LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. . Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. biru dan kuning. Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. Selepas merancang aktiviti individu. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. Pertama sekali. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. rebut kerusi (tahun 3). tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Seterusnya. Di samping itu. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Sebagai contohnya. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. makan epal (tahun 2).

saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. senamrobik. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. Seterusnya. Selain itu. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. permainan. Pada pukul 8. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. AJK sukaneka. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. pada pukul 10. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. persiapan tempat. Pada hari ketibaan sukaneka. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Justeru.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. Di samping itu. kebersihan. Pengalaman ini .Seterusnya. Akhirnya. Program telah bermula pada pukul 7.30 pagi. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. Pada pukul 7.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. cenderamata dan juga AJK peralatan.45 pagi dengan pendaftaran. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula.

saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. . saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. Seterusnya. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. Pada saat ini. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. Seterusnya. Pertama sekali. KESIMPULAN Akhirnya. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan.

Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan.Shanti. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4. 5. . saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4.5 dan 6. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Oleh itu. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.V.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.

Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. Seterusnya. Selain itu. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. Pertama sekali. Di samping itu. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. . kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. tarian. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami.mereka. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak .Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Antaranya adalah drama. kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Di samping itu. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. Oleh sebab itu. emosi. Seterusnya. Seterusnya. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan.

Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak.Pada pukul 1.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Pada pukul 6.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. Selain daripada itu. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. Pada masa yang sama juga. etika kumpulan. Di samping itu. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. pada pukul 10. Para murid juga membantu kami. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. Seterusnya. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. Aktiviti . murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. Selepas sesi ceramah tersebut. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. logo. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah. Pada waktu larut malam.30 petang. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur.

terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. Keberanian. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja.30 pagi.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Di samping itu. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Akhirnya. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Pada pukul 8. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. . Seterusnya. Seterusnya. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar.

emosi. Pada pendapat saya.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Seterusnya.rohani dan intelek (JERIS). setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. . KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful