Anda di halaman 1dari 66

KANDUNGAN

Bil. Tajuk Muka


surat

BAB 1. Kecergasan 1 – 17

BAB 2 Kemahiran 18 – 41

BAB 3 Kesukanan 42 – 45

BAB 4 Kesihatan Diri dan Keluarga 46 – 51

BAB 5 Gaya Hidup Sihat 52 - 56

BAB 6 Kebersihan dan Keselamatan Persekitaran 57 – 60

Lampiran Jawapan 61 - 64
MAKLUMAT DAN PANDUAN

Bank Soalan Pendidikan Jasmani Pendidikan Kesihatan sekolah


menengah ini disusun mengikut 6 tunjang yang terdapat dalam Huraian
Sukatan Pelajaran Pendidikan Jasmani Pendidikan Kesihatan.

Tunjang-tunjang ini disusun sedemikian rupa , bagi memudahkan


guru-guru PJPK memilih tajuk-tajuk yang sesuai untuk diuji mengikut
tunjang yang diajar oleh mereka.

Bank soalan ini juga menyediakan lampiran jawapan bagi setiap


tunjang sebagai panduan kepada guru-guru PJPK mendapatkan
jawapan kepada soalan-soalan yang telah disediakan.

Semoga dengan adanya bank soalan ini ianya akan memberikan manafaat
yang besar kepada guru-guru PJPK bagi membuat pengukuran mengenai
tahap pencapaian murid-murid dalam mata pelajaran PJPK ini.
Tajuk : SOALAN PJK TINGKATAN 1
Tunjang : KECERGASAN

1. Yang manakah di antara berikut merupakan komponen kecergasan yang


berasakan kesihatan?
A Kelajuan dan kuasa
B Kekuatan otot dan kelajuan
C Daya tahan otot dan kelenturan
D Daya tahan kardiovaskular dan kuasa

2. Yang manakah di antara berikut merupakan komponen kecergasan yang


berasakan perlakuan atau kemahiran motor?
A Kelajuan dan kuasa
B Kekuatan otot dan kelajuan
C Daya tahan otot dan kelenturan
D Daya tahan kardiovaskular dan kuasa.

3. Pilih maksud yang sesuai bagi konsep daya tahan kardiovaskular;


A Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan.
B Kemampuan melakukan aktiviti berulang kali atau dalam jangka masa yang
lama.
C. Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligemen membanarkan anggota badan
bergerak pada julat pergerakan yang maksimum
D. Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum.

4. Apakah aktiviti yang sesuai untuk membina kekuatan otot di bahagian kaki?
A Aktiviti naik turun bangku.
B Aktiviti lari pecut 30 meter
C Melakukan lompat jauh berdiri
D Meniarap, angkat tangan dan kaki secara bersilang.
5. Yang manakah di antara berikut perlu dilakukan semasa melakukan aktiviti
latihan bagi mengelakkan kecederaan?
A Menggunakan kawasan berpokok untuk lakukan aktiviti
B Melakukan aktiviti mengikut kemampuan dan kecergasan
C Membuat aktiviti latihan tanpa melakukan panaskan badan
D Melakukan aktiviti mengikut apa sahaja teknik yang diketahui

6. Apakah faedah latihan fizikal?


A Menambahkan berat badan
B Meningkatkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah
C Mendedahkan kepada penyakit diebetes dan tekanan darah tinggi
D Meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah

7. Bagi mendapatkan kesan yang baik, aktiviti membina daya tahan kardiovaskular
perlu dilakukan selama
A 5 hingga 10 minit berterusan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
B 10 hingga 20 minit berterusan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
C 15 hingga 30 minit berterusan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu
D 20 hingga 50 minit berterusan, sekurang-kurangnya 3 kali seminggu

Kadar Nadi (Kadar Nadi Kadar Nadi kadar Nadi


Latihan = Maksimum - Rehat) x …T… + Rehat

8. Apakah komponen T di atas


A Intensiti
B Ulangan
C Kekerapan
D Tempoh masa
Ahmad berumur 13 tahun. Mempunyai kadar nadi rehat 72
denyutan seminit. Intensiti latihan yang hendak dilakukannya
ialah 60 peratus

9. Kira kadar nadi bagi Ahmad.


A 113 denyutan seminit
B 123 denyutan seminit
C 153 denyutan seminit
D 133 denyutan seminit

10. Pilih maksud yang sesuai bagi konsep daya tahan otot;
A Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan.
B Kemampuan melakukan aktiviti berulang kali dalam jangka masa yang lama.
C Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligamen membenarkan anggota badan
bergerak pada julat pergerakan yang maksimum.
D Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum

11. Mana satukah aktiviti di bawah ini dapat membina daya tahan kardiovaskular?
A Tekan tubi
B Dekam lunjur
C Aktiviti senamrobik.
D Aktiviti bangkit tubi
12. Aktiviti bangkit tubi bertujuan membina daya tahan otot di bahagian
A kaki
B abdomen.
C tangan, bahu dan dada.
D abdomen dan bahagian punggung.

13. Aktiviti tekan tubi bertujuan membina daya tahan otot di bahagian
A kaki
B abdomen
C tangan, bahu dan dada
D abdomen dan bahagian punggung.

14. Aktiviti dekam lunjur bertujuan membina daya tahan otot di bahagian
A kaki
B abdomen
C tangan, bahu dan dada.
D abdomen dan bahagian punggung

15. Aktiviti angkat tumit bertujuan membina daya tahan otot di bahagian
A kaki
B abdomen
C tangan, bahu dan dada.
D abdomen dan bahagian punggung.

16. Mana satukan aktiviti di bawah ini dapat membina daya tahan otot?
A Skipping
B Aktiviti senamrobik
C Aktiviti bangkit tubi
D Berlari dan berjalan pantas
17. Antara berikut, yang manakah aktiviti di bawah ini dapat membina daya tahan
kardiovaskular?
A Tekan tubi
B Dekam lunjur
C Aktiviti senamrobik.
D Aktiviti bangkit tubi

18. Apakah faedah memiliki daya tahan otot yang baik?


A Mengawal dan mengurangkan berat badan
B Mengurangkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah
C Mampu melakukan aktiviti secara berpanjangan dan berulang-ulang
D Meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah

19. Pilih maksud yang sesuai bagi konsep kekuatan otot;


A Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan
B kemampuan melakukan aktiviti berulang kali atau dalam jangka masa yang
lama
C Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligamen membenarkan anggota badan
bergerak pada julat pergerakan yang maksimum
D Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum

20. Apakah faedah latihan kekuatan otot ialah


A menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
B meningkatkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah.
C mendedahkan kepada penyakit diebetes dan tekanan darah tinggi
D meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah
X

21. Berdasarkan rajah di atas, apakah kumpulan otot X yang terlibat semasa
melakukan aktiviti kecergasan fizikal
A paha
B bahu
C abdomen
D pangkal lengan

22. Antara berikut, yang manakah aktiviti di bawah ini dapat membina kekuatan otot?
A Tekan tubi
B Dekam lunjur
C Aktiviti senamrobik
D Berlari dan berjalan pantas

23. Apakah maksud yang sesuai bagi konsep kelenturan?


A. Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan.
B. Kemampuan melakukan aktiviti berulang kali atau dalam jangka masa yang
lama.
C. Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligamen membenarkan anggota badan
bergerak pada julat yang maksimum
D. Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum.
24. Apakah faedah memiliki kelenturan yang baik ?
A. Menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
B. Meningkatkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah
C. Mendedahkan kepada penyakit diebetes dan tekanan darah tinggi
D. Menambahkan keupayaan untuk bergerak secara bebas dan mudah

25. Antara berikut, aktiviti yang manakah dapat membina kelenturan?


A. Tekan tubi
B. Aktiviti senamrobik.
C. Berlari dan berjalan pantas
D. Meniarap, angkat tangan dan kaki secara bersilang.

26. Apakah maksud yang sesuai bagi konsep kuasa?


A. Kebolehan seseorang bergerak ke satu arah tertentu pada masa yang singkat
B. Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligamen membenarkan anggota badan.
bergerak pada julat yang maksimum
C. Kemampuan otot melakukan pergerakan yang pantas dalam masa yang
singkat dengan menggunakan daya yang maksimum
D. Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum

27. Apakah faedah memiliki kuasa yang baik?


A. Menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
B. Mampu menyelamatkan diri jika berlaku sebarang kecemasan
C. Meningkatkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah.
D. Menambahkan keupayaan untuk bergerak secara bebas dan mudah

28. Antara berikut, aktiviti manakah dapat membina kuasa?


A. Aktiviti senamrobik.
B. Berlari dan berjalan pantas
C. Lontar bola segar sambil duduk.
D. Meniarap, angkat tangan dan kaki secara bersilang

29. Apakah maksud yang sesuai bagi konsep kelajuan?


A. Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan
B. Kebolehan seseorang bergerak ke satu arah tertentu pada masa yang singkat
C. Keupayaan otot, sendi, tendon dan ligemen membenarkan anggota badan
bergerak pada julat yang maksimum
D. Kemampuan untuk melakukan aktiviti untuk mengatasi rintangan atau
mengangkat beban dengan menggunakan daya yang maksimum

30. Apakah faedah memiliki kelajuan yang baik ialah


A. Meningkatkan kuasa di bahagian kaki
B. Menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
C. Meningkatkan kandungan kolesterol dan glukosa di dalam darah
D. Menambahkan keupayaan untuk bergerak secara bebas dan mudah

31. Antara berikut, yang manakah dapat membina kelenturan?


A. Tekan tubi
B. Lari pecut 60 meter
C. Berlari dan berjalan pantas
D. Meniarap, angkat tangan dan kaki secara bersilang

32. Terdapat 4 prinsip latihan yang perlu diambil kira apabila hendak mencapai tahap
kecergasan yang baik iaitu
A. tambah beban, kekerapan, tempoh masa dan koordinasi
B. ansur maju, tambah beban, kekerapan dan tempoh masa
C. tambah beban, kekerapan, tempoh masa dan kelenturan
D. ansur maju, tambah beban, kekerapan dan kompisisi tubuh badan.
33. Apakah yang dimaksudkan dengan prinsip ansur maju ?
A. Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan sesi latihan.
B. Bilangan latihan yang perlu dilakukan dalam sehari, seminggu, sebulan atau
setahun.
C. Penambahan beban beransur-ansur dan menambah jarak sedidkit demi sedikit
dan jangka masa tertentu.
D. Latihan dilakukan secara berperingkat, menambah rintangan beban latihan
sedikit demi sedikit dan aktiviti mudah kepada sukar

34. Apakah yang dimaksudkan dengan prinsip tambah beban?


A. Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan sesi latihan.
B. Bilangan latihan yang perlu dilakukan dalam sehari, seminggu, sebulan atau
setahun.
C. Penambahan beban beransur-ansur dan menambah jarak sedikit demi sedikit
dalam jangka masa tertentu
D. Latihan dilakukan secara berperingkat, menambah rintangan beban latihan
sedikit demi sedikit dari aktiviti mudah kepada sukar.

35. Apakah yang dimaksudkan dengan prinsip kekerapan?


A. Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan sesi latihan
B. Bilangan latihan yang perlu dilakukan dalam sehari, seminggu, sebulan atau
setahun
C. Penambahan beban secara beransur-ansur dan menambah jarak sedikit demi
sedikit dan jangka masa tertentu
D. Latihan dilakukan secara berperingkat, menambah rintangan beban latihan
sedikit demi sedikit dari aktiviti mudah kepada sukar
36. Apakah yang dimaksudkan dengan prinsip tempoh masa?
A. Jangka masa yang diperlukan untuk melakukan sesi latihan
B. Bilangan latihan yang perlu dilakukan dalam sehari, seminggu, sebulan atau
setahun
C. Penambahan beban secara beransur-ansur dan menambah jarak sedidkit demi
sedikit dan jangka masa tertentu
D. Latihan dilakukan secara berperingkat, menambah rintangan beban latihan
sedikit demi sedikit dri aktiviti mudah kepada sukar

37. Mengapakan prinsip latihan perlu dipatuhi semasa melakukan latihan kecergasan
fizikal?
A. Mampu menyelamatkan diri jika berlaku sebarang kecemasan
B. Kecekapan jantung membekalkan oksigen kepada otot secara berterusan
C. Kemampuan melakukan aktiviti berulang kali atau dalam jangka masa yang
lama.
D. Memastikan atlet mendapt kesan latihan yang baik dan menggelakkan
kecederaan otot

38. Kecergasan fizikal berasskan kesihatan melibatkan


I. kuasa
II. kekuatan otot
III. daya tahan otot
IV. daya tahan kardiovaskular

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

39. Kecergasan fizikal berasskan kesihatan melibatkan


I. kuasa
II. imbangan
III. daya tahan otot
IV. komposisi tubuh

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

40. Kecergasan fizikal berasaskan kemahiran motor melibatkan


I. kuasa dan kelajuan
II. kelenturan dan imbangan
III. ketangkasan dan koordinasi
IV. imbangan dan masa tindak balas

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

41. Kecergasan fizikal berasaskan kemahiran motor melibatkan


I. kekuatan otot
II. masa tindak balas
III. kuasa dan kelajuan
IV. ketangkasan dan koordinasi

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV
42. Langkah-langkah keselamatan yang boleh dilakukan semasa melakukan sesuatu
aktiviti ialah
I. pakaian dan kasut yang sesuai
II. mengabaikan arahan dan peraturan
III. memanas dan menyejukkan badan
IV. mengikut kemampuan dan tahap kecergasan

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

43. Apakah faedah mempunyai daya tahan kardiovaskular yang baik ialah
I. mengurang risiko penyakit jantung
II. mengurangkan dan mengawal berat badan
III. meningkatkan fungsi jantung, paru-paru dan sistem peredaran darah.
IV. mengurangkan risiko kecederaan atau kemalangan semasa melakukan aktiviti.

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

44. Faedah memiliki kelenturan yang baik ialah


I. menguatkan tulang dan mengurangkan risiko osteoporosis
II. meningkatkan kualiti daya tahan, kekeuatan dan ketangkasan
III. menambah keupayaan untuk bergerak secara bebas dan mudah
IV. mengurangkan rasa sakit dan tidak selesa semasa melakukan kerja

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV
45. Antara faedah mempunyai kuasa yang baik ialah
I. otot menjadi hipertropi
II. meningkatkan kekuatan otot
III. meningkatkan daya tahan otot
IV. mampu menyelamatkan diri jika berlaku sebarang kecemasan

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

46. Antara faedah mempunyai kelajuan yang baik ialah


I. otot menjadi hipertropi
II. meningkatkan daya tahan otot
III. meningkatkan prestasi dalam sukan
IV. meningkatkan kuasa di bahagian kaki

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

47. Prinsip Latihan yang perlu diambil kira untuk mendapatkan tahap kecergasan
yang baik ialah
I. kuasa
II. kekerapan
III. ansur maju
IV. tambah beban

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV
48. Tiga contoh aktiviti bagi membina daya tahan otot ialah
I. latihan litar
II. angkat tumit
III. bangkit tubi
IV. dekam lunjur

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

49. Apakah faedah mempunyai kuasa yang baik ialah


I. otot menjadi hipertropi
II. meningkatkan kekuatan otot
III. meningkatkan daya tahan otot
IV. mampu menyelamatkan diri jika berlaku sebarang kecemasan

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

50. Apakah faedah mempunyai kelajuan yang baik?


I. otot menjadi hipertropi
II. meningkatkan daya tahan otot
III. meningkatkan prestasi dalam sukan
IV. meningkatkan kuasa di bahagian kaki

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV
51. Prinsip latihan yang perlu untuk mendapatkan tahap kecergasan yang baik ialah
I. kekerapan
II. tempoh masa
III. keseimbangan
IV. tambah beban

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II. III dan IV

52. Dua contoh latihan bagi membina daya tahan kardiovaskular ialah
I. fartlek
II. parcourse
III. latihan litar
IV. latihan bebanan

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV

53. Dua contoh aktiviti bagi membina kekuatan otot ialah


I. mendagu
II. kilas pinggang
III. duduk lunjur dan jangkau
IV. aktiviti naik turun bangku

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV
54. Komponen penting semasa membuat latihan kekuatan otot ialah
I. aktiviti secara ansur maju
II. memberi tumpuan kepada otot tertentu
III. aktiviti dari intensiti tinggi ke intensiti rendah
IV. tidak mementingkan set, intensiti dan ulangan

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV

55. Dua contoh aktiviti untuk meningkatkan kuasa kaki ialah


I. tekan tubi
II. bangkit tubi
III. lompat dakap
IV. ketinting dan lompat

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV

56. Prinsip latihan yang juga perlu ditekankan semasa membuat latihan ialah
I. kuasa
II. kelajuan
III. kekerapan
IV. ansur maju

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV
57. Prinsip latihan yang juga perlu ditekankan ialah
I. kuasa
II. kelajuan
III. tempoh masa
IV. tambah beban

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV
Tajuk : SOALAN PJK TINGKATAN 1
Tunjang : PERMAINAN

BOLA SEPAK

1. Berapakah kemahiran yang perlu dikuasai dalam permainan bola sepak.


A. 6
B. 5
C. 4
D. 7

2. Nyatakan tiga jenis tendangan yang asas dalam permainan bola sepak
I Tendangan voli
II. Tendangan leret
III. Tendangan silang
IV. Tendangan lambung

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II,III dan IV

3. Dalam permainan bola sepak, tendangan leret dilakukan adalah untuk


A. Hantaran jauh dan dekat
B. Hantaran jauh dan tendangan bebas
C. Hantaran dekat dan tendangan sudut
D. Hantaran dekat dan menjaringkan gol
4. Menyerkap bola sepak tidak boleh dilakukan dengan anggota badan berikut
A. kaki
B. dada
C. paha
D. tangan

5. Dalam aktiviti menanduk ke hadapan bola badan dilentikkan ke belakang untuk


A. menambah kuasa
B. menambah beban
C. menambah tekanan
D. menambah kekuatan

6. Berapakah saiz maksima padang bolasepak ?


A. 45m x 90 m
B. 90m x 120 m
C. 100m x 120 m
D. 100m x 130 m

7. Berikut adalah jenis kecederaan yang tidak di alami oleh pemain bola sepak
A. putus kaki
B. patah kaki
C. terseliuh kaki
D. terkoyak otot

8. Bentuk bola sepak yang selalu digunakan adalah berbentuk


A. bulat
B. spera
C. lonjong
D. hiperbulat
9. Sebelum permainan bola sepak dimulakan pengadil akan buat lambungan syiling dan
pasukan yang menang berhak
A. pilih tempat
B. tendangan gol
C. tendangan permulaan
D. pilih tempat atau sepak mula

10. Tahun berapakah FAM bergabung dengan FIFA


A. 1926
B. 1956
C. 1960
D. 1965

11. Apakah nama badan yang bertanggungjawab dalam mengendalikan pertandingan


bola sepak peringkat dunia
A. F.A.M
B. F.I.V.B
C. F.I.F.A
D. F.A.M.A

BOLA JARING

1. Pada tahun berapakah bola jaring diperkenalkan di Malaysia


A. 1930
B. 1929
C. 1925
D. 1935
2. Bilakah Persatuan Bola Jaring di Malaysia ditubuhkan
A. 1979
B. 1978
C. 1980
D. 1987

3. Nyatakan jenis hantaran yang biasa dilakukan


A. hantaran sisi
B. hantaran leret
C. hantaran lantun
D. hantaran aras dada

4. Hantaran ini dilakukan untuk membuat hantaran cepat dengan menggunakan sebelah
atau kedua belah tangan. Namakan hantaran yang dinyatakan diatas ?
A. Hantaran sisi
B. Hantaran lantun
C. Hantaran aras dada
D. Hantaran aras bahu

5. Apakah koordinasi yang diperlukan dalam kemahiran menerima bola ?


A. Mata dan kaki
B. Mata dan telinga
C. Tangan dan kaki
D. Tangan dan gerakan bada

6. Dalam satu perlawanan bola jaring pemain yang bermain diposisi mana yang boleh
menjaringkan gol
A. GA
B. GS
C. GK
D. GW
7. Berapakah ukuran tinggi tiang bola jaring
A. 3.00 m
B. 3.15 m
C. 3.10 m
D. 3.05 m

PING PONG

1. Nyatakan dua jenis grip yang biasa digunakan dalam permainan ping pong
I. Grip jabat tangan
II. Grip pegang pen
III Grip pegang jari
IV. Grip pegang tangan

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV

2. Kemahiran yang perlu dipelajari dan dikuasai dalam permainan ping pong ialah
I. Smesy
II Pukulan
III Mengganga
IV Melakukan servis

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV
3. Berikan dua jenis servis dalam permainan ping pong ?
I. servis pukulan kilas
II servis kilas kedepan
III servis kilas belakang
IV servis pukulan kedepan

A. I dan II
B. II dan III
C. III dan IV
D. I dan IV

4. Nyatakan otot utama yang terlibat semasa melakukan smesy ping pong
A. Quadriceps, Deltoid
B. Deltoid, Trapezius, Latissimus Dorsi
C. Rectus Abdominis, Quadriceps, Deltoid
D. Pectoralis Major, Biceps, Rectus abdominis

5. Berapakah lebar meja ping pong yang digunakan untuk pertandingan


A. 1.83 m
B. 1.50 m
C. 1.52 m
D. 1.25 m

6. Berapakah berat bola ping pong yang di gunakan?


A. 2.0 gm
B. 2.5 gm
C. 2.8 gm
D. 2.7 gm
7. Nyatakan tiga kesalahan yang dilakukan oleh pemain semasa rali menyebabkan
pemain lawan mendapat mata ?
I. memegang bet
II. menyentuh tiang
III. menyentuh jaring
IV. menggerakkan meja

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV
Tajuk : SOALAN PJ PK TINGKATAN 1
Tunjang : KEMAHIRAN

OLAHRAGA : Lari Pecut

1 Antara berikut, yang manakah atlet olahraga yang mencipta rekod Sukan Olimpik
di Atlanta (1996) dalam acara 200 m?
A Michael Jordan
B Michael Carrick
C Michael Johnson
D Michael Laundrup

2 Antara berikut, yang manakah organisasi atau badan yang bertanggungjawab


untuk mengendalikan sukan olahraga di peringkat kebangsaan ialah _______
A Persatuan Olahraga Amatur Negeri
B Kesatuan Olahraga Amatur Malaysia
C Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Negeri
D Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Daerah

3 Antara berikut, yang manakah tempat permulaan bagi acara 1500m ?


A 1
B 2
C 3
D 4
1

4
3

Balapan 400m untuk acara olahraga

4 Berdasarkan gambarajah di atas, tempat permulaan bagi acara 400 meter ialah
yang bertanda _________
A 1
B 2
C 3
D 4

→ → →
Fasa Permulaan Fasa Berlepas Fasa X Fasa Penamat

5 Rajah di atas merupakan empat fasa mengikut urutan dalam acara lari pecut.
Apakah fasa X ?
A Fasa pecutan
B Fasa ikut lajak
C Fasa pelepasan
D Fasa lari landas
Otot Y

6 Rajah di atas menunjukkan otot-otot utama yang terlibat semasa seseorang


atlet
melakukan aktiviti lari pecut. Namakan otot yang bertanda Y.
A Hujung bahu
B Pangkal bahu
C Hujung lengan
D Pangkal lengan

Fasa ini adalah suatu tindakan eksplosif iaitu sebaik sahaja pelari
mendengar isyarat mula atau bunyi letupan pistol.

7 Pernyataan di atas menunjukkan satu fasa kemahiran dalam acara lari pecut.
Apakah fasa tersebut ?
A Fasa pecutan
B Fasa berlepas
C Fasa penamat
D Fasa permulaan

8 Permulaan yang baik dapat membantu pelari melakukan pecutan yang baik dalam
acara lari pecut. Apakah teknik yang biasa digunakan dalam permulaan larian ?
A Teknik gaya bebas
B Teknik gaya pantas
C Teknik gaya dekam
D Teknik gaya lentang

9 Fasa penamat ialah fasa apabila pelari mengakhiri larian. Antara berikut, yang
manakah perkara-perkara yang perlu diberi perhatian semasa menghampiri
garisan penamat ?
I Badan dicondongkan sedikit
II Bahagian dada atau torso dibawa ke hadapan
III Pelari perlu melihat ke kiri dan ke kanan semasa menghampiri garisan
penamat
IV Terus berlari tanpa mengurangkan kepantasan sehingga melepasi garisan
penamat.
A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

10 Fasa Pecutan merupakan salah satu fasa yang terpenting dalam acara lari pecut.
Fasa ini biasanya bermula ____________
A selepas 10 meter pelari berlepas dari blok permulaan.
B selepas 20 meter pelari berlepas dari blok permulaan.
C selepas 30 meter pelari berlepas dari blok permulaan.
D selepas 40 meter pelari berlepas dari blok permulaan.

11 Antara berikut, yang manakah pelakuan yang perlu diberi perhatian oleh atlet lari
pecut semasa berada ‘di peringkat sedia’?
I Fokuskan mata ke hadapan
II Kedudukan bahu sedikit ke belakang daripada tangan
III Kepala dan leher dalam satu garisan dengan tulang belakang
IV Pinggul diangkat perlahan-lahan sehingga melebihi aras bahu
A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV
LONTAR PELURU

1 Dalam acara lontar peluru, Gaya O’Brien merupakan teknik lontaran yang
popular hingga ke hari ini. Antara berikut, yang manakah fasa-fasa dalam
kemahiran lontaran mengikut urutan yang betul ?
A Fasa pesediaan →Fasa gelongsor→Fasa lontaran→Fasa ikut lajak
B Fasa pesediaan →Fasa lontaran→Fasa gelongsor→Fasa ikut lajak
C Fasa pesediaan →Fasa ikut lajak→Fasa lontaran→Fasa gelongsor
D Fasa ikut lajak →Fasa persediaan→Fasa gelongsor→Fasa lontaran

2 Dalam acara lontar peluru, aspek keselamatan perlu di ambilkira oleh seorang
atlet agar kecederaan dan kemalangan dapat dielakkan semasa melakukan
lontaran. Antara berikut, yang manakah aspek keselamatan yang perlu diambil
perhatian?
I Lakukan aktiviti memanaskan badan sebelum melakukan lontaran
II Peluru yang basah hendaklah dibiarkan sebelum melakukan lontaran
III Pastikan sektor lontaran jauh daripada tempat laluan awam atau peserta
IV Gunakan kasut yang sesuai supaya tidak tergelincir terutamanya semasa
fasa gelongsor

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV
Kumpulan Umur Berat Peluru
Lelaki Perempuan
Bawah 18 tahun 5.45 kg X
Bawah 15 tahun 4.55 kg 4.0 kg
Bawah 12 tahun 2.72 kg 2.72 kg

3 Jadual di atas menunjukkan berat peluru mengikut kategori umur yang ditetapkan
oleh Majlis Sukan Sekolah-Sekolah Malaysia (MSSM). Berapakah berat peluru
X?
A 3.8 kg
B 4.0 kg
C 4.2 kg
D 4.5 kg

4 Antara berikut, yang manakah merupakan kesalahan yang biasa dilakukan oleh
atlet dalam acara lontar peluru?
A Atlet melakukan lontaran sambil melompat-lompat
B Atlet masuk ke sektor lontaran melalui arah hadapan
C Selepas melontar, atlet keluar ikut arah hadapan sektor
D Selepas melontar, atlet keluar ikut arah belakang sektor

5 Dalam acara lontar peluru, di penghujung fasa yang manakah kaki kanan atlet
perlu dibawa ke bahagian bawah badan dan kaki kiri diletakkan di hadapan
bulatan?
A Di penghujung fasa lontaran
B Di penghujung fasa ikut lajak
C Di penghujung fasa gelongsor
D Di penghujung fasa persediaan
Teknik memegang peluru

6 Rajah di atas menunjukkan teknik memegang peluru yang betul. Antara berikut,
yang manakah merupakan teknik yang betul ?
I. Regangkan sedikit ketiga-tiga jari
II. Gunakan tangan yang bukan dominan
III. Pastikan peluru tidak berada pada tapak tangan
IV. Letakkan peluru di bahagian pangkal tiga jari yang terpanjang

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C I, III dan IV
D. II, III dan IV
Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN 1
Tunjang : KEMAHIRAN SUKAN

Gimnastik Artistik

1 Terdapat dua pola pergerakan dalam gimnastik iaitu:


I Pola statik
II Pola ayunan
III Pola lompatan
IV Pola pendaratan

A I dan II
B II dan III
C III dan IV
D I dan IV

2 Berikut merupakan teknik lompatan ke hadapan dari peti lombol. Susunkan


mengikut urutan teknik yang betul
I Angkat tangan dan luruskan badan
II Berdiri di atas peti lombol dan rapatkan kaki
III Ayun tangan ke hadapan dan lompat ke hadapan
IV Mendarat dengan menggunakan bebola kaki dan hujung kaki

A IV, I , III dan II


B IV,II.III dan I
C III,IV,II dan I
D II,III, IV dan I
3 Dalam sukan gimnastik artistik, ramalkan apa akan terjadi sekiranya peserta
mengabaikan teknik penyerapan daya ketika melakukan pendaratan ?
A Pembatalan
B Kecederaan
C Kehilangan
D Dimarahi jurulatih

4 Apakah langkah keselamatan semasa melakukan pergerakan dalam gimnastik


artistik?
A Memakai pakaian yang longgar
B Mulakan kemahiran dengan aras tinggi
C Melakukan aktiviti tanpa bantuan pembantu
D Memulakan aktiviti memanaskan badan, regangan dan menyejukkan badan

5 Gimnastik Artistik terdiri daripada 3 aktiviti utama iaitu


A imbangan , kepantasan dan kekuatan
B imbangan , ketangkasan dan lombol
C imbangan , daya tahan otot dan kuasa
D imbangan , ketangkasan dan daya tahan otot

6 Ahmad telah mendarat dari peti lombol dengan sebelah kaki, ramalkan apa yang
akan berlaku dari situasi ini ?
A Mendarat dengan sempurna
B Menghilangkan imbangan dan jatuh
C Mendatangkan kecederaan kepada otot kaki
D Mendatangkan kecederaan kepada otot tangan
Gimrama

7 Lentikan merupakan aspek penting dalam sukan gimrama , cadangkan cara yang
berkesan bagi peserta gimrama menguasai teknik ini
A Melakukan latihan sendiri
B Mendarat dengan sempurna
C Meminta nasihat daripada jurulatih atau guru
D Mempraktikkan kemahiran dan teknik dengan betul ketika latihan

8 Apakah jenis pergerakan yang sesuai digunakan didalam pergerakan imbangan?


A Imbangan berdiri
B Imbangan tubuh badan
C Imbangan skala depan
D Imbangan kedua-dua belah kaki

9 Antara gimnastik di bawah yang manakah dilakukan dengan pergerakan di atas


lantai menggunakan iringan muzik dan alatan seperti gelung, bola, tali ,riben dan
belantan?
A Gimnastik irama
B Gimnastik Pendidikan
C Gimnastik astistik
D Gimnastik permainan
Gimnastik Pendidikan

10 Pergerakan Gimnastik Pendidikan menggunakan kesedaran ruang.


Lakukan analisa kawasan yang meliputi 4 kawasan ruang yang betul
A Arah, aras,hadapan ,lurus
B Aras, rendah,lurus,laluan
C Ekstensi,laluan,lurus,laluan
D Ekstensi, lurus , aras, arah

11 Apakah tema yang digunakan dalam pergerakan Gimnastik Pendidikan ?


I Kesedaran diri
II Kesedaran masa
III Kesedaran ruang
IV Kesedaran tubuh badan

A I , II dan III
B I , II dan IV
C II, III dan IV
D I ,II , III dan IV

12 Dalam Gimnastik Pendidikan apakah yang digunakan dalam tema kesedaran


ruang?
A Ruang am dan ruang diri
B Ruang masa dan ruang am
C Ruang diri dan ruang masa
D Ruang beban dan ruang tubuh
13 Apakah pertimbangan yang perlu diberi tumpuan dalam Gimnastik Pendidikan?
I Kesedaran tubuh badan
II Kreativiti dan nilai estetika
III Kekuatan otot
IV Aspek pergerakan konsep kendiri positif

A I , II dan III
B I , II dan IV
C I , III dan IV
D II , III dan IV

14 Pilih aspek keselamatan yang perlu ditekankan sebelum melakukan aktiviti


Gimnastik Pendidikan ?
A Menyimpan peralatan dengan selamat
B Membina keyakinan diri sebelum melakukan sebarang aktiviti
C Memastikan alat dan kawasan yang digunakan adalah selamat
D Melakukan aktiviti yang dicipta sesuai dengan kemampuan
Pergerakan Kreatif

15 Apakah maksud pergerakan lokomotor dalam pergerakan kreatif ?


A Pergerakan tubuh badan secara terus
B Pergerakan dari satu tempat ke satu tempat yang lain
C Pergerakan setempat yang melibatkan keseluruhan tubuh badan
D Pergerakan yang dilakukan dengan menggunakan bahagian kaki untuk
bergerak

16 Dalam melakukan pergerakan kreatif menggunakan keseluruhan badan untuk


bergerak dan berhenti dari bergerak secara bebas dan terkawal. Apakah
pergerakan yang dapat mengawal aliran tersebut ?
A Pergerakan sejajar dan bukan sejajar
B Pergerakan otot dan bukan otot
C Pergerakan sendi dan bukan sendi
D Pergerakan lokomotor dan bukan lokomotor

17 Berikut merupakan aspek keselamatan yang perlu dipatuhi semasa melakukan


aktiviti pergerakan kreatif
I Melakukan akitviti mengikut kemampuan
II Memastikan tempat aktiviti bebas daripada bahaya
III Mematuhi arahan dan panduan guru
IV Memakai pakaian dan kasut yang sesuai

A I , II dan III
B I , II dan IV
C II , III dan IV
D I ,II , III dan IV
18 Apakah yang dimaksudkan dengan pergerakan kreatif ?
A Pergerakan yang dilakukan secara simbolik
B Pergerakan yang dilakukan di atas lantai dengan iringan muzik
C Pergerakan asas yang melibatkan bentuk tubuh badan , ruang , ritma dan masa
aliran
D Pergerakan yang melibatkan akitivti pendaratan , imbangan dan ketangkasan

Pergerakan gimnastik artistik boleh dilakukan dengan


pelbagai kelajuan seperti cepat, lambat, kawal-lambat
dan serta merta .

19 Berdasarkan pernyataan di atas kelajuan sesuatu pergerakan dipengaruhi


oleh faktor
A Ruang legar
B Ruang dan masa
C Ruang dan tempat
D Ruang dan tubuh badan orang lain

20 Apakah pergerakan yang menunjukkan contoh pergerakan kreatif yang memberi


tema kesedaran rintangan kepada beban dan masa ?
A Menggambarkan kucing berjalan
B Menggambarkan suasana dalam pasar
C Menggambarkan seorang peninju menumbuk
D Menggambarkan lalang yang ditiup angin dengan menggoyangkan tangan
dengan lemah lembut
Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN 1
Tunjang : KEMAHIRAN – REKREASI – PERKHEMAHAN

1. Antara aktiviti berikut boleh dilakukan semasa perkhemahan. Pilih padanan yang
sesuai
I memburu
II orienteering
III kembara minda
IV mencari harta karun

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV

2. Bentuk khemah yang biasa digunakan semasa aktiviti perkhemahan pasukan


beruniform sekolah ialah
A. bentuk A dan bentuk U
B. bentuk U dan bentuk iglu
C. bentuk A dan bentuk kubah
D. bentuk M dan bentuk kubah

3 Pilih pernyataan yang betul.


A. Jawatankuasa keselamatan – menyediakan peralatan
B. Jawatankuasa urusetia – menguruskan hal-hal yang berkaitan dengan
kebersihan
C. Jawatankuasa makanan – menguruskan penyediaan makan dan minum
peserta.
D. Jawatankuasa peralatan – menyediakan jadual dan mengatur aktiviti
perkhemahan
4. Kemudahan-kemudahan asas semasa perkhemahan termasuklah perkara berikut
I. khemah induk
II sumber air bersih
III perhubungan jalan raya
IV sistem komunikasi yang lengkap

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV

5. Faedah-faedah yang diperolehi daripada aktiviti perkhemahan adalah seperti


berikut
I. melapangkan fikiran
II. meningkatkan kecergasan fizikal
III meningkatkan perkembangan jasmani
IV meningkatkan kemahiran sosial dan berinteraksi

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV

6. Rekreasi aktif bermaksud


A. melancong dan bersantai
B. melibatkan diri dalam aktiviti berkhemah, berkebun dan bersukan
C. melibatkan diri secara aktif seperti berkhemah, berkebun dan bersukan
D. melibatkan diri secara aktif dalam menonton acara sukan dan mendengar
lagu.
7. Kebaikan khemah jenis pasang siap adalah
I tahan lama
II mudah dipasang
III mudah disimpan
IV boleh diubah kedudukan

A. I, II dan III
B. I, II dan IV
C. I, III dan IV
D. II, III dan IV

8. Aktiviti perkhemahan menitikberatkan semangat


A. patriotik
B. kerjasama
C. kesukanan
D. keyakinan diri

9. Tapak perkhemahan tidak sesuai didirikan di


A. tepi pantai
B. hutan lipur
C. kawasan pergunungan
D. kawasan berhampiran lereng bukit

10. Perkara-perkara berikut perlu diketahui sebelum mengadakan aktiviti


perkhemahan kecuali
A. pengurusan tempat
B. mementingkan aspek keselamatan.
C. sentiasa bergerak dalam kumpulan
D. membuat rondaan sekitar kawasan perkhemahan
Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN 1
Tunjang : KESUKANAN

1 Apakah kelebihan pengurusan peralatan sukan yang cekap kepada sesebuah sekolah?
A Disiplin pelajar meningkat
B Alatan sukan boleh digunakan sesuka hati
C Persekitaran sekolah sentiasa bersih dan cantik
D Alatan sukan sentiasa dalam keadaan baik dan selamat digunakan

2 Apakah kebaikan alatan sukan disusun dengan baik dan teratur?


A Stor sukan kelihatan cantik
B Alatan sukan tahan lebih lama
C Memastikan peralatan tidak digunakan
D Memudahkan pengambilan dan penyimpanan alatan

3 Alatan yang besar atau berat seperti bola sepak dan peluru perlu disimpan di bahagian
A rak atas
B rak tengah
C rak bawah
D rak pakaian

4 Selepas digunakan alatan yang diperbuat daripada kayu atau besi mesti dikeringkan
sebelum disimpan supaya
A alatan sentiasa bersih
B bilik sukan sentiasa kering
C alatan tidak mudah reput atau berkarat
D mudah untuk diambil dan disimpan oleh pelajar
5 Susun atur alatan sukan di atas rak atau kabinet mengikut
A saiz, bentuk dan ketahanan
B saiz, bentuk dan berat atau ringan
D saiz, bentuk dan baru atau lama
C saiz, bentuk dan murah atau mahal

6 Kayu hoki dan lembing disimpan secara menegak supaya


A mudah dibersihkan
B tidak bengkok dan patah
C mudah diambil dan jimat ruang
D tahan lama dan tidak berkarat

7 Atlet atau ahli sukan yang mengamalkan rasuah boleh dianggap sebagai
A penjenayah
B bookie sukan
C perwira negara
D duta kecil negara

• Menerima wang daripada bookie 8


• Memastikan pasukannya kalah
Penyataan di atas
• Tiada semangat kesukanan
merujuk kepada pemain yang
mengamalkan
A rasuah
B semangat kerjasama
C semangat perpaduan
D patuh kepada undang-undang
9 Antara berikut yang manakah merupakan kesan daripada amalan rasuah?
I aktiviti perjudian haram akan berleluasa
II mencemarkan nama baik atlet yang terlibat
III atlet yang terlibat menjadi kebanggaan negara
IV mencemarkan nama baik pasukan dan negara

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

10 Pilih penyataan yang berkaitan dengan amalan yang tidak jujur.


I Menipu had umur
II Bermain mengikut peraturan
III Bermain secara kasar dan berbahaya
IV Memasukkan pemain yang tidak layak bertanding

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

11 Kamal seorang pelajar tingkatan 3 Setia dan berumur 16 tahun. Dia mewakili
pasukan bola baling sekolahnya bawah kategori 15 tahun lelaki. Apakah amalan
yang tidak jujur untuk situasi di atas ?
A Rasuah
B Menipu had umur
C Tidak mengamalkan semangat kesukanan
D Memasukkan pemain yang tidak layak bertanding
Orang yang beretika mempunyai nilai moral yang tinggi.

12 Situasi manakah merujuk kepada penyataan di atas ?


A Melanggar peraturan permainan
B Ubah peraturan untuk kepentingan diri
C Memasukkan pemain tidak layak semasa pertandingan
D Bermain dengan adil, mengikut peraturan dan arahan pengadil
Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN 1
Tunjang : KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

1 Apakah maksud malnutrisi ?


A Penyakit yang mudah berjangkit
B Keadaan tubuh badan yang tidak sihat
C Keadaan yang berpunca daripada kekurangan zat makanan
D Penyakit yang berpunca daripada pemahaman yang tidak sihat

2 Punca-punca malnutrisi ialah


I Kemiskinan
II Gaya hidup yang tidak sihat
III Pemakanan yang seimbang
IV Kekurangan sumber makanan

A I dan II
B II dan III
C III dan IV
D I dan IV

3 Penyakit-penyakit yang diakibatkan oleh malnutrisi


I Skurvi
II Denggi
III Diabetes
IV Kwashiorkor

A I dan II
B II dan III
C III dan IV
D I dan IV
4 Malnutrisi boleh mengakibatkan seseorang itu
I mudah pitam
II tidak bermaya
III kelihatan pucat
IV kelihatan cergas

A I , II dan III
B I , II dan IV
C I , III dan IV
D II , III dan IV

5 Antara isu-isu kekeluargaan ialah


I merokok
II seks bebas
III penceraian
IV lari dari rumah

A I dan II
B II dan III
C III dan IV
D I dan IV

6 Bagaimanakah cara-cara menghormati warga tua ?


A Menyekat aktiviti warga tua
B Memandang rendah kemampuan warga tua
C Menghantar mereka ke rumah orang-orang tua
D Memberi anugerah sempena Hari Warga Tua Sedunia
7 Mengapakah anak perlu hubungan yang baik dengan ibubapa ?
A Supaya mudah minta pertolongan
B Supaya mudah ibubapa memberi wang
C Supaya apa yang diminta akan diberikan
D Supaya mewujudkan kemesraan sesama ahli keluarga

8 Jelaskan amalan yang boleh dilakukan bagi mengatasi masalah malnutrisi ?


A Melakukan senaman harian
B Membuat pemeriksaan doktor
C Makan makanan yang berkalori rendah
D Mengamalkan pemakanan yang seimbang

9 Kebahagiaan rumahtangga berdasarkan ciri-ciri seperti


I bercakap besar
II berkasih sayang
III bertanggungjawab
IV bersikap jujur dan amanah

A I , II dan III
B I , II dan IV
C I , III dan IV
D II , III dan IV
10 Apakah fungsi-fungsi utama makanan ?
I Membekalkan tenaga
II Mengawal metabolisme
III Merencatkan proses tumbesaran
IV Membina dan membaiki tisu badan

A I , II dan III
B I , II dan IV
C I , III dan IV
D II , III dan IV

11 Beberapa faktor yang menyebabkan malnutrisi iaitu


I tahap kesihatan yang rendah
II tahap pendidikan yang rendah
III pengambilan makanan yang seimbang
IV pengambilan karbohidrat dan lemak berlebihan

A I dan II
B II dan III
C I dan III
D II dan IV

12 Punca penyakit rabun malam ialah


A kekurangan protein
B kekurangan kalsium
C kekurangan vitamin A
D kekurangan asid askorbik
13 Bagi pasangan beragama Islam, permohonan perkahwinan boleh dibuat di .................
A balai polis
B Jabatan Pendidikan Negeri
C Pejabat Pendaftaran Negara
D Pejabat Majlis Agama Negeri

14 Sebuah keluarga yang normal terbentuk hasil daripada perkahwinan antara


A Lelaki dan lelaki
B Lelaki dan wanita
C Abang dan adik lelaki
D Kakak dan adik perempuan

15 Perkahwinan boleh didefinisikan sebagai


A Berkahwin supaya dapat zuriat
B Pembentukan sesebuah keluarga
C Rasa tanggungjawab terhadap keluarga
D Penyatuan atau ikatan secara sah antara lelaki seorang lelaki dengan seorang
wanita sebagai pasangan suami isteri

16 Antara berikut yang manakah bukan punca remaja lari dari rumah ?
A Mencari pengalaman
B Keluarga aman bahagia
C Perasaan ingin mencuba
D Pengaruh rakan sebaya, teman lelaki atau wanita
Tulang menjadi lemah, rapuh dan mudah patah

17 Gejala berikut menggambarkan sejenis penyakit yang berpunca daripada masalah


malnutrisi. Penyakit tersebut ialah
A anemia
B maramus
C kwashiorkor
D osteomalasia

18 Penyakit beri-beri memberi kesan terhadap


A mental
B tulang
C sel darah putih
D sistem pernafasan

19 Warga tua terdiri daripada golongan yang telah mencapai umur


A 60 tahun ke atas
B 50 tahun ke atas
C 40 tahun ke atas
D 60 tahun ke bawah

20 Definisi warga istimewa ialah


A golongan kurang upaya
B golongan yang telah mencapai umur 60 tahun ke atas
C orang yang terlalu sensitif dan mudah berasa tersinggung
D insan yang dilahirkan kurang sempurna sifatnya, sama ada dari segi fizikal
ataupun mental
Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN SATU
Tunjang : GAYA HIDUP SIHAT

PEMAKANAN

Soalan 1 hingga 3 adalah berdasarkan gambar rajah piramid makanan di bawah

1 Pada aras manakah dalam piramid makanan kumpulan makanan yang membekalkan
tenaga?
A Aras 1
B Aras 2
C Aras 3
D Aras 4

2 Fungsi kumpulan makanan dalam aras 2 ialah


A membekalkan tenaga
B menguatkan tulang dan gigi
C menguatkan sistem pertahanan badan
D membina tisu dan membaiki tisu yang rosak.
3 Kumpulan makanan manakah yang perlu diambil dalam kuantiti yang paling banyak
bagi diet harian kita.
A Kumpulan susu dan hasil tenusu.
B Kumpulan sayuran dan buah-buahan
C Kumpulan bijirin, hasil bijirin dan ubi.
D Kumpulan daging, ayam, telur, ikan dan kekacang

4 Makanan seimbang merupakan kualiti makanan yang perlu dimakan pada setiap hari.
Apakah makanan seimbang?
A Makanan yang mengandungi karbohidrat
B Makanan yang banyak mengandungi vitamin
C Makanan yang banyak mengandungi protein.
D Makanan yang mengandungi semua kelas makanan mengikut nisbah kuantiti
yang diperlukan oleh badan.

5 Berikut ialah padanan kumpulan makanan dan fungsi makanan. Manakah padanan
yang betul ?

Kumpulan makanan Fungsi


A Bijirin, hasil bijirin dan ubi Meningkatkan sistem pertahanan
kentang badan
B Sayur-sayuran dan buah-buahan Membina tulang dan gigi yang
kuat
C Daging, ayam, telur dan ikan Membina otot dan tubuh yang
sihat
D Susu dan hasil tenusu Membekalkan tenaga yang
diperlukan oleh tubuh

6 Malnutrisi bermaksud
A keadaan kekurangan makanan
B keadaan kekurangan zat makanan
C keadaan kekurangan aktiviti mencari makanan
D keadaan kekurangan pengetahuan dalam penyediaan makanan.

7 Faktor berlaku malnutrisi kerana


A kebersihan makanan tidak dijaga
B kekurangan sumber makanan berkhasiat
C kuantiti makanan diambil terlalu banyak
D kepelbagaian sumber makanan yang diambil

8 Langkah-langkah untuk mengatasi malnutrisi ialah


I sentiasa mengambil makanan yang segar
II mengamalkan pemakanan yang seimbang.
III mengamalkan pengambilan makanan ringan
IV mengambil makanan yang sesuai dengan keperluan umur.

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

PENGURUSAN KONFLIK
1 Stres ialah respon yang dihasilkan oleh tubuh apabila seseorang itu berhadapan
dengan
A masalah
B konflik
C tekanan
D kesakitan

2 Konflik ialah
A stres
B gangguan kehidupan
C rasa marah, kecewa dan sedih
D berbagai situasi yang menyebabkan tekanan.

3 Antara amalan gaya hidup sihat ialah


I melakukan riadah atau hobi
II mengambil makanan seimbang
III menyertai kegiatan keagamaan.
IV mengasingkan diri dari masyarakat

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

4 Apakah cara yang sebaiknya bagi mengatasi konflik dan stres ?


A Senaman berterusan
B Pemakanan seimbang
C Rehat yang mencukupi
D Amalan gaya hidup sihat
PENYALAHGUNAAN BAHAN
1 Apakah penyakit yang tidak disebabkan oleh amalan merokok ?
A Jantung
B Darah tinggi
C Barah paru-paru
D Penyakit saluran pernafasan.

2 Apakah kesan penyalahgunaan dadah kepada negara ?


I Peningkatan kadar jenayah dan gejala sosial
II Negara akan dipulau oleh negara-negara lain
III Kehilangan tenaga kerja daripada golongan muda
IV Menanggung kos yang tinggi untuk penyelenggaraan penagih

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III dan IV

Tajuk : SOALAN PJPK TINGKATAN 1


Tunjang : KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN
KESELAMATAN

1. Akta 106 memberi jaminan bahawa


A. Pengguna akan dilindungi dari penipuan
B. Pengguna akan diberikan ganjaran apabila membuat aduan
C. Pengguna akan mendapat pampasan RM15000 sebagai ganti rugi
D. Pengguna boleh menyaman pengusaha atau peniaga secara terus

2. Selain dari keselamatan dan perlindungan barangan serta perkhidmatan, pengguna


juga diberi jaminan keselamatan
A. alam Flora
B. alam sekitar
C. alatan perabut
D. alatan elektrik

• Kawal cetak rompak


• Tetap dan kawal harga keperluan harian
• Pemantauan tanda harga barangan kawalan
• Perkhidmatan mesra pelanggan

3. Fakta di atas merujuk kepada peranan


A. Kementerian Hal Ehwal Pengguna
B. Persatuan Pengguna Negeri (FOMCA)
C. Persatuan Hal Ehwal Pengguna dan Perdagangan Negeri
D. Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna
4. Di bawah Tribunal Tuntutan Pengguna, pengguna boleh
I. membuat aduan
II. membuat tuntutan
III menyaman pengusaha atau peniaga
IV mendapat ganti rugi selepas perbicaraan

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, III dan IV
D II, III, dan IV

• Perjuangkan hak pengguna


• Berhubung erat dengan Kementerian Perdagangan dan Hal Ehwal
Pengguna

5. Pernyataan di atas merujuk kepada


A Lembaga Pemasaran Persekutuan Malaysia
B Persatuan Pengguna Negeri
C Persatuan Pengguna Negara
D Persatuan Pengguna Antarabangsa
PERTOLONGAN CEMAS

1. Bagaimana cara untuk kenal pasti mangsa boleh bernafas dengan baik.
I ada rasa haba semasa hembusan
II mendengar bunyi hembusan nafas
III membuka mulut dan bernafas tercungap-cungap
IV ada pergerakan turun naik dada semasa bernafas

A I, II dan III
B I, II dan IV
C I, IIIdan IV
D II, III, dan IV

• sebelah tangan di atas dahi mangsa


• sebelah tangan lagi sokong dagu mangsa
• dongakkan kepala mangsa dan bukakan mulutnya

2. Langkah di atas digunakan untuk


A memberikan keselesaan mangsa bernafas
B membuka saluran pernafasan mangsa
C mengeluarkan objek yang menghalang pernafasan
D menghalang mangsa bernafas dengan tercungap-cungap

3. Rawatan Resusitasi berada pada prinsip ________ dalam DRABC.


A kedua
B ketiga
C keempat
D kelima
4. Mangsa perlu diletakkan dalam kedudukan _______untuk membuka ruang
pernafasannya.
A menelentang, kepala didongakkan
B meniarap, kepala disendengkan
C mengiring, kepala didongakkan
D menyandar, kepala didongakkan

5. Kadar hembusan bagi mangsa yang tidak bernafas tetapi ada denyut nadi untuk
seminit ialah
A 15 kali hembusan seminit
B 13 kali hembusan seminit
C 12 kali hembusan seminit
D 11 kali hembusan seminit
Lampiran Jawapan

Bab 1. KECERGASAN

1. A 26. C 51. B
2. C 27. B 52. A
3. A 28. D 53. D
4. A 29. B 54. D
5. B 30. D 55. C
6. D 31. D 56. C
7. C 32. B 57. A
8. A 33. D
9. C 34. C
10. B 35. B
11. C 36. A
12. B 37. D
13. C 38. D
14. D 39. D
15. A 40. C
16. C 41. D
17. C 42. C
18. C 43. A
19. D 44. D
20. A 45. D
21. C 46. D
22. A 47. D
23. C 48. D
24. A 49. D
25. D 50. D
Bab 2. KEMAHIRAN
2.1 Olahraga – Lari pecut

1. C 7. B
2. B 8. C
3. D 9. B
4. B 10. D
5. A 11. C
6. D

2.2 Olahraga – Lontar Peluru

1. A 4. C
2. C 5. C
3. B 6. C

2.3 Kemahiran Sukan

Gimnastik Artistik
1. B
2. D 11. C
3. B 12. A
4. D 13. B
5. B 14. C
6. B Pergerakan Kreatif
Gimrama 15. B
7. D 16. D
8. C 17. D
9. A 18. A
Gimnastik Pendidikan 19. A
10. D 20. C
2.4 Rekreasi – Perkhemahan

1. A 6. B
2. C 7. D
3. C 8. D
4. A 9. D
5. C 10. D

Bab 3. KESUKANAN

1. D 7. A
2. D 8. A
3. A 9. B
4. C 10. C
5. B 11. B
6. C 12. D

Bab 4. KESIHATAN DIRI DAN KELUARGA

1. C 11. A
2. D 12. C
3. D 13. D
4. A 14. B
5. C 15. D
6. D 16. B
7. D 17. D
8. D 18. D
9. D 19. A
10. B 20. D
Bab 5. GAYA HIDUP SIHAT
1. A Pengurusan Konflik
2. A 1. B
3. C 2. D
4. D 3. A
5. C 4. D
6. B Penyalahgunaan Bahan
7. B 1. B
8. B 2. C

Bab 6. KEBERSIHAN DAN KESELAMATAN PERSEKITARAN

Keselamatan Pertolongan Cemas


1. A 1. B
2. B 2. B
3. D 3. D
4. D 4. A
5. C 5. C