Anda di halaman 1dari 31

Kata Aluan Pengenalan Unit 1 : Amalan Kerohanian Unit 2 : Klasifikasi Trait Murid Unit 3 : Pengurusan Masa

Unit 4 : Pengurusan Diri


Unit 5 : Kemahiran Komunikasi Unit 6 : Optimumkan IQ,CQ dan AQ Unit 7 : Strategi dan Teknik Belajar Unit 8 : Strategi dan Teknik Menghadapi Peperiksaan Unit 9 : Pengurusan Stres Lampiran

Perutusan Pengarah :

Pendahuluan
#
Buku ini adalah hasil idea yang dicetuskan oleh Yg Bhg Tuan Pengarah BPSBPSK, bagi memastikan murid SBP dapat mengoptimumkan penggunaan otak kiri dan otak kanan dalam pengajaran dan pembelajaran (PdP) supaya mereka boleh mencapai keputusan yang lebih cemerlang di dalam peperiksaan yang mereka hadapi. bermaksud kemahiran amalan belajar yang menekankan kepada penggunaan otak kanan dan kiri dalam PdP dalam mencerna maklumat yang diterima . Operasi KAB akan melibatkan penggunaan perkataan, nombor, imej, lakaran , imaginasi dan logik pemilkiran serta warna-warna.

#KAB

# Buku ini menggabungjalinkan kepintaran

KEMAHIRAN AMALAN BELAJAR


Mendapatkan ilmu secara sistematik KEPENTINGAN KAB Meningkatkan daya ingatan murid

MAKSUD KAB Kemahiran Amalan Belajar ditakrifkan sebagai keupayaan atau kecekapan yang perlu dikuasai oleh setiap murid untuk membolehkannya mengumpul, memproses dan merumus maklumat secara kendiri dan seterusnya menuju ke arah pembelajaran seumur hidup

Memupuk minat dan amalan suka belajar

Membaca dengan cepat dan tepat.

Mengaplikasikan KAB dalam pelbagai situasi

menguruskan masa dengan sebaiknya.

Auditori Visual Tret Gaya Belajar Kinestatik

Di sekolah

Amalan Kerohanian

Amalan
Pemakanan

Di rumah

interpersonal Rangsang memori Kemahiran Komunikasi


lisan/b ukan lisan laras bahasa

mendengar

intrapersonal
Kuasa minda
HOTS

Strategi/Teknik belajar
Smart group

Potensi IQ, EQ AQ
spirit

membaca

Catat nota
mind mapping

Persediaan peperiksaan Sehari sebelum

Pengurusan Stres

3 bulan sebelum

1 bulan sebelum

diri rakan sebaya

guru

Unit 1 Amalan kerohanian

Pengenalan
Tujuan utama Allah S.W.T menjadikan manusia adalah untuk beribadat kepadaNya. Bab ini bertujuan untuk memberikan satu garis panduan pelaksanaan berkaitan amalan-amalan kerohanian yang boleh diajarkan kepada muridmurid di SBP. Banyak kajian yang telah membuktikan bahawa amalan kerohanian ini dapat memberi kesan yang besar dalam aspek keyakinan diri dan ketenangan jiwa murid.

Guru sebagai penyampai ilmu Kefahaman & ilham adalah kurniaan Allah SWT dengan bersebabkan usaha yang dilakukan oleh pelajar

Dan sesiapa yang BERTAQWA kepada Allah (dengan mengerjakan suruhanNya dan meninggalkan laranganNya), nescaya akan dijadikan baginya JALAN KELUAR (dari segala perkara yang menyusahkannya).Serta memberinya REZEKI DARI JALAN YANG TIDAK TERLINTAS HATINYA. Dan (ingatlah), sesiapa berserah diri bulat-bulat kepada Allah, maka Allah CUKUPKAN BAGINYA (UNTUK MENOLONG DAN MENYELAMATKANNYA). Sesungguhnya Allah tetap melakukan segala perkara yang di kehendakiNya. Allah telahpun menentukan kadar dan masa bagi berlakunya tiap-tiap sesuatu."

Manusia asasnya terdiri dua asas penciptaan iaitu tubuh fizikal & jiwa / ruh. Memenuhi tuntutan jiwa amat besar sebagai seorang muslim. Keperluan jiwa melibatkan amalan kerohanian yang memberi kesan besar terhadap kesihatan akal dan tubuh. Ilmu ibarat air yang apabila dicurahkan di hati insan yang bersih, maka ia akan suci dan bermanfaat.

Memenuhi tanggungjawab seorang Hamba kepada Allah SWT Membersihkan HATI dari segala kekotoran dosa dan penyakit jiwa. Dosa menjadi penghalang beroleh Rahmat Allah SWT Rahmat Allah SWT adalah sumber Ingatan, hafalan, & ilham Mencapai KETENANGAN JIWA & MINDA Mencapai KEBERSAMAAN ALLAH dalam setiap masa dan usaha

Amalan Seharian
Niat Zikir sebelum belajar Doa belajar Doa menghafal

Solat Zohor Berjemaah / Sunat Rawatib / Zikir selepas solat

Solat Dhuha

Niat Zikir sebelum belajar Doa belajar Doa menghafal

Niat Zikir sebelum belajar Doa belajar Doa menghafal Membaca Al Quran/ Zikir Pagi

Solat Asar Berjemaah / Sunat Rawatib / Zikir selepas solat Solat Subuh Berjemaah / Sunat Rawatib / Zikir selepas solat
Niat Doa Sebelum tidur

Niat Zikir sebelum belajar Doa belajar Doa menghafal Solat Sunat Hajat Solat Sunat Witir Solat Isyak Berjemaah / Sunat Rawatib / Zikir selepas Baca solatAl Quran
Mendengar Tazkirah Solat Mahgrib Berjemaah / Sunat Rawatib / Zikir selepas solat
Solat Tahajjud Solat Sunat Subuh

Berwuduk

Niat Belajar

Beristighfar Doa ( Ayat Surah Taha 114 ) Mulakan pembelajaran

Makna : Aku minta ampun daripada Allah yang tidak ada Tuhan yang berhak disembah selain daripadaNya, yang hidup dan yang menguruskan makhlukNya dan aku bertaubat kepadaNya.

Makna : Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan agama kami.

Yang Maha Pengasih : Insya Allah dijauhkan dari kegundahan hati dan dijauhkan pula sifat gugup serta lupa.

Yang Maha Pemberi Rezaki : Insya Allah dijauhkan dari kesempitan rezeki dan usahanya selalu mendapat keuntungan yang berlimpah-limpah.

Yang Maha Melapangkan : Insya Allah diberi kelapangan rezeki dan kejayaan.

Yang Maha Tinggi Martabat Nya : Insya Allah diberikan kecerdasan otak oleh Allah kedudukan yang tinggi.

Yang Maha Membangkitkan : Insya Allah amalan rutin setiap hari dengan meletakkan kedua telapak tangan di atas dada, maka Allah akan memberikan kelapangan dada, hingga dengan mudah dapat menerima berbagai macam ilmu hikmah dan juga akan diberi otak yang sangat cerdas serta mempunyai daya ingat yang kuat.

Yang Maha Pembuka: Insya Allah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama / ilmu. Yang Maha Pembuka: Insya Allah diberi pengetahuan yang bisa mengetahui ilmu marifat dengan sempurna dan dijauhkan dari sifat kebodohan.

Yang Maha Pandai: Insya Allah biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

Yang Maha Bijaksana: Insya Allah InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas & lancar didalam menghafal & mengikuti pelajaran. .

Wahai Yang Maha Hidup Dan Yang Maha Berdiri Sendiri Tiada Tuhan selain Engkau