LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Seterusnya. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. rebut kerusi (tahun 3). Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. biru dan kuning. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Pertama sekali. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. . kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. makan epal (tahun 2).Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. Di samping itu. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. Selepas merancang aktiviti individu. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. Sebagai contohnya.

30 pagi. Pada hari ketibaan sukaneka.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing. Selain itu. Di samping itu. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. Seterusnya. Akhirnya. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah.Seterusnya. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. Justeru. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan. kebersihan. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. Program telah bermula pada pukul 7. permainan. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. persiapan tempat. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara. cenderamata dan juga AJK peralatan. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. Pada pukul 8. Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. senamrobik. AJK sukaneka. Pengalaman ini . pada pukul 10.45 pagi dengan pendaftaran. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. Pada pukul 7.

kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. KESIMPULAN Akhirnya. Pertama sekali. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. Pada saat ini. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. Seterusnya. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. Seterusnya. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. .

Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. Oleh itu.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. . Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid.Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi.5 dan 6.Shanti.V. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. 5.

Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Selain itu. Di samping itu. keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. Pertama sekali. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak . murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. tarian. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. emosi. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Oleh sebab itu. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah.mereka. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. Seterusnya. Di samping itu. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Antaranya adalah drama. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. Seterusnya. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. . kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. Seterusnya.

LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. Selain daripada itu.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan.Pada pukul 1. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid.30 petang. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. Selepas sesi ceramah tersebut.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. pada pukul 10. Aktiviti . murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid. logo. Pada waktu larut malam.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. Pada masa yang sama juga. Pada pukul 6. Di samping itu. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. etika kumpulan. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. Para murid juga membantu kami. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. Seterusnya. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah.

Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti.30 pagi. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. Seterusnya. Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Pada pukul 8. Seterusnya. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar. . murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. Di samping itu. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Keberanian. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Akhirnya. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa.

saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. emosi. KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. Seterusnya.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. Pada pendapat saya.rohani dan intelek (JERIS). . setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful