Anda di halaman 1dari 4

Matapelajaran Tunjang Tajuk Kemahiran Tarikh Masa Tahun Bilangan murid Objektif

: : : : : : : : :

Pengalaman sedia ada Penerapan Nilai Strategi Penggabung Jalinan Kesepaduan Alatan

: : : : : :

PENDIDIKAN JASMANI Kemahiran Sofbol Memukul dan menampan 15 Julai 2008 / Selasa 08.45 09.15 pagi 5 Harmoni 29 orang Pada akhir pengajaran dan pembelajaran murid-murid dapat: Psikomotor : Melakukan kemahiran memukul dan menampan dengan teknik yang betul sebanyak 3 kali daripada 5 percubaan. Kognitif : Mengenal pasti tindakan yang berbahaya dalam situasi permainan. Afektif : Bekerjasama dan semangat kesukanan semasa melakukan aktiviti. Murid-murid telah mempelajari kaedah membaling dan menangkap pada kelas yang lepas. Keberanian, Keyakinan Teori Kecerdasan Pelbagai Kinestetik dan Visual Ruang Tunjang Kecergasan Ketangkasan Matematik membuat anggaran jarak Bet sofbol , Bola sofbol, Bola getah, Gelung rotan, Bakul, Pundi kacang, Batang kayu dan Tiub Getah dan Skital

BAHAGIAN / MASA Set Induksi (3 minit)

AKTIVITI Lawan Pedang

FOKUS PEMBELAJARAN -Murid melakukan aksi pahlawan bermain pedang secara individu tanpa sebarang alat.. -Murid menghayunkan tangan seperti sedang memegang pedang dan menghayunkannya beberapa kali.

PENGELOLAAN / STRATEGI G X

CATATAN / ALATAN pundi kacang bakul - kon Masa tindak balas

X X X X X X X X X X X X X X X X X

-Murid secara berpasangan melakukan aksi pahlawan berlawan pedang tanpa sebarang alat. -Murid beraksi seperti memegang pedang dan berlawan dengan pasangannya.

G X X X X X X X X X X X X

-Aktiviti regangan. Perkembangan Langkah 1 (8 minit)

-Murid berselerak di dalam kawasan yang telah di tandakan dengan skital. BCB Kerajinan Keberanian

Fokus dan Hayun

-Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan. G -Setiap kumpulan diberi 2 biji bola getah, tiub getah dan sebatang kayu kecil. -Bola getah perlulah diletakkan di atas tiub dan seorang demi seorang secara bergilir cuba menghayun batang kayu untuk memukul tepat pada bola getah. - Setiap murid diberi peluang menghayun batang kayu untuk memukul bola getah

BAHAGIAN / MASA Langkah 2 (10 minit)

AKTIVITI

FOKUS PEMBELAJARAN -Guru memberi penerangan dan demonstrasi memukul dan menampan bola. -Setiap kumpulan akan diberi peluang memukul tanpa bola dan memukul dengan bola (statik, lemparan dekat, lemparan jauh). -Kemudian, setiap kumpulan akan menampan tanpa bola dan menampan dengan bola (statik, lemparan dekat, lemparan jauh.

PENGELOLAAN / STRATEGI

CATATAN/ ALATAN Alatan : Bet sofbol Bola sofbol/ Bola getah Nilai murni: Kerjasama

- Seorang murid melambung dan seorang lagi memukul - Seorang murid melambung dan seorang lagi menampan - Tukar secara bergili-gilir. Kemuncak Permainan kecil (6 minit) TKP Bangunan Runtuh -Murid diminta berada dalam kumpulan yang telah dibahagikan tadi. -Mereka perlu membuat separa bulatan kecil dan ditengahnya di letakkan skital besar. -Setiap murid dibenarkan melakukan tiga percubaan sahaja. -Murid perlu memukul dan menampan bola sofbol dengan menggunakan batang kayu kecil kearah skital hingga terbalik(runtuh) Kordinasi mata dan tangan penting untuk membolehkan murid memukul dan menampan bola kearah skital hingga terbalik(runtuh). Koordinasi mata,tangan. Alatan : Skital Bola sofbol - memfokos dan memukul bola sofbol hingga meruntuhkan skital yang dianggap bangunan.

BAHAGIAN / MASA Penutup (3 minit)

AKTIVITI Perbincangan dan rumusan

FOKUS PEMBELAJARAN

PENGELOLAAN / STRATEGI

CATATAN/ ALATAN Murid gembira melakukan aktiviti sofbol.

-Guru meminta murid menerangkan ciri-ciri -Murid masih berada dalam keselamatan yang perlu dititikberatkan semasa kumpulan dengan keadaan bermain sofbol. berbaris lurus. -Guru turut memperbetulkan teknik hayunan,pukulan dan menampan yang dilakukan oleh murid. -Aktiviti gerak kendur.

Sejukkan badan ( cooling down) REFLEKSI:

_________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________ _________________________________________________________________________________________________________