LAPORAN SUKANEKA SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013.

NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : SUKANEKA

TEMPOH PELAKSANAAN : 1 HARI OBJEKTIF :

1. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. 5. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif.

STRATEGI PELAKSANAAN Pada 3 Julai 2013 bersama hari Rabu di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan pertandingan Sukaneka bagi semua murid tahap satu dan dua. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Oleh itu, saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan aktiviti sukaneka ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai pengerusi bagi program ini.Manakala rakan saya pula telah menjadi naib pengerusi. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn.V.Shanti. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek sukaneka ini.

Kami telah membahagikan murid kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan merah. Berpandukan senarai nama murid bagi semua tahun kami telah membahagikan murid mengikut kumpulan. kami juga telah menerima peruntukan kewangan daripada pihak PIBG. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. permainan makan roti dan oren bagi tahun 4 dan 5 serta dengan acara makan biskut bagi murid tahun 6. Kami telah menggabungkan murid tahun 1 dan 2.Objektif utama aktiviti ini adalah untuk memberi pendedahan kepada muridmurid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. . Pertama sekali. Selaku pengerusi bagi projek ini saya telah bertungkus-lumus untuk membuat segala persiapan yang harus dilakukan sebelum hari sukaneka tersebut. Seterusnya. Sebagai contohnya. tahun 3 dan 4 seterusnya tahun 5 dan 6. Saya telah mengangihkan aktiviti permainan ini kepada dua iaitu acara sukaneka secara individu manakala yang kedua adalah aktiviti secara berkumpulan. Bilangan murid yang terlibat daripada tahun 1 & 2 adalah sebanyak 18 orang. Bagi murid-murid tahun 1 & 2 aktiviti yang akan dipertandingkan adalah acara terompah gajah dan lompar guni. Bagi setiap aktiviti tersebut hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang mengikut tahunnya. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Bagi murid tahun 3 & 4 pula aktiviti jalan tempurung dan kepit bola dan akhirnya bagi kumpulan murid tahun 5 & 6 pula aktiviti jalan batu bata serta dengan tarik tali. biru dan kuning. saya telah merancang aktiviti-aktiviti atau permainan yang sesuai diadakan bagi murid-murid sekolah tersebut. bagi kelas murid tahun 1 hanya seorang murid sahaja yang akan menjadi pemenang secara keseluruhan untuk tahun 1. Pemenang bagi acara-acara ini akan dipilih mengikut setiap tahun 1-6. rebut kerusi (tahun 3). Antara jenis permainan yang telah diadakan secara individu adalah ikat belon pada kaki (tahun 1). saya dan rakan saya telah merancang acara yang ditanding secara berkumpulan. tahap 3 & 4 pula sebanyak 24 orang murid dan bagi tahun 5 & 6 ialah sejumlah 27 orang. makan epal (tahun 2). Selepas merancang aktiviti individu. Di samping itu. Kami juga telah mengadakan acara yang berbeza bagi setiap tahap murid tersebut. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan murid-murid.

Saya telah memastikan segala aktiviti yang telah dirancang berjalan dengan sistematik. pada pukul 12 tengahari upacara penyampaian hadiah diadakan bagi pemenangpemenang pertandingan. AJK sukaneka. Pengalaman ini . senamrobik. Selain itu.45 pagi Guru Besar SJK(T) Ladang Sengkang Pn. kebersihan. bagi saya pula selaku pengerusi projek ini saya dapat menimba ilmu pengetahuan tentang penganjuran program sukaneka di sekolah. Kami juga telah mengedarkan buku program kepada pihak-pihak tertentu. Di samping itu.Santhi telah memberi ucapan ringkas dan telah merasmikan sukaneka dengan penuh meriah. Seterusnya.45 pagi dengan pendaftaran. pada pukul 10. kami juga telah melantik beberapa ahli jawatankuasa kerja seperti pengadil. Program telah bermula pada pukul 7. Mereka telah bekerjasama antara satu sama lain dan menjalankan tugas mereka masing –masing.Seterusnya. Mereka telah menggunakan pemikiran kritis dan kreatif untuk menerokai teknik-teknik yang sesuai untuk memenangi setiap pertandingan.Krisnaveni dan murid-murid juga telah melibatkan diri dengan penuh aktif dan semangat. cenderamata dan juga AJK peralatan. permainan. Pada pukul 7.00pagi semua murid telah berehat dan permainan diteruskan pada pukul 10. Permainan-permainan tersebut dapat mencungkil bakat yang ada pada diri murid. Aktiviti senamrobik telah dikendalikan oleh Pn. Para murid berasa sangat gembira dan juga penat.30 pagi. Pada pukul 8. ia juga telah memupuk nilai berdikari dalam kalangan murid serta dengan semangat berkerjasama antara satu sama lain. Dalam aktiviti kumpulan murid-murid telah membantu antara satu sama lain seperti bah kata pepatah “aur dengan tebing”. murid-murid dapat berinteraksi sesama rakan mereka dan bersatupadu sewaktu bermain. Semua murid telah melibatkan diri mereka dengan penuh semangat dan berusaha gigih untuk berjaya dalam setiap permainan. Ia telah memupuk nilai-nilai murni serta merapatkan hubungan silaturahim antara mereka. KEKUATAN Kekuatan pelaksanaan projek sukaneka ini adalah ia telah menjadi salah satu pengalaman yang baik kepada para murid. Hal ini kerana segala aktiviti yang telah dirancang dilakukan secara berkumpulan.30 pagi semua acara individu dan berkumpulan telah bermula. Justeru. persiapan tempat. Pada hari ketibaan sukaneka. Akhirnya. saya telah sangat sibuk dengan pelbagai perkara.

. Seterusnya. KESIMPULAN Akhirnya. Seterusnya.dapat membantu saya sewaktu berkhidmat sebagai seorang guru di sebuah sekolah lain pada masa akan datang. saya bersyukur kepada tuhan kerana telah membantu saya dalam segala rintangan yang telah dihadapi. Walaupun saya berasa sangat penat ia telah memberi kenangan dan pengalaman yang manis kepada saya. KELEMAHAN Saya juga telah menghadapi beberapa rintangan semasa menjalankan projek ini. segelintir pelajar tidak terlibat secara aktif dalam sesuatu permainan. kesuntukan masa untuk membuat persiapan yang rapi. saya berasa sangat kagum dan tenang kerana berjaya melaksanakan sebuah projek sekolah dengan berjaya. Pertama sekali. Pada saat ini. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang.

Shanti. 5.LAPORAN PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN TAMIL LADANG SENGKANG 2013. Saya Tinagaran a/l Magisparan guru pelatih IPG Raja Melewar telah menjalankan Program Intership di sekolah tersebut untuk sebulan. Melahirkan ahli sukan yang berbakat 3. .Manakala rakan saya pula telah menjadi pengerusi.5 dan 6. Oleh itu. Beliau telah memberi bimbingan dan dorongan yang baik kepada saya untuk menjayakan projek ini. saya dan rakan sepasangan saya Punnitharaj telah melaksanakan perkhemahan ini sebagai salah satu projek di sekolah tersebut. Memupuk semangat kerjasama di kalangan murid. Memupuk nilai berdikari di kalangan murid 4. STRATEGI PELAKSANAAN Pada hari 19 Julai hingga 20 Julai 2013 di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil Ladang Sengkang telah mengadakan perkhemahan tahunan badan beruniform bagi murid tahap dua iaitu tahun 4.V. Mencungkil bakat yang ada pada diri murid 2. Guru Penasihat untuk kami adalah Pn. NAMA PELAJAR PROGRAM NAMA SEKOLAH NAMA PROJEK : TINAGARAN A/L MAGISPARAN : PISMP AMBILAN JANUARI 2010 : SJK(T) LADANG SENGKANG : PERKHEMAHAN BADAN BERUNIFORM TEMPOH PELAKSANAAN : 2 HARI OBJEKTIF : 1. Melahirkan murid yang berfikiran kritis dan kreatif. Saya telah menggelarkan diri saya sebagai Naib Pengerusi bagi program ini.

Semua guru telah terlibat dengan penuh semangat. Pertama sekali. kami telah membahagikan murid-murid kepada beberapa kumpulan dan merasa makanan tengahari. Kami telah membahagikan murid kepada empat kumpulan. murid-murid telah bersusah payah untuk menyesuaikan diri mereka di tempat yang strategik. Saya dan rakan saya telah membuat pelbagai persiapan untuk memastikan aktiviti-aktiviti berlangsung lancar. Oleh sebab itu. Antaranya adalah drama.Tujuan utama aktiviti perkhemahan ini adalah untuk memberi pendedahan kepada murid-murid bagi mewujudkan persaingan yang sihat. Seterusnya. Selain itu. kami telah menjalankan aktiviti memasang khemah dan juga membuat gajet.mereka. kami telah menyediakan hadiah dan sijil untuk murid-murid yang terlibat dalam perkhemahan. perkhemahan ini juga mampu mempamerkan daya ketahanan dan kekuatan jasmani. kami juga telah mempraktiskan para murid yang terlibat dalam perkhemahan tersebut untuk malam kebudayaan sebelum hari itu. kami juga telah menerima peruntukan Ko-kurikulum. ia juga dapat membentuk sahsiah diri yang baik dan berdisiplin dalam kalangan muridmurid. Sebelum melaksanakan projek ini saya telah membuat beberapa persiapan awal supaya memastikan aktiviti ini berjalan lancar dan juga berjaya terhadap objektif yang telah ditetapkan. Mereka telah memberi sokongan yang hebat kepada kami. Setiap kumpulan akan mempersembahkan satu persembahan yang berlainan. Setiap aktiviti yang dijalankan akan dipertandingkan oleh muridmurid megikut kumpulan masing-masing. Bagi aktiviti memasang khemah beberapa ciri-ciri diambilkira untuk diberi markah seperti kekukuhan khemah. emosi. Seterusnya. Seterusnya. tarian. Sebelum hari perkhemahan kami telah menghantar surat kepada para ibu bapa untuk menghantar anak . . keceriaan dan kebersihan khemah dan lain-lai lagi. Di samping itu. Di samping itu. Perkhemahan ini telah ditubuhkan di padang sekolah SJK(T) Ladang Sengkang. Kami telah mengangihkan tugas kepada guru-guru di sekolah tersebut. Pada pukul 12 tengahari hari Jumaat pendaftaran murid untuk perkhemahan dimulakan. Mereka telah berganding bahu untuk menceriakan khemah masing-masing. aktiviti menyanyi lagu dan lagi satu persembahan adalah terbuka iaitu mengandungi ketiga-tiga unsur tersebut. rohani dan sosial (JERIS) murid-murid.

Antara tepukan yang diajar adalah tepukan badan peruniform dan tepukan semarak. Setiap kumpulan akan bergilir-gilir untuk menyediakan makanan dan minuman. Murid-murid telah terlibat dalam permainan kecil. Pada waktu larut malam. murid-murid juga dapat mengetahui pelbagai info baru berkaitan aktiviti memasak. Seterusnya. murid-murid telah dibangunkan satu demi satu dan membawa mereka ke tempat sunyi dan gelap tanpa bantuan guru. LDK yang seterusnya adalah sesi ceramah dan motivasi. Di samping itu. Setiap kumpulan murid telah mempersembahkan persembahan masingmasing yang telah membuat persiapan sebelum hari perkhemahan. saya telah mengajar mereka beberapa tepukan yang menjadikan kami ceria dan seronok untuk terus mengikuti program perkhemahan ini secara aktif. Saya dan guru-guru lain telah membakar ayam dan menghidang kepada murid-murid.30 petang. Aktiviti ini diadakan di dewan sekolah. Selain daripada itu. Saya berasa gembira kerana murid-murid telah memberi persembahan yang sangat menarik. Tujuan aktiviti ini diadakan adalah untuk mengurangkan jurang antara peserta-peserta dari kelas yang berlainan dan membina satu ikatan persahabatan antara mereka.30 petang murid-murid telah menguruskan diri masing-masing bagi sesi LDK yang berterusan. murid-murid sudah teruja kerana ia merupakan sesi makan malam dan aktiviti membuat BBQ. Aktiviti . Pada pukul 6. Para murid juga membantu kami.Pada pukul 1. Pada pukul 11malam semua murid telah bertidur. Pada masa yang sama juga. pada pukul 10. LDK yang kedua pula aktiviti sukaneka.30malam aktiviti malam kebudayaan dijalankan.00petang murid-murid telah diberi taklimat ringkas dan diteruskan dengan latihan dalam kumpulan iaitu “ice breaking”. etika kumpulan. Melalui ini murid-murid dapat mempelajari nilai berdikari dan tolongmenolong antara satu sama lain. Guruguru Melayu telah pun membuka puasa bersama dengan kami. murid-murid telah menyediakan minuman petang pada pukul 4. Tujuan utama kami minta murid tidur awal ialah kerana terdapat lagi satu sesi latihan dalam kumpulan iaitu aktiviti cengkerik dan pungguk. Murid-murid telah diberi pendedahan tentang badan beruniform dan penglibatan murid mestilah aktif. Selepas sesi ceramah tersebut.Antara aktiviti yang dijalankan semasa Ice Breaking ialah mencipta lagu. logo. Ibu bapa juga telah dijemput untuk menyaksikan persembahan murid-murid.

Manakala aktiviti yang bernama pungguk pula mata murid akan diikat dan diminta bergerak tanpa bantuan guru dan rakanrakannya. KEKUATAN Kekuatan program perkhemahan ini adalah dapat membina keyakinan dan keberanian dalam diri murid-murid. . Seterusnya. terdapat segelintir ibu bapa yang tidak menghantar anak mereka untuk perkhemahan ini. Mereka boleh memasak sendiri dan juga dapat berhidup tanpa bergantung kepada orang lain. Jika kami mendapat masa yang lebih banyak aktiviti-aktiviti dapat dilaksanakan. Di samping itu. Semua murid telah menerima sijil dan hadiah daripada Guru Besar.30 pagi. Semua guru telah mengawasi pergerakan murid secara bersembunyi. Murid-murid telah mendapat pendedahan yang bermanfaat tentang badan beruniform. Seterusnya.ini bertujuan untuk meyakinkan diri mereka dan memupuk nilai. perkhemahan juga telah memerlukan kos yang tinggi. Aktiviti ini memang menarik dan memberi kesan yang positif kepada para murid. Akhirnya. Segelintir murid berasa sangat takut dan berjerit-jerit.00pagi mereka telah bersarapan pagi dan terlibat dalam sesi latihan dalam kumpulan yang terakhir iaitu misteri harta karun. Perkhemahan ini hanya dapat dijalankan 1malam sahaja. murid-murid juga boleh berdikari dalam melakukan sesuatu perkara. KELEMAHAN Salah satu kelemahannya adalah kesuntukan masa. Hal ini membantu mereka semasa melanjutkan pelajaran mereka di Universiti. Keberanian. perkhemahan ini telah ditamatkan dengan penyampaian hadiah. Pada hari Sabtu pagi murid-murid telah menguruskan diri dan terlibat dalam aktivitiviti sengkang cergas pada pukul 6. Pada pukul 8.

rohani dan intelek (JERIS). Seterusnya. Pada pendapat saya. saya menggalakkan ibu bapa dan pihak sekolah haruslah memberi sokongan yang kuat untuk menjalankan sesuatu program. emosi. setiap tahun pihak sekolah hendaklah menjalankan programprogram seperti ini untuk membina seseorang murid dari segi jasmani.PENAMBAHBAIKAN Bagi program yang seterusnya saya bercadang untuk mendapat sumbangan kewangan daripada ibu bapa dan dapat dilaksanakan bagi tempoh yang panjang. KESIMPULAN Projek perkhemahan ini telah memberi banyak manfaat kepada para murid. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful