreneurs Start-Up Scheme (SUPERB) with an initial fund of RM30 million.

In addition, to enhance the vendor development programmes, the Government proposes that expenses incurred by anchor companies, especially GLCs be given double tax deduction.

To increase business opportunities and access to funding for SME entrepreneurs, soft loan facilities will also be provided. Among the financing facilities are the

Amanah Ikhtiar Malaysia with funds totalling RM300 million and TEKUN with RM700 million.

Assisting the Disabled (OKU)

We recognise that everyone is special and we are all perfect in the eyes of God. In relation to this, the contribution of OKU is highly appreciated. Many facilities have been provided for their well-being and to maximise their potential. The Government will allocate RM441 million for the development and welfare of OKU.

Appreciating Artistes

Artistes are an integral part of civilisation. In appreciation of their contribution, the Government proposes to continue providing financial assistance amounting to RM6 million for administration and operations of registered associations.

Development of Malaysian Indians

It is said that kindness should be reciprocated with kindness. I would like to thank all Malaysian Indians who supported the Barisan Nasional Government in the 13th General Election.

The Government will continue to focus on the development of Malaysian Indians so that they are part of mainstream development. For this, the Government will allocate RM100 million for enhancing education performance and skills training, including RM28 million for early education programmes, involving 176 Tamil pre-schools and iSinar programmes.

The programme will improve the performance of students through counselling, motivation and tuition in 45 Tamil schools in estates. In addition, an allocation of RM50 million will be provided through the Skim Pembiayaan Muda India (SPUMI)

under TEKUN while loans are also available for Malaysian Indian entrepreneurs through Amanah Ikhtiar Malaysia.

Increasing Home Ownership

I hear the grouses of the rakyat who wish to own a comfortable home, especially from those in the low and medium- income groups. Various concerns have often been raised, such as soaring house prices, inadequate supply of houses and difficulties in getting financing.

The recent sharp increase in the prices of houses has affected the ability of the rakyat to purchase houses. In addition, speculative activities have an impact on house prices and can adversely affect the real estate market in the long term.

To increase the ability of the rakyat to buy a house and ensure stable house prices, as well as to control excessive speculative activities, the Government will implement the following steps :

FIRST: Review Real Property Gains Tax (RPGT). For gains on properties disposed within the holding period of up to 3 years, RPGT rate is increased to 30%, whereas for disposals within the holding period up to 4 and 5 years, the rates are increased to 20% and 15%, respectively.

For disposals made in the sixth and subsequent years, no RPGT is imposed on citizens, whereas companies are taxed at 5%.

For non-citizens, RPGT is imposed at 30% on the gains from properties disposed within the holding period of up to 5 years and for disposals in the sixth and subsequent years, RPGT is imposed at 5%.

SECOND: Increase the minimum price of property that can be purchased by foreigners from RM500,000 to RM1,000,000;

THIRD: Increase transparency in property sales price, where property developers will have to display detailed sales price including all benefits and incentives offered to buyers such as exemption of legal fees, stamp duty, sales agreements, cash rebates and free gifts; and

FOURTH: Prohibit developers from implementing projects that have features of Developer Interest Bearing Scheme (DIBS), to prevent developers from incorporating interest rates on loans in house prices during the construction period. Therefore, financial institutions are prohibited from providing final funding for projects involved in the DIBS scheme.

To further increase access to home ownership at affordable prices, an estimated 223,000 units of new houses will be built by the Government and the private sector in 2014. The Government will allocate RM578 million to the National Housing Department (JPN) for the implementation of Program Perumahan Rakyat which involves the construction of 16,473 housing units. In addition, JPN will construct 600 units for Program Perumahan Rakyat Disewa and Perumahan Rakyat Bersepadu with an allocation of RM146 million.

PR1MA will provide 80,000 housing units with an allocation of RM1 billion. The sales price of PR1MA houses are 20% lower than market prices. Meanwhile, SPNB will build 26,122 units of affordable houses, comprising 15,122 units of affordable houses, 3,000 units Rumah Idaman Rakyat and 8,000 units of Rumah Mesra Rakyat. The Government will introduce a new category of Rumah Mesra Rakyat, with sales price between RM45,000 and RM65,000 for which the Government will provide a subsidy between RM15,000 to RM20,000 per unit.

The Government will also introduce the Private Affordable Ownership Housing Scheme (MyHome) as a step to encourage the private sector to build more low and medium-cost houses. The scheme provides a subsidy of RM30,000 to the private developers for each unit built. Among the criteria for the scheme are:

FIRST: Build at least 20% low-cost houses and 20% medium-cost houses in a housing project;

SECOND: The maximum price of low-cost houses is RM45,000 and mediumcost houses is RM170,000;

THIRD: The minimum built-up area of low-cost houses is 800 square feet and the medium-cost houses, 1,000 square feet, with a minimum of 3 bedrooms and 2 bathrooms;

FOURTH: Provide parking, surau, hall and recreational park; and

FIFTH: Open to first-time buyers with a monthly household income of RM3,000 for low-cost houses and a maximum of RM6,000 for medium-cost houses.

Preference will be given to developers who build low and medium-cost houses in areas with high demand and limited to 10,000 units in 2014. The scheme is for housing projects approved effective from 1 January 2014 with an allocation of RM300 million under the supervision of Ministry of Urban Wellbeing, Housing and Local Government.

Currently, PR1MA housing projects, housing in newly opened areas and 1Malaysia Civil Servants Housing Programme are eligible to apply for grants at 10% of the project cost, from the Facilitation Fund. For 2014, the Government will provide a total of RM4 billion to the Facilitation Fund as an initiative to promote private, highstrategic impact projects.

Of this, I propose that RM1 billion is allocated to the Housing Facilitation Fund under Public Private Partnership Unit (UKAS). Developers who receive this grant must abide by the terms and conditions as well as the sales prices which are set by the Government.

The Government will also carry out a refurbishment program and improve comfort and beautify government-owned low-cost housing. Among the measures to be implemented include lift maintenance, repainting the house, cleaning up drains and landfill space and repair playgrounds.

To this end, a sum of RM100 million will be provided to 1Malaysia Maintenance Fund under the Ministry of Urban Well-being, Housing and Local Government. The Government will also allocate RM82 million to rehabilitate 20 abandoned housing projects involving 8,197 houses.

To further strengthen the real estate market and increase opportunities for the rakyat to own houses, the Government will implement a more effective and comprehensive approach. In this regard, I am pleased to propose the establishment of the National Housing Council to develop strategies and action plans in a holistic manner; coordinate legal aspects and property price mechanism; and ensure provision of homes in a more efficient and expeditious manner. The Council members will comprise Federal Agencies, State Governments, the National Housing Department, PR1MA, SPNB and the private sector.

Price Uniformity Programme

The Government is aware that prices of essential goods are more expensive in Sabah and Sarawak compared with Peninsular Malaysia, due to higher shipping and distribution costs. To help reduce prices of goods and costs, the Government will allocate a sum of RM331 million to continue the price uniformity programme and subsidies including transport cost.

Additionally, 60 Kedai Rakyat 1Malaysia (KR1M) will be set with an allocation of RM30 million to help reduce the prices of daily necessities.

Tax Relief for Middle-Income Group

The Government has never neglected the middle-income group who form the largest number of tax payers. They are also burdened by increasing cost of living. To further assist this group, the Government proposes a special tax relief of RM2,000 be given to tax payers with a monthly income up to RM8,000 received in 2013.

This measure will result in tax savings up to RM480. This group is already enjoying tax savings up to RM475 on income received in 2013 with the reduction of tax rates announced by the Government in the last Budget.

CONCLUSION

We are grateful that we remain united, live in peace and harmony and have developed the nation since independence on 31 August 1957.

On 16 September 1963, history was created when Sabah and Sarawak joined Malaysia. It is clearly evident that this unity and togetherness have brought blessings to Malaysia.

For more than five decades, the Barisan Nasional Government has earned the rakyats trust through power sharing and consensus among component parties.

The Barisan Nasional Government has never been reckless in managing the nation. Instead we have been very committed and serious.

In all our endeavours, we have always put the interest and the well-being of the people first.

The Government values the contribution of civil servants who play a vital role in implementing policies and programmes for national development. Hence, in July, the Government gave an additional annual increment to all civil servants involving an allocation of RM1.6 billion.

In addition, the Government gave three increments to those who have reached their maximum pay in all schemes of service, benefiting 182,434 civil servants. Thus, this evening, I am glad to announce that the Government has agreed to improve 81 schemes of service from November.

In efforts to reduce the burden of the rakyat, I am glad to announce the BR1M to households and single individuals will be improved in line with targeted subsidy programme.

BR1M to households with a monthly income of below RM3,000 will be increased from RM500 to RM650.

For single individuals aged 21 and above and with a monthly income not exceeding RM2,000, BR1M will be increased from RM250 to RM300.

To complement the BR1M programme, I propose a contribution of RM50 to the Group Takaful Rakyat 1Malaysia (i-BR1M), for all BR1M household recipients. The initiative will provide protection of up to RM30,000 to BR1M recipients in the event of death or permanent disability.

In short, all BR1M households recipients with a monthly income of not more than RM3,000 will enjoy financial assistance of RM700.

For the first time, BR1M assistance of RM450 will be extended to households with a monthly income of between RM3,000 and RM4,000. The assistance is given to alleviate the rising cost of living borne by the lower middle-income group.

This group will also enjoy the RM50 contribution to i-BR1M bringing the total BR1M assistance to RM500. To implement all the 2014 BR1M packages, the Government will allocate RM4.6 billion which is expected to benefit 7.9 million recipients.

Last August, just before the Eid Celebrations, civil servants and pensioners received special financial assistance of RM500 and RM250, respectively.

Today, I am pleased to announce that pensioners will receive a special financial assistance of RM250 to assist them meet the rising cost of living.

For civil servants, I announce a half-month bonus for 2013 with a minimum payment of RM500 to be paid in early January 2014.

This is a post-election budget which fulfils promises made during the election. Our efforts will not end here. On the contrary, the Barisan Nasional will continue to lead the nation with vigour and courage for the next 50 years.

However, our noble efforts will always be criticised by our colleagues on the other side of the aisle.

Be that as it may. The truth will always prevail.

Even John Kerry, the US Secretary of State who visited us recently acknowledged Malaysia as a model for the rest of the world in various aspects of development. The President of China, Xi Jinping also praised Malaysia as a loyal friend and partner who can be trusted in good and bad times.

Despite all the allegations we will not give up easily but will continue to work hard for the rakyat and the nation.

We acknowledge that there may be some weaknesses in our administration in the past. However, we have always placed the rakyats interest above all else. With the solid support of the rakyat, we will continue to improve.

If we remain united, there are no problems that cannot be solved.

We assure you that we will not allow irresponsible people to take over the Government. We will defend Putrajaya for the rakyat and our beloved nation.

The 2014 Budget will take Malaysia to greater heights and competitiveness in the international arena. God willing, we will table six more budgets before the nation becomes a high-income and developed nation by 2020.

In the interest of the rakyat, we hope that the 2014 Budget is blessed by The Almighty.

In conclusion, we have given our best and leave the rest to The Almighty. May He bless and keep Malaysia safe and prosperous.

The New Straits Times, Saturday 26 October 2013

http://www.nst.com.my/latest/font-color-red-2014-budget-font-full-speech-text1.385058#ixzz2is8HMZEw