LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. rebut kerusi (tahun 3). Di samping itu. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). biru dan kuning. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. makan epal (tahun 2). saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut.Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. . Pertama sekali. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Sebagai contohnya. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Selepas merancang aktiviti individu. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Seterusnya.

30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. permainan. Pengalaman ini .Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. pada pukul 10. Justeru. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan.Seterusnya. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. kebersihan. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. Program telah bermula pada pukul 7. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat.30 pagi. senamrobik. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10.45 pagi dengan pendaftaran. Di samping itu. persiapan tempat. AJK sukaneka.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. Akhirnya. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. Pada hari ketibaan sukaneka. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. Pada pukul 7. cenderamata dan juga AJK peralatan. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Seterusnya. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. Selain itu. Pada pukul 8.

saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. . PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. Pertama sekali. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. KESIMPULAN Akhirnya. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. Seterusnya. Pada saat ini. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. Seterusnya.

Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. . 5.V. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3.Shanti. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2.5 dan 6. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. Oleh itu. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut.

rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut.mereka. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Antaranya adalah drama. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. . Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Oleh sebab itu. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. emosi. Seterusnya. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak . Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Di samping itu. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. Seterusnya. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. Di samping itu. tarian. Selain itu. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Pertama sekali. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Seterusnya.

Aktiviti . pada pukul 10. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. Selepas sesi ceramah tersebut. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. Pada masa yang sama juga.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Selain daripada itu.Pada pukul 1. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah. Pada waktu larut malam. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. Pada pukul 6. etika kumpulan. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. Di samping itu.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. Para murid juga membantu kami. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Seterusnya. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik.30 petang. logo. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami.

Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Seterusnya. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. Seterusnya. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. Di samping itu. . Keberanian. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Akhirnya. Pada pukul 8.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai.30 pagi.

Seterusnya. emosi. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program.rohani dan intelek (JERIS). Pada pendapat saya.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. .

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.