P. 1
Laporan Sukaneka Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang 2013

Laporan Sukaneka Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang 2013

|Views: 3|Likes:
Dipublikasikan oleh juvicyg

More info:

Published by: juvicyg on Oct 27, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2015

pdf

text

original

LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya.Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. . Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). rebut kerusi (tahun 3). kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. makan epal (tahun 2). Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Di samping itu. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. Selepas merancang aktiviti individu. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. biru dan kuning. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Sebagai contohnya. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. Seterusnya. Pertama sekali. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1.

Akhirnya. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. AJK sukaneka. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. Selain itu.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. kebersihan.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat.45 pagi dengan pendaftaran. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. Di samping itu. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Seterusnya. Pada pukul 7. cenderamata dan juga AJK peralatan. Pengalaman ini .30 pagi. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. pada pukul 10.Seterusnya. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. Justeru. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. Pada hari ketibaan sukaneka. senamrobik. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. permainan. persiapan tempat. Pada pukul 8. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat. Program telah bermula pada pukul 7.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid.

saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. Pada saat ini. Pertama sekali. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. . Seterusnya. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. Seterusnya. KESIMPULAN Akhirnya. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program.

V. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Oleh itu. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. 5. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.Shanti. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut.5 dan 6. . Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2.

Pertama sekali. Seterusnya. Seterusnya. Selain itu. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. Antaranya adalah drama. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. tarian. emosi. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. Oleh sebab itu. kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing.mereka. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. Di samping itu. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak .Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Di samping itu. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Seterusnya. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. . kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing.

murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. Seterusnya. etika kumpulan. Selain daripada itu. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. Aktiviti . Para murid juga membantu kami. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. Pada waktu larut malam. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. Pada masa yang sama juga.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. Di samping itu. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka.30 petang. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. logo.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. Pada pukul 6. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. Selepas sesi ceramah tersebut.Pada pukul 1. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. pada pukul 10. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi.

30 pagi. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Akhirnya. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Seterusnya.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. Keberanian. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. Di samping itu. Pada pukul 8. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Seterusnya. .

PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. Pada pendapat saya.rohani dan intelek (JERIS). emosi. . KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. Seterusnya.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->