Anda di halaman 1dari 16

A NEVET MAGYARORSZG A visszautastott tlevl Az tvenes vek kzepe tjn a prizsi magyar emigrcinak nhny tagja arrl tancskozott,

visszamehetnek-e hazjukba a szmzttek. Egytt voltak: Teleki Lszl grf, Almsy Pl, Gorove Istvn s Andrssy Gyula grf. Az utbbi Telekivel szemben azt a flfogst vdte, hogy ha tisztessggel lehetsges, a szmzttek trjenek vissza hazjukba. Ekkor desanyjnak mr meggrte, hogyha minden kikts nlkl bebocstjk hazjba, visszamegy oda, s ezt bartainak nyltan meg is mondotta. 1859-ben Londonban volt, s itt az osztrk nagykvet maghoz krette s tudatta vele, hogy Bcsbl tlevl rkezett szmra. Andrssy elfogadta s ksznetet mondott rette. Mg egy kis formalitst kell elintzni szlt neki a nagykvet. Egy nyilatkozatot kell alrnia. Ebben az volt, hogy Andrssy sznja-bnja, amit 1848-ban s azta tett, s javulst gr. Nem tudom felelte Andrssy , mivel rdemeltem e fltevst, hogy az ily nyilatkozat al odarom a nevemet. Amit 1848-ban s azta tettem, ntudatosan tettem, s senki sincs fljogostva a hitre, hogy visszavon nyilatkozatra hatrozom el magamat. Tessk az tlevelet visszakldeni. Vlasszanak magok kzl Felsbb parancs ment szt, hogy minden kzsg lland sintrt tartson. E rendeletre egyik alfldi kzsg brja gy vlaszolt: Tisztelettel jelentem, hogy nlunk ilyen alval hivatalra, mint a sintrsg, nem akad senki. pp ezrt mltztassanak teht egy ahhoz rt urat maguk kzl hivatalosan kinevezni. A nmetre fordtott Vas Gereben Vas Gereben szmra egy alfldi j bartja klnfle aprsgot csomagolt ssze s indtott tnak a postn, kedves meglepetsl. A csomag magyarul volt cmezve, s amint a nmet postatiszt kezbe kerl, csak nzegeti, nzegeti a jmbor, de sehogy sem tud rajta eligazodni.

Gereben! Gereben! Hm-hm! Mi isten csudja nv lehet az a Gereben? gondolja magban, mert azt mg sohasem hallotta, hogy egy embernek ketts vezetkneve legyen. Vas ez mr csak valamennyire ismers volt eltte, hanem Gereben-re ervel r akarta kenni, hogy az keresztnv. Elszedett teht egy naptrt s t- meg tkutatta, de biz abban nem tallt sehol szent Gerebent. Vgre megakad a szeme ezen a nven, hogy Kelemen. Nagyot ugrott rmben, mert szentl hitte, hogy most mr rakadt a dolog nyitjra. Okoskodik vala pedig kvetkezkppen: Ungrisch Kelemen, deutsch: Kilin; als ungrisch Gereben, deutsch: Grobian. Mit is nagy blcsen megllaptvn, hangzik a szlltlevl ilyetnformn: An Herrn Grobian von Vas.1 Az ellensg felsge krtja alkalmval az egyik vidki vrosban a gazdk is kirukkoltak fogadsra, hogy a hivatalos tisztelgs annl sikerltebb legyen. felsge tbbeket megszltott kzlk, apr krdseket intzve hozzjuk. Tbbek kzt egy zmk, jkp gazdaembertl azt tallta krdezni: Itt lakott-e a negyvennyolcadiki harc alatt is? Igenis, felsges uram felel a krdezett. Aztn jrt-e erre ellensg? Nem jrt biz itt, krem alssan, csak a nmet bitangolt erre mifelnk. A zeneengedly Az elnyomats idejben engedly s stempli nlkl semmit sem lehetett csinlni. gy, mg a korcsmai cignymuzsikhoz is effle srga-fekete csszri tlevl kellett.

An Herrn Grobian von Vas: Grobian von Vas rnak (nmet)

Egy kisvrosi vendgls, Vastag Jzsef uram, tncmulatsgot akarvn rendezni, elmegy a szolgabri hivatalba, s kszn: Adjon isten, j napot! N, mit krsz? Mi nevet? krdi a cseh beamter. Nem nevetek n, tnsuram. Mit nincs nevet? Muszj lenni, hogy hnak nekedet? pattog a hivatalnok. rtem mr. Hogy mi a nevem? Az apmat Vastag Gbornak hvtk, magam pedig Vastag Jzsef vagyok. Nem kellsz Vastag apdat. Magadnak mi nevet? Mondtam mr, hogy Vastag Jzsef az n nevem. Megfan. Ht mit akarsz kend? Muzsikaengedly kellene, uram. Ht mikor akarsz muzsika? Kedden. Keten mormogja magban a beamter, aki szmot rtett ezalatt ferkehr ungrisch kete das is zwei2. s berja a zeneengedlybe, hogy az 2-ra szl. Stempel hol van? Elfelejtettem, nincs felel a korcsmros. Nincs van stempli? Futsz mindjrt a patika zsid. n nem tudok nlunk zsid patikrust. Ht ot megfan a nad hzba a patikt, aztn a kis hzat a zsid, ott kapolsz stempli. Tudolsz mr? Igenis tudom, fizesse meg az Isten. Mit akarsz az Istvn? Annak is kell stempli? Nem szorult az arra jegyzi meg a vendgls, aki nem vette szre a beamter botlst.
2

ferkehr ungrisch kete das is zwei: a magyar kete sz nmetl kett (nmet)

Mit nem kellsz stempel? Muzsika kellsz, stempel nem? Mars az restomba! S Vastag Jzsef uramat menten el is csuktk, mivel azt merte mondani, hogy az Istennek nem kell stempli. Egy odavetdtt r nagy nehezen flvilgostotta a beamtert tvedsrl, aki vgre maga is beltta, hogy az Istennek csakugyan nincs szksge blyegre. A vendglst szabadon eresztettk, de azrt nem ksznte meg, mert a legkzelebbi kedd helyett a kvetkez hnap 2-ra kapta meg a muzsikapasszust. Megkeresztelte Wie heiszt magt? Herepei Ferk, mltsgos uram. Jetzt in dieser Zeit kein Herr a magyar, schreiben Sie nur: Franz Epei3 fordult a fnk rnokhoz. Az aranyparaszt Bagi Jzsef, az alfld egykori nbobja sokig mintakpe marad a jzan esz, iparkod magyar parasztnak. Szorgalmval, gyessgvel risi vagyont szerzett. Termszetes, hogy egsz mondakr l eredeti szjrsrl, roppant vagyonrl az alfldi np szjn. E mondakr legjellemzbb rsze a kvetkez kis trtnet: Krolyi Gyrgy grfot, mint tudjuk, a szabadsgharc utn nagy pnzbrsgra tlte az osztrk nkny. Megtudja ezt Bagi Jzsef uram, aki egykor a grf Krolyi csald jobbgya volt, s felmegy a direktorhoz. Tekintetes uram! Azt hallottam, pnzre van szksge a mltsgos rnak. Azt gondoltam, inkbb n adok, mint ms. Vgignz a direktor a kopottas ruhj gazdn, s sznakozva mondja: Sok pnz kell m annak, ha kell, atyafi. Krlbell mennyi? krd Bagi.
3

Jetzt in dieser Zeit kein Herr a magyar, schreiben Sie nur: Franz Epei: Mostanban nem r [Herr] a magyar, rja csak, hogy a neve: Epei Ferenc (nmet)

Ktszzezer forint vlaszolt a jszgfelgyel, gondolva, hogy az reg erre egyszerre hanyatt esik. De nem gy trtnt. Bagi a legnagyobb nyugalommal felel: Igaz, hogy annyi nincs nlam, de szzhatvanezer forintot itt hagyhatok, a tbbit pedig holnap elhozom. A direktor sem gnyoldott tbb. A tejfel Panaszra ment kt szkely gb a jrsi hivatalba. Elmondtk panaszukat a magyarul igen keveset rt hivatalnoknak, kinek ekzben lgy szllott az orrra, mire dhbe jtt, s a legyet e szavakkal: pfuj Teufel! kergette el. Meghallotta ezt az egyik gb, meglki trst, s fedd hangon odasg neki: Ltod, kom, mindig mondtam, hozz nki tejfelt, ha boldogulni akarsz mris kri. Bli meghv A Bach-korszakban egy cseh dobos a polgri bl megtartst, persze dobsz mellett, gy hirdette ki: Rumbidi, rumbidi, rum, bum, bum! Minden emper hirtedni, lesz van ma Purgerpl. Ottan lehet kapni mintaflt, buncs, lenyomad, barbara, csj, pisof, porleves, und so weiter. Frfi fiszedni tiz krajcer, fehr np frei, csak fiseljen magt pcsletesen! Rumbidi, rumbidi, rum, bum, bum! Mikor a cignyokra is adt vetettek A Bach-korszak adfelgyeli, gy ltszik, csak olyanok voltak, mint a mostaniak: a kbl is olajat szerettek volna prselni. Egy ilyen srga-fekete adfelgyel arra a gondolatra jutott, hogy j volna a cignyokra is jvedelmi adt vetni. S legott flhvatta maghoz a cignyprmst. Ugye, Jancsi, kerestek ti egy vben vagy 600 forintot?

Jancsi mindjrt szrevette, hov lyukad ki a dolog, s nagy alzattal felel: Keresnk bizson, idezs nagysgos uram, hatszs forintot, de mig tebbet is minden estendiben. Taln 800 forintot is kerestek? faggat tovbb az adfelgyel. Nem tagadhatjuk, nagysgos uram, keresink mi nycszsat, de mg annl is tebbet. S addig vallatta a cignyt a cs. kir. adprsel, hogy az mr 1200 forintig ment, amit aztn ilyen tnyroz cignytl maga is megsokallott, s ktkedve krd: Ht aztn, Jancsi, igazn kerestek ti 1200 forintot? Hogy keresink-e, nagysgos uram? Meghisem azst! De mi hasna, ha nem tallunk felel a furfangos cigny a lefztt adfelgyelnek. Fizet-e a kutya? 1851-ben odamegy egy suszterinas a lnchdhoz, s krdi, mit fizet az ember, mire azt feleltk, hogy egy krajcrt. Ht egy kutyrt mennyit kell fizetni? Semmit. Na, akkor n sem fizetek, mert n Kossuth-kutya vagyok. S azzal tfutott a hdon. Nem volt r szksg Feladtak valakit, minek kvetkeztben a stlrikter el kerlt. Mondja meg a vdlott kezd vallatni , igaz-e, hogy azt mondta, minden cseh beamter gazember? Igaz. Igaz-e tovbb, hogy azt mondta, hogy ezt ksz rsban is adni? Az is igaz. Nos, aztn rsban is adta? Azt nem tettem, uram, nem volt r szksg, elhitte azt anlkl is mindenki.

Drga vilg Piacrl jvet beszmol a nmet szolgabrn szakcsnja, hogy mit vsrolt. Egy pr tojs, egy garas. Jaj, de drga! sopnkodik az asszonysg. Ht az alma hogy? Prja kt garas. Hallatlan! Morvaorszgban a tojsnak prja egy krajcr, az almnak egy sjn garas. Ha ott olyan nagy az olcssg, mirt nem tetszett otthon maradni? Azrt, bolond, mert ott meg garasunk nem volt. Osztrk stlus A kufsteini foghz igazgatja, egy lelketlen durva cseh, a csszri amnesztia vtele utn a politikai foglyokat ilyen kes beszddel bocstotta szabadon: mbtor ti mindnyjan s egyenknt huncut gyilkosok, hitvny forradalmrok, kommunistk s felsgsrtk vagytok, s br az akasztft mr rgen megrdemelttek felsge, a mi legkegyelmesebb csszrunk mgis megbocst nektek. Nekik val Dohnyt vetett az alfldi ember, midn mellette az orszgton dragonyosok lovagoltak el. Mit veszdni hiba paraszt ember? gnyoldik az egyik , hisz gyis a mienk meg lesz, a mi teremni fogsz. Adja isten, katona uram felel a gazda , ppen ktlnek val kendert vetek. A ktfej sasok korban Az tvenes vekben trtnt. Egy gazdag vidki fldbirtokos Pesten neveltette a lnyt. Mikor a kisasszony neveltetse vget rt, az apa feljtt rte, hogy hazavigye falusi jszgra. tkzben egy kis erd fltt meglt a kisasszony egy szp nagy madarat, amint kiterjesztett szrnyaival ereszkedik lefel.

des papa, mifle madr? krdi az atyjtl. Sas, kedves lenyom. Sas? csodlkozik a kisasszony. n eddig azt hittem, hogy csak ktfej sasok vannak, pedig lm, van egyfej is. Erger-Berger... Hogy hnak magt? Ember Pl. Moka egy nmet fan. Semmifle nemzetsgem nem volt nmet, tsgykeres magyar vagyok n. Nix nutz! Ember van etj olan nv, mint Erger, Berger; a mi neki er vget fan, mintig nmet lenni. A vzbeful tallkonysga Mikor Kossuthra mg gondolni is bn volt, egy szegny ember beleesett a Dunba. Meglt a parton kt zsandrt, s hogy figyelmket magra vonja, kiltozni kezd. ljen a csszr! ljen a mi felsges urunk! A zsandrok nem is mozdulnak. ljen Kossuth! kiltja most torkaszakadtbl a fuldokl. S a kt zsandr gyors elhatrozssal a vzbe ugrik, s kimenti a rebellis embert. Termszetesen csak azrt, hogy Kossuth ltetsrt becsukhassk.

A NEVET MAGYARORSZG 2 A tej nem hatroz Egy agrfit kapott a cigny ajndkba, s felnevels vgett fias komondorja mell tette, a komondorklykk kz.

Ht azt gondolod szl hozz egyik ismerse , hogy fog az aztn nyulat fogni, ha komondortejet szopik? Hogyne! Ippen gy, mintha grtejet sopna vlaszol a cigny. Ht a kis grf is parastmenyecske-tejet sopik, mgiscsak olyan grf lesz, mint az reg mltsgos. A szgyenls Az orszgt mellett fellltott bitfra kellett volna a cignyt felmagasztalni. Tekintetes br r! knyrg a mr. Az Istenre krem, ne tegye meg rajtam azst a csfsgot, hogy arccal azs t fel akastasson, mert bizson belehalnk a nagy szgyen miatt. Mg az angolt is! r: Mondd csak, more, tudod-e a francia ngyes zenjt? Cigny: Tudom n, krem spen, mg azs angolt is. Ez mr ms A kisbr megcspi a cignyt, amidn pp egy hzott kacst akar a rongyos kpnyege al rejteni. Ht te, gazember, nem megfogadtad a mltkor, hogy soha tbb nem lopsz libt? s most... Megtartom a savamat, kisbr r vlaszol a cigny , nem liba ezs, hanem kcsa. Ez mr ms! jegyzi meg nagy blcsen a kisbr, s tovbb ballag. A rgi j vilgbl Hajd: Fekdj le, cigny! Cigny: Kesenem, nem vgyok lmos. Ki lljon meg? Egy llopssal gyanstott cignyt ldznek a csendrk. llj meg, cigny! ordtjk utna. lljanak meg maguk! kilt vissza a ltolvaj. Magokat azs erdeg se kergeti.

Beszlgets a hallal Egy halkeresked bdjhoz ment a cigny, s a halaskdbl kiemelve a legnagyobb harcst, a hal szjt a flhez tartotta. Mit csinlsz, cigny? frmedt r a halsz. Ezzsel a hallal beslgetek. Aztn mit krdeztl tle? Csk zst, hogy mi zs jsg a Dunba? Ht aztn mit szlt a hal? Csk zst mondta, hogy nem tud jsgot, mrt mr rgen kikerlt Dunbl. Cigny szmads Egy riasszony nyolc szp kvr libt vett a piacon, s rbzta az ott gyelg cignyra, hogy hajtsa haza, az udvarba. De a cigny tkzben elsikkasztott egy libt, s midn emiatt krdre vontk, mennyre-fldre eskvk, hogy megvan mind a nyolc. Teht olvasd meg! parancsolta az asszony. A cigny olvasni kezd: Egy, kett, hrom, ngy, t, hat, ht, nyolc. Rosszul olvastad. Ht hol a nyolcadik? Itt van, la! vlaszolt a cigny az egyik libra rmutatva. Ht a hetedik? Az meg itt van, ni! S gy mutogatta sorban mindegyiket. Mikor pedig arra kerlt a sor, hogy az elst is megmutassa, megint jra kezdte a megtveszt komdit. Nem lehetett rajta kifogni, szemtelen vigyorgssal ismtelgette: Megvan azs, kezst cskolom, mind! n nem ltom, hogy megvolna.

De bizsony, n meg ltom. Az udvaron ppen cspeltek. Az asszony elhv nyolc embert, s meghagyja nkik, hogy mindegyikk fogjon egy-egy libt. A nyolcadik termszetesen nem foghatott. No ltod, cigny, hogy nincs nyolc liba, mert ennek az embernek nem jutott. Vigye el a devla azs gyetlenjt! kiltott a cigny. Ht mirt nem fogott addig, amg volt? Ki az r? Iparossegdekbl ll trsasg borozgat egy kisebb klvrosi vendglben, ahol muzsiklni is szoktak. A cignyprms megereszt egypr ntt, de mikor ltja, hogy a mulat kompniban egy cspp hajlandsg sincs az adakozsra, leteszi a hegedt, s odamegy a pincrhez a sntsbe. Kellnyer r, adjon egy pohr sert. Ejnye, cigny kilt csfoldva az egyik mesterlegny , ht nked mr a kelner is r? A cigny elbb kp egyet, aztn megveten fordul a szkmark iparossegdek fel: Mr mirt ne volna r? Hisen se nem suszter, se nem sab. Ajnlat A vgit jrta a cigny. A halltusa kzben odaszl a felesgnek: Rzsi, vedd fel az nnepl ruhdat, s gyere ide hozzm. A csinos menyecske szt fogad. Amint aztn ott ll a vacoknl, a cigny flfohszkodk: , hallnak angyala, ht nem tetcsik neked ez azs asszony jobban, mint n? Vedd el inkbb t helyettem. A cigny lova Lovt rulta a cigny a vsron. Akadt egy kupec, aki meg akarta venni a srgt. Nem ijeds? krdezi a vev.

Mr hogy volna ijeds? felel a mr. Hisen egyedil hl az istllban. A vendgszeretet Egy kulacs nagyon j bort kapott a cigny ajndkba. Ez id tjt pp vendge kerlt. Sajnlta ugyan tle a j bort, de hogy ne mondhassk, hogy nem vendgszeret, ilyenformn knlta a vendget: Nesze, igyl! De ebbl a borbul sokat inni nem lehet. Ht m mrt ne lehetne? krdi a vendg. Mert nem adok. A bagaria4 Szp izs meg j izs azs a bagaria oktatja a cigny egyik pajtst. Tudom, ettem mn belle. Egy herceg, egy cigny... A megboldogult trnrks, Rudolf fherceg hres vadszatainl sohasem hinyzott a cigny. gy estefel, a hajts utn rendszerint sszejttek az rvadszok, s vidm cignyzene mellett pihentk ki a nap testedz fradalmait. Megtrtnt nemegyszer, hogy a ds vacsorbl a cignyoknak is bven kijutott. Hej, azs volt csak a boldog id dicsekedett egy trsasgban a kisbgs , csak gy rpkdtek, mint a galambok, azs ezresbankk. Akrhnysor megtrtint, hogy a fensig vacsorra htt meg bennnket, aztn gy ltnk: egy herceg, egy cigny, egy herceg, egy cigny. Szrny fenyegets A cigny a sr rajkhoz:
4

bagaria: nyrfaktrnnyal klnlegesen puhra kezelt, stt szn marha-, kecske- vagy lbr; knyvktsre, valamint brdszmves trgyak, lbbelik ksztsre hasznltk

Mg egyser mondom: csitt! Ha mg egyet nyikkans, teremuttse, kitagadlak! J kifogs Mit viszel a kpnyeged alatt, te more? Tns br uram, ne tessk engem krdezsni, gysem tudok r felelni, mert nma vagyok. Rt purdk De rt purdid vannak, te cigny! mondja valaki a dadnak. Nzn csak azs r az n szemeimmel vlaszolt a cigny. A generlisok A szabadsgharc alatt a Csri Muki bandja volt flfogadva a 38-ik honvdzszlalj mell. Egy tkzet utn Csri Muki bekopogtat a zszlaljparancsnokhoz, s nagy alzattal gy szl: Cskolom kezsit-lbt, nagysgos rnagy uram, de nknk itt mr tbb nincs maradsunk. Terik-skd, hzs kell mennnk. tegnpi itkezsetben izs minden gynak a sja felnk volt irnyozsva. Feltek? A patvarba! mosolyog az rnagy. Bizson felnk! Az ellensg ebbe a veres ruhba mind csupa gyengyerlisoknak nzsett bennnket. Cignyvallats Lovat lopott a cigny, de rajtavesztett. A csendrk elfogtk s a szolgabri hivatalba ksrtk. A szolgabr elkezdi vallatni. Hogy hvnak? krdi a cignytl. Mint Istenben boldogult des apmuramat. Ht apdat hogy hvtk? Snta cignynak. De az a neve, amelyet a paptl a keresztelskor kapott? Gyuri...

Teht Snta Gyrgynek hnak? Azst se bnom, ht legyek Snta Gyrgy, pedig ht Kolompr Peti a nevem. Hol szlettl? folytatja a kikrdezst a szolgabr. A faluvgen. Nem azt krdezem. Hanem melyik kzsgben? Arra nem emlksem, mert akkor mg nagyon kicsi voltam. Hny ves vagy? n magam sem tudom. Csak azst tudom, hogy idesanym a sskajrskor hozott ijedtben a vilgra. Szmtsk ki. Hzas vagy-e? Br azs volnk. De n oly segny vagyok, mint a templom egere. Mg kunyhm sincs, nemhogy hzsam volna. Nem gy rtem trelmetlenkedik a szolgabr. Azt krdeztem, hogy ns vagy ntelen vagy-e? Nem hisem, hogy mg tovbb is nhetnk. Elg legyen a trfbl! pattan fel a szolgabr. Azt mondd meg ht, van-e felesged? Van is, nincs is. gy hisem, hogy nincs, mert mg lakodalmat nem tartottam. Gyernk tovbb. Mi a mestersged? Ha lra tehetek szert, lkeresked, ha lovam nincs, tglavet; ha valakinek szeg kell, kovcs; farsang idejn muzsikus. Egysval mindenfle, mert n mindig rmest dolgozsok, csak egy kis hasnom legyk belle. Mirt vagy itt? Mert a csendrk megktzstek s idehozstak. Ht mirt hoztak ide? Mert a magam jsntbl nem gyttem volna a tekintetezs fsolgabr rnak alkalmatlankodni. Ne bosszants, hanem mondd meg, hogy jutottl ahhoz a lhoz? Hol loptad? Dehogy izs loptam. Egyedl bitangolt a mezsn. Nagyon megesett rajta a svem, hogy a segny rtatlan llatnak nincs gazsdja. Ht gy gondoltam, hogy serzsek nki valahogy egy j gazsdt.

A tehnre val Jkp, mulats ember l a korcsmban, s a ravasz szem cigny azonnal kiltja belle, hogy a vsrrl jtt, ahol bizonyra j zletet csinlt. Elhzsnm a kedves ntjt cignykodik a more. Ha abba belekezdel, hajnalig el nem kszlsz. Nem bj, knyrgm, majd csak megfizset azs r! Ha egy tehnrevalrt muzsiklsz reggelig, nem bnom. Hogyne muzsiklnk. Kezet r! De zs les-? Az! gy megegyezve hzta a cigny, ahogy Isten tudnia engedte, mg szerencssen rjuk virradt. A mulats gazda felltzik, de mg mindig nem fizet. Kenyergem, a tehnre val! Igaz a mondja jkedven a vendg, s a szre zsebbl kis csomagot vesz ki. Nesze, more, a tehnreval! s tad egy kolompot. A klnbsg Egy fuvarosnak szekern a rfot igaztotta meg a cignykovcs. Mennyi jr rte? krdezte a fuvaros. Negyven krajcsr. Mr ez nem igazsg csvlta a fejt a fuvaros , n sokszor napestig dolgozom, s alig keresek annyit, kend pedig ktszer-hromszor t a kalapccsal, s mr ngy hatost kr. Csakhogy vlaszolt kevlyen a cignykovcs , a kelmed, gazsduram, csak dolog, de azs enyim munka. A cigny mint gazda Nhny v eltt nagy szrazsg volt a Tisza mentn. A gazdk mr aggdni kezdtek.

Nincs ok a bsulsra mondotta a cigny a templomtren gylng gazdknak. Hisen ha csak vizs kell, knny azson segteni. Ugyan mit beszlsz itt sszevissza ilyen bolondokat! frmedt re az egyik gazda. Nem bolondsg azs, amit n gondolok, gazduram. Ugye itt lakunk a Tisza partjn? Nos ht, fogjunk essze mindnyjan, nagyja-apraja, s hordjunk annyi homokot a Tiszba, hogy snig teli legyen a medre. gy astn majd kisorul a Tiszbl a vzs, s a fldekre emlik. Hol szrtjk a tubkot? Tubkkal knltk a dohnybevlt urak a fuvarba fogadott cignyt. Vett is a cigny olyan adagot, hogy egy rig tszklt tle. gy kell neked, more szlt egy tubkos nagy orr regr , minek raktl annyit az orrodba, hisz nem pipa az! H nem pip, de zsr tubksrt magazsin se, mint azs r! vgta vissza a cigny.