P. 1
Laporan Sukaneka Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang 2013

Laporan Sukaneka Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang 2013

|Views: 3|Likes:
Dipublikasikan oleh juvicyg

More info:

Published by: juvicyg on Oct 27, 2013
Hak Cipta:Attribution Non-commercial

Availability:

Read on Scribd mobile: iPhone, iPad and Android.
download as DOCX, PDF, TXT or read online from Scribd
See more
See less

04/26/2015

pdf

text

original

LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. biru dan kuning. Sebagai contohnya. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. Di samping itu. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. Seterusnya. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. Selepas merancang aktiviti individu. . rebut kerusi (tahun 3). makan epal (tahun 2).Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Pertama sekali. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan.

00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. permainan. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. Di samping itu. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat.30 pagi. cenderamata dan juga AJK peralatan.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. Justeru.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat. senamrobik. persiapan tempat. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Selain itu. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. AJK sukaneka. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil.Seterusnya. Seterusnya. kebersihan. Pada hari ketibaan sukaneka.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. Akhirnya. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. Program telah bermula pada pukul 7. Pada pukul 7. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. Pada pukul 8. pada pukul 10.45 pagi dengan pendaftaran. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. Pengalaman ini .

Pertama sekali. .dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. Seterusnya. saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Seterusnya. KESIMPULAN Akhirnya. Pada saat ini. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Oleh itu.5 dan 6.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. 5. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3.Shanti.V. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. .Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut.

tarian. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Selain itu. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing.mereka. Di samping itu. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. Oleh sebab itu. . kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. Pertama sekali. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. Seterusnya. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Di samping itu. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. Antaranya adalah drama. Seterusnya. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Seterusnya. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak . emosi.

Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. logo.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. Aktiviti . Pada masa yang sama juga. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. etika kumpulan. Di samping itu. Selain daripada itu. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. pada pukul 10. Seterusnya.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”.30 petang. Selepas sesi ceramah tersebut. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru.Pada pukul 1. Para murid juga membantu kami. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Pada pukul 6. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. Pada waktu larut malam. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman.

Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. Pada pukul 8. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Seterusnya. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Keberanian. Akhirnya.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Di samping itu. . perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. Seterusnya.30 pagi. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid.

.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Pada pendapat saya. KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. Seterusnya. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program.rohani dan intelek (JERIS). emosi.

You're Reading a Free Preview

Mengunduh
scribd
/*********** DO NOT ALTER ANYTHING BELOW THIS LINE ! ************/ var s_code=s.t();if(s_code)document.write(s_code)//-->