LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1).Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. . Seterusnya. biru dan kuning. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. makan epal (tahun 2). rebut kerusi (tahun 3). Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Di samping itu. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Selepas merancang aktiviti individu. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Pertama sekali. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. Sebagai contohnya. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut.

Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Akhirnya.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. Pada pukul 8. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu.45 pagi dengan pendaftaran. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah.30 pagi. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat. Seterusnya. cenderamata dan juga AJK peralatan. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. Pada pukul 7. pada pukul 10. senamrobik.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. Justeru. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. persiapan tempat.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. kebersihan. Pada hari ketibaan sukaneka. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. Program telah bermula pada pukul 7. Pengalaman ini . AJK sukaneka.Seterusnya. Selain itu.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. Di samping itu. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. permainan.

saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. . Pertama sekali. Seterusnya. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Seterusnya. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. KESIMPULAN Akhirnya. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. Pada saat ini.

Shanti.V.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Oleh itu. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini.5 dan 6. . STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. 5. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.

keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. emosi. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. Antaranya adalah drama. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Pertama sekali. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Di samping itu. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid.mereka. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Di samping itu. Seterusnya. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. Seterusnya. tarian. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. Seterusnya. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Oleh sebab itu. . kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. Selain itu. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak .

Di samping itu. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Para murid juga membantu kami.30 petang. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. pada pukul 10. Selepas sesi ceramah tersebut. Aktiviti . logo. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. etika kumpulan. Selain daripada itu.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. Pada waktu larut malam. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. Seterusnya. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman.Pada pukul 1. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Pada pukul 6. Pada masa yang sama juga.

terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Pada pukul 8. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. Seterusnya. . Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. Di samping itu. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Seterusnya.30 pagi. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Akhirnya.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. Keberanian.

KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. . emosi. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani.rohani dan intelek (JERIS).PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Pada pendapat saya. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. Seterusnya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful