LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. biru dan kuning. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. Sebagai contohnya. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang.Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. rebut kerusi (tahun 3). Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). makan epal (tahun 2). Seterusnya. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. Selepas merancang aktiviti individu. . tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Di samping itu. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. Pertama sekali. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut.

Pengalaman ini . Selain itu. Justeru. persiapan tempat. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. kebersihan. Di samping itu.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat. Pada pukul 8. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. Seterusnya. Akhirnya. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. Program telah bermula pada pukul 7. AJK sukaneka. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10.45 pagi dengan pendaftaran. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn.30 pagi. Pada hari ketibaan sukaneka. Pada pukul 7. senamrobik. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. pada pukul 10. permainan. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik.Seterusnya. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. cenderamata dan juga AJK peralatan.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan.

PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Pertama sekali. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. KESIMPULAN Akhirnya.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. Seterusnya. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. . Seterusnya. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. Pada saat ini. saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi.V. . Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2.5 dan 6. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut.Shanti. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. 5. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Oleh itu.

Seterusnya. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. Pertama sekali.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak . Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. Antaranya adalah drama. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. . kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. tarian. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Oleh sebab itu. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Di samping itu. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Seterusnya. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Selain itu. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar.mereka. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Di samping itu. emosi. Seterusnya. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing.

Aktiviti . Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Pada waktu larut malam. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. Selepas sesi ceramah tersebut. pada pukul 10. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. Pada pukul 6. Seterusnya.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. logo. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. etika kumpulan. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah.Pada pukul 1. Para murid juga membantu kami. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Di samping itu.30 petang.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. Selain daripada itu. Pada masa yang sama juga.

Seterusnya. .ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. Akhirnya. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Di samping itu.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6.30 pagi. Seterusnya. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Keberanian. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Pada pukul 8. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain.

. KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid.rohani dan intelek (JERIS). Pada pendapat saya.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Seterusnya. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. emosi.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Special offer for students: Only $4.99/month.

Master your semester with Scribd & The New York Times

Cancel anytime.