Anda di halaman 1dari 26

PERMAINAN HOKI

PENGENALAN Hoki ialah satu permainan yang telah lama dimainkan oleh manusia walaupun ia tidak sepopular seperti permainan bola sepak. Ia telah dikenali sebagai sukan demontrasi di sukan Olimpik pada tahun 1900 dan dipertandingkan pada tahun 1928. Sejak itu, hoki mula dipertandingkan setiap kali temasya sukan Olimpik berlangsung. Terdapat beberapa perubahan beberapa tahun kebelakangan ini seperti perubahan peraturan, gaya permainan, alatan dan permukaan bermain. Di Malaysia pada tahun 1989, corak permainan telah menampakkan perubahan apabila format pertandingan Piala Razak telah diubah kepada format baru iatu dua divisyen telah dilancarkan sebagai perkembangan kepada sukan hoki di Malaysia. Oleh yang demikian, usaha untuk memartabatkan sukan hoki ini terletak pada semua yang terlibat seperti Majlis Sukan Negara (MSN), Majlis Sukan Sekolah Sekolah Malaysia (MSSM) dan persatuan-persatuan hoki itu sendiri sama ada di peringkat daerah, negeri dan negara.

PERALATAN 1. KAYU HOKI Kebiasaannya diperbuat daripada kayu ash atau mulberry. Undang undang hoki telah menetapkan setiap pemain hoki hendaklah menggunakan kayu hoki yang mempunyai permukaan rata dibahagian kiri. Permukaan kayu hoki serta bentuknya dapat dilihat seperti rajah berikut :

Panjang kayu hoki bergantung kepada bentuk badan dan kedudukan pemain sewaktu dalam permainan. Sehubungan dengan itu, panjang kayu hoki adalah tidak selaras tingginya dengan seorang pemain dalam permainan. Panjang kayu hoki kebiasaannya ialah 0.89 m sehingga 0.94 m dan beratnya diantara 510 g dan 624 g bagi wanita dan diantara 510 g dan 794 g bagi lelaki.

Kayu hoki hendaklah disimpan di dalam suhu bilik yang sederhana dan lembap. Kayu hoki perlu digosok dengan minyak sebelum disimpan bagi memastikan kayu hoki tidak rosak.

2. BOLA Bola hoki yang diluluskan oleh Persatuan Hoki Antarabangsa diperbuat daripada kulit pada bahagian luarnya. Bola jenis ini boleh digunakan dalam pertandingan manakala bola plastik hanya digunakan untuk tujuan latihan sahaja. Berat bola hoki adalah diantara 156 g dan 163 g sahaja.

3. PAKAIAN Pemain hendaklah memakai pakaian yang bersesuaian dengan permainan hoki serta selesa semasa dalam permainan. Bagi pemain lelaki, pakaian yang ditetapkan ialah jersi dan seluar pendek. Walaubagaimanapun, pemakaian trek bottom adalah dibenarkan. Bagi pemain perempuan, mereka dikehendaki memakai jersi dan skirt pendek (tunic) ketika bermain dalam permainan antarabangsa dan permainan yang diiktiraf oleh badan hoki dunia. Peralatan lain yang diperlukan oleh seorang pemain hoki ialah but, stoking dan shin pad.

Etika pemakaian pemain hoki

4. PADANG Mengikut peraturan dan undang-undang hoki antarabangsa, saiz padang hendaklah berukuran 91.4 m panjang dan 54.7 m lebar. Permukaan padang rumput dan bahan-bahan yang tidak membahayakan boleh digunakan untuk permainan hoki. Padang berumput tiruan atau astroturf adalah lebih baik daripada padang rumput biasa kerana bola dapat bergerak dengan lebih lancar tanpa sebarang gangguan.

KEMAHIRAN ASAS PERMAINAN HOKI A. MEMUKUL Kemahiran ini bertujuan untuk menghantar bola kepada kawan pada jarak yang agak jauh atau membuat pukulan kearah gol. Bagi tujuan kearah gol, perkara yang perlu dititikberatkan ialah ketepatan arah dan kelajuan bola. Ketepatan bola ditentukan dengan kedudukan bahu dan kaki manakala kelajuan bola ditentukan dengan daya pukulan dari kedua-dua belah tangan dan pemindahan berat badan.

I.

PEGANGAN Tangan kiri menggengam bahagian atas kayu hoki secara berjabat tangan. Tangan kanan rapat dengan tangan kiri.

II.

KEDUDUKAN BADAN DAN BOLA Posisi badan mestilah selesa dan condong sedikit kehadapan.

III.

CARA MEMUKUL Letakkan kaki kiri bertentangan dengan bola. Bola diantara 9 12 inci dari kaki kiri. Bahu kiri menghala ke arah sasaran badan diatas bola. Ayun kayu ke belakang dan pastikan lengan bengkok sedikit. Ayunkan kayu ke bawah melalui bola. Kedua-dua siku hendaklah lurus apabila bola dipukul. Mata sentiasa perhatikan bola. Ayunan kayu mengikut hala lajakan. Kekuatan didapati daripada penukaran berat badan dari kaki belakang ke kaki depan dan dari kelajuan ayunan.

Fasa memukul

Pemain A memukul bola kepada pemain B yang menunggu di kon 1. Pemain B menerima dan menggelecek bola sebelum memukul kepada pemain C.

Pemain C menerima dan memukul bola kearah gol X.

Pemain A memukul bola kearah pemain B. Pemain B menggelecek dan memukul kembali bola kearah pemain A yang telah bergerak kedepan.

Pemain A menggelecek seorang pertahanan dan menjaringkan gol.

PERMAINAN KECIL Jatuhkan Skitel Pemain-pemain dibahagikan kepada 2 pasukan. Setiap pasukan berada lebih kurang 20 meter antara satu sama lain. Susun skital di tengah-tengah (10 meter daripada setiap pasukan) bilangan skital dan jarak skital ditentukan oleh guru mengikut kemampuan pemain. Setiap pasukan dikehendaki menjatuhkan seberapa banyak skital yang boleh.

B. MENGGELECEK Kemahiran menggelecek bola digunakan untuk mengawal bola sambil melepasi pemain lawan. Aspek yang perlu dititikberatkan semasa melakukan kemahiran ini ialah kepantasan dan kemahiran mengacah dengan menggunakan pergerakan badan dan kayu. Bola sentiasa berada di depan dan bergerak dari sisi ke sisi.

Kelecek India (Indian Dribble)

I.

CARA MENGGELECEK 12 orang pemain bergerak bebas dalam kawasan empat segi sama (menggunakan grid padang hoki) berukuran 10 ela. Sambil pemain-pemain bergerak dengan bebas mengawal bola mereka sendiri, mereka cuba mengeluarkan bola dari pemain lain dari kawasan bermain. Pemain yang bolanya telah dikeluarkan hendaklah menunggu di garisan tepi sehingga seorang pemain sahaja yang tinggal.

AKTIVITI Pemain A menggelecek bola melepasi halangan dengan menguis dan membuat hantaran kepada pemain B. Pemain B ulangi aktiviti pemain A. Kedua-dua pemain menggelecek kearah kon. Tiba di kon terakhir, kedua-dua pemain menolak bola kearah pemain yang sedang menunggu. PERMAINAN KECIL Rebut dan Menang Setiap pemain diberikan nombor. Guru akan memanggil nombor pemain. Pemain dari kedua-dua pasukan yang terpilih akan lari kearah bola dan

GAMBAR RAJAH

menggelecek bola atau ke kawasan lawan dengan melepasi halangan. Pasukan yang berjaya melepasi pihak lawan akan dikira sebagai pemenang. Menggelecek bola melepasi pintu yang disediakan.

C. MENGUIS Kemahiran ini bertujuan untuk menghantar bola tinggi melepasi pihak lawan ke rakan atau untuk menjaringkan gol.

Cara melakukan : Berat badan ditukar dari kaki kanan ke kaki kiri. Lengan kanan diluruskan dengan cepat dan kuat ke arah depan dan ke atas manakala tangan kiri memandu kayu hoki. Lengan diluruskan untuk mengikut lajak yang baik.

AKTIVITI Pemain menguis melepasi kon. Bertujuan menguji jarak menguis.

GAMBAR RAJAH

Pemain menguis bola ke arah tembok yang mempunyai empat tahap kesukaran.

Pemain dikehendaki menguis dari tahap mudah ke tahap yang paling sukar.

PERMAINAN KECIL Permainan hoki ala bola tampar Pemain dibahagikan kepada 2 kumpulan. Pasukan A akan menguis bola melepasi jaring dan pasukan B akan menahan bola tersebut. Pasukan B akan menguis kembali bola melepasi jaring. Ketinggian berdasarkan kemampuan murid.

D. MENOLAK Kemahiran asas ini boleh digunakan untuk membuat hantaran kepada rakan sepasukan, tolakan ke dalam semasa pukulan sudut pendek atau untuk menjaring. Perkara yang perlu dititikberatkan adalah kedudukan bahu dan kaki serta daya tolakan dari kedua belah tangan untuk mendapat ketepatan arah dan kederasan bola.

Cara melakukan : Tangan kanan menolak kayu melalui bola dan tangan kiri menarik kayu ke belakang dan pada masa yang sama memberi kuasa tolakan (keadaan tolak dan tarik). Berat badan ditukarkan dari kaki belakang ke kaki hadapan. Siku diluruskan dan bilah kayu menghala kearah lonjakan itu. Kuasa didapati dengan menolak cepat dan meluruskan kaki kanan dengan kuat semasa berat badan dialihkan ke kaki kiri.

Langkah-Langkah Menolak

AKTIVITI A dan B membuat hantaran sesama sendiri sehingga ke kawasan bertanda. Gunakan kemahiran menolak. Tolak ke arah gol guna kemahiran menolak. B bergerak ke hadapan dan menerima hantaran daripada A dan menolak ke arah gol. Seterusnya C akan menolak ke arah B yang akan menerima dan menolak ke arah gol.

GAMBAR RAJAH

PERMAINAN KECIL Skuasy Hoki Dua pemain akan menolak bola ke arah dinding secara bergilir tanpa henti. Pemain yang gagal melakukan tolakan dikira gagal.

E. PENJAGAAN GAWANG Penjaga gol adalah seorang yang paling utama dalam satu pasukan. Penjaga gol dapat mempengaruhi keputusan sesuatu perlawanan. Seorang penjaga gol mestilah berani, mempunyai konsentrasi yang baik, serta mempunyai reaksi yang pantas serta fleksibel.

Contoh Penjaga Gol

AKTIVITI Pemain A dan B memukul bola (bola tenis atau mana-mana bola yang sesuai) secara bergilir-gilir ke arah gol. Penjaga gol dikehendaki menjaga gawang daripada dibolosi.

GAMBAR RAJAH

Dua penjaga gol mengawasi 3 gol. Pemain bersedia di sekeliling gol dan cuba menjaringkan gol pada mana-mana gawang tersebut.

Dua penjaga gol perlu menjaga gawang mereka daripada dibolosi dengan pergerakan sisi atau mengundur.

PERMAINAN KECIL Pemain dibahagikan kepada 2 pasukan iatu pasukan A dan B. Tiang bendera disusun untuk mewujudkan 2 gawang gol dan penjaga gol ditugaskan untuk menjaga gawang tersebut. Pemain kedua-dua pasukan bermain di kawasan permainan dan cuba untuk menjaringkan gol. Apabila pemain A mendapat bola, pemain pasukan B akan cuba bertahan dan sebaliknya.

PENGENALAN KEPADA PERMAINAN BADMINTON Badminton telah dimainkan di Malaysia seawal 1809. Permainan badminton yang dikenali sebagai Poona pada ketika itu telah dimainkan buat pertama kali di Pulau Pinang oleh pegawai dari Syarikat East India, di kediaman Kaptain Francis Light. Kesan sejarah ini masih boleh dilihat di Methodist Boys School di Ayer Hitam. Di Muzium Pulau Pinang pula terdapat gambar beberapa orang perempuan dan juga pegawai British sedang bermain permainan Poona atau badminton.

Pada peringkat awal permainan ini, tidak ada sebarang undang-undang atau peraturan yang boleh dijadikan panduan permainan. Mereka yang bermain hanya sekadar memukul-mukul bulu tangkis ciptaan mereka itu. Namun permainan mereka itu telah berjaya menarik minat sebahagian daripada penduduk disitu. Pada tahun 1934 Persekutuan Badminton Antarabangsa (IBF) ditubuhkan. Persekutuan ini bertindak sebagai satu-satunya badan khas yang bertanggungjawab kepada segala hal yang bersangkutan permainan badminton di seluruh dunia. Pada 11 November 1934, Persatuan Badminton Malaya telah ditubuhkan. Presiden pertamanya ialah J.L Woods dari Perak.

Pada masa yang sama Malaya terkenal kerana A. Samuel berjaya ke peringkat separuh akhir dalam kejohanan All England. Pada tahun 1953 1957 Eddy Choong menjuarai empat pertandingan perseorangan All England dan menaikan nama Malaya. Pada tahun 1949 dan 1992 Malaya menjuarai Piala Thomas. Sukan Badminton berkembang pada tahun 1992 di Barcelona, badminton menjadi acara rasmi dalam sukan Olimpik. Rashid Sidek telah memenangi Pingat Gangsa dan dua pasangan beregu mendapat pingat perak dan gangsa di Sukan Olimpik tahun 1996.

Akademi Badminton Malaysia(ABM) ditubuhkan pada tahun 1992. Salah seorang pemain yang berjaya dihasilkan ialah Dato Lee Chong Wei. Pada tahun 2000 ABM ditutup. Semua pelajar dipindahkan ke Sekolah Sukan Malaysia, Bukit Jalil. Terdapat dua buah Sekolah Sukan Malaysia (SSM) iaitu Sekolah Sukan Bukit Jalil dan

(SSBJ) dan Sekolah Sukan Bandar Penawar (SSBP). Pelajar untuk sukan badminton ditempatkan di SSBJ.

PERATURAN DAN UNDANG-UNDANG ASAS PERMAINAN I. Undang-Undang Asas Permainan badminton memerlukan gelanggang, raket dan bulu tangkis. Badminton boleh dimainkan dengan 2 orang atau 4 orang pemain. Semua lapisan peringkat umur sama ada lelaki atau perempuan boleh bermain badminton. Badminton juga boleh dimainkan secara suka-suka untuk mengisi masa lapang atau secara pertandingan. Terdapat acara berpasukan dan individu. Dalam acara individu iaitu perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita serta bergu campuran. Piala Thomas / Uber dan Piala Sudirman ialah acara berpasukan.

Ii. Memulakan Permainan a. Bagi memulakan satu permainan, undian dibuat terlebih dahulu. Bulu tangkis atau syilling boleh digunakan dalam undian. b. Pemenang boleh memilih untuk memulakan servis, menerima servis atau memilih petak gelanggang. c. Pihak yang kalah, akan menerima pilihan yang berikutnya.

Iii. Sistem Pengiraan Mata a. Sistem kiraan mata dalam permainan biasa ialah 21 mata rali (the best of three games). b. Mata akan diberikan kepada mana-mana pemain yang memenangi rali. c. Perbezaan 2 mata diperlukan untuk menang.Jika tidak, permainan diteruskan hingga 29-29. Pemain/pasangan pertama mencapai mata 30 dikira sebagai pemenang. d. Dalam acara perseorangan jika pemain mendapat mata genap servis dilakukan di sebelah kanan gelanggang pemain dan sebaliknya.

e. Dalam acara beregu jika mata genap pemain sebelah kanan akan membuat servis dan sebaliknya.

Iv. Masa Rehat a. Setelah mana-mana pemain atau pasangan mencapai mata 11, rehat selama 60 saat akan diberikan. b. Rehat antara game selama dua minit diberikan apabila sesuatu game tamat.

V. Servis a. Tidak boleh melengahkan servis selepas mengayun raket ke belakang. b. Pemain yang membuat servis dan menerima servis tidak dibenarkan memijak garisan gelanggang. c. Kedua-dua belah kaki sentiasa menyentuh lantai gelanggang dan dalam keadaan tetap. d. Bahagian gabus bulu tangkis perlu disentuh dahulu semasa membuat servis. e. Bulu tangkis mesti berada di bawah paras pinggang dan batang (shaft) mesti menghala ke bawah semasa melakukan servis. f. Servis dilakukan setelah penerima telah bersedia.

Vi. Servis Batal a. Bulu tangkis disentuh oleh rakan sebelum penerima yang sepatutnya menerima servis. Bulu tangkis melepasi bawah jaring. b. Bulu tangkis jatuh di luar gelanggang servis. c. Bulu tangkis melekat seketika di permukaan raket. d. Bulu tangkis dipukul dua kali berturut-turut e. Bulu tangkis tersangkut dijaring setelah melepasi jaring semasa membuat servis.

Vii. Servis Semula ( Let ) Diberikan sekiranya:a. Penerima belum bersedia dan tidak mencuba. b. Pembuat servis dan penerima melakukan kesalahan serentak c. Bulu tangkis melekat dijaring selepas melepasi jaring. d. Semasa permainan, gabus pada bulu tangkis tercabut e. Pemain diganggu oleh jurulatih pihak lawan f. Pengadil tidak dapat membuat keputusan.

Viii. Larangan Untuk Pemain a. Jangan sengaja melambat-lambatkan permainan b. Jangan sengaja merosak atau mengubahsuai bulu tangkis untuk menukar kelajuan. c. Tidak memijak garis semasa membuat servis, menyentuhi jaring atau pemain menyentuh papan iklan. d. Tidak berkelakuan kasar. e. Jangan meninggalkan gelanggang tanpa kebenaran pengadil.

Ix. Berlaku Batal Sekiranya a. Menyentuh jaring atau tiang dengan anggota badan, raket atau pakaian b. Raket melepasi atas atau bawah jaring dan mengganggu pihak lawan c. Mengganggu pihak lawan dengan laungan kuat atau menggunakan isyarat tangan.

X. Perlawanan Perseorangan a. Pemain akan membuat servis pertama dari petak servis kanannya. Mata genap di petak kanan dan kiri bagi mata bilangan ganjil. b. Pembuat servis akan membuat servis secara melintang kepada pihak lawan. c. Pemain yang menang dalam game pertama akan memulakan servis dalam game berikutnya.

Xi. Perlawanan Beregu a. Pada permulaannya, pembuat servis pertama akan membuat servis dari gelanggang servis kanan. b. Pasangan bergu yang menang rali akan bertukar petak servis dan lawan kekal dalam petak servis masing-masing. c. Jika pembuat servis itu kalah dalam rali, servis akan diberikan kepada pihak lawan. d. Semasa membuat servis, rakan pembuat servis dan rakan penerima servis boleh berdiri di mana-mana tempat dalam petak tetapi tidak menghalang pandangan pembuat servis dan penerima servis. e. Pasangan yang menang game itu, akan memulakan game berikutnya.

Xii. Peralatan Peralatan Gambar

Raket

Bulu Tangkis

Xiii. Pakaian

KEMAHIRAN ASAS

BADMINTON Postur Dan Pergerakan Kedudukan yang efektif akan membolehkan pemain bergerak pantas dari base (kedudukan di tengah-tengah gelanggang) ke pelbagai arah. Pemain haruslah bersedia untuk bergerak dengan pantas. Seorang pemain badminton haruslah : Sentiasa menghadap ke arah jaring. Jarak antara kaki adalah seluas bahu (mengikut keselesaan). Raket hendaklah sentiasa berada di hadapan kaki. Tumit hendaklah diangkat sedikit dan lutut dibengkokkan. Raket hendaklah berada di hadapan dan selari dengan tanah.

Pergerakan Pukulan hadapan gelanggang Untuk mengambil bulu tangkis di hadapan gelanggang, pemain mestilah berkedudukan dalam keadaan sedia.

Kaki yang melangkah untuk mencapai bulu tangkis mestilah sama dengan tangan yang memegang raket (kaki kanan untuk tangan kanan dan kaki kiri untuk tangan kiri).

Adalah penting untuk mengekalkan keseimbangan badan pada setiap masa.

Pukulan Di Belakang Gelanggang Kedudukan kaki mestilah dalam keadaan sedia untuk menerima bulu tangkis. Tangan dibengkokkan dan tumpuan mata diberikan kepada bulu tangkis. Bulu tangkis dipukul dan mengikut lajak.

Pukulan sebelah tepi gelanggang Pergerakan ke tepi gelanggang untuk mengambil bulu tangkis yang dipukul adalah sama dengan cara membalas pukulan di hadapan gelanggang. Halakan raket kearah kiri atau kanan arah bulu tangkis datang.

Kedudukan badan direndahkan sedikit untuk keseimbangan. Tolakkan raket ke arah bulu tangkis.