Anda di halaman 1dari 9

BAHASA MELAYU TATABAHASA

(Semoga dapat membantu anak-anak dalam UPSR)


ARAHAN : Tandakan (B) untuk pernyataan yang betul dan (S) untuk pernyataan yang salah.

A. Kata Sendi Nama ( dari / daripada) 1. Cikgu Asiah baru pulang dari sekolah. 2. Adik mendapat biasiswa sumbangan daripada Bank Negara Malaysia. 3. Kereta itu membelok daripada kiri ke kanan. 4. Ujian itu bermula dari jam 8.00 pagi hingga 10.00 pagi. 5. Kain tudung emak dibuat dari sutera .

B B S B S

BAHASA MELAYU TATABAHASA


Kata Sendi Nama ( kan / akan) 1. Wanita itu amat rindukan anaknya. 2. Kami tersangat benci akan kelakuannya yang buruk itu. 3. Semua rakyat sayang akan negara itu. 4. Ibu mengirimkan sepucuk surat kepada anaknya.

S B B B

5. Kami amat sayangkan guru Matematik itu.

BAHASA MELAYU TATABAHASA


Kata Sendi Nama ( pada / kepada / di / ke) 1. Burung-burung terbang ke sarang di waktu senja. 2. Di atas kejayaan saudara, kami ucapkan tahniah. 3. Sisa makanan itu diberi kepada kucing. 4. Buku itu diserahkannya ke pustakawan yang bertugas. 5. Di dalam mesyuarat itu Ali dilantik sebagai bendahari.

S S B S S

BAHASA MELAYU TATABAHASA


B. Kata Penegas ( pun ) berangkai atau berpisah. 1. Sungguh pun begitu, ia tetap berusaha. 2. Walaupun ia kaya tetapi kedekut. 3. Kamu memilih Minah atau pun Munah. 4. Kakak pun mendapat hadiah.

S B S B

5. Pasukan Kedah pun turut bertanding.

BAHASA MELAYU TATABAHASA


C. Kata Penguat ( terlalu/paling/benar/sekali/amat/sangat/ sungguh/nian ) 1. Dialah pelari yang terhandal sekali. 2. Itulah baju yang tercantik. 3. Jalan ke rumah Ali terlalu licin-licau. 4. Rumahnya kelihatan sungguh jelas sekali. 5. Buah fikirannya amat bernas sekali.

S B S B

BAHASA MELAYU TATABAHASA


D. Hukum ( D-M ) 1. Cikgu menyuruh kami membuat beberapa contoh ayat. 2. Agenda yang terakhir ialah lain-lain hal. 3. Mak Timah menyuruh anaknya membeli sebotol cili sos. 4. Pak Mail mendapat rawatan di Klinik Soma. 5. Perompak itu bertempiaran lari apabila dikejar polis.

S S S B S

BAHASA MELAYU TATABAHASA


G. Kata Ganti Nama 1. Mereka-mereka ialah petani yang gigih. 2. Perabot itu sangat mahal kerana ia diimport dari Itali. 3. Saya ada seekor kucing. Ia sangat jinak 4. Pembunuh itu telah ditangkap. Ianya akan didakwa esok. 5. Beliau ditangkap kerana kesalahan mengedar dadah.

S S S S S

BAHASA MELAYU TATABAHASA


I. Kata Bilangan 1. Setengah murid suka tidur lewat. 2. Berbagai jenis makanan terhidang di atas meja. 3. Setiap ahli dikenakan yuran tahunan sebanyak RM 5. 4. Segerombolan lanun-lanun telah berjaya ditangkap. 5. Beberapa buah rumah-rumah rosak dipukul ribut.

S S B S S

BAHASA MELAYU TATABAHASA


N. Tanda Bacaan 1. Amboi, wangi sungguh bunga ini ! 2. Kata Abu, saya sudah membelinya. 3. Kata Minah, Saya menonton filemIdoladengan adik. 4. Bila kamu sampai ?tanya Saad. 5. Tolong ! Tolong ! Rumah aku terbakar.

B S B B B