Anda di halaman 1dari 2

RPH Jawi Tahun 3

Matapelajaran Kelas Bilangan Murid Tarikh Hari Masa Tajuk i) ii) iii) : Pelajaran Jawi : 3 Bestari : 18 orang : 2 November 2011 : Jumaat : 10.30-11.00 pagi : Perkataan pinjaman bahasa Arab.

Hasil Pembelajaran : Diakhir P&P murid akan dapat , menyebut huruf huruf jawi yang terdapat pada perkataan pinjaman Bahasa Arab yang bersambung dengan baik . Membunyikan perkataan perkataan pinjaman Bahasa Arab dengan betul. Mengklasifikasikan perkataan-perkataan pinjaman Bahasa Arab dan bukan pinjaman Bahasa Arab dengan betul. Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran :

i) ii) iii)

Set induksi Aktiviti : Bersoal jawab, penggunaan alat bantu, penggunaan papan putih,pengukuhan, latih tubi, gerak kerja bertulis Penutup : Menyambung huruf-huruf dan menyebut perkataan pinjaman yang dipamerkan. Nilai KBKK : Tekun, rajin, menepati masa dan bekerjasama. : Menyambung huruf menjadi perkataan pinjaman bahasa Arab. : Membulatkan perkataan pinjaman melalui teks cerita.

Pengetahuan sedia ada : Murid telah mempelajari perkataan pinjaman Bahasa Inggeris.

Pelaksanaan P&P

: Mikropengajaran

Langkah / Isi Pelajaran Aktiviti 1 Set Induksi (5 minit) -

Aktiviti Pengajaran dan Pembelajaran Guru dan murid bersoal jawab mengenai gambar yang dipamerkan oleh guru. Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk . Guru menyediakan beberapa contoh perkataan pinjaman bahasa Arab.

Catatan Nilai : bekerjasama dan tekun.

Penerangan Pelaksanaan P&P : Makropengajaran

Masa Set Induksi (5 minit)

. -

Pelaksanaan aktiviti Guru mempamerkan gambar orang Arab dan bersoaljawab dengan murid Guru mengaitkan jawapan murid dengan tajuk pelajaran Murid memberikan contoh perkataan pinjaman bahasa Arab yang biasa mereka gunakan. Guru mengedarkan teks cerita kepada murid dan meminta murid membaca secara kelas. Murid diminta membulatkan perkataan pinjaman bahasa Arab yang mereka dapati pada teks cerita. Murid menyebut perkataan pinjaman yang telah dibulatkan pada teks dan guru menulis perkataan tersebut di papan putih. Murid dilatih tubi mengeja dan menyebut perkataan pinjaman bahasa Arab yang telah dibulatkan. Murid menulis perkataan perkataan pinjaman bahasa Arab di dalam buku latihan. Guru meminta murid menyebut dan mengeja perkataan-perkataan pinjaman yang telah dipelajari Guru mempamerkan perkataan-perkataan pinjaman .

Langkah 1 (10 minit)

Langkah 2 (10 minit)

Penutup (5 minit)

Anda mungkin juga menyukai